Reisadvies Japan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-10-2018 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Van september tot en met november kunnen tyfoons voorkomen. Hierdoor kan de infrastructuur, elektriciteitsvoorziening en openbaar vervoer schade oplopen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de Engelstalige nieuwsinformatie NHK World - Japan en speciale apps over natuurrampen. Volg ook de Nederlandse ambassade via FB/Twitter voor informatie en links over natuurrampen.

Download 'Kaart bij reisadvies Japan' (PDF, 792 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tokio, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Van september tot en met november kunnen tyfoons voorkomen. Hierdoor kan de infrastructuur, elektriciteitsvoorziening en openbaar vervoer schade oplopen.

Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de Engelstalige nieuwsinformatie NHK World - Japan en speciale apps over natuurrampen. Volg ook de Nederlandse ambassade via FB/Twitter voor informatie en links over natuurrampen. 

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen in Japan. De grootste dreigingen zijn natuurrampen. Voor meer informatie over natuurrampen, zie “Natuurgeweld”.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Japan op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 119 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Japan

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tokio op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Rampgebied (2011) ten zuidoosten van de stad Fukushima

U kunt niet reizen naar het nucleaire rampgebied (2011) ten zuidoosten van de stad Fukushima. In 2011 heeft de Japanse overheid dit gebied afgesloten na de kernramp.Op de website van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie kunt u zien welke gebieden dit precies zijn.

Naar boven

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Japan. Maar ook in Japan komt het voor dat buitenlanders soms worden gedrogeerd en dan worden beroofd. Dit komt voor in de populaire uitgaanscentra Roppongi en Shinjuku in de hoofdstad Tokio en Namba in de stad Osaka. Wees alert en neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs

In Japan is het in bezit hebben, het gebruiken van en het handelen in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Japan veel zwaarder is dan in Nederland.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In Japan zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Tyfoons

Van september tot en met november komen tyfoons voor in Japan. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de Engelstalige nieuwsinformatie NHK World-Japan en speciale apps over natuurrampen. Volg ook de Nederlandse ambassade via FB/Twitter voor informatie en links over natuurrampen. 

Aardbevingen en zeebevingen

Delen van het noordelijke eiland Hokkaido kampen met de gevolgen van de aardbeving van 6 september. Houd rekening met naschokken.

In heel Japan is een risico voor aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan. Op de website van Tokyo Metropolitan Government staat precies wat u moet doen bij een aardbeving. In Japan zijn apps voor uw telefoon beschikbaar die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami’s. Bijvoorbeeld Yurekuru Call, Japan Shelter Guide, Safetytips, NHK World-Japan en lokale gemeentelijke Apps zoals Tokyo Minato City. Deze zijn beschikbaar voor iPhone en vaak ook voor Android telefoons.

Actieve vulkanen

Er is een aantal actieve vulkanen in Japan. Blijf uit de buurt en volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten op.

Wat te doen in een crisissituatie

Bent u in het land en is er een crisissituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Japan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven