Reisadvies Jamaica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-05-2019 | Nog steeds geldig op: 16-10-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Kaart bij reisadvies Jamaica
Download 'Kaart bij reisadvies Jamaica' (PDF, 88 kB)

Reischecklist Jamaica

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Jamaica favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Jamaica reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Jamaica in Brussel (België).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in  Jamaica een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op  Jamaica een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Jamaica. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar  Jamaica. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Jamaica veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit komt door criminaliteit. De overheid heeft als veiligheidsmaatregel tegen criminaliteit de noodtoestand in een aantal gebieden ingevoerd. In deze gebieden kunnen ook wegblokkades zijn. Ook is er in een aantal van deze gebieden een speciale veiligheidszone ingesteld. Deze zones worden Zones of Special Operations (ZOSO) genoemd. Hier hebben het leger en de politie de mogelijkheid gekregen om samen op te treden tegen geweld en schietincidenten.

Criminaliteit

Houd rekening met zware criminaliteit en geweld als u naar Jamaica reist. Dit vindt overal plaats. Vooral in de hoofdstad Kingston en in de directe omgeving van de hoofdstad, zoals Spanish Town en Clarendon. Maar ook in de stad Montego Bay is er veel criminaliteit. Ook moorden komen voor in Jamaica. Meestal is dit geweld tegen de eigen bevolking gericht. Wees alert. Zeker in volkswijken, geïsoleerde gebieden en op verlaten stranden. Vermijd wijken en gebieden waar veel criminaliteit voorkomt.

Diefstal bij toeristen

Het motief voor de meeste aanvallen op toeristen is diefstal. De meeste hotels en resorts zijn goed bewaakt. Komt u buiten het resort of hotel? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Bezoek niet te vaak dezelfde plaatsen, zoals restaurants buiten de hotelresorts. Dit kan u doelwit maken van berovingen.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in uw hotelkluisje.
 • Reis alleen bij daglicht als u met de auto reist. Neem geen onbekenden mee en houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop.
 • Reis na zonsondergang en voor zonsopgang niet met de bus;
 • Maak geen gebruik van het openbaar vervoer in Kingston. Wees voorzichtig in de rest van het land.
 • Ga niet alleen naar afgelegen gebieden of verlaten stranden. Ook niet overdag.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Meer weten over de weersomstandigheden op Jamaica? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Jamaica en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

In Jamaica komen relatief veel dodelijke ongelukken op de weg voor. Wees dus voorzichtig in het verkeer. Het grote aantal ongelukken heeft meerdere oorzaken, zoals:

 • De wegen zijn niet goed onderhouden.
 • De bewegwijzering is slecht.
 • De wegen op het platteland zijn smal, kronkelig en slecht verlicht.

Openbaar vervoer

Gebruik alleen taxi’s die door de Jamaica Tourist Board zijn goedgekeurd. U herkent deze taxi’s aan de roze JTB sticker op de voorruit. Deze taxichauffeurs beschikken ook over een JTB pas.

Reist u naar of van de luchthaven? Maak dan alleen gebruik van een JTB-taxi of een taxi die uw hotel of luchthaven aanbeveelt. Regelt uw hotel een taxi voor u? Zorg dan dat deze taxi alleen voor uzelf is bestemd en niet hoeft worden gedeeld met andere passagiers.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Jamaica te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Jamaica.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd op Jamaica. Houd daar rekening mee.

Drugs

Bezit of gebruik van drugs is illegaal.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Jamaica en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 119
 • Ambulance en brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Jamaica

Er is geen Nederlandse ambassade op Jamaica. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Havana (Cuba).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven