Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-01-2021 | Nog steeds geldig op: 25-01-2021

Wilt u Nederland inreizen vanuit Georgië? Dan heeft u vanaf 23 januari om 00.01 uur Nederlandse tijd in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in Georgië gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Georgië
Download 'Kaart bij reisadvies Georgië' (PDF, 168 kB)

Reischecklist Georgië

Reist u naar Georgie? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Georgië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Georgië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Nederlanders zijn vrijgesteld van visum plicht.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Georgië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Georgië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. Check bij uw verzekeraar of Georgië onder uw dekking valt.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Georgië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

 • Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Georgië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Georgië. Georgie hanteert een strict anti-drugs beleid. Dit kan ook betekenen dat (voorgeschreven) medicijnen die algemeen beschikbaar zijn in Nederland of elders in de Europese Unie, illegaal zijn in Georgië en op de Narcotica lijst staan. Bezit daarvan kan serieuze problemen veroorzaken voor reizigers die deze bij zich hebben. Soms zelfs resulterend in criminele strafzaken. Check voor u naar Georgië reist goed de regelgeving voor het importeren van medicijnen via de website van de Georgische Revenue Services.
 • Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Georgië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s. Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal en strafbaar.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Georgië houdt de landsgrenzen met buurlanden, inclusief Rusland, gesloten. Voor informatie over de Russische gebieden die grenzen aan Georgië wordt verwezen naar het Nederlandse reisadvies voor Rusland.

Risico om te reizen

Voor risico’s van reizen in de Russische grensgebieden met Georgië wordt verwezen naar de paragraaf Veiligheidsrisico’s van het Nederlandse reisadvies voor Rusland.

Bereid u goed voor als u gaat reizen in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Bijvoorbeeld in Svanetië en Tusheti. Het landschap kan erg ruig zijn. De toegankelijkheid van deze gebieden kan door overvloedige regen plotseling verslechteren. Reserveer voor uw terugreis altijd extra tijd om bijvoorbeeld een vlucht te kunnen halen. Het kan lang duren voordat er hulp beschikbaar is. Het is daarom verstandig om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.

Criminaliteit

Er is relatief weinig criminaliteit in Georgië. Wapenbezit in Georgië is gangbaar, bijvoorbeeld om te jagen. Zoals in iedere andere wereldstad moet u op uw hoede zijn voor oplichters en zakkenrollers.

Demonstraties

In de hoofdstad Tbilisi en andere grotere steden vonden in juli 2019 grote over het algemeen vreedzame demonstraties plaats. Bij een recente demonstratie is door de Georgische politie ingegrepen. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Een demonstratie kan onverwacht opkomen en worden vooral voor het Parlement op Rustaveli Avenue gehouden.

Natuurgeweld

Aardbevingen en landverschuivingen

Georgië ligt in een gebied waar aardbevingen kunnen voorkomen. Bij veel regen of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Houd hier rekening mee wanneer u in de bergen reist.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar het Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Georgië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wilt u Nederland inreizen vanuit [land]? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de Georgische autoriteiten landelijk en lokaal maatregelen getroffen.

Grenzen
Er zijn aangescherpte maatregelen aan de Georgische grens. U kunt Georgië alleen inreizen via de luchthaven(s). De landsgrenzen van Georgië met buurlanden Azerbeidzjan, Rusland, Armenië en Turkije zijn sinds 14 maart 2020 gesloten voor personenverkeer. Inwoners van betreffende landen kunnen nog wel terugkeren. Als u kunt aantonen op doorreis te zijn richting land van herkomst, is het mogelijk om Georgë over de weg te verlaten via Turkije (Sarpi).

Luchtverkeer

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA) en de Georgische Luchtvaart Autoriteit (GCAA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

In Georgië houdt men zich niet altijd aan de verkeersregels. Let daarom goed op in het verkeer. Het is veiliger om overdag te reizen.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Georgië op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Georgië? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Georgië gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Georgië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Georgië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronavirus

Op de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken en de website van de Georgische overheid kunt u alle ingestelde maatregelen, procedures en regels nalezen.

Aangescherpte maatregelen per periode

Vanaf 9 november 2020 geldt:

 • De verplichting om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en buiten.

 • In Tbilisi, Kutaisi, Batumi, Rustavi, Zugdidi, Gori en Poti is reizen niet toegestaan tussen 22.00 en 05.00 uur. Het is tijdens deze uren verboden zich buiten te verplaatsen (lopend of gemotoriseerd).

 • Een maximum aan het aantal passagiers in het openbaar vervoer. Het aantal is afhankelijk van het soort OV-middel (bus, tram en trein).

 • Tussen 21:00 en 05:00 uur is reizen niet toegestaan behalve:

  - in de nacht van 31 december 2020.

  - in de nacht van 6 januari 2021, Nieuwjaar en de Georgisch Orthodoxe kerst.

 • Fitness clubs en zwembaden zijn gesloten.

 • Conferenties, trainingen, culturele en entertainment evenementen zijn alleen online toegestaan.

 • Regulier openbaar vervoer tussen steden (trein, bus en mini-bus) rijden niet (behalve auto’s en taxi’s).

Aanvullende beperkingen voor de grote steden en ski resorts

Steden: Tbilisi, Batumi, Kutaisi, Rustavi, Gori, Poti, Zugdidi en Telavi.
Ski resorts: Bakuriani, Gudauri, Gogderdzi en Mestia.

 • Openbaar vervoer rijdt niet.
 • Winkels/winkelcentra zijn gesloten maar kunnen wel afleveren.
 • Winkels zijn wel open voor: levensmiddelen, dierenvoer, apotheken, dierenklinieken, huishoudelijke (chemische) artikelen, hygiene winkels en media kiosken.
 • Privé en openbare kinderopvang zijn gesloten.
 • Skiliften zijn gesloten. De hotels in de ski resorts zullen alleen ingezet worden als quarantaine locatie.

Tijdelijke versoepeling

Tussen 24 december 2020 en 2 januari 2021 is er een versoepeling van de maatregelen. Het betekent dat alleen winkels, openlucht- en overdekte markten open zijn. Openbaar vervoer gemeentelijk en tussen de steden, rijdt (treinbus en mini-bus). De andere maatregelen blijven van kracht.

Maatregelen vanaf 3 januari 2021

3 - 15 januari 2021:
Is uitgeroepen tot landelijke publieke vakantie. De tijdelijke versoepeling tussen 24 december en 2 januari vervalt. Alle maatregelen die 28 november ingingen gelden weer.

16 – 31 januari 2021:
in deze periode worden de beperkingen versoepeld (andere maatregelen blijven gelden):

 • Openbaar vervoer lokaal en tussen steden rijdt (trein, bus en mini-bus).
 • Winkels en openlucht- en overdekte markten zijn doordeweeks open.
 • In de weekenden zijn de transportbeperkingen van kracht, winkels en markten  zijn in het weekend gesloten.

De aangescherpte maatregelen gelden niet voor:

 • Publieke en private constructie/reparatie werkzaamheden.
 • Banken financiële activiteiten.
 • Levensmiddelen, dierenvoer, apotheken, dierenklinieken, huishoudelijke chemische diensten en middelen verkoop, hygiëne winkels en media kiosken.
 • Delivery en afhaaldiensten.
 • Schoonheidssalons en estetisch medische centra.
 • Auto onderhoud en technische inspecties.
 • Huishoudelijke reparatie diensten.
 • Agrarische markten.

Reizen met auto en/of taxi is toegestaan.

Reizen tussen 21:00 en 05:00 uur
Wanneer u moet reizen tussen 21:00 en 05:00 uur, dan kunt u ontheffing aanvragen voor uw enkele reis (met uw auto of de taxi), door 144 te bellen (dit nummer is alleen vanuit Georgië bereikbaar).

Taxi bedrijf Bene Exclusive heeft als enige taxi centrale toestemming om passagiers te vervoeren van en naar het vliegveld tijdens deze uren.

Inreisbeperkingen

Personen die aankomen in Georgië uit een door coronavirus getroffen gebied kunnen het advies of de verplichting krijgen in (zelf)quarantaine te gaan. Neem contact op met een huisarts of epidemioloog voor verdere instructies.
Na binnenkomst in Georgië geldt voor inwoners uit Nederland een quarantaineplicht van 8 dagen. De kosten zijn voor eigen rekening.

Per 21 oktober 2020 zijn de inreisbeperkingen en isolatie/quarantaine regels voor Georgië gewijzigd.

Georgiërs en familieleden, buitenlandse reizigers

Georgiërs en hun familieleden, buitenlandse reizigers met of (permanente) verblijfsvergunninghouders moeten voor 8 dagen in zelfisolatie als zij komen uit:

 1. Spanje
 2. Luxemburg
 3. Nederland
 4. Polen
 5. Portugal
 6. Roemenië
 7. Griekenland
 8. Zweden
 9. Kroatië
 10. Italië
 11. Cyprus
 12. Slovenië
 13. IJsland

Houdt u rekening met de volgende voorwaarden:

Bij aankomst in Georgië moet u een verklaring kunnen overleggen dat in de afgelopen 72 uur een PCR-test bij u is afgenomen. Bij aankomst moet de uitslag bekend zijn. Er geldt een zelf isolatie plicht.

Als u deze verklaring of uitslag niet kan overleggen wordt er op het vliegveld een PCR-test afgenomen. U moet dan voor 24 uur verplicht in quarantaine op een daarvoor aangewezen locatie tot u de uitslag ontvangt. Kosten zijn voor eigen rekening.

Internationale studenten

Bent u internationaal student?
Dan moet u bij aankomst een verklaring overleggen dat er in de afgelopen 72 uur voor vertrek naar Georgië een PCR-test bij u is afgenomen. De uitslag moet bij aankomst bekend zijn. Er geldt een 12 dagen (zelf)quarantaine plicht. De kosten zijn voor eigen rekening. Gedetailleerde informatie voor de restricties voor internationale studenten in Georgië kunt u lezen op website van het Georgisch ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zakelijke reizigers

Reist u zakelijk? 
Dan moet u zich vooraf registreren via het daarvoor bestemde registratieformulier. Behandeling van uw verzoek duurt gemiddeld 10 werkdagen.
In plaats van 8 dagen in (zelf) quarantaine moet u een PCR-test overleggen óf een verklaring dat u in de afgelopen 72 uur voor vertrek een PCR-test heeft laten afnemen. Daarna moet u iedere 72 uur een PCR-test laten afnemen. Kosten zijn voor eigen rekening

Officiële delegatie, internationale organisatie en woonachtig (en in bezit  permanente verblijfsvergunning)

Reist u als officiële delegatie of voor een internationale organisatie?
Dan moet u bij aankomst in Georgië een officiële verklaring kunnen overleggen dat voor vertrek (maar niet langer dan 72 uur geleden) een PCR- test bij u is afgenomen. U kunt ook een PCR- test afnemen bij aankomst op de luchthaven. Kosten zijn voor eigen rekening

Bent u woonachtig in (en in bezit van een permanente verblijfsvergunning) van Duitsland, Frankrijk, Letland, Litouwen of Estland?

U reist met een rechtstreekse vlucht uit het betreffende land, dan moet u bij aankomst in Georgië een officiële verklaring kunnen overleggen dat voor vertrek (maar niet langer dan 72 uur geleden) een PCR-test bij u is afgenomen. De uitslag moet bij aankomst bekend zijn. U kunt ook een PCR- test afnemen bij aankomst op de luchthaven. Kosten zijn voor eigen rekening.

Er geldt een zelf isolatie of quarantaine plicht van 14 dagen als u buiten onderstaande 18 EU- landen heeft gereisd of verbleven: 
Duitsland, Frankrijk, Litouwen, Letland, Estland, Spanje, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Griekenland, Zweden, Kroatië, Italië, Cyprus, Slovenië, IJsland.

De reisgeschiedenis moet voor vertrek digitaal zijn aangeleverd (formulier).
Bij positieve testresultaten van een PCR- test geldt een quarantaine plicht van 14 dagen in een door de Georgische overheid aangewezen locatie. Informatie over de procedure kunt u navragen door te bellen met 112.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Georgië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Georgië.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Georgië. Er hebben zich incidenten voorgedaan, waarin LGBTI’s lastig zijn gevallen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Georgië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Tbilisi

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tbilisi.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven