Reisadvies Japan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-01-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Er geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland. De visumvrijstelling is voorlopig opgeschort. Zonder geldig visum komt u Japan niet in. Personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen vanaf 1 september 2020 Japan verlaten en terugkeren. Wilt u Nederland inreizen vanuit Japan? Dan heeft u geen COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Als u vanuit Japan terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen.

Kaart bij reisadvies Japan
Download 'Kaart bij reisadvies Japan' (PDF, 521 kB)

Reischecklist Japan

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar het nucleaire rampgebied ten zuidoosten van de stad Fukushima.

Reist u naar Japan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Japan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Japan reist, moet u een geldig visum voor Japan hebben. De visumvrijstelling voor Japan is tijdelijk opgeschort. Neem contact op met de ambassade van Japan in Den Haag.
 • Personen die  een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Mocht u van plan zijn om te gaan reizen, neem voor uw vertrekt contact op met de Japanse Immigration Services Agency of de Japanse ambassade in het land waar u zich bevindt.
 • Indien u mag reizen, neem een geldig paspoort mee waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Neem contact op met de ambassade van Japan in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Japan een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Japan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen of een lokale SIM kaart aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Japan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet  helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

U kunt niet reizen naar het nucleaire rampgebied ten zuidoosten van de stad Fukushima. In 2011 heeft de Japanse overheid dit gebied afgesloten na de kernramp. Op deze Engelstalige websites van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie en Fukushima Prefectural Government kunt u zien welke gebieden dit precies zijn.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Japan. Heel soms worden buitenlanders gedrogeerd en daarna beroofd. Dit komt voor in de populaire uitgaanscentra Roppongi en Shinjuku in de hoofdstad Tokio, en in Namba in de stad Osaka. Houd hier rekening mee. Let tijdens het uitgaan bijvoorbeeld goed op uw drankje.

Natuurgeweld

Tyfoons

Van september tot en met november komen er tyfoons voor in Japan. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de Engelstalige nieuwsinformatie NHK World Japan. Volg ook de Nederlandse ambassade via Facebook/Twitter voor informatie en links over natuurrampen.

Aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen

Van mei tot november, vooral tijdens het regenseizoen, komen aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen voor. De lokale overheid geeft dan waarschuwingen of opdracht tot evacuatie. Op de Engelstalige website van Tokyo Metropolitan Government staat precies wat u in dit soort situaties moet doen.

Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws via de sociale media.

 Meer weten over de weersomstandigheden in Japan? Ga naar:

Aardbevingen en zeebevingen

In heel Japan is een risico op aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan.

Op de website van Tokyo Metropolitan Government staat precies wat u moet doen bij een aardbeving (kies bovenaan de website voor Engels). In Japan zijn ook apps beschikbaar die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami’s. Bijvoorbeeld Yurekuru Call, Japan Shelter Guide, Safetytips, NHK World-Japan en lokale gemeentelijke apps zoals Tokyo Minato City. Deze zijn beschikbaar voor iOS en vaak ook voor Android telefoons.

Actieve vulkanen

Er is een aantal actieve vulkanen in Japan. Blijf uit de buurt van deze vulkanen en volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Japan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Japan op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve PCR-COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Japan? Dan heeft u geen negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip.

Als u vanuit Japan terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Japan staat op de lijst met veilige landen waarvoor geen reisbeperkingen zijn voor inreizen in het Schengengebied. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Inreisbeperkingen

Er is een inreisverbod voor reizigers uit Nederland. Japan heeft zijn visumvrijstelling tijdelijk opgeschort. Iedereen die zonder geldig visum in Japan aankomt, wordt de toegang geweigerd.

Personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Indien u van plan bent om te gaan reizen, neem voor uw vertrek contact op met de Japanse Immigration Services Agency of met de Japanse ambassade in het land waarin u zich bevindt.

Lees hier meer informatie over de inreisbeperkingen op deze websites (informatie in het Engels):

Japan - Media en Industrie 

Japan - ministerie van Buitenlandse Zaken 

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen van de inreisbeperkingen en vraag na of uw luchtvaartmaatschappij aanvullende eisen stelt aan passagiers, zoals bijvoorbeeld een verplichte PCR test.

Coronavirusmaatregelen

De Japanse overheid heeft maatregelen genomen tegen het coronavirus.

Meer informatie hierover vind u op de website van het Japanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels). Lokale overheden kondigen vaak nieuwe maatregelen af die de bewegingsvrijheid beperken. U wordt geadviseerd zich goed te informeren over deze maatregelen in het gebied waarin u zich bevindt.

Volg ook de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Japan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Japan.

Drugs

In Japan is het in bezit hebben, het gebruiken van en het handelen in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Japan veel zwaarder is dan in Nederland.

Dierlijke producten

Het is volgens de Japanse wet verboden om vleesproducten naar Japan te brengen zonder toestemming van de Japanese Animal Quarantine Service. Vanaf 1 juli 2020 worden zware (gevangenis)straffen en boetes opgelegd aan personen die bepaalde dierlijke producten (zoals vlees en worst) illegaal naar Japan brengen. Neem deze dierlijke producten niet mee in uw bagage als u naar Japan gaat. Lees meer informatie over illegale producten op deze website van het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Japan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 110
 • Ambulance en brandweer: 119

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Tokio

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tokio.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'rode gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven