Reisadvies Guatemala | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-01-2019 | Nog steeds geldig op: 22-04-2019

De Guatemalteekse overheid heeft reizen naar de vulkaan Fuego niet meer verboden. Maar de vulkaan blijft actief en er zijn veiligheidsrisico’s. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar de vulkaan Fuego. Informeer u goed voordat u de vulkaan gaat bezoeken.

Kaart bij reisadvies Guatemala
Download 'Kaart bij reisadvies Guatemala' (PDF, 384 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Guatemala. Dit heeft te maken met geweld en criminaliteit door onder meer de georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Dit komt voor in het hele land. Houd bij de grensovergangen rekening met onveilige situaties en wees daarbij voorzichtig.

Reis bij voorkeur met reisorganisaties. Reisorganisaties kunnen politie escorte regelen via de overheidsinstantie voor toeristen INGUAT en/of PROATUR.

Onrust bij demonstraties en wegblokkades

In Guatemala kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Soms worden wegen geblokkeerd. Blijf kalm als dit gebeurt en ga terug naar uw hotel of een andere veilige omgeving. Deze wegblokkades zijn niet gericht tegen toeristen. Soms richt de woede zich ook tegen buitenlanders. Vermijd daarom demonstraties en wegblokkades.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt contact opnemen met de lokale autoriteiten, waaronder de overheidsinstantie voor toeristen INGUAT en/of PROATUR. U wordt geadviseerd het nieuws te volgen bijvoorbeeld via de lokale media en informatie bij uw hotel of reisorganisatie in te winnen.

Veiligheidsrisico’s voor alleen reizende vrouwen

Voor vrouwen is het niet verstandig om alleen, of met een andere vrouw, buiten de stad te reizen en in afgelegen en verlaten gebieden rond te trekken. Ook onder begeleiding van een lokale gids is dit niet verstandig. Dit komt door seksueel geweld tegen vrouwen. Als u toch kiest om rond te reizen, wees dan extra voorzichtig. Sluit u aan bij andere reizigers als dat mogelijk is.

Verkeersveiligheid

In heel Guatemala is een groot deel van de wegen slecht begaanbaar. Ook vinden er overvallen plaats. Vooral in de westelijke regio zijn er veel beschadigde wegen. Blijf  zoveel mogelijk op de hoofdwegen. Reis niet vóór zonsopgang en ook niet na zonsondergang. Wees ook overdag op uw hoede. Overdag vinden namelijk ook overvallen plaats.

Veiligheid grenzen

Reis alleen via de officiële grensovergangen. Zorg ervoor dat u daar in de ochtend aanwezig bent, om te voorkomen dat u na zonsondergang in deze zones moet verblijven. De grenzen met El Salvador, Honduras, Mexico en Belize zijn gebieden waar veiligheidsrisico’s zijn. Dat heeft te maken met criminaliteit, mensensmokkel, drugssmokkel en illegale immigratie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 120 (ambulance), 123 (brandweer). Of bel de overheidsinstantie voor toeristen INGUAT +502-22902800 of PROATUR +502-2290-2810 (direct 1500 vanuit Guatemala).

Geen Nederlandse ambassade in Guatemala

Er is geen Nederlandse ambassade in Guatemala. Neem bij vragen contact op met de ambassade in San José, Costa Rica.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Santa Catarina Pinula.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala. Vooral voor reizen naar:

 • De hoofdstad Guatemala-Stad, en dan vooral de zones 3, 6, 8, 18 en 19;
 • de regio Alta Verapaz;
 • de regio Petén (waaronder Tikal);
 • de omgeving rond het meer van Atitlán;
 • de regio Izabal;
 • de omgeving van het natuurreservaat Semuc Champey;
 • bijna alle toeristenplaatsen.

Veiligheidsrisico’s in en rond Guatemala-Stad

Er zijn veiligheidsrisico’s in Guatemala-Stad. Vooral voetgangers lopen een verhoogd risico slachtoffer te worden van gewapende overvallen en zakkenrollerij. Ook automobilisten lopen kans te worden overvallen. Zelfs in zone 10 (het uitgaans- en zakendistrict) en zone 14 (een luxe woonwijk) komen regelmatig gewapende overvallen voor. Vermijd de zones 3, 6, 8, 18 en 19, in verband met de verhoogde kans op overvallen en geweld. Ook in de aangrenzende gemeentes Mixco en Villa Nueva komen veel overvallen en geweld voor.

Er komen regelmatig overvallen voor op de weg van Guatemala-Stad naar de Atlantische kust. Er zijn ook overvallen op de hoofdwegen tussen Escuintla-Guatemala en Escuintla-Antigua en op de wegen van en naar Guatemala-stad en de grens met El Salvador.

Veiligheidsrisico’s in Alta Verapaz

Wees voorzichtig als u in deze regio reist. Reis in Alta Verapaz niet alleen. In deze regio is er veel drugsgeweld.

Veiligheidsrisico’s in Petén

Reis in Petén alleen maar met een door de toeristenorganisatie INGUAT erkend vervoersbedrijf. Wees voorzichtig in dit gebied. Er is aanhoudend drugsgeweld en er komen gewapende overvallen voor.

Wilt u reizen naar het archeologisch gebied van Tikal? Reis dan bij voorkeur onder politiebegeleiding naar dit gebied. Vraag dit voor uw vertrek na bij uw reisorganisatie. Reist u met privé-vervoer? Sluit u dan aan bij de begeleide colonne van busjes van reisbureaus. Reis in geen geval met busjes die zonder vergunning werken. Die zijn meestal van criminele bendes.

Veiligheidsrisico’s rond het meer van Atitlán

De omgeving rond het meer van Atitlán is gevaarlijk. Dit komt door gewapende overvallen. Inbraken in toeristenverblijven komen ook regelmatig voor. Reist u naar Panajachel? Reis dan via de route langs Sololá in plaats van de kortere route langs Godínez.

Wilt u andere plaatsen aan het meer bezoeken? Reis dan met de boot (lancha) vanuit Panajachel en niet over de weg. Wandel niet in het natuurgebied rond de vulkaan San Pedro of op de wegen rondom het meer. In dit gebied is een verhoogd risico op overvallen.

Veiligheidsrisico’s in Rio Dulce / Livingston

Vaar tussen zonsondergang en zonsopgang niet over de rivier de Rio Dulce. Ga in dit gebied ’s nachts niet de straat op. Dit komt door het risico op overvallen en ontvoeringen.

Veiligheidsrisico’s in en rond het natuurreservaat Semuc Champey

In en rond natuurreservaat Semuc Champey is het regelmatig onrustig door protestacties van omwonenden. Vraag voor u naar Semuc Champey reist hoe de situatie is bij toeristenpolitie PROATUR. Houd ook rekening met de slechte staat van de wegen richting Semuc Champey, waardoor het gebied minder goed of zelfs slecht toegankelijk is.

Veiligheidsrisico’s in toeristenplaatsen

Naast de genoemde gebieden zijn er ook regelmatig (gewapende) berovingen in bijna alle toeristenplaatsen. Deze berovingen zijn gericht op toeristen die van en naar deze plekken reizen. Vaak zijn georganiseerde bendes (zogenoemde ‘Mara’s’) verantwoordelijk voor de berovingen. Soms gebruikt men fysiek geweld bij een beroving. Het gaat om toeristenplaatsen als:

 • Antigua, waaronder de Cerro de la Cruz;
 • Quetzaltenango;
 • Huehuetenango;
 • Chichicastenango.

Veiligheidsrisico’s bij de grensovergangen

Er zijn veiligheidsrisico’s bij de grensovergangen. Dit komt door de smokkel van drugs, wapens of gestolen auto’s. Ook is er onenigheid over grensgebieden. Wees voorzichtig en laat u informeren over de veiligheid bij de grensovergangen met Honduras, El Salvador en Belize.

Naar boven

Criminaliteit

In Guatemala zijn moord, verkrachting en gewapende overvallen een groot probleem. De politie is onvoldoende in staat om deze criminaliteit aan te pakken. In het hele land vinden regelmatig gewapende overvallen plaats. Ook in zones die als veilig bekend staan (zone 10 en zone 14). In de maanden november en december stijgt het aantal overvallen. Dit gebeurt ieder jaar voor de kerstperiode. Dan ontvangen medewerkers in loondienst een extra maand salaris ontvangen en is er veel contant geld in omloop.

Geweld tijdens reizen

Het risico van overvallen op auto’s en in het openbaar vervoer is hoog.

Reist u met het openbaar vervoer? Houd dan geen taxi’s aan op straat. U kunt beter een taxi regelen via uw hotel. U kunt ook reizen via rechtstreekse, luxe (intercity) busverbindingen.

Kopiëren van creditcard en pinpas

Het kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor. Criminelen kunnen zo geld van een rekening halen.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
 • wees alert als u alleen reist, het kan veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een reisgroep;
 • vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes. Vooral als u alleen reist;
 • reis niet met openbaar vervoer zoals bussen of microbussen;
 • openbaar vervoer (microbus) is niet veilig. Neem voor kortere ritten binnen de steden erkende hoteltaxi’s of taxi’s die zijn aangesloten bij het ‘taxi seguro’ initiatief van de overheid. Houd geen taxi’s aan op straat;
 • er zijn ook veiligheidsrisico’s bij het reizen met Uber in de hoofdstad. Soms worden de Uber-chauffeurs door taxi’s belaagd;
 • reist u met de auto, wees dan extra alert op kruispunten. Stilstaand verkeer kan doelwit zijn van gewapende overvallers;
 • wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon;
 • houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden;
 • houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation;
 • draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden of juwelen;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Soms zelfs met dodelijke afloop.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Guatemala. Houd daar rekening mee.

Drugs

Het gebruik en bezit van soft- en harddrugs is strafbaar in Guatemala. De gevangenisstraffen zijn hoog.

Geen foto’s van mensen

Fotografeer geen lokale kinderen zonder toestemming van de ouders. Uit vrees voor kinderontvoering reageren ouders soms agressief. Wees voorzichtig met het nemen van foto’s van de inheemse bevolking. Dit wordt niet altijd op prijs gesteld.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen, (zware) aardbevingen en aardverschuivingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Kijk op de website van de Guatemalteekse crisisorganisatie CONRED.

Vulkaanuitbarstingen

In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen voorkomen. Vooral de vulkaan Fuego die in juni en november 2018 is uitgebarsten. Deze vulkaan is regelmatig actief. Bij zware uitbarstingen kan de overheid reizen naar de betreffende vulkaan verbieden. Ook kan dan de noodtoestand worden uitgeroepen voor de directe omgeving van de vulkaan.

De Guatemalteekse overheid geeft het volgende advies als u verblijft in een getroffen gebied:

 • Vermijd buitenactiviteiten;
 • draag als u naar buiten gaat een mond­ en neuskapje en een veiligheidsbril;
 • houd ramen en deuren gesloten;
 • ruim neergedaald as op en stop het in zakken;
 • maak de as nat voor u het opveegt;
 • gooi geen as in het riool;
 • ga niet rijden. Als u toch weg moet, rijd dan langzaam en altijd met lampen aan;
 • eet geen maaltijden in publieke ruimten. Het eten kan besmet zijn.

De luchthaven (La Aurora) in Guatemala-Stad kan door aswolken getroffen worden. Houd dan rekening met vertragingen indien u reist. Neem voor uw vertrek contact op  met uw vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie voor de laatste ontwikkelingen.

Vulkaan beklimmen

Wilt u een vulkaan beklimmen? Ga dan na of vulkaan die u wilt beklimmen actief is. Dat geldt vooral voor de vulkanen Pacaya, Santiaguito en Tacana. De vulkaan Fuego is niet toegankelijk. Het wordt afgeraden vulkanen alleen te beklimmen in verband met gevaar voor overvallen. Beter is het om in georganiseerd verband onder leiding van een gids de klim te ondernemen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Guatemala kunt u opvragen bij de ambassade van Guatemala in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Bescherm uzelf en uw bezittingen:

 • Wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon;
 • houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden;
 • neem niet in 1 keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven