Reisadvies India | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-11-2018 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

De veiligheidssituatie is verbeterd in de deelstaat Tripura. Daarom is het advies gewijzigd van 'alleen noodzakelijke reizen' naar 'let op, er zijn veiligheidsrisico’s'.

Kaart bij reisadvies India
Download 'Kaart bij reisadvies India' (PDF, 1,4 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in New Delhi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De veiligheidssituatie is verbeterd in de deelstaat Tripura. Daarom is het advies voor dit gebied gewijzigd van 'alleen noodzakelijke reizen' naar 'let op, er zijn veiligheidsrisico’s'.

In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Publieke plaatsen zijn in het verleden doelwit van terroristische aanslagen geweest. Hieronder vallen ook plaatsen die worden bezocht door westerlingen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals:

 • restaurants;
 • hotels;
 • stations;
 • markten;
 • plaatsen van aanbidding;
 • festivals;
 • sportlocaties;
 • grote winkelcentra.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In India kunnen demonstraties en massale bijeenkomsten voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Soms vallen er doden, bijvoorbeeld door verdrukking in mensenmassa’s of door geweld. Vermijd daarom demonstraties en massale bijeenkomsten.

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Wees voorzichtig in het verkeer. In India kunt u soms ‘onmogelijke’ verkeerssituaties tegenkomen. Ook is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar. Het aantal verkeersslachtoffers ligt in India een stuk hoger dan in Europa. 

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in India op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer), 87 50 87 11 11 (toeristenhulplijn, alleen bereikbaar in New Delhi).

Nederlandse ambassade in New Delhi

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in India op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. U kunt wel gebruikmaken van de officiële grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab.

De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd. Bijvoorbeeld in de Thar-woestijn en andere delen van Rajasthan en Gujarat. Het benaderen en zeker het illegaal overgaan van deze grens, kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Reis niet naar het gebied rond de bestandslijnen tussen India en Pakistan en tussen India en China. Dit zijn zones waar het leger actief is en waar regelmatig schietincidenten voorkomen.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 •  de deelstaat Jammu en Kasjmir

Dit heeft te maken met de slechte en onvoorspelbare veiligheidssituatie. Het gaat vooral om de Kasjmir-vallei en de directe omgeving. Een uitzondering is de hoger gelegen regio Ladakh.

Er is een groeiend aantal toeristen dat naar de Kasjmir-vallei reist. Toch blijft de veiligheidssituatie kwetsbaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen actief zijn die aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Soms vallen er burgerslachtoffers bij aanslagen en ongeregeldheden of bij acties van het leger en de politie. Er wordt regelmatig een avondklok ingesteld en soms worden telefoon- en internetverbindingen geblokkeerd.

Voor sommige steden en gebieden binnen de deelstaat is de veiligheid beter. Hier kunt u naartoe reizen. Zie verderop het kopje ‘let op, veiligheidsrisico’s.’

Reis ook alleen als het noodzakelijk is naar de volgende deelstaten:

 • Nagaland;
 • Manipur;
 • Chattisgarh

In de deelstaten Nagaland en Manipur zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Deze groeperingen plegen regelmatig aanslagen op openbare plekken zoals bus- en treinstations, markten, 'westers' bedrijven, hotels en toeristische trekpleisters. Vooral burgers en buitenlanders zijn bij deze aanslagen het doelwit. Hierbij vallen ieder jaar burgerdoden. Daarnaast zijn deze seperatistische groeperingen actief met afpersing en ontvoering. In het verleden zijn buitenlanders hier slachtoffer van geweest. Reist u toch naar dit gebied? Blijf dan goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

In de deelstaat Chattisgarh strijden linkse rebellengroeperingen tegen het leger en politie. De strijd tussen de regeringstroepen en rebellen komt niet alleen voor op het platteland, maar ook in de bewoonde gebieden en steden. Vooral in Zuid-Chattisgarh (alles ten zuiden van de stad Kanker) en de grensgebieden met Jharkhand en Orissa zijn de rebellengroeperingen actief. Er komen regelmatig aanslagen voor op openbare plekken zoals markten, gemeentehuizen, politieposten, “westerse” bedrijven en hotels. Ook op toeristische plaatsen en tijdens religieuze en politieke evenementen. Vooral buitenlanders zijn bij deze aanslagen het doelwit.  

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de gebieden buiten de steden in de deelstaten:

 • Bihar;
 • Jharkhand;
 • uiterste zuidwesten en westen van Odisha/Orissa;
 • uiterste westen van West-Bengal (grensgebieden met Jharkhand)
 • uiterste noorden van Andhra Pradesh;
 • uiterste oosten van Maharashtra.

In deze gebieden zijn rebellengroepen actief. Vanuit de jungles en het platteland plegen linkse rebellengroepen aanslagen op politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers. Burgers en buitenlanders zijn geen doelwit maar kunnen hier wel slachtoffer van worden. Daarnaast komen in deze deelstaten ontvoeringen en afpersing voor. De gebieden waarin de rebellengroepen actief zijn verschuiven soms. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Het advies is om alleen naar Jammu en Kashmir te reizen als dit noodzakelijk is. Maar in sommige steden en gebieden binnen de deelstaat is de veiligheid beter. Hier kunt u naartoe reizen, als u zich aan de volgende regels houdt:
 

 • Bezoek alleen de steden Jammu en Srinagar als u hier direct op vliegt.
 • reis alleen tussen de steden Jammu en Srinagar via de nationale hoofdweg;
 • reis alleen binnen de regio Ladakh;
 • reis alleen per vliegtuig, via de stad Leh, naar de regio Ladakh. U kunt ook over de weg reizen, maar dan alleen via de stad Manali.

Let op! reis niet over de weg via de stad Srinagar naar de regio Ladakh.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor de deelstaten Assam en Tripura.

In het verleden waren er verschillende gewelddadige rebellengroepen actief in deze deelstaten. De veiligheidssituatie in deze deelstaten is verbeterd. Maar let op, er zijn af en toe nog incidenten tussen het Indiase leger en groeperingen. Burgers en toeristen zijn hierbij geen specifiek slachtoffer. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatstelijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van lokale autoriteiten.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor noordoost India.
Er zijn bij de grenzen met Bangladesh, Myanmar en China regelmatig gevechten tussen het leger en rebellengroepen en smokkelaarsbendes.

Naar boven

Criminaliteit

In toeristische gebieden in India, zoals de deelstaat Goa, is veel criminaliteit. Bijvoorbeeld berovingen, waarbij slachtoffers soms worden gedrogeerd via eten of drank. Ook zijn er oplichtersbendes actief die het op buitenlanders gemunt hebben. Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden.

Reizen met openbaar vervoer

Reist u met het openbaar vervoer in India? Let dan goed op uw paspoort en bankpassen. Laat bagage niet onbeheerd achter. Bewaar een aparte kopie van uw paspoort, visum en vliegticket. Doe onmiddellijk aangifte bij de politie bij diefstal of verlies van uw paspoort.

Reis na zonsondergang niet alleen met het openbaar vervoer of in (auto)riksja’s. Wilt u na zonsondergang toch alleen reizen? Maak dan gebruik van zogeheten prepaid taxi’s. Dit zijn de taxi’s die u kunt bestellen met een creditcard gekoppeld aan een smartphone-app.

Naar boven

Terrorisme

In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Publieke plaatsen zijn in het verleden doelwit van terroristische aanslagen geweest. Hieronder vallen ook plaatsen die worden bezocht door westerlingen.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals:

 • restaurants;
 • hotels;
 • (bus-) stations;
 • markten;
 • plaatsen van aanbidding;
 • festivals;
 • politieke bijeenkomsten;
 • sportlocaties;
 • grote winkelcentra.

Wees ook alert in aanloop naar en op de dagen van nationale betekenis. Zoals de Dag van de Republiek (26 januari), Onafhankelijkheids Dag (15 augustus), Diwali (datum wisselt) en Eid (datum wisselt).

De overheid heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vooral bij grote hotels, op luchthavens en op treinstations en metrostations.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg  bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Rechtsgang

Houd u aan de wet als u in India bent en volg altijd de aanwijzingen op van de autoriteiten. De rechtsgang in India wijkt af van die in Nederland. Procedures, zoals gerechtelijke procedures, kunnen bij de Indiase overheid en dan vooral bij het ministerie van Justitie, jaren duren. Daar kunt u mee te maken krijgen als u met justitie of andere autoriteiten in aanraking komt. Bijvoorbeeld als u verdacht wordt van een misdrijf of illegaal in het land verblijft. Dan kunt u gearresteerd worden en erg lang in voorarrest worden gehouden.

Geen foto’s van luchthavens, politieposten, legerposten, energiecentrales of in metro's.

Maak geen foto’s van luchthavens, politieposten, legerposten, energiecentrales en in metro’s. . Dit is verboden in India. Zelfs als u deze objecten onbedoeld fotografeert, kan dat leiden tot een arrestatie.

Seksualiteit en intimiteit

In India wordt anders naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland. Ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit geldt voor intimiteiten in hetero en in LGBTI relaties. Dit kan tot heftige reacties leiden. Houd hier rekening mee.

Seksualiteit en intimiteit

In India wordt anders naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland. Ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit kan tot heftige reacties leiden. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Geweld tegen vrouwen

Vrouwen die door India reizen moeten op hun hoede zijn. Er zijn meldingen van ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Reist u als vrouw door India? Ga dan bedekt gekleed en vermijd afgelegen plaatsen. Loop na zonsondergang niet alleen over straat en reis niet met het openbaar vervoer of een taxi.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Luchtvervuiling grote steden India

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar India reist.

Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling in verschillende grote steden op de Engelstalige websites van:

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In India loopt de moessonperiode ongeveer van juni tot en met oktober. De moessonperiode begint in het zuidoosten en oosten ieder jaar rond 1 juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. De hoofdstad New Delhi wordt aan het einde van de maand juni bereikt. Het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober.

Houd rekening met eventuele overstromingen en/of aardverschuivingen tijdens de moesson. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Cyclonen en tropische stromen

Cyclonen en tropische stormen kunnen voorkomen bij de oostkust van India. Houd de weersinformatie in de gaten en volg altijd het advies van de lokale autoriteiten op.
Verschillende delen van India zijn aardbevingsgevoelig. Bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Deze gebieden zijn slecht bereikbaar voor hulpdiensten.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van het India Meteorological Department.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van India in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reisbeperkingen

In India zijn zogenoemde ‘protected areas’ of ‘restricted areas’. Dit zijn regio’s waar extra eisen worden gesteld aan vergunningen voor buitenlandse toeristen. Wilt u deze regio’s bezoeken? Dan heeft u een Protected Area Permit (PAP) of Restricted Area Permit (RAP) nodig. Vraag deze vergunning voor uw reis aan bij een ambassade of consulaat van India in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division) Jaisalmer House, 26 Man Singh Road in New Delhi .

Houd er rekening mee dat het verwerken van een aanvraag voor een PAP of RAP weken kan duren. De regels voor deze vergunningen kunnen op elk moment veranderen. Neem contact op met de vertegenwoordiging van de betreffende staat in New Delhi of met het Indiase Immigratie Bureau voor de laatste informatie.
In de volgende gebieden heeft u een vergunning nodig:

 • de deelstaten Arunachal Pradesh en Sikkim;
 • delen van de deelstaat Himachal Pradesh (bij de grens met China);
 • delen van de deelstaat Uttarakhand (bij de grens met China);
 • delen van de deelstaat Rajasthan (bij de grens met Pakistan);
 • delen van de deelstaat Jammu & Kasjmir (bij de bestandslijn met Pakistan: het gebied waar het leger actief is en waar regelmatig schietincidenten voorkomen);
 • de Andaman & Nicobar Eilanden;
 • de Laccadive Eilanden (officiële naam Lakshadweep);
 • de deelstaten Manipur, Mizoram en Nagaland.

Op het bezoeken van gebieden zonder geldig vergunning of het niet inschrijven staan zware straffen.

Het is mogelijk dat er nog andere gebieden in India zijn waar de (lokale) overheid beperkingen oplegt of waar vooraf toestemming nodig is. Kijk voor de laatste stand van zaken over de lokale beperkingen op de Engelstalige website van het Indiase Ministry of Home Affairs (Foreigners Division). Onder het kopje 'Protected Area Permission (PAP)/ Restricted Area Permission (RAP)' staan de veel gestelde vragen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Telefonie, fotografie en video

Het is verboden om satelliettelefoons en iridiumtelefoons het land binnen te brengen.

Voor het gebruik van bepaalde apparatuur kan het nodig zijn vooraf toestemming te vragen. Bijvoorbeeld:

 • filmapparaten;
 • radiotransmitters;
 • krachtige camera’s en verrekijkers,

Vraag de ambassade van India in Den Haag meer informatie.

Eten en drinken

Pas in India goed op met wat u eet en drinkt, vooral met eten en drinken dat op straat te koop is.

Luchtverkeer

Het luchtverkeer van India is over het algemeen goed. Er zijn meerdere vliegmaatschappijen en er is veel vliegverkeer tussen verschillende steden. Houd wel de actuele reisinformatie in de gaten in verband met regelmatig voorkomende vertragingen en afzeggingen van vluchten. Vooral het vliegverkeer in het noorden van India heeft vaak last van vertragingen door de weersomstandigheden.

Bergtochten

Er zijn meldingen van buitenlanders die vermist raken op hooggelegen en afgelegen gebieden. Reis in groepen en maak gebruik van lokale gidsen. Voor bepaalde bergtochten zijn speciale vergunningen nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Indian Mountaineering Foundation.

Er zijn geen commerciële reddingsdiensten actief boven 3.000 meter. In sommige grensgebieden heeft alleen de Indiase luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Dit kan vertragend werken. Zorg ervoor dat uw verzekeringspolis dekking biedt voor bergtochten.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven