Reisadvies Kaapverdië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-12-2021 | Nog steeds geldig op: 08-12-2021

De kleurcode van Kaapverdië is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Als u naar Kaapverdië reist moet u een negatief PCR-testresultaat (maximaal 72 uur) of een negatief antigeen testresultaat (maximaal 48 uur) voor vertrek kunnen laten zien. Dit geldt voor alle reizigers van 12 en ouder, ook voor personen met een vaccinatiebewijs. Vooraf moet u een digitaal gezondheidsformulier invullen. Als u maximaal 30 dagen in Kaapverdië verblijft moet u zich voor vertrek digitaal registreren en luchthavenbelasting betalen. Dit kan vooraf of op de luchthaven zelf. Bij aankomst in Kaapverdië wordt uw temperatuur gemeten. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar Kaapverdië op vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar Kaapverdië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Kaapverdie
Download 'Kaart bij reisadvies Kaapverdië' (PDF, 271 kB)

Reischecklist Kaapverdië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kaapverdië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 •  U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kaapverdië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kaapverdië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Criminaliteit

In de steden en toeristische gebieden (Mindelo, Praia en de eilanden Boavista en Sal) komt criminaliteit voor. Zoals bijvoorbeeld berovingen en overvallen. Hierbij wordt soms geweld gebruikt. De criminaliteit komt door de sociaal-economische situatie in het land.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Natuurgeweld

Natuurrampen zijn mogelijk door vulkanische activiteiten in de regio. 

Het regenseizoen is van augustus tot oktober. In de wateren van Kaapverdië kunnen soms orkanen ontstaan.  


Voor actuele informatie over de weersomstandigheden, zie de volgende website(s):
•    Tropical Storm Risk (informatie in het Engels)
•    National Hurricane Center (informatie in het Engels)
•    Severe Worldweather Information (informatie in het Engels)

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Kaapverdië

Reis alleen naar Kaapverdië als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Kaapverdië inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en Schengen en landen die dit bewijs hebben erkend. Kaapverdië  heeft dit digitale bewijs nog niet erkend. 

Als u moet reizen, kunt u Kaapverdië inreizen op voorwaarde dat:

 • U (12 jaar en ouder) een negatief PCR test resultaat (maximaal 72 uur) of een negatief antigeen testresultaat  (maximaal 48 uur) voor vertrek bij u heeft. Dit geldt voor alle reizigers, ook voor personen met een vaccinatiebewijs.
 • Alle reizigers moeten vooraf een gezondheidsformulier invullen via het Health Surveillance Form (informatie in het Portugees/Engels), en:
 • U moet zich voor vertrek naar Kaapverdië digitaal registreren als u maximaal 30 dagen verblijft en moet u luchthavenbelasting betalen. Dit kan vooraf online via de website van de Kaapverdische overheid, (informatie in het Engels) of op de luchthaven zelf. Zorg dat u gepast kunt betalen. Informeer u vooraf over de hoogte van dit bedrag.  
 • Bij aankomst in Kaapverdië zijn alle reizigers verplicht om een temperatuurmeting te ondergaan. Als u koorts heeft krijgt u verder medisch onderzoek. Dit onderzoek is op eigen kosten.

Reizen tussen de eilanden

U kunt naar de andere eilanden reizen per vlieg- of bootverkeer. U moet vooraf een gezondheidsformulier invullen via het Health Surveillance Form(informatie in het Portugees/Engels). Ook moet u uw coronabewijs of negatief COVID-19 testresultaat (niet ouder dan 72 uur voor vertrek) of negatief antigeentestresultaat (niet ouder dan 48 uur voor vertrek) laten zien. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.  

Lokale coronamaatregelen

Er gelden nog beperkende maatregelen voor het hele land zoals sociale afstand houden van tenminste 2 meter en zich houden aan de hygiënemaatregelen. Er gelden speciale openingstijden voor winkels, uitgaansgelegenheden. Houd hier rekening mee. 

Actuele informatie van de overheid van Kaapverdië over de lokale coronamaatregelen leest u op de website van de overheid van Kaapverdië (informatie in het Portugees).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kaapverdië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kaapverdië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

Op Kaapverdië zijn er niet overal goede medische voorzieningen. In Praia en Mindelo zijn grote ziekenhuizen. In de rest van het land zijn er vooral kleinere gezondheidscentra. Op sommige plekken zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is niet altijd beschikbaar. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het wegennet is zeer beperkt. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en in goede staat. Het verkeersgedrag van sommige weggebruikers kan gevaarlijk zijn, houd hier rekening mee als u van plan bent deel te nemen aan het verkeer. Rijd tijdens het regenseizoen niet over zandwegen. 

Trein- en busverkeer

De taxi's zijn in goede staat en relatief betrouwbaar. Hetzelfde geldt voor de autobussen.

Scheepvaart

Watersporters krijgen het advies bij de havenmeester hun komst en vertrek door te geven. Informeer familie of andere bekenden over uw reisroute en de geplande aanmeerplaatsen. Zorg dat uw boot voorzien is van goede en efficiënte communicatiemiddelen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kaapverdië.

Drugs

In Kaapverdië  kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft. Gebruik daarom geen drugs en draag deze ook niet bij u.  

Luchthavenbelasting

Voor vertrek naar Kaapverdië moet u luchthavenbelasting betalen. Dit kan vooraf online via de website van de Kaapverdische overheid, (informatie in het Engels) of op de luchthaven zelf. Zorg dat u gepast kunt betalen. Informeer u vooraf over de hoogte van dit bedrag.

Fotografie

Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties en demonstranten. Dit is niet toegestaan. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kaapverdië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 132
 • Ambulance: 131
 • Ambulance privé : 800
 • Brandweer: 131

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kaapverdië

Er is geen Nederlandse ambassade op Kaapverdië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlandse honorair consulaat in Praia. U kunt ook terecht bij de Portugese ambassade in Praia.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven