Reisadvies Kaaimaneilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode voor de Kaaimaneilanden is oranje, want de Kaaimaneilanden zijn door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar de Kaaimaneilanden als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen op de Kaaimaneilanden en in Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart bij reisadvies Kaaimaneilanden
Download 'Kaart bij reisadvies Kaaimaneilanden' (PDF, 131 kB)

Reischecklist Kaaimaneilanden

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de Kaaimaneilanden favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Kaaimaneilanden. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Kaaimaneilanden. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Op de Kaaimaneilanden zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Natuurgeweld

Op de Kaaimaneilanden kunnen van ongeveer juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Op de Kaaimaneilanden is de kans op aardbevingen groot. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op de Kaaimaneilanden en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Kaaimaneilanden

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheckapp (het digitale coronabewijs - DCC) de Kaaimaneilanden inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar de Kaaimaneilanden als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Voor vertrek naar de Kaaimaneilanden moet u toestemming vragen via de website van de overheid van de Kaaimaneilanden door online een ‘travel form’ in te vullen via ‘Travel Cayman Portal (informatie in het Engels).

Reizigers van 5 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve PCR-test laten zien (niet ouder dan 72 u voor vertrek).

 • Volledig gevaccineerde personen hoeven niet in quarantaine. Reizigers die niet in quarantaine hoeven, moeten op dag 2, 5 en 10 een covid-19-antigeen-sneltest (lateral flow test) doen.
 • Niet (volledig) gevaccineerde reizigers moeten in quarantaine. Het is niet altijd mogelijk om thuis in quarantaine te gaan. Na 14 dagen zal er een nieuwe PCR-test worden afgenomen.

Meer informatie over de inreismaatregelen vindt u op de website van de overheid van de Kaaimaneilanden (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Meer informatie over de algemene maatregelen vindt u op de website van de overheid van de Kaaimaneilanden (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kaaimaneilanden

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kaaimaneilanden de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kaaimaneilanden te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ziekenhuizen op de Kaaimaneilanden zijn van goede kwaliteit. Voor specialistische zorg worden patiënten wel eens overgebracht naar de VS.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Op de Kaaimaneilanden wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Houd hier rekening mee.

Verkeer tussen de eilanden

Er zijn geen ferries tussen de eilanden, maar tussen Little Cayman en Cayman Brac worden wel privé shuttle diensten aangeboden. Tussen Gran Cayman, Little Cayman en Cayman Brac is dagelijks vliegverkeer. Op Gran Cayman komen veel cruiseschepen aan.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. De Kaaimaneilanden zijn een Brits overzees gebiedsdeel met een heel eigen cultuur en eigen wetten. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Kaaimaneilanden.

Drugs

Op de Kaaimaneilanden wordt streng opgetreden tegen elke vorm van drugs. Ook op het bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik staan zware straffen.

LHBTI’s  

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) is niet algemeen geaccepteerd. Een huwelijk tussen partners van gelijk geslacht wordt op de Kaaimaneilanden niet erkend. Buiten de omgeving van de toeristische trekpleisters op de Kaaimaneilanden wordt LHBTI niet altijd algemeen geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kaaimaneilanden en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op de Kaaimaneilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Kaaimaneilanden. Neem bij vragen contact op met het Nederlands consulaat-generaal in Miami, Verenigde Staten.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij informatieservice van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven