Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-10-2021 | Nog steeds geldig op: 19-10-2021

De kleurcode van Iran is oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Iran als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Als u vanuit Iran naar Nederland reist, moet u een coronabewijs laten zien. Als u naar Iran moet reizen dan moet u een gezondheidsformulier invullen dat aan u voor (op de luchthaven van vertrek) of tijdens de vlucht naar Iran wordt uitgereikt door de luchtvaartmaatschappij. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Iran en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Iran
Download 'reisadvies Iran 10-3-2020' (PDF, 919 kB)

Reischecklist Iran

Reist u naar Iran? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Iran favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Iran reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. In vrijwel alle gevallen moet u beschikken over een geldig visum voor Iran. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Iran in Den Haag.
 • Iran geeft nog geen visa af voor toeristische doeleinden.
 • Het is niet mogelijk om een Iraans visum te krijgen als u een paspoort heeft waar een Israëlisch visum in staat.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Iran een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Iran een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Voor meer informatie over geld zie de rubriek ’Tips van de ambassade’.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Iran. In Iran staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Drones zijn verboden in Iran. Gebruik of zelfs bezit kan leiden tot arrestatie en mogelijke oplegging van een gevangenisstraf.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: Er is politieke spanning tussen Iran en landen in de regio.

In ’rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Afghanistan en Pakistan

Reis niet naar het grensgebied met Afghanistan en Pakistan, tot 50 kilometer vanaf de grens. Reis dus niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Ook niet naar de provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig. In het verleden zijn er aanslagen gepleegd. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in deze grensgebieden verhoogd.

Wilt u toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.

Grensgebied met Irak

Reis niet naar het grensgebied met Irak, tot 10 kilometer vanaf de grens. In dit gebied liggen mijnen. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in dit grensgebied verhoogd.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Iran. Het coronavirus is zeer actief in Iran, de heftigheid van de uitbraak verschilt per provincie en stad. Als u moet reizen, informeer bij de lokale autoriteiten over de situatie van de plaats waar u naar toe reist.

Bipatriden

Voor Nederlanders die naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit hebben geldt dit in het bijzonder:

 • De Nederlandse ambassade ontvangt geen informatie van de Iraanse autoriteiten als er problemen zijn met deze reizigers (bijvoorbeeld bij een arrestatie).
 • De Iraanse autoriteiten staan de Nederlandse ambassade niet toe om consulaire hulp te verlenen aan deze reizigers.

Vanwege spanningen in de regio en met de Verenigde Staten is de veiligheidssituatie onzeker.

Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is.

Terrorisme

Aanslagen, op militaire parades of andere militaire doelen, kunnen voorkomen in Iran. Vermijd daarom sowieso dit soort evenementen. Wees ook alert voor aanslagen rondom gebouwen van de overheid.

Wees in de hoofdstad Teheran (en in andere grote steden) alert op mededelingen over dreigingen. Volg de aanwijzingen van de politie op. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen. Volg de informatie in de media.

Diefstal door jongeren

Iran is een relatief veilig land uit oogpunt van algemene criminaliteit, maar alertheid is geboden. Wees op uw hoede voor diefstal, vooral in de grotere steden. In Iran komt vooral tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt, probeert dan uw tas af te pakken. Wees hier alert op. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam.

Diefstal door nepagenten

In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen ook het slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels. Doet iemand zich voor als een politieagent?

 • Vraag dan altijd naar zijn identiteitsbewijs;
 • Lever uw paspoort en/of geld niet in;
 • Stap niet in de auto van de politieagent.

Drugssmokkel in de oostelijke provincies

In de oostelijke provincies zijn zwaarbewapende drugssmokkelaars actief. Er zijn regelmatig (vuur)gevechten tussen de drugssmokkelaars en grenstroepen.

Demonstraties

Blijf weg van demonstraties en houd u afzijdig van politieke activiteiten en/of uitspraken. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Maak geen foto’s en video-opnamen van bijeenkomsten en demonstraties.

Vervolging

Autoriteiten in Iran kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van Iran heeft of heeft gehad.

Toegang tot internet

Internetverkeer is over het algemeen mogelijk maar de toegang wordt soms beperkt. Door censuur zijn vele sites niet bereikbaar. In tijden van (politieke) spanningen aarzelen de Iraanse autoriteiten niet om het internetverkeer volledig plat te leggen. Mobiel telefoonverkeer is mogelijk. Sms-berichten bereiken niet altijd hun bestemming.

Natuurgeweld

Overstromingen en wateroverlast

Naast periodes van langdurige droogte, kunnen in Iran door hevige regenval overstromingen en wateroverlast voorkomen.

Aardbevingen

 • In de directe omgeving van de hoofdstad Teheran heeft op 8 mei 2020 een aardbeving plaatsgevonden van 5,1 op de schaal van Richter. Hierdoor zijn gebouwen beschadigd geraakt. 
 • In de buurt van de stad Khoy heeft op 23 februari 2020 een aardbeving, van 6.0 op de schaal van Richter plaatsgevonden. Hierbij zijn gewonden gevallen. Ook is er schade aan gebouwen en wegen.   
 • Ten zuidoosten van de stad Tabriz heeft op 7 november 2019 een aardbeving, van 5.9 op de schaal van Richter, plaatsgevonden. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.

In heel Iran komen regelmatig lichte en zwaardere aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Iran en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,  WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Reis alleen naar Iran als dit strikt noodzakelijk is.

Als u naar Iran moet reizen dan moet u een gezondheidsformulier invullen dat aan u voor (op de luchthaven van vertrek) of tijdens de vlucht naar Iran wordt uitgereikt door de luchtvaartmaatschappij. Bij het inchecken moet u uw coronabewijs (vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs) laten zien en ook een negatief PCR-COVID-19-testresultaat. Alle buitenlandse reizigers (ook Iraniërs, diplomaten) vanaf 8 jaar en ouder moeten bij aankomst in Iran een bewijs van volledige vaccinatie en een negatief PCR-COVID-19-testresultaat, niet ouder dan 72 uur voor vertrek naar Iran, laten zien. Het vaccinatiebewijs en een negatief PCR-COVID-19-testresultaat moet in het Engels zijn of gestempeld en bevestigd zijn door het Iraanse consulaat. Reizigers die geen vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat kunnen laten zien, mogen Iran niet inreizen.

Reizigers met een negatief PCR-COVID-19-testresultaat, dat langer dan 72 uur voor vertrek naar Iran is afgegeven, krijgen bij aankomst in Iran een medisch onderzoek en een PCR-COVID19-test. Daarna moet de reiziger gelijk na aankomst in quarantaine, alles voor eigen rekening. Mocht een reiziger met corona-symptomen arriveren en wordt er een PCR-COVID19-test gedaan met een positieve uitslag dan gaat de reiziger in quarantaine. Alle kosten die daaraan zijn verbonden, zijn voor eigen rekening.    

Als u meer informatie wilt over wat u moet meenemen naar Iran neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Het kantoor van Imam Khomeini International Airport (IKIA) is bereikbaar op +98 21 5100 111 voor al uw vragen over de gezondheidsvoorschriften voor zowel inkomende als uitgaande vluchten.

Landsgrenzen

De landsgrenzen tussen Iran en verschillende buurlanden zijn grotendeels gesloten, dit in verband met het coronavirus. Houd hier rekening mee als u over de weg Iran wilt verlaten.

Maatregelen coronavirus

De sterkte van de uitbraak en de door de autoriteiten genomen maatregelen kunnen per provincie en per stad verschillen. Laat u informeren door de lokale autoriteiten over de meest recente stand van zaken. De Iraanse overheid neemt ook landelijke maatregelen om verspreiding virus te beperken. Algemene maatregelen zijn:

 • Alle scholen, universiteiten zijn gesloten.
 • Sportevenementen zijn afgelast, bruiloften, rouwceremonies, etcetera zijn niet toegestaan.
 • Het is verboden om tussen grote steden te reizen.
 • Het vrijdagmiddaggebed in de moskee in sommige provincies is tot nader order opgeschort.
 • Deelname aan grote (religieuze) bijeenkomsten is verboden.
 • Het is verplicht mondkapjes te dragen in alle publieke ruimtes en op straat.
 • In het openbaar vervoer, taxi’s of andere publieke gelegenheden moet u een mondkapje en handschoentjes dragen.
 • Alle niet-noodzakelijke winkels zijn gesloten. Noodzakelijke winkels zijn wel open tot 21.00 uur.
 • In de provincies waar code oranje geldt is er in de avonden/nacht een verbod om met de auto op stap te gaan. De situatie wisselt regelmatig, houd in de gaten wat de stand van zaken is (volg het lokale nieuws).

Testlocaties in Iran

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Iran de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Terugreis naar Nederland 

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie in Iran

Luchtvervuiling

In grote Iraanse steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. De luchtkwaliteit kan erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Iran reist.

Medische voorzieningen

De zorg staat onder druk door de toenemende coronagevallen. Toegang tot medische voorzieningen kan moeilijker zijn dan normaal. Ook dit verschilt per stad en provincie.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Iran te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Vliegverkeer

Een aantal vliegtuigmaatschappijen is gestopt met vliegen van en naar Iran. Het aantal vertrekmogelijkheden is daardoor minder dan normaal. Neem contact op met uw vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie als u een reis heeft geboekt of gepland.

Als de verblijfsperiode van uw visum voor Iran is verlopen omdat u door het kleiner aantal vluchten niet kunt vertrekken, meldt u zich dan bij de Nederlandse ambassade in hoofdstad Teheran. Zij zullen proberen voor u te bemiddelen bij de Iraanse autoriteiten. 

Binnenlandse vliegreizen

Het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten in Iran is hoog. Dat komt doordat de vliegtuigen oud zijn en slecht onderhouden. Wees u hiervan bewust als u een binnenlandse vlucht boekt.

Wegverkeer

Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in Iran erg hoog. Het verkeer is chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Wees ook als voetganger alert in het verkeer. Vooral bij het oversteken van wegen en straten. Er zijn wel zebrapaden, maar automobilisten, bus- en vrachtwagenchauffeurs stoppen bijna nooit voor een zebrapad.

Reizigers worden aangeraden om voor vertrek naar een volgende bestemming eerst bij het logeeradres na te (laten) vragen of de weg er naartoe veilig is.

Controleposten op de weg

In en buiten steden zijn er soms controleposten van de Iraanse autoriteiten. Laat bij een controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Ga niet in discussie met de politieagent(en).

Scheepvaart

Door de spanningen in de Perzische Golf is het verstandig om geen internationale reizen per schip in de Perzische Golf te maken.

Zeil niet in de buurt van de eilanden Abu Mussa en Tumb in de Perzische Golf. Hiervoor zijn buitenlanders opgepakt en veroordeeld tot zware gevangenisstraffen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in Iran.

Geld pinnen niet mogelijk

Door sancties is Iran afgesloten van het internationaal bankverkeer. Dit betekent onder andere dat u in Iran geen geld kunt opnemen met uw Nederlandse bankpas. U kunt er ook niet betalen met uw creditcard. Het is ook niet mogelijk om geld over te maken naar Iran.

Zorg daarom dat u voldoende contante euro’s bij u heeft voor de kosten tijdens uw verblijf in Iran. Houd daarbij rekening met onvoorziene kosten. Euro’s zijn om te wisselen in Iraanse Rial (IRR). Buitenlandse valuta zijn schaars en de wisselkoersen schommelen sterk, daarom sluiten wisselkantoren regelmatig. Op het vliegveld is wisselen meestal mogelijk. U kunt ook vragen of u geld kunt wisselen in de internationale hotels.

Officiële hotels

Toeristen en reizigers moeten in officiële hotels, guest houses of Bed & Breakfast's verblijven. Couch surfing is verboden in Iran. U kunt bij uw visumaanvraag aangeven dat u bij familie of bekenden zal logeren.

Niet wildkamperen

Ga voor uw eigen veiligheid niet wildkamperen, ook niet als u in de buurt van dorpjes verblijft. Vermijd afgelegen plaatsen na zonsondergang. Vooral als u alleen reist.

Nederlanders die ook de Iraanse nationaliteit bezitten

In Nederland is het mogelijk dat iemand naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit bezit. Volgens de wet in Iran is dit andersom niet mogelijk. Een Iraniër die de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, heeft voor de Iraanse wet alleen de Iraanse nationaliteit.

Het gevolg voor de Nederlandse reizigers met Iraanse nationaliteit is dat:

 • De reiziger een Iraans paspoort moet hebben om Iran in en uit te reizen;
 • De Nederlandse ambassade geen informatie ontvangt van de Iraanse autoriteiten als er problemen zijn met deze reizigers (bijvoorbeeld bij een arrestatie);
 • De Iraanse autoriteiten de Nederlandse ambassade niet toestaan om consulaire hulp te verlenen aan deze reizigers.

Wees u hier bewust van als u naar Iran reist.

Bent u als Nederlandse vrouw met een Iraanse man getrouwd? Houd er dan rekening mee dat uw kinderen uit dit huwelijk vanaf de geboorte de Iraanse nationaliteit bezitten. Bij onenigheid of een ongeval in Iran kan dit tot problemen leiden. Zo legt de Iraanse wet het ouderlijk gezag vanaf zevenjarige leeftijd exclusief neer bij de vader. Als de vader komt te overlijden, komt dit gezag bij de grootvader enzovoort. Tot zeven jaar kunnen de kinderen bij de moeder blijven, als de moeder met hen in Iran verblijft.

Heeft u als man met de Iraanse nationaliteit uw dienstplicht niet vervuld? Een bezoek aan Iran kan betekenen dat u dan een oproep krijgt u hiervoor te melden bij de autoriteiten. Dit kan betekenen dat u alsnog uw dienstplicht moet vervullen of dat u deze moet afkopen.

Rechtssysteem

Het rechtssysteem in Iran is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor. Bijvoorbeeld voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel en geloofsafval. Ook voor andere daden die tegen de islam ingaan.

Kledingvoorschriften

Voor vrouwen en meisjes vanaf de leeftijd van 9 jaar gelden dwingende kledingvoorschriften. Zij moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Ook moet de kleding de lichaamsvormen verhullen. Draag bij voorkeur broeken met daar overheen een jas of mantel die ruim valt. Die moet zeker tot over de billen vallen. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Draag daarom geen rokken en jurken die kort zijn en ook geen kleding met korte mouwen. Draag geen open schoenen. Voor mannen en jongens zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen.

De Iraanse autoriteiten treden soms op tegen vrouwen die zich in hun ogen te ‘lichtzinnig’ kleden. Niet voldoen aan de kledingvoorschriften kan leiden tot een waarschuwing. Dit kan ook tot (korte) gevangenisstraffen leiden. In het noordelijke deel van de hoofdstad Teheran is wat minder controle op kledingvoorschriften.

Controle van documenten en apparaten

Politie of andere autoriteiten kunnen op straat het paspoort of visa controleren bij buitenlanders. Ook kunnen zij om inzage in de foto’s op het fototoestel vragen. Dat kan leiden tot het in beslag nemen van het fototoestel. Controle van een tablet of telefoon is mogelijk.

Fotograferen en video-opnames

Het maken van foto’s is op veel plaatsen verboden. Bij toeristische trekpleisters mag het vaak wel. Het fotograferen van militaire objecten of overheidsgebouwen is ten strengste verboden. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert arrestatie. Mogelijk ook een aanklacht voor spionage. Daar staat een lange gevangenisstraf op. Het maken van foto’s van Iraanse burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Maak alleen foto’s als u zeker weet dat dit mag. Maak geen video-opnames.

Drones

Gebruik geen drones. Dit is om veiligheidsredenen op veel plaatsen verboden. Gebruik of zelfs bezit van een drone kan leiden tot een gevangenisstraf.

Internet en sociale media

De vrijheid van meningsuiting in Iran is ernstig beperkt. Er is censuur op het internet. Sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. U heeft in Iran alleen toegang tot deze sociale media via VPN (Virtual Private Network).

De Iraanse overheid controleert e-mailverkeer en publicaties op internet. Ook controleren zij de berichten (posts, filmpjes, tweets) over Iran op sociale media. Deze controle is actief en nauwkeurig.

Bij een bezoek aan Iran is het mogelijk dat de autoriteiten u:

 • confronteren met de inhoud van uw persoonlijke sociale media-pagina’s;
 • dwingen om uw wachtwoord van uw sociale media-account(s) te geven.

Wees daarom voorzichtig met wat u schrijft en denk na of u risico loopt. Dit geldt ook voor journalisten en wetenschappers die het land willen bezoeken.

Bijhouden van blog als u in Iran verblijft

U mag geen ervaringen en/of foto’s over Iran publiceren. Bijvoorbeeld op een weblog. Dit kan namelijk worden gezien als het werken als journalist zonder vergunning. Hiervoor kunt u worden gearresteerd. Ook is het verboden om verslag te doen van demonstraties.

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Iran. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen)

De Iraanse strafwet is heel specifiek over homoseksuele handelingen. Het verrichten van seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht is in Iran strafbaar. Voornamelijk mannelijke homoseksuele handelingen kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging. Transgender is onder voorwaarden legaal.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Iran en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Politie: 110
 • Ambulance: 115
 • Brandweer: 125

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Teheran

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Teheran.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven