Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

U kunt met uw CoronaCheck-app (DCC) Georgië inreizen. Als u volledig gevaccineerd bent en via land of zee naar Georgië reist, moet u ook een extra testbewijs laten zien. Dit hoeft niet als u met het vliegtuig reist. Lees in de Coronarubriek wat dit voor u betekent. Het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. De kleurcode voor Georgië is gedeeltelijk oranje en rood. Meer informatie over de in Georgië en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek Coronavirus. Lees het hele reisadvies.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze regio’s te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

 Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het grootste gedeelte van Georgië is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Georgië met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Georgië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland
Kaart bij reisadvies Georgië
Download 'Kaart bij reisadvies Georgië' (PDF, 168 kB)

Reischecklist Georgië

Reist u naar Georgie? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Georgië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Georgië reist, moet u altijd een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Nederlanders zijn vrijgesteld van visum plicht.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Controleer altijd vooraf welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: Elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. Check bij uw verzekeraar of Georgië onder uw dekking valt.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Georgië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

 • Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Georgië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Georgië. Georgie hanteert een strict anti-drugs beleid. Dit kan ook betekenen dat (voorgeschreven) medicijnen die algemeen beschikbaar zijn in Nederland of elders in de Europese Unie, illegaal zijn in Georgië en op de Narcotica lijst staan. Bezit daarvan kan serieuze problemen veroorzaken voor reizigers die deze bij zich hebben. Soms zelfs resulterend in criminele strafzaken. Check voor u naar Georgië reist goed de regelgeving voor het importeren van medicijnen via de website van de Georgische Revenue Services.
 • Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Georgië. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s. Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal en strafbaar.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het land is door het coronavirus ook een zeerhoogrisicogebied. De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Risico om te reizen

Voor risico’s van reizen in de Russische grensgebieden met Georgië wordt verwezen naar de paragraaf Veiligheidsrisico’s van het Nederlandse reisadvies voor Rusland.

Bereid u goed voor als u gaat reizen in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Bijvoorbeeld in Svaneti en Tusheti. Het landschap kan erg ruig zijn. De toegankelijkheid van deze gebieden kan door overvloedige regen plotseling verslechteren. Reserveer voor uw terugreis altijd extra tijd om bijvoorbeeld een vlucht te kunnen halen. Het kan lang duren voordat er hulp beschikbaar is. Het is daarom verstandig om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.

Criminaliteit

Er is relatief weinig criminaliteit in Georgië. Wapenbezit in Georgië is gangbaar, bijvoorbeeld om te jagen. Zoals in iedere andere wereldstad moet u op uw hoede zijn voor oplichters en zakkenrollers.

Demonstraties

In de hoofdstad Tbilisi (en andere grotere steden) vinden soms demonstraties plaats. De Georgische politie kan soms ingrijpen. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Een demonstratie kan onverwacht opkomen. Demonstraties worden vooral in Tbilisi, voor het Parlement op Rustaveli Avenue of op Freedom Square gehouden.

Natuurgeweld

Aardbevingen en landverschuivingen

Georgië ligt in een gebied waar aardbevingen kunnen voorkomen. Bij veel regen of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Houd hier rekening mee wanneer u in de bergen reist.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar het Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Georgië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Georgië

U kunt met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Georgië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen en landen die dit bewijs hebben erkend. U wordt aangeraden uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs (in het Engels, Georgisch of Russisch) ook uitgeprint en op papier mee te nemen.

Bent u volledig gevaccineerd en reist u via de luchthaven?

Dan kunt u Georgië inreizen zonder inreisbeperkingen alleen als u een bewijs van uw volledige vaccinatie kunt overleggen. Dit betekent 2 doses vaccin of één dosis van de Janssen-vaccinatie, of een herstelbewijs in combinatie met één dosis vaccinatie. Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) of CoronaCheck-app wordt als bewijs geaccepteerd.

Bent u volledig gevaccineerd en reist u via land of zee?

Als u met de auto, bus, trein of boot naar Georgië reist, moet u een bewijs van uw volledige vaccinatie kunnen overleggen (of bewijs van een vaccinatie in combinatie met een herstelbewijs). Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) of CoronaCheck-app wordt als bewijs geaccepteerd. Daarnaast moet u een negatieve uitslag van een PCR-test hebben. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. De PCR-certificaten moeten in de Georgische, Engelse, of Russische taal zijn opgesteld. Kinderen jonger dan 10 jaar hoeven bij inreizen geen negatieve PCR-test te laten zien.

Bent u niet gevaccineerd?

U moet een negatieve PCR-testuitslag laten zien. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. De PCR-certificaten moeten in de Georgische, Engelse, of Russische taal zijn opgesteld. Op de derde dag na aankomst in Georgië moet u opnieuw een PCR-test laten doen. Is de uitslag positief dan moet u in quarantaine. Alle testen worden automatisch geregistreerd bij de gezondheidsautoriteiten (NCDC) in Georgië, zo kan een arts u benaderen als de uitslag positief is. Reizigers jonger dan 10 jaar hoeven bij inreizen geen negatieve PCR-test te laten zien en ook geen PCR-test op de 3e dag na aankomst te doen.

Voordat u reist moet u zich registeren via een digitaal formulier.

Alleen reizigers uit onderstaande landen, direct reizend uit of transit via een derde land, met een nationaliteit of verblijfsvergunning van deze landen, mogen Georgië in:

EU-lidstaten, Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bahrein, Belarus, Bosnië en Herzegovina, Canada, China, IJsland, Israël, Japan, Kazachstan, Zuid-Korea, Koeweit, Kyrgizië, Liechtenstein, Moldavië, Monaco, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Oman, Qatar, Russische Federatie, San Marino, Saoedi-Arabië, Servië, Zwitserland, Tadzjikistan, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland, Turkije, Turkmenistan, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten van Amerika.

Voor alle reizigers geldt: wanneer u 14 dagen vóór aankomst in Georgië in India, Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibie, Swaziland, Lesotho, Mozambique of Malawi bent geweest, moet u bij aankomst een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder dan 72 uur is. U gaat na aankomst 14 dagen verplicht in quarantaine.

Er gelden geen inreisrestricties wanneer u onder een uitzonderingscategorie valt. Lees meer informatie op de website van de Georgische overheid.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19)

Toegang tot een aantal faciliteiten is beperkt tot mensen van 18 jaar en ouder die een ‘Green status-passport’ hebben. Deze restricties gelden niet voor personen onder de 18 jaar.

Het gaat om toegang tot:

 • hotels en overige accommodatie
 • alle ‘food-outlets’ (open en gesloten ruimtes die bij restaurants, cafés en bars in shopping malls horen)
 • bioscopen, theaters, concertzalen, opera, recreatiefaciliteiten, casino’s en goklocaties
 • spa’s en sport accommodaties
 • kabelbanen die bij berg(sport)gebieden horen

Openbaar vervoer en winkels zijn wel toegankelijk zonder Green Passport.

Georgische Green Paspoort en QR-code

Personen krijgen een groene status als zij:

 • volledig gevaccineerd zijn, of;
 • een negatief PCR-testresultaat hebben dat niet ouder is dan 72 uur, of;
 • een negatief antigeentestresultaat hebben dat niet ouder is dan 24 uur of;
 • in de afgelopen 6 maanden besmet zijn geweest met COVID-19.

Als bewijs van de ‘Green-Status’ (Green Passport) gelden:

 • De QR-code vermeld op de Nederlandse Coronacheck-app of een andere EU Digitaal COVID certificaat (digitaal of op papier); of
 • De QR-code op de Georgische CovidPass-Georgia-app; of
 • De QR-code verkregen na registratie op de website van de Georgische autoriteiten, of:
 • De QR-code van vaccinatie centra, klinieken e.d in Georgië. 

Kinderen tot 18 jaar hebben geen Green Pass nodig.

Op de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Georgisch) en de website van de Georgische overheid (informatie in het Engels) kunt u alle ingestelde maatregelen, procedures en regels nalezen. Voor informatie over de beperkingen en procedures kunt u ook bellen met een hotline: 144 (landelijk informatienummer). En voor het Georgisch ministerie van Gezondheid: 1505.

De volgende maatregelen zijn van kracht:

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht, zowel binnen als buiten openbare gebouwen, in het openbaar vervoer, in taxi’s en bij bushaltes.
 • Sociale bijeenkomsten zoals bruiloften, begrafenisdiners en jubilea zijn niet toegestaan. Gelegenheden als bijv. restaurants die hier toch de mogelijkheid toe bieden krijgen een omvangrijke boete.
 • Alle vormen van kamperen zijn verboden (dit mag op geen enkele locatie en ook niet georganiseerd).
 • Nachtclubs (zowel binnen als buiten) zijn gesloten.

Nationale vaccinatie programma Georgië

Het Georgische nationale vaccinatieprogramma is in maart 2021 van start gegaan. De overheid biedt momenteel de volgende vaccins aan: Sinopharm, Sinovac, AstraZeneca en Pfizer-BioNTech aan. Als u minimaal 3 maanden in Georgië verblijft kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor vaccinatie via het Georgische nationale vaccinatie programma. Als u een langdurige verblijfsvergunning heeft kunt u zich registreren via het portaal van het Ministerie van Gezondheid. U heeft hiervoor uw Georgische persoonlijke ID- nummer nodig. Als u geen Georgisch ID- nummer heeft, kunt u contact opnemen met National Center for Disease Control (NCDC) hotline: 1522.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Georgië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Georgië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Georgië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de Georgische autoriteiten landelijk en lokaal maatregelen getroffen.

Grenzen

De landsgrenzen van Georgië met buurlanden Azerbeidzjan, Rusland, Armenië en Turkije zijn open. De geldende reisrestricties en voorwaarden kunt u lezen in de rubriek coronavirus.

Luchtverkeer

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) en de Georgische Luchtvaart Autoriteit (GCAA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

In Georgië houdt men zich niet altijd aan de verkeersregels. Let daarom goed op in het verkeer. Het is veiliger om overdag te reizen. Het merendeel van de auto’s is niet verzekerd voor ongevallen schade. Zorg dat u goed voorbereid en verzekerd bent om verrassingen te voorkomen. Wanneer u met uw eigen vervoersmiddel naar Georgië reist, check dan of uw polis ook Georgië dekt.

Verzekering en groene kaart

Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend. Een voertuig kan tijdelijk ingevoerd worden zonder formaliteiten. Een NL-sticker is vereist, de landcode op de kentekenplaat is niet voldoende.  Als u op reis gaat met een voertuig dat niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan een ondertekende machtiging opstellen door de eigenaar. Bij voorkeur in meerdere talen.

Zowel uw voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn. Als u met uw eigen vervoersmiddel naar Georgië reist, check dan of uw polis ook Georgië dekt. Georgië valt niet onder de groene-kaartlanden wat betekent dat uw Nederlandse verzekering geen dekking biedt. U moet daarom aan de grens een kortetermijnverzekering afsluiten. De groene kaart wordt niet erkend in Georgië. Een caravan/aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg heeft een eigen kenteken en moet apart verzekerd zijn.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Georgië op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Georgië.

LHBTI

Homoseksualiteit is niet strafbaar in Georgië, maar wordt in het land niet algemeen geaccepteerd. Er doen zich af en toe incidenten voor, waarbij LHBTI’s lastig worden gevallen of te maken krijgen met agressie, zoals tijdens de Pride in juli 2021. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Georgië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Tbilisi

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tbilisi.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven