Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Iran is oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rood gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Iran
Download 'Kaart bij reisadvies Iran' (PDF, 926 kB)

Reischecklist Iran

Reist u naar Iran? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Iran favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Iran reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. In vrijwel alle gevallen moet u beschikken over een geldig visum voor Iran. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Iran in Den Haag.
 • Iran geeft sinds eind oktober 2021 weer visa af voor toeristische doeleinden.
 • Het is niet mogelijk om een Iraans visum te krijgen als u een paspoort heeft waar een Israëlisch visum in staat.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Voor meer informatie over geld zie de rubriek ’Tips van de ambassade’.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Iran. In Iran staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Drones zijn verboden in Iran. Gebruik of zelfs bezit kan leiden tot arrestatie en mogelijke oplegging van een gevangenisstraf.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Er is op dit moment politieke spanning tussen Iran en landen in de regio. Ook de relatie tussen Iran en westerse landen, waaronder landen uit de EU is onvoorspelbaar. Iran is alert op spionage-activiteiten. Maak geen foto’s van overheidsobjecten waaronder militaire objecten.

In ’rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Afghanistan en Pakistan

Reis niet naar het grensgebied met Afghanistan en Pakistan, tot 50 kilometer vanaf de grens. Reis dus niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Ook niet naar de provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig. In het verleden zijn er aanslagen gepleegd. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in deze grensgebieden verhoogd.

Wilt u toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.

Grensgebied met Irak

Reis niet naar het grensgebied met Irak, tot 10 kilometer vanaf de grens. In dit gebied liggen mijnen. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in dit grensgebied verhoogd.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is. Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s door de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld. Iran is zwaar getroffen door het COVID-19.

Bipatriden

Voor Nederlanders die naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit hebben geldt dit in het bijzonder:

 • De Nederlandse ambassade ontvangt geen informatie van de Iraanse autoriteiten als er problemen zijn met deze reizigers (bijvoorbeeld bij een arrestatie).
 • De Iraanse autoriteiten staan de Nederlandse ambassade niet toe om consulaire hulp te verlenen aan deze reizigers.

Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is.

Terrorisme

Aanslagen, op militaire parades of andere militaire doelen, kunnen voorkomen in Iran. Vermijd daarom sowieso dit soort evenementen. Wees ook alert voor aanslagen rondom gebouwen van de overheid.

Wees in de hoofdstad Teheran (en in andere grote steden) alert op mededelingen over dreigingen. Volg de aanwijzingen van de politie op. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen. Volg de informatie in de media.

Diefstal door jongeren

Iran is een relatief veilig land uit oogpunt van algemene criminaliteit, maar alertheid is geboden. Wees op uw hoede voor diefstal, vooral in de grotere steden. In Iran komt vooral tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt, probeert dan uw tas af te pakken. Wees hier alert op. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam.

Diefstal door nepagenten

In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen ook het slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels. Doet iemand zich voor als een politieagent?

 • Vraag dan altijd naar zijn identiteitsbewijs;
 • Lever uw paspoort en/of geld niet in;
 • Stap niet in de auto van de politieagent.

Drugssmokkel in de oostelijke provincies

In de oostelijke provincies zijn zwaarbewapende drugssmokkelaars actief. Er zijn regelmatig (vuur)gevechten tussen de drugssmokkelaars en grenstroepen.

Demonstraties

Blijf weg van demonstraties en houd u afzijdig van politieke activiteiten en/of uitspraken. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Maak geen foto’s en video-opnamen van bijeenkomsten en demonstraties.

Vervolging

Autoriteiten in Iran kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van Iran heeft of heeft gehad.

Toegang tot internet

Internetverkeer is over het algemeen mogelijk maar de toegang wordt soms beperkt. Door censuur zijn vele sites niet bereikbaar. In tijden van (politieke) spanningen aarzelen de Iraanse autoriteiten niet om het internetverkeer volledig plat te leggen. Mobiel telefoonverkeer is mogelijk. Sms-berichten bereiken niet altijd hun bestemming.

Natuurgeweld

Overstromingen en wateroverlast

Naast periodes van langdurige droogte, kunnen in Iran door hevige regenval overstromingen en wateroverlast voorkomen.

Aardbevingen

In heel Iran komen regelmatig aardbevingen voor. De hoofdstad Teheran ligt op een actieve breuklijn. Ook zware aardbevingen komen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Iran en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,  WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Iran inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Als u naar Iran moet reizen, dan moet u een gezondheidsverklaring invullen die u op de luchthaven van vertrek of tijdens de vlucht naar Iran van uw luchtvaartmaatschappij krijgt.

Ook moet u een negatief PCR-COVID-19-testresultaat (niet ouder dan 72 uur bij vertrek naar Iran) en een vaccinatiebewijs laten zien. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 8 jaar die uit het buitenland komen. Het vaccinatiebewijs en een negatief PCR-COVID-19-testresultaat moet in het Engels zijn opgesteld, of gestempeld en bevestigd zijn door het Iraanse consulaat in het land van afgifte. Reizigers die geen vaccinatiebewijs of een negatief PCR-COVID-19-testresultaat kunnen laten zien, mogen Iran niet inreizen. Het is aan te bevelen om uw negatief PCR-COVID-19-testresultaat en uw vaccinatiebewijs geprint mee te nemen, omdat niet gegarandeerd kan worden dat een digitale versie geaccepteerd wordt.

Ook kan het zijn dat uw luchtvaartmaatschappij nog aanvullende eisen stelt. Neem hiervoor voor uw vertrek contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Iran

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Iran de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie in Iran

Luchtvervuiling

In grote Iraanse steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. De luchtkwaliteit kan erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Iran reist.

Medische voorzieningen

De zorg staat onder druk door de toenemende coronagevallen. Toegang tot medische voorzieningen kan moeilijker zijn dan normaal. Ook dit verschilt per stad en provincie.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Iran te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Vliegverkeer

De luchtvaartmaatschappij Qatar Airways vliegt dagelijks, via een tussenstop in de hoofdstad Doha in Qatar, naar Nederland en Iran.  De luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines vliegt dagelijks, via een tussenstop in de stad Istanboel in Turkije, naar Nederland en Iran.

Ook hebben de volgende luchtvaartmaatschappijen wekelijks een aantal vluchten naar Nederland en Iran: Lufthansa via een tussenstop in Frankfurt, Duitsland en Austrian Airlines via een tussenstop in Wenen, Oostenrijk.

Lees de actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Binnenlandse vliegreizen

Het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten in Iran is hoog. Dat komt doordat de vliegtuigen oud zijn en slecht onderhouden. Wees u hiervan bewust als u een binnenlandse vlucht boekt.

Wegverkeer

Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in Iran erg hoog. Het verkeer is chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Wees ook als voetganger alert in het verkeer. Vooral bij het oversteken van wegen en straten. Er zijn wel zebrapaden, maar automobilisten, bus- en vrachtwagenchauffeurs stoppen bijna nooit voor een zebrapad.

Reizigers worden aangeraden om voor vertrek naar een volgende bestemming eerst bij het logeeradres na te (laten) vragen of de weg er naartoe veilig is.

Controleposten op de weg

In en buiten steden zijn er soms controleposten van de Iraanse autoriteiten. Laat bij een controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Ga niet in discussie met de politieagent(en).

Scheepvaart

Door de spanningen in de Perzische Golf is het verstandig om geen internationale reizen per schip in de Perzische Golf te maken.

Zeil niet in de buurt van de eilanden Abu Mussa en Tumb in de Perzische Golf. Hiervoor zijn buitenlanders opgepakt en veroordeeld tot zware gevangenisstraffen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in Iran.

Geld pinnen niet mogelijk

Door internationale sancties is Iran afgesloten van het internationaal bankverkeer. Dit betekent onder andere dat u in Iran geen geld kunt opnemen met uw Nederlandse bankpas. U kunt er ook niet betalen met uw creditcard. Het is ook niet mogelijk om geld over te maken naar Iran.

Zorg daarom dat u voldoende contante euro’s bij u heeft voor de kosten tijdens uw verblijf in Iran. Houd daarbij rekening met onvoorziene kosten. Euro’s zijn om te wisselen in Iraanse Rial (IRR). Buitenlandse valuta zijn schaars en de wisselkoersen schommelen sterk, daarom sluiten wisselkantoren regelmatig. Op het vliegveld is wisselen meestal mogelijk. U kunt ook vragen of u geld kunt wisselen in de internationale hotels.

Officiële hotels

Toeristen en reizigers moeten in officiële hotels, guest houses of Bed & Breakfast's verblijven. Couch surfing is verboden in Iran. U kunt bij uw visumaanvraag aangeven dat u bij familie of bekenden zal logeren.

Mobiele telefoon

Met een Nederlandse simkaart is het bereik minder. Verblijft u langer dan een maand in Iran? Dan moet de telefoon worden geregistreerd op de luchthaven en moet belasting worden betaald over de waarde van de telefoon. U kunt op de luchthaven een lokale simkaart aanschaffen.

Niet wildkamperen

Ga voor uw eigen veiligheid niet wildkamperen, ook niet als u in de buurt van dorpjes verblijft. Vermijd afgelegen plaatsen na zonsondergang. Vooral als u alleen reist.

Nederlanders die ook de Iraanse nationaliteit bezitten

In Nederland is het mogelijk dat iemand naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit bezit. Volgens de wet in Iran is dit andersom niet mogelijk. Een Iraniër die de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, heeft voor de Iraanse wet alleen de Iraanse nationaliteit.

Het gevolg voor de Nederlandse reizigers met Iraanse nationaliteit is dat:

 • De reiziger een Iraans paspoort moet hebben om Iran in en uit te reizen;
 • De Nederlandse ambassade geen informatie ontvangt van de Iraanse autoriteiten als er problemen zijn met deze reizigers (bijvoorbeeld bij een arrestatie);
 • De Iraanse autoriteiten de Nederlandse ambassade niet toestaan om consulaire hulp te verlenen aan deze reizigers.

Wees u hier bewust van als u naar Iran reist.

Bent u als Nederlandse vrouw met een Iraanse man getrouwd? Houd er dan rekening mee dat uw kinderen uit dit huwelijk vanaf de geboorte de Iraanse nationaliteit bezitten. Bij onenigheid of een ongeval in Iran kan dit tot problemen leiden. Zo legt de Iraanse wet het ouderlijk gezag vanaf zevenjarige leeftijd exclusief neer bij de vader. Als de vader komt te overlijden, komt dit gezag bij de grootvader enzovoort. Tot zeven jaar kunnen de kinderen bij de moeder blijven, als de moeder met hen in Iran verblijft.

Heeft u als man met de Iraanse nationaliteit uw dienstplicht niet vervuld? Een bezoek aan Iran kan betekenen dat u dan een oproep krijgt u hiervoor te melden bij de autoriteiten. Dit kan betekenen dat u alsnog uw dienstplicht moet vervullen of dat u deze moet afkopen.

Rechtssysteem

Het rechtssysteem in Iran is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor. Bijvoorbeeld voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel en geloofsafval. Ook voor andere daden die tegen de islam ingaan.

Kledingvoorschriften

Voor vrouwen en meisjes vanaf de leeftijd van 9 jaar gelden dwingende kledingvoorschriften. Zij moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Ook moet de kleding de lichaamsvormen verhullen. Draag bij voorkeur broeken met daar overheen een jas of mantel die ruim valt. Die moet zeker tot over de billen vallen. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Draag daarom geen rokken en jurken die kort zijn en ook geen kleding met korte mouwen. Draag geen open schoenen. Voor mannen en jongens zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen.

De Iraanse autoriteiten treden soms op tegen vrouwen die zich in hun ogen te ‘lichtzinnig’ kleden. Niet voldoen aan de kledingvoorschriften kan leiden tot een waarschuwing. Dit kan ook tot (korte) gevangenisstraffen leiden. In het noordelijke deel van de hoofdstad Teheran is wat minder controle op kledingvoorschriften.

Controle van documenten en apparaten

Politie of andere autoriteiten kunnen op straat het paspoort of visa controleren bij buitenlanders. Ook kunnen zij om inzage in de foto’s op het fototoestel vragen. Dat kan leiden tot het in beslag nemen van het fototoestel. Controle van een tablet of telefoon is mogelijk.

Fotograferen en video-opnames

Het maken van foto’s is op veel plaatsen verboden. Bij toeristische trekpleisters mag het vaak wel. Het fotograferen van militaire objecten of overheidsgebouwen is ten strengste verboden. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert arrestatie. Mogelijk ook een aanklacht voor spionage. Daar staat een lange gevangenisstraf op. Het maken van foto’s van Iraanse burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Maak alleen foto’s als u zeker weet dat dit mag. Maak geen video-opnames.

Drones

Gebruik geen drones. Dit is om veiligheidsredenen op veel plaatsen verboden. Gebruik of zelfs bezit van een drone kan leiden tot een gevangenisstraf.

Internet en sociale media

De vrijheid van meningsuiting in Iran is ernstig beperkt. Er is censuur op het internet. Sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. U heeft in Iran alleen toegang tot deze sociale media via VPN (Virtual Private Network).

De Iraanse overheid controleert e-mailverkeer en publicaties op internet. Ook controleren zij de berichten (posts, filmpjes, tweets) over Iran op sociale media. Deze controle is actief en nauwkeurig.

Bij een bezoek aan Iran is het mogelijk dat de autoriteiten u:

 • confronteren met de inhoud van uw persoonlijke sociale media-pagina’s;
 • dwingen om uw wachtwoord van uw sociale media-account(s) te geven.

Wees daarom voorzichtig met wat u schrijft en denk na of u risico loopt. Dit geldt ook voor journalisten en wetenschappers die het land willen bezoeken.

Bijhouden van blog als u in Iran verblijft

U mag geen ervaringen en/of foto’s over Iran publiceren. Bijvoorbeeld op een weblog. Dit kan namelijk worden gezien als het werken als journalist zonder vergunning. Hiervoor kunt u worden gearresteerd. Ook is het verboden om verslag te doen van demonstraties.

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Iran. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

LHBTIQ (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen en queer personen)

De Iraanse strafwet is heel specifiek over homoseksuele handelingen. Het verrichten van seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht is in Iran strafbaar. Voornamelijk mannelijke homoseksuele handelingen kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging. Transgender is onder voorwaarden legaal.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Iran en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Politie: 110
 • Ambulance: 115
 • Brandweer: 125

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Teheran

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Teheran.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven