Reisadvies Guyana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-01-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Het honorair consulaat in de hoofdstad Georgetown is tijdelijk gesloten. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Paramaribo, Suriname

Kaart bij reisadvies Guyana
Download 'Kaart bij reisadvies Guyana' (PDF, 149 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u in de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Paramaribo (Suriname), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Honorair consulaat tijdelijk gesloten

Per 15 oktober 2018 is het honorair consulaat in de hoofdstad Georgetown tijdelijk gesloten. 

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Veiligheid

Er is een toename van kleine criminaliteit op plaatsen waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld op markten in de hoofdstad Georgetown. Vermijd plaatsen waar grote groepen mensen samenkomen zoveel mogelijk. Als u toch naar een plaats gaat waar veel mensen zijn, wees dan heel voorzichtig. Wees ook alert als u ’s avonds de straat op gaat. In taxi’s komen bedreigingen en overvallen voor.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 913 (ambulance), 912 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Guyana

Er is geen Nederlandse ambassade in Guyana. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Paramaribo, Suriname.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook contact opnemen met de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Guyana.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen in Guyana. De armoede in het land leidt tot een toename van kleine criminaliteit zoals berovingen en zakkenrollen. Wees alert, vooral in en rond de hoofdstad Georgetown en op marktplaatsen. Wees ook alert als u ’s avonds de straat op gaat. In taxi’s komen bedreigingen en overvallen voor.

Corruptie bij controleposten

Corruptie in het betalen van steekpenningen komt regelmatig voor bij contacten met de politie. Bijvoorbeeld bij de politiecontrolepost (Mabura Hill) op de weg naar Lethem / Brazilië. Of voor kleine overtredingen, langs de kustweg. Dit geldt meer voor Guyanezen dan voor buitenlanders.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief voor de kust van Guyana en in het grensgebied op zee met Suriname. Dit is vooral een probleem voor Guyanezen.

Naar boven

Criminaliteit

In Guyana is veel criminaliteit. Er is bijvoorbeeld veel handel in drugs. Daarbij vindt regelmatig geweld plaats tussen drugsbendes. Het gaat dan om schietpartijen, ontvoeringen en gewapende overvallen. Verder komen er in Guyana diefstal en berovingen voor, zelfs vanuit langzaam rijdende auto’s. Wees daarom voorzichtig in heel Guyana.

Bent u op reis in Guyana ? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • wees waakzaam als u ’s avonds de straat op gaat;
 • wees alert als u alleen reist. Het kan veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een tour;
 • vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes. Vooral als u alleen reist;
 • openbaar vervoer is niet veilig. Neem voor kortere ritten binnen de steden hoteltaxi's. Houd geen taxi’s aan op straat; 
 • houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation; 
 • draag niet teveel geld op zak en draag geen opvallende sieraden of juwelen; 
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten in Guyana.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Guyana. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en  maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Houders van een Nederlands paspoort hebben geen visum nodig voor reizen naar Guyana.

Naar boven

Tips van de ambassade

Als u vanuit Suriname reist naar Guyana, let dan op de geldigheid van uw Surinaamse toeristenkaart. Bent u met een toeristenkaart naar Suriname gereisd en wilt u naar Guyana en daarna weer terug naar Suriname? Dan moet u een nieuwe toeristenkaart kopen om in Suriname terug te komen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven