Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-03-2021 | Nog steeds geldig op: 16-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek 'Coronavirus'.

Kaart bij reisadvies Georgië
Download 'Kaart bij reisadvies Georgië' (PDF, 168 kB)

Reischecklist Georgië

Reist u naar Georgie? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Georgië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Georgië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Nederlanders zijn vrijgesteld van visum plicht.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Georgië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Georgië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. Check bij uw verzekeraar of Georgië onder uw dekking valt.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Georgië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

 • Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Georgië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Georgië. Georgie hanteert een strict anti-drugs beleid. Dit kan ook betekenen dat (voorgeschreven) medicijnen die algemeen beschikbaar zijn in Nederland of elders in de Europese Unie, illegaal zijn in Georgië en op de Narcotica lijst staan. Bezit daarvan kan serieuze problemen veroorzaken voor reizigers die deze bij zich hebben. Soms zelfs resulterend in criminele strafzaken. Check voor u naar Georgië reist goed de regelgeving voor het importeren van medicijnen via de website van de Georgische Revenue Services.
 • Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Georgië. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s. Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal en strafbaar.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Georgië houdt de landsgrenzen met buurlanden, inclusief Rusland, gesloten. Voor informatie over de Russische gebieden die grenzen aan Georgië wordt verwezen naar het Nederlandse reisadvies voor Rusland.

Risico om te reizen

Voor risico’s van reizen in de Russische grensgebieden met Georgië wordt verwezen naar de paragraaf Veiligheidsrisico’s van het Nederlandse reisadvies voor Rusland.

Bereid u goed voor als u gaat reizen in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Bijvoorbeeld in Svaneti en Tusheti. Het landschap kan erg ruig zijn. De toegankelijkheid van deze gebieden kan door overvloedige regen plotseling verslechteren. Reserveer voor uw terugreis altijd extra tijd om bijvoorbeeld een vlucht te kunnen halen. Het kan lang duren voordat er hulp beschikbaar is. Het is daarom verstandig om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.

Criminaliteit

Er is relatief weinig criminaliteit in Georgië. Wapenbezit in Georgië is gangbaar, bijvoorbeeld om te jagen. Zoals in iedere andere wereldstad moet u op uw hoede zijn voor oplichters en zakkenrollers.

Demonstraties

In de hoofdstad Tbilisi (en andere grotere steden) vinden soms demonstraties plaats. De Georgische politie kan soms ingrijpen. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Een demonstratie kan onverwacht opkomen. Demonstraties worden vooral in Tbilisi, voor het Parlement op Rustaveli Avenue gehouden.

Natuurgeweld

Aardbevingen en landverschuivingen

Georgië ligt in een gebied waar aardbevingen kunnen voorkomen. Bij veel regen of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Houd hier rekening mee wanneer u in de bergen reist.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar het Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Georgië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de Georgische autoriteiten landelijk en lokaal maatregelen getroffen.

Grenzen

Er zijn aangescherpte maatregelen aan de Georgische grens. U kunt Georgië alleen inreizen via de luchthaven(s). De landsgrenzen van Georgië met buurlanden Azerbeidzjan, Rusland, Armenië en Turkije zijn sinds 14 maart 2020 gesloten voor personenverkeer. Inwoners van betreffende landen kunnen nog wel terugkeren. Als u kunt aantonen op doorreis te zijn richting land van herkomst, is het mogelijk om Georgië over de weg te verlaten via Turkije (Sarpi).

Luchtverkeer

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) en de Georgische Luchtvaart Autoriteit (GCAA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

In Georgië houdt men zich niet altijd aan de verkeersregels. Let daarom goed op in het verkeer. Het is veiliger om overdag te reizen.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Georgië op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. 

Na een verblijf in Georgië gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Georgië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Georgië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronavirus

Op de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken en de website van de Georgische overheid kunt u alle ingestelde maatregelen, procedures en regels nalezen.

De volgende algemene maatregelen gelden:

 • De verplichting om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en buiten.
 • Reizen is niet toegestaan tussen 21.00 uur en 05.00 uur. Het is tijdens deze uren verboden om zich buiten te verplaatsen (lopend of gemotoriseerd).

Versoepelingen van diverse maatregelen, zoals de opening van theaters, musea, sportfaciliteiten en restaurants worden geleidelijk ingevoerd. Lees meer op een website van de Georgische overheid Agenda.GE

Reizen tussen 21.00 en 05.00 uur

Wanneer u moet reizen tussen 21.00 en 05.00 uur, dan moet u ontheffing aanvragen voor uw enkele reis (met uw auto of de taxi), door 144 te bellen (dit nummer is alleen vanuit Georgië bereikbaar).

Taxi bedrijf Bene Exclusive heeft als enige taxi centrale toestemming om passagiers te vervoeren van en naar het vliegveld tijdens deze uren.

Inreisbeperkingen

Wilt u Georgië inreizen, dan moet u vooraf goedkeuring aanvragen bij de Georgische autoriteiten. U kunt uw verzoek indienen via een digitaal formulier.

Buitenlandse reizigers mogen Georgië zonder testen inreizen als zij een volledige corona-vaccinatie hebben gehad. Dit moet u wel kunnen aantonen. 

Alle reizigers die woonachtig zijn in of de nationaliteit hebben van de EU, Israël, Zwitserland, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Noord Ierland, Qatar, Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Armenië, Azerbeidzjan, Oekraïne, Kazachstan, Russische Federatie en Belarus mogen Georgië inreizen als bij hen voor vertrek en niet langer dan 72 uur voor aankomst in Georgië, een negatieve PCR-test is afgenomen.

Deze reizigers wordt bovendien verplicht op de derde dag na aankomst in Georgië opnieuw een PCR- test te doen. Als de uitkomst van deze PCR-test ook negatief is, is thuisquarantaine niet langer nodig.

Reizigers die 14 dagen voor vertrek in het Verenigd Koninkrijk en/of Noord Ierland zijn geweest moeten 14 dagen in thuisquarantaine.

Georgiërs

Sinds 1 februari geldt dat Georgiërs bij reizen naar Georgië twee mogelijkheden hebben:

 • als een negatieve PCR-test kan worden getoond, gaat de reiziger 8 dagen in thuisquarantaine. Vervolgens kan ervoor worden gekozen om op de derde dag na aankomst opnieuw een PCR-test te doen, bij een negatieve uitkomst mag de quarantaine worden verlaten.
 • Georgiërs die geen negatief PCR-testresultaat kunnen laten zien, moeten 8 dagen in thuisquarantaine en hebben niet de mogelijkheid om op de derde dag na testen de quarantaine te verlaten.

De regels om in te reizen voor speciale categorieën, zoals onder andere internationale studenten en zakelijke reizigers komen te vervallen.

Sinds 1 februari zijn internationale vluchten met Georgië hervat. 

Informatie over de procedure kunt u navragen door te bellen met 112 (lokaal telefoonnummer).

De reisgeschiedenis moet voor vertrek digitaal zijn aangeleverd.

Bij positieve testresultaten van een PCR- test geldt een quarantaine plicht van 14 dagen in een door de Georgische overheid aangewezen locatie.

Informatie over de procedure kunt u navragen door te bellen met 112 (lokaal telefoonnummer).  

Meer informatie over de nieuwe inreisrestricties kunt u vinden op de Engelse website van de Georgische overheid.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Georgië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Georgië.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Georgië. Er hebben zich incidenten voorgedaan, waarin LGBTI’s lastig zijn gevallen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Georgië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Tbilisi

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tbilisi.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven