Reisadvies Jamaica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-12-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Informatie in de rubriek ‘onveilige gebieden’ is bijgewerkt.

Kaart bij reisadvies Jamaica
Download 'Kaart bij reisadvies Jamaica' (PDF, 88 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Havana (Cuba), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte:

De 24/7 Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.  

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Jamaica. Dit komt door criminaliteit. Vermijd wijken waar veel criminaliteit voorkomt.

Reis alleen met taxi’s met een JTB vergunning

Gebruik alleen taxi’s die door de Jamaica Tourist Board zijn goedgekeurd. U herkent deze taxi’s door de roze JTB sticker op de voorruit. Deze taxichauffeurs beschikken over een JTB pas.
Reist u naar of van de luchthaven? Maak dan alleen gebruik van een JTB-taxi of een taxi die uw hotel of luchthaven aanbeveelt. Regelt uw hotel een taxi voor u? Zorg dan dat deze taxi alleen voor uzelf is bestemd en niet hoeft worden gedeeld met andere passagiers.

Verkeersveiligheid

In Jamaica komen relatief veel dodelijke ongelukken op de weg voor. Wees dus voorzichtig in het verkeer. Het grote aantal ongelukken heeft meerdere oorzaken, zoals:

 • de wegen zijn niet goed onderhouden;
 • de bewegwijzering is slecht;
 • de wegen op het platteland zijn smal, kronkelig en slecht verlicht.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (politie), 110 (ambulance en brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Jamaica

Er is geen Nederlandse ambassade op Jamaica. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Havana, Cuba.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Kingston.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

In Jamaica is het niet overal veilig. Dit komt door criminaliteit. De overheid heeft als veiligheidsmaatregel tegen criminaliteit de noodtoestand in een aantal gebieden ingevoerd.

In een aantal gebieden is een speciale veiligheidszone, Zone of Special Operations (ZOSO), ingesteld. In deze gebieden kunnen wegblokkades zijn. De overheid geeft hiermee het leger en de politie de mogelijkheid om samen op te treden tegen geweld en schietincidenten.

Naar boven

Criminaliteit

Houd rekening met zware criminaliteit en geweld als u naar Jamaica reist. Het vindt overal plaats. Vooral in de hoofdstad Kingston en de directe omgeving zoals Spanish Town en Clarendon.

In de grote steden zoals Kingston en in Montego Bay is veel criminaliteit. Ook moorden komen voor. Meestal is dit geweld tegen de eigen bevolking gericht. Wees alert. Zeker in volkswijken, geïsoleerde gebieden en op verlaten stranden.

Diefstal bij toeristen

Het motief voor de meeste aanvallen op toeristen is diefstal. De meeste hotels en resorts zijn goed bewaakt. Komt u buiten het resort of hotel? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • bezoek niet te vaak dezelfde plaatsen, zoals restaurants buiten de hotelresorts. Dit kan u doelwit maken voor berovingen;
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in uw hotelkluisje;
 • reis alleen bij daglicht als u met de auto reist. Neem geen onbekenden mee en houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop;
 • reis na zonsondergang en voor zonsopgang niet met de bus;
 • maak geen gebruik van het openbaar vervoer in Kingston. Wees voorzichtig in de rest van het land;
 • ga niet alleen naar afgelegen gebieden of verlaten stranden. Ook niet overdag; 
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Jamaica. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Drugs

Bezit of gebruik van drugs is illegaal. Het bezit van minder dan 50 gram cannabis wordt gedoogd.  

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.  

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op Jamaica kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Jamaica kunt u krijgen bij de ambassade van Jamaica in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven