Reisadvies Guinee | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-12-2021 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

Begin september 2021 is de vorige Guineese president Alpha Condé afgezet in een militaire staatsgreep. Deze staatsgreep is uitgevoerd door kolonel Mamady Doumbouya. Doumbouya is op 1 oktober 2021 beëdigd als interim-president. Er is op dit moment nog geen overgangsregering. Er is dus nog geen duidelijkheid over de samenstelling van het toekomstige landsbestuur. Over het algemeen is het in het hele land rustig. Vermijd protesten en samenscholingen, want in het verleden waren die niet altijd vreedzaam. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Zie voor meer informatie over de veiligheidssituatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. De kleurcode van Guinee is oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis er alleen heen als het noodzakelijk is. Als u vanuit Guinee naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Guinee en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart reisadvies Guinee
Download 'Kaart bij reisadvies Guinee' (PDF, 344 kB)

Reischecklist Guinee

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Guinee favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Guinee reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Guinee in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Guinee. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Guinee kunt u niet altijd makkelijk pinnen met uw Nederlandse bankpas. Neem daarom genoeg contact geld mee. Euro's of Amerikaanse dollars kunt u ter plekke wisselen voor lokale valuta (Guineese Frank).
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Guinee. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Er zijn in Guinee veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Op sommige plekken in de hoofdstad Conakry zijn er na zonsondergang officiële wegversperringen en controleposten.

Criminaliteit

In de hoofdstad Conakry zijn gevallen bekend van (gewapende) overvallen en poging tot ontvoering. Vaak gebeurt dat door mannen in een nepuniform.

Buiten de hoofdstad Conakry worden veel auto’s gestolen. Ook van buitenlanders. Dat gebeurt vaak bij wegversperringen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Politieke situatie

Begin september 2021 is de vorige Guineese president Alpha Condé afgezet in een militaire staatsgreep. Deze staatsgreep is uitgevoerd door kolonel Mamady Doumbouya. Doumbouya is op 1 oktober 2021 beëdigd als interim-president. Er is op dit moment nog geen overgangsregering. Er is dus nog geen duidelijkheid over de samenstelling van het toekomstige landsbestuur. Over het algemeen is het in het hele land rustig. Vermijd protesten en samenscholingen, want in het verleden waren die niet altijd vreedzaam.

Demonstraties

In de hoofdstad Conakry komen regelmatig demonstraties en samenscholingen voor. Vermijd demonstraties en grote evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.

Natuurrampen

Het regenseizoen (mei tot oktober) kan overstromingen of verzakkingen veroorzaken.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Guinee en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreismaatregelen

Alleen als u de Guineese nationaliteit of een verblijfsvergunning voor Guinee heeft is het op dit moment mogelijk om naar Guinee te reizen met commerciële vluchten. De landsgrenzen zijn gesloten.

Reizigers die naar Guinee komen zijn verplicht bij aankomst een uitslag van een negatieve COVID-19 PCR-test te laten zien. De test mag maximaal 3 dagen voor vertrek zijn afgenomen. Ook moeten reizigers in het vliegtuig een gezondheidsformulier invullen.

Uitreismaatregelen

Vertrekkende reizigers moeten een bewijs van een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien die 3 dagen voor vertrek is afgenomen.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19) Guinee

Om verspreiding van het coronavirus in Guinee te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen:

 • Er is een avondklok van 00:00 tot 4:00 in de regio ‘Groot Conakry’ (Conakry, Dubréka, Coyah).
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in een publieke ruimte.

Informatie van de overheid van Guinee met de basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen is te vinden op de website van de overheid van Guinee.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Guinee

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Guinee de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie algemeen

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Buiten de hoofdstad Conakry zijn de wegen slecht. Reizen via de weg is daarom gevaarlijk en kost veel tijd. Tijdens het regenseizoen (van juli tot en met september) is de situatie nog slechter. Dan zijn wegen vaak geblokkeerd. Ook zijn er wegcontroles. Zorg daarom dat u uw identiteitspapieren bij u heeft en de verplichte autopapieren en uitrusting in orde is.

Grenzen

De autoriteiten kunnen de landsgrenzen sluiten voor het wegverkeer. Zij doen dat zonder vooraf te waarschuwen.

Treinverkeer en openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is weinig betrouwbaar en onveilig. Taxi's en bussen zijn slecht onderhouden en niet alle bestuurders kunnen goed autorijden. Het gebruik van het openbaar vervoer (bus, taxi, motortaxi) wordt afgeraden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Guinee.

Geen foto’s van militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Maak geen foto’s van militaire objecten, politiegebouwen, overheidsgebouwen en in Conakry van het presidentiële paleis. Dit geldt ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf om toestemming.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Guinee en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 122
Politie: +224 657 76 53 70 (alleen in Conakry)
Brandweer: 1717

Let op: deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247/BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Guinee

Er is geen Nederlandse ambassade in Guinee. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dakar, Senegal.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het Nederlandse honorair consulaat in Conakry. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven