Reisadvies Guinee-Bissau | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-01-2020 | Nog steeds geldig op: 25-02-2020

Op 29 december 2019 is een nieuwe president gekozen. Nog niet alle partijen hebben de uitslag geaccepteerd. Er kunnen, vooral in de hoofdstad Bissau, demonstraties zijn. Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen (zie verder rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’).

kaartje bij reisadvies Guinee-Bissau
Download 'Kaart bij reisadvies Guinee-Bissau' (PDF, 125 kB)

Reischecklist Guinee-Bissau

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Guinee-Bissau favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Guinee-Bissau. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Guinee-Bissau. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Senegal in het noorden. In de Senegalese regio Casamance zijn er conflicten geweest tussen het Senegalese leger en rebellen. De rebellen waren actief vanuit Guinee-Bissau. Als gevolg hiervan liggen er mijnenvelden in het grensgebied tussen Senegal en Guinee-Bissau. Deze velden zijn nog niet opgeruimd. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Senegal. Verlaat in het grensgebied de geasfalteerde wegen niet. Blijf op de hoofdweg.

Let op: in oranje gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

In de overige gebieden in Guinee-Bissau zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. In heel Guinee-Bissau, met uitzondering van de hoofdstad Bissau, kunnen nog landmijnen liggen. Blijf daarom altijd op hoofdwegen.

Presidentsverkiezingen

De presidentsverkiezingen van 29 december 2019 zijn gewonnen door Umaro Cissoko Embalo. Nog niet alle partijen hebben de uitslag van de verkiezingen erkend. Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen die vooral in de hoofdstad Bissau voor kunnen komen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Terrorisme

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra, markten, kerken en hotels.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Criminaliteit

Guinee-Bissau is een erg arm land. Er is kleine criminaliteit. Berovingen en zakkenrollerij komen voor. Ook in de hoofdstad Bissau. Neem daarom voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop als het niet nodig is niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money-belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Houd uw spullen goed in de gaten. Vooral als u met het openbaar vervoer reist.

Demonstraties

In Guinee-Bissau kunnen demonstraties en politieke bijeenkomsten voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vooral in de hoofdstad Bissau. Hiernaast zijn werknemers die voor de overheid werken ontevreden over niet uitbetaalde salarissen. Vermijd demonstraties en protesten. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.

Natuurgeweld

In Guinee-Bissau loopt het regenseizoen van juni tot en met november. In deze periode zijn de onverharde wegen mogelijk niet begaanbaar. Dat geldt ook voor de hoofdstad. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Naar boven

Gezondheid

Medische zorg

In Guinee-Bissau zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Guinee- Bissau te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Guinee-Bissau.

Drugsgebruik

Er staan zware straffen op het gebruik van drugs. De omstandigheden in gevangenissen zijn erg slecht.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van gebouwen en personen in Guinee-Bissau. Dit wordt niet gewaardeerd. Vraag eerst toestemming voordat u een gebouw of persoon fotografeert.

Identiteitspapieren

Zorg dat u altijd identiteitspapieren op zak heeft. Er wordt vaak gecontroleerd.

Pinnen

In Guinee-Bissau kunt u niet makkelijk pinnen met uw Nederlandse bankpas. Neem daarom genoeg contant geld mee. Euro’s of Amerikaanse dollars kunt u ter plekke wisselen. Bewaar het geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek, zoals een hotelkluis. Door het risico op overvallen kunt u beter geen grote bedragen op zak hebben.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Guinee-Bissau en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 117
Brandweer: 118

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Guinee-Bissau

Er is geen Nederlandse ambassade in Guinee-Bissau. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal).

U kunt in de hoofdstad Bissau ook terecht bij de ambassade van Portugal.

Honorair consulaat tijdelijk gesloten

Per 1 september 2018 is het honorair consulaat in de hoofdstad Bissau tijdelijk gesloten.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven