Reisadvies Guyana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 11-10-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode van Guyana is oranje, want Guyana is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Guyana als het noodzakelijk is. Als u vanuit Guyana naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Meer informatie over de in Guyana en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart reisadvies Guyana
Download 'Kaart bij reisadvies Guyana' (PDF, 157 kB)

Reischecklist Guyana

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Guyana favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Guyana. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Guyana. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Criminaliteit

In Guyana is veel criminaliteit. Armoede leidt tot een toename van kleine criminaliteit zoals berovingen en zakkenrollen. Wees alert, vooral in en rond de hoofdstad Georgetown en op marktplaatsen. Verder komen er in Guyana diefstal en berovingen voor, zelfs vanuit langzaam rijdende auto’s. Ook komen er in taxi’s bedreigingen en overvallen voor. Er is veel handel in drugs. Daarbij vindt regelmatig geweld plaats tussen drugsbendes. Het gaat dan om schietpartijen, ontvoeringen en gewapende overvallen. Wees daarom voorzichtig in heel Guyana.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Corruptie bij controleposten

Politiebeambten vragen regelmatig steekpenningen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de politiecontrolepost (Mabura Hill) op de weg naar Lethem/Brazilië. En het gebeurt ook bij kleine overtredingen, vooral langs de kustweg.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief voor de kust van Guyana en in het grensgebied op zee met Suriname. Dit is vooral een probleem voor Guyanezen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Guyana

Let op: u kunt niet met uw  digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Guyana inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Guyana als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Algemene maatregelen

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Guyana te verkleinen, hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. In Guyana geldt een avondklok. De avondklok is van 22:30 uur tot 04:00 uur. U mag tussen deze tijden niet naar buiten. Bekijk de website van het Ministry of Health van Guyana (informatie in het Engels) voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Terugkeer naar Nederland

 • Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. U moet als u uit Guyana naar Nederland reist een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland óf een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.
 • Na een verblijf in Guyana moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid over gezinsquarantaine.
 • Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. Als u gevaccineerd bent hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid over uitzonderingen op de quarantaineplicht. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid over de formulieren voor de quarantaineverklaring.
 • Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in Guyana

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Guyana de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Gezondheidssituatie

De kwaliteit van de gezondheidszorg is in de hoofdstad Georgetown laag. In het binnenland is de gezondheidszorg slecht.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Guyana te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtvaart

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Openbaar vervoer is niet veilig. Neem voor kortere ritten binnen de steden hoteltaxi's die een vaste standplaats hebben bij bijvoorbeeld hotels. Houd geen taxi’s aan op straat.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Guyana.

Reizen vanuit Suriname naar Guyana

Als u vanuit Suriname naar Guyana reist, let dan op de geldigheid van uw Surinaamse toeristenkaart. Bent u met een toeristenkaart naar Suriname gereisd en wilt u van daaruit naar Guyana en daarna weer terug naar Suriname? Dan moet u een nieuwe toeristenkaart kopen om in Suriname terug te komen. Deze kaart is maar voor 1 reis geldig.

Drugs

In Guyana kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft. Gebruik daarom geen drugs in Guyana en draag deze ook niet bij u.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Guyana. Dit is verboden.

LHBTI

LHBTI's (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) lopen strafrechtelijke risico’s die niet gelden voor niet-LHBTI’s. Guyana is het enige land in Zuid-Amerika waar homoseksualiteit strafbaar is . Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Guyana en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911
 • Ambulance: 913
 • Brandweer: 912

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Guyana

Er is geen Nederlandse ambassade in Guyana. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Paramaribo, Suriname.

Honorair consulaat

Kijk op de contactpagina van het honoraire consulaat in Georgetown voor de contactgegevens.

U kunt ook terecht bij de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Guyana.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven