Reisadvies Kameroen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 16-01-2022

De kleurcode van Kameroen is oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Kameroen als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Kameroen en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart bij reisadvies Kameroen
Download 'Kaart bij reisadvies Kameroen' (PDF, 534 kB)

Reischecklist Kameroen

Reist u naar Kameroen? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kameroen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Kameroen reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kameroen in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kameroen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kameroen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • De noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider), waaronder het wildpark Wasa. Hier komen militaire operaties voor en het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen is groot. Vooral langs de grens met Nigeria, Tsjaad en met de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Westerlingen lopen een verhoogd risico om doelwit te worden van ontvoeringen in dit gebied.
 • Gebieden binnen een straal van 30 km met de grens van Nigeria. In deze grensgebieden komen terroristische en criminele activiteiten voor.
 • Gebieden binnen een straal van 30 km met de grens van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Hier zijn gewapende bendes actief (stropers, bandieten, smokkelaars). Dit komt omdat grens met de CAR niet duidelijk is aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
 • De as die Yaoundé verbindt met N’Gaoundéré via Garoua-Boulaï.
 • De as die Garoua en N’Gaoundéré verbindt met Moundou (Tsjaad) via Touboro.
 • De as die Bertoua met Yokadouma verbindt.
 • De regio Nord-Ouest. In deze regio zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanvallen en ontvoeringen.

Reis niet naar het Korup National Park en het deel ten westen van de steden Kumba en Mamfe in de Zuidwestelijke regio en niet naar het schiereiland Bakassi.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré). In deze provincies is het risico op terroristische activiteiten groot. Er zijn ook wapenopslagplaatsen gelokaliseerd. Verder zijn er overvallers en rebellen actief.

In de rest van het land zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Deze risico’s volgen hieronder. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Terrorisme

De terroristische organisatie Boko Haram is vooral actief in het noorden van Kameroen. De organisatie voert daar regelmatig aanslagen en ontvoeringen uit. Dit komt omdat Kameroen deel uitmaakt van de regionale interventiemacht die Boko Haram bestrijdt. 

Er is een risico op ontvoeringen in de oostelijke en westelijke grensgebieden van de regio's Noord en Adamaoua.

De veiligheidssituatie in de Engelssprekende regio's in het noordwesten en zuidwesten is sinds eind 2017 verslechterd. Er hebben meerdere ontvoeringen plaatsgevonden van ambtenaren en burgers. Buitenlanders in deze regio's zijn ook het doelwit geweest.

Criminaliteit

Criminaliteit komt regelmatig voor in de steden (berovingen, aanrandingen) en "coupeurs de route" op het platteland (vooral in regio's in de buurt van Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek).  Geïsoleerde jagers en georganiseerde bendes houden zich bezig met inbraken en nachtelijke aanvallen.

In Kameroen zijn er regelmatig gewapende overvallen op auto’s voor. Het doel van deze overvallen is de auto stelen.

Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter;
 • reis zoveel mogelijk in konvooi;
 • wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor;
 • vermijd grote menigten.

Demonstraties

Het is mogelijk dat er demonstraties voorkomen. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u er toch in terecht? Ga dan direct naar een andere plaats. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf alert.

Natuurrampen

Kameroen ligt in een vulkanisch gebied. Vooral de streek rond Mount Cameroun is een risicogebied. Sommige meren in de vulkanische zone (west) zijn gevoelig voor plotselinge uitstoot van grote hoeveelheden koolstofdioxide. Informeer vooraf over de natuurlijke omstandigheden voordat u een bepaalde streek bezoekt.

Tijdens het regenseizoen zijn er regelmatig overstromingen en grondverzakkingen, vooral in het noorden . Ook stroomonderbrekingen komen dan geregeld voor. Tijdens het droge seizoen kan er in sommige streken een tekort aan water zijn.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer  +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

De grenzen van Kameroen zijn gesloten voor niet-Kameroense reizigers (behalve voor ingezetenen, diplomaten en NGO-vertegenwoordigers). Neem voor u op reis gaat contact op met de Kameroense ambassade.

Bij aankomst in Kameroen moeten reizigers een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien die 72 uur voor vertrek is afgenomen. Dit geldt ook voor jonge kinderen.

Reizigers vanuit rode zones in Europa moeten bij aankomst in Kameroen een tweede PCR-test ondergaan.

Coronavirus (COVID-19) Kameroen

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke ruimtes.

Heeft u symptomen van COVID-19? Dan is het advies om contact op te nemen met het noodnummer van de Kameroense overheid: 1510.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kameroen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kameroen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie algemeen

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kameroen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kameroense wegen zijn gevaarlijk, vooral de as Yaoundé-Douala. De aanwezigheid van vrachtwagens die hout vervoeren (houtvrachtwagens), die vaak in slechte staat verkeren en gevaarlijk inhalen, vormt een permanent gevaar. De wegen zijn vaak in zeer slechte staat, ook in Yaoundé en Douala. Tijdens het regenseizoen kunnen veel verharde wegen onberijdbaar worden.

In Kameroen komen regelmatig gewapende overvallen op auto’s voor. Het doel van deze overvallen is de auto stelen. Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter;
 • reis zoveel mogelijk in konvooi.

Wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor.

Trein- en busverkeer

Er is een nachttrein van en naar Douala, Yaounde en Ngaoundéré. De dienstverlening op deze trein is redelijk goed.

Het gebruik van het openbaar vervoer wordt afgeraden omdat betrokkenheid bij dodelijke verkeersongevallen vaak voorkomt.

Maak ’s nachts geen gebruik van het openbaar vervoer. Het risico op een ongeval is erg groot. Informeer vooraf altijd naar de aankomsttijden zodat u ’s nachts niet hoeft te reizen.

Scheepvaart

Piraterij komt in de hele golf van Guinea regelmatig voor. In augustus 2019 werden Europese en Aziatische matrozen ontvoerd op schepen ter hoogte van Douala en in mei 2020 in Equatoriaal Guinea. Recreatievaart  wordt afgeraden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in

Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kameroen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Internetcriminaliteit

Wees zeer voorzichtig met het aangaan van relaties via het internet. Het is niet raadzaam af te spreken via dating-applicaties op smartphone of via internet. U kunt te maken krijgen met afpersing en bedreigingen. Let ook zeer goed op bij het aangaan van financiële relaties of transacties via het internet.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kameroen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Alarmnummer 17 voor de politie (117 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de steden Yaoundé, Douala en Garoua),
 • Alarmnummer 13 voor de gendarmerie (113 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de provincies Centre, Littoral, l’Ouest en Nord-Ouest)
 • Alarmnummer 18 voor de ambulance en brandweer (118 vanaf mobiele telefoon).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer  +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Kameroen en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kameroen

Er is geen Nederlandse ambassade in Kameroen. Neem bij vragen contact op de ambassade in Cotonou, Benin.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Yaoundé.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven