Reisadvies Jamaica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-12-2021 | Nog steeds geldig op: 08-12-2021

De kleurcode van Jamaica is oranje, want Jamaica is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Jamaica als het noodzakelijk is. Als u vanuit Jamaica naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Jamaica en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Jamaica
Download 'Kaart bij reisadvies Jamaica' (PDF, 95 kB)

Reischecklist Jamaica

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Jamaica favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Jamaica. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van skimming, verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar  Jamaica. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Er zijn in Jamaica veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent, vooral door de criminaliteit. De overheid heeft als veiligheidsmaatregel tegen criminaliteit de noodtoestand in een aantal gebieden ingevoerd. Hier hebben het leger en de politie de mogelijkheid gekregen om samen op te treden tegen geweld en schietincidenten.

Criminaliteit

Er is veel zware criminaliteit en geweld op Jamaica. Vooral in de hoofdstad Kingston en in de directe omgeving van de hoofdstad, zoals de stad Spanish Town en een parish van Jamaica, Clarendon, maar ook in de stad Montego Bay. Op Jamaica komen ook relatief veel moorden voor. Wees alert. Zeker in volkswijken, geïsoleerde gebieden en op verlaten stranden. Vermijd deze dus.

Diefstal bij toeristen

Het motief voor de meeste aanvallen op toeristen is diefstal. De meeste hotels en resorts zijn goed bewaakt. Komt u buiten het resort of hotel? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Bezoek niet te vaak dezelfde plaatsen, zoals restaurants buiten de hotelresorts. Dit kan u doelwit maken van berovingen.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in uw hotelkluisje.
 • Reis alleen bij daglicht als u met de auto reist. Neem geen onbekenden mee en houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop.
 • Reis na zonsondergang en voor zonsopgang niet met de bus.
 • Maak geen gebruik van het openbaar vervoer in Kingston. Wees voorzichtig in de rest van het land.
 • Ga niet alleen naar afgelegen gebieden of verlaten stranden. Ook niet overdag.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Op Jamaica kunnen van ongeveer juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden op Jamaica? Ga naar de websites (informatie het Engels):

Tropical Storm Risk

National Hurricane Center

Severe Worldweather Information

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Jamaica en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Vanaf 15 juni 2020 heeft Jamaica zijn grenzen weer geopend voor internationale reizigers, op voorwaarde dat de reizigers de coronamaatregelen volgen.

Alle reizigers vanaf 12 jaar en ouder moeten een negatieve COVID-19-PCR-testuitslag of negatieve antigeen COVID-19-testuitslag laten zien voor vertrek naar Jamaica. Deze testuitslagen mogen niet ouder zijn dan 72 uur bij vertrek. Alle reizigers zijn verplicht om vóór vertrek een speciaal reisformulier (travel authorisation form) in te vullen. Met het invullen van dit formulier ontvangt de reiziger de inreistoestemming van de lokale autoriteiten. Actuele informatie hierover leest u op de website van de overheid van Jamaica (informatie in het Engels).

Toeristen mogen alleen verblijven in de speciaal aangewezen toerismezone ‘covid resilient corridor’. Er gelden speciale maatregelen in de toeristenzone die social distancing garanderen, maar quarantaine is niet verplicht

Alle andere reizigers, zoals ingezetenen van Jamaica en zakenlieden, zijn (naast het hebben van een negatieve PCR-testuitslag) verplicht tot 14 dagen thuisquarantaine.

Kijk voor actuele informatie op de website van het ministerie van Gezondheid van Jamaica (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

De lokale overheid neemt maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. Er geldt een avondklok en andere maatregelen om social distancing te bevorderen.

Meer informatie over de actuele situatie in Jamaica is te vinden op de website van het ministerie van Gezondheid van Jamaica (informatie in het Engels). Volg ook het twitteraccount van de Jamaicaanse premier Holness via @AndrewHolnessJM.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Jamaica

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Jamaica de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Jamaica te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het luchtruim is vanaf 15 juni 2020 weer open voor alle vluchten maar vanuit Europa zijn er geen directe vluchten. Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

In Jamaica komen relatief veel dodelijke ongelukken op de weg voor. Wees dus voorzichtig in het verkeer en reis alleen overdag. Het grote aantal ongelukken heeft meerdere oorzaken, zoals:

 • De wegen zijn niet goed onderhouden.
 • De bewegwijzering is slecht.
 • Onveilig rijgedrag (o.a. te hard rijden, rijden onder invloed).
 • De wegen op het platteland zijn smal, kronkelig en slecht verlicht.

Openbaar vervoer

Gebruik alleen taxi’s die door de Jamaica Tourist Board zijn goedgekeurd. U herkent deze taxi’s aan de roze JTB sticker op de voorruit. Deze taxichauffeurs beschikken ook over een JTB pas.
Reist u naar of van de luchthaven? Maak dan alleen gebruik van een JTB-taxi of een taxi dat uw hotel of luchthaven aanbeveelt. Regelt uw hotel een taxi voor u? Zorg dan dat deze taxi alleen voor uzelf is bestemd en niet hoeft worden gedeeld met andere passagiers.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Jamaica.

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen)

Homoseksualiteit/LHBTIQ is wettelijk verboden maar wordt in de praktijk niet vervolgd. De all-inclusive hotels die speciaal gericht zijn op koppels, aanvaarden boekingen voor homoseksuele koppels. U dient wel op te letten met publieke uitingen van homoseksualiteit, want de lokale bevolking is erg homofoob en zal niet nalaten (al dan niet gewelddadig) te reageren. Houd daar rekening mee.

Drugs

Het bezit of gebruik van en handel in alle drugs (inclusief cannabisproducten) is illegaal en strafbaar in Jamaica. Bij overtreding krijgt u een zware gevangenisstraf. De leefomstandigheden in de gevangenis zijn hard. Houd vooral bij vertrek uit Jamaica uw persoonlijke bagage goed in de gaten zodat er geen kans bestaat dat er iets ongemerkt in uw bagage wordt gestopt. Neem nooit pakjes van onbekenden mee. Neem geen risico's.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Jamaica en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 119
 • Ambulance en brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Jamaica

Er is geen Nederlandse ambassade op Jamaica. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Havana (Cuba).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven