Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-04-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Door hevige regenval heeft een groot deel van Iran te maken met overstromingen en wateroverlast. Reis alleen naar de provincies Kermanshah, Lorestan, Khuzestan en Kohgiluyeh als dit noodzakelijk is.

kaart bij reisadvies Iran
Download 'Kaart bij reisadvies Iran' (PDF, 907 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Teheran, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Sinds 22 maart 2019 regent het veel en heeft een groot deel van het land te maken met overstromingen en wateroverlast. Hierdoor kunnen wegen onbegaanbaar of gevaarlijk zijn. Reis alleen naar de provincies Kermanshah, Lorestan, Khuzestan en Kohgiluyeh als dit noodzakelijk is.

Reizigers wordt aangeraden om voor vertrek naar een volgende bestemming eerst bij het logeeradres na te (laten) vragen of de weg er naartoe veilig is. Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Iran. Zie de rubrieken Algemeen, Onveilige gebieden en Lokale wetten en gebruiken.

Aan Nederlanders die in Iran reizen of Nederlanders die in Iran wonen wordt geadviseerd alert te zijn. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en internationale ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Iran kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de (sociale) media. Vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie.

Slechte verkeersveiligheid  

Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in Iran erg hoog. Het verkeer is chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Wees ook als voetganger alert in het verkeer. Vooral bij het oversteken van wegen en straten. Er zijn wel zebrapaden, maar automobilisten, bus- of vrachtwagenchauffeurs stoppen bijna nooit voor een zebrapad.

Controleposten op de weg

In en buiten steden zijn er soms controleposten van de Iraanse autoriteiten. Laat bij controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Ga niet in discussie met politieagent(en).

Binnenlandse vliegreizen

Het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten in is Iran hoog. Dat komt door de ouderdom en de staat van onderhoud van de vliegtuigen. Wees u hiervan bewust als u een binnenlandse vlucht boekt.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (algemeen noodnummer (Red Crescent/Red Cross), vooral voor ongevallen), 110 (politie), 115 (ambulance), 125 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Teheran

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Teheran op de website.  

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er is politieke spanning tussen Iran en andere landen in de regio. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Iran.

Niet reizen

Reis niet in:

 • het grensgebied met Afghanistan en Pakistan (tot 100 kilometer vanaf de grens);
 • het grensgebied met Irak (tot 10 kilometer vanaf de grens);

Reis niet in de grensstreek met Afghanistan en Pakistan

Reis niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Dus ook niet naar de hele provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig.

Reizen over land van Iran naar Pakistan

Wilt u ondanks dit advies toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.

Reis niet in de grensstreek met Irak

In het grensgebied met Irak liggen nog mijnen. Reis daarom niet in het gebied dat binnen 10 kilometer van de grens ligt.

Alleen noodzakelijke reizen

Door hevige regenval heeft een groot deel van Iran te maken met overstromingen en wateroverlast. Reis alleen naar de provincies Kermanshah, Lorestan, Khuzestan en Kohgiluyeh als dit noodzakelijk is.

Reis alleen als het noodzakelijk is in Khuzestan

In delen van de provincie Khuzestan komen spanningen tussen etnische groeperingen voor. Dit kan tot geweld en gewapende incidenten leiden. Ook is er onrust door een tekort aan water en de slechte kwaliteit van het water. Wees alert.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het eiland Abu Musa en de Tonb-eilanden

Iran nam deze eilanden in 1971 in bezit. Als u in de buurt komt van deze eilanden riskeert u een arrestatie. U kunt dan beschuldigd worden van spionage. Het kan meer dan een jaar duren voordat het ’misverstand’ is opgeklaard en u wordt vrijgelaten.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vinden dat zij het gezag over deze eilanden hebben. Op sommige kaarten in de VAE staan deze eilanden aangegeven als onderdeel van de VAE. Maar volgens Iran is dit gebied van hen. Daarom moet u voor dit gebied altijd een visum voor Iran hebben.

Naar boven

Criminaliteit

In de oostelijke provincies zijn zwaarbewapende drugssmokkelaars actief. Er zijn regelmatig (vuur)gevechten tussen de drugssmokkelaars en grenstroepen.

Diefstal door jongeren

Wees op uw hoede voor diefstal. Vooral in de grotere steden. In Iran komt tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt probeert dan een tas af te pakken. Wees hier alert op. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam.

Diefstal door nepagenten

In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen het slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels.

Doet iemand zich voor als een politieagent?

 • Vraag dan altijd naar zijn identiteitsbewijs;
 • lever uw paspoort en/of geld niet in;
 • stap niet in de auto van de politieagent.
Naar boven

Terrorisme

De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen verhoogd in de grensgebieden met Irak, Afghanistan en Pakistan.

Reis niet in de grensgebieden met Irak, Afghanistan en Pakistan. Hier zijn in het verleden aanslagen gepleegd.

Reis niet in de provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn spanningen tussen verschillende groepen en de autoriteiten.

Bij een terroristische aanslag op een militaire parade in de regio Ahwaz op 22 september 2018 zijn veel slachtoffers gevallen. Aanslagen op militaire parades of andere militaire doelen komen voor in Iran. Vermijd daarom deze parades. Wees ook alert op aanslagen rondom gebouwen van de overheid.

Wees in de hoofdstad Teheran (en in andere grote steden) alert op mededelingen over dreigingen. Volg de aanwijzingen van de politie op. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen. Volg de informatie in de media.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Nederlanders die ook de Iraanse nationaliteit bezitten

In Nederland is het mogelijk dat iemand naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit bezit. Volgens de wet in Iran is dit andersom niet mogelijk. Een Iraniër die de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, heeft voor de Iraanse wet alleen de Iraanse nationaliteit.

Het gevolg voor de Nederlander met Iraanse nationaliteit is dat:

 • hij of zij een Iraans paspoort moet hebben om Iran in en uit te reizen;  
 • de Nederlandse ambassade geen informatie ontvangt van de Iraanse autoriteiten als er problemen zijn (bijvoorbeeld bij een arrestatie);
 • de Iraanse autoriteiten de Nederlandse ambassade niet toestaan om consulaire hulp te verlenen.

Wees u hier bewust van als u in Iran reist.

Bent u als Nederlandse vrouw met een Iraanse man getrouwd? Houd er dan rekening mee dat uw kinderen uit dit huwelijk vanaf de geboorte de Iraanse nationaliteit bezitten. Bij onenigheid of een ongeval in Iran kan dit tot problemen leiden. Zo legt de Iraanse wet het ouderlijk gezag vanaf zevenjarige leeftijd exclusief neer bij de vader. Als de vader komt te overlijden bij de grootvader enzovoort. Tot zeven jaar kunnen de kinderen bij de moeder blijven, als de moeder met hen in Iran verblijft.

Heeft u als man met de Iraanse nationaliteit uw dienstplicht niet vervuld? Een bezoek aan Iran kan betekenen dat u dan een oproep krijgt u hiervoor te melden bij de autoriteiten. Dit kan betekenen dat u alsnog uw dienstplicht moet vervullen of dat u deze kunt afkopen.

Rechtssysteem

Het rechtssysteem van Iran is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor. Bijvoorbeeld voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel, en geloofsafval. Ook voor andere daden die tegen de Islam ingaan.

Kledingvoorschriften

Voor vrouwen en meisjes vanaf 9 jaar gelden dwingende kledingvoorschriften. Zij moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Ook moet de kleding de lichaamsvormen verhullen. Draag bij voorkeur broeken met daar overheen een jas of mantel die ruim valt. Die moet zeker tot over de billen vallen. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Draag daarom geen rokken en jurken die kort zijn en ook geen kleding met korte mouwen. Draag geen open schoenen. Voor mannen zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen.

De Iraanse autoriteiten treden soms op tegen vrouwen die zich in hun ogen te ‘lichtzinnig’ kleden. Niet voldoen aan de kledingvoorschriften kan leiden tot een waarschuwing. Dit kan ook tot (korte) gevangenisstraffen leiden. In het noordelijke deel van de hoofdstad Teheran is wat minder controle op kledingvoorschriften.  

Controle van documenten en apparaten

Politie of andere autoriteiten kunnen op straat het paspoort of visa controleren bij buitenlanders. Ook kunnen zij om inzage in de foto’s op het fototoestel vragen. Dat kan leiden tot het in beslag nemen van het fototoestel. Controle van een tablet of telefoon is mogelijk.

Fotograferen en video-opnames

Het maken van foto’s is op veel plaatsen verboden. Bij toeristische trekpleisters mag het vaak wel. Het fotograferen van militaire objecten of overheidsgebouwen is ten strengste verboden.

Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert arrestatie. Mogelijk ook een aanklacht voor spionage. Daar staat een lange gevangenisstraf op.

Het maken van foto’s van Iraanse burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Maak alleen foto’s als u zeker weet dat dit mag. Maak geen video-opnames. Gebruik geen drones. Dit is om veiligheidsredenen op veel plaatsen verboden.

Internet en sociale media

De vrijheid van meningsuiting in Iran is beperkt. Er is censuur op het internet. De rechtbankvonnissen zijn streng. Sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. U heeft in Iran alleen toegang tot deze sociale media via VPN (Virtual Private Network). Dit geldt niet voor WhatsApp, Viber en Telegram.

De Iraanse overheid controleert e-mailverkeer en publicaties op internet. Ook controleren zij de berichten (posts, filmpjes, tweets) over Iran op sociale media. Deze controle is actief en nauwkeurig.

Bij een bezoek aan Iran is het mogelijk dat de autoriteiten u:

 • confronteren met de inhoud van uw persoonlijke sociale media-pagina’s;  
 • dwingen om uw wachtwoord van uw sociale media-account(s) te geven.

Wees daarom voorzichtig met wat u schrijft.  

Bijhouden van blog als u in Iran verblijft

U mag geen ervaringen en/of foto’s over Iran publiceren. Bijvoorbeeld op een weblog. Dit kan namelijk worden gezien als het werken als journalist zonder vergunning. Hiervoor kunt u worden gearresteerd.  Ook is het verboden om verslag te doen van demonstraties.

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Iran. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Door hevige regenval heeft een groot deel van Iran te maken met overstromingen en wateroverlast. Reis alleen naar de provincies Kermanshah, Lorestan, Khuzestan en Kohgiluyeh als dit noodzakelijk is.

In heel Iran komen regelmatig aardbevingen voor. Ook zware aardbevingen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Iran in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

 • Door sancties is Iran afgesloten van het internationaal bankverkeer. Dit betekent onder andere dat u in Iran geen geld kunt opnemen met uw Nederlandse bankpas. U kunt niet betalen met uw creditcard. Het is niet mogelijk om geld over te maken naar Iran.
 • Zorg daarom dat u voldoende contante Euro’s bij u heeft voor de kosten tijdens uw verblijf in Iran. Houd daarbij rekening met onvoorziene kosten. Euro’s zijn om te wisselen in Iraanse Rial (IRR). Buitenlandse valuta zijn schaars en de wisselkoersen schommelen sterk, daarom sluiten wisselkantoren regelmatig. Op het vliegveld is wisselen meestal mogelijk. U kunt ook vragen of u geld kunt wisselen in de internationale hotels.
 • Toeristen en reizigers moeten in officiële hotels, guest houses of Bed & Breakfast’s verblijven. Couch surfing is verboden in Iran. U kunt bij uw visumaanvraag aangeven dat u bij familie of bekenden zal logeren.
 • Ga voor uw eigen veiligheid niet wild kamperen, ook niet als u in de buurt van dorpjes verblijft. Vermijd afgelegen plaatsen na zonsondergang. Vooral als u alleen reist. 
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven