Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-09-2020 | Nog steeds geldig op: 21-10-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en het nieuws. Als u vanuit Georgië terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’ en ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Georgië
Download 'Kaart bij reisadvies Georgië' (PDF, 168 kB)

Reischecklist Georgië

Reist u naar Georgie? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Georgië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Georgië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Nederlanders zijn vrijgesteld van visum plicht.  
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Georgië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Georgië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. Check bij uw verzekeraar of Georgië onder uw dekking valt.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Georgië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

  • Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Georgië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
  • Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Georgië. Georgie hanteert een strict anti-drugs beleid. Dit kan ook betekenen dat (voorgeschreven) medicijnen die algemeen beschikbaar zijn in Nederland of elders in de Europese Unie, illegaal zijn in Georgië en op de Narcotica lijst staan. Bezit daarvan kan serieuze problemen veroorzaken voor reizigers die deze bij zich hebben. Soms zelfs resulterend in criminele strafzaken. Check voor u naar Georgië reist goed de regelgeving voor het importeren van medicijnen via de website van de Georgische Revenue Services.
  • Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Georgië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s. Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal. Men kan hiervoor gestraft worden. Dat geldt ook voor buitenlanders.

Let op: in ‘rode’ en 'oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Georgië houdt de landsgrenzen met buurlanden, inclusief Rusland, gesloten. Voor informatie over de Russische gebieden die grenzen aan Georgië wordt verwezen naar het Nederlandse reisadvies voor Rusland.

Volgens de Georgische wetgeving is inreizen vanuit Rusland naar Georgië via Zuid-Ossetië of Abchazië illegaal en strafbaar.

Risico om te reizen

Voor risico’s van reizen in de Russische grensgebieden met Georgië wordt verwezen naar de paragraaf Veiligheidsrisico’s van het Nederlandse reisadvies voor Rusland.

Bereid u goed voor als u gaat reizen in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Bijvoorbeeld in Svanetië en Tusheti. Het landschap kan erg ruig zijn. De toegankelijkheid van deze gebieden kan door overvloedige regen plotseling verslechteren. Reserveer voor uw terugreis altijd extra tijd om bijvoorbeeld een vlucht te kunnen halen. Het kan lang duren voordat er hulp beschikbaar is. Het is daarom verstandig om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.

Criminaliteit

Er is relatief weinig criminaliteit in Georgië. Wapenbezit in Georgië is gangbaar, bijvoorbeeld om te jagen. Zoals in iedere andere wereldstad moet u op uw hoede zijn voor oplichters en zakkenrollers.

Demonstraties

In de hoofdstad Tbilisi en andere grotere steden vonden in juli 2019 grote over het algemeen vreedzame demonstraties plaats. Bij een van de demonstraties is door de Georgische politie ingegrepen. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Een demonstratie kan onverwacht opkomen en worden vooral voor het Parlement op Rustaveli Avenue gehouden.

Natuurgeweld

Aardbevingen en landverschuivingen

Georgië ligt in een gebied waar aardbevingen kunnen voorkomen. Bij veel regen of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Houd hier rekening mee wanneer u in de bergen reist.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar het Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Georgië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Inreisbeperkingen

Na binnenkomst geldt voor inwoners van Nederland een quarantaineplicht van 8 dagen in een daarvoor bestemde locatie. Kosten zijn voor eigen rekening.

Een verzoek voor zelf isolatie kunt u schriftelijk indienen bij de Georgische Ambassade in Den Haag.

Wilt u zakelijk Georgië bezoeken? Dan moet u zich registreren via het daarvoor bestemde registratieformulier. Behandeling van uw verzoek duurt gemiddeld 10 werkdagen. In plaats van 8 dagen in quarantaine moet u bij aankomst, en daarna iedere 72 uur, een PCR-test afnemen. Kosten zijn voor eigen rekening.

Woont u niet in Nederland? Inwoners van de landen op de ‘groene lijst’ mogen in principe onbeperkt inreizen, als u zich vooraf registreert, een pcr-vrij verklaring kan overleggen (niet ouder dan 72 uur) en uw verblijf van de voorafgaande 14 dagen kan overleggen. De landen op de ‘groene lijst’ kunt u terugvinden op de website van de Georgische overheid.

Op de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u alle ingestelde restricties nalezen.

Grenzen
Er zijn aangescherpte maatregelen aan de Georgische grens. De landsgrenzen van Georgië met buurlanden Azerbeidzjan, Rusland, Armenië en Turkije zijn sinds 14 maart 2020 gesloten voor personenverkeer. Inwoners van betreffende landen kunnen nog wel terugkeren. Als u kunt aantonen op doorreis te zijn richting land van herkomst, is het mogelijk om Georgië over de weg te verlaten via Turkije (Sarpi).

Luchtverkeer

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

In Georgië houdt men zich niet altijd aan de verkeersregels. Let daarom goed op in het verkeer. Het is veiliger om overdag te reizen.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Georgië op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Als u vanuit Georgië terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Georgië staat op de lijst van ‘veilige landen’. Deze lijst wordt tweewekelijks herzien.

Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot Georgië voor reizigers kunt u lezen op de Engelstalige website van het Georgisch ministerie van Buitenlandse Zaken.

Inreisbeperkingen
Personen die aankomen in Georgië uit een door coronavirus getroffen gebied kunnen het advies of de verplichting krijgen in (zelf)quarantaine te gaan. Voor inwoners van Nederland geldt een quarantaineplicht van 8 dagen op een daarvoor aangewezen locatie. De kosten zijn voor eigen rekening.

Een verzoek voor zelf isolatie kunt u schriftelijk indienen bij de Georgische Ambassade in Den Haag.

Voor een zakelijk bezoek geldt dat men in plaats van quarantaineplicht, bij aankomst en iedere 72 uur daarna een PCR- test kan afnemen. Kosten zijn voor eigen rekening.
Alle reizigers moeten zich vooraf registreren via de website van de Georgische overheid (registratieformulier). Behandeling van uw verzoek duurt gemiddeld 10 dagen.

Woont u niet in Nederland? Inwoners van de landen op de ‘groene lijst’ mogen in principe onbeperkt inreizen, als u zich vooraf registreert, een pcr-vrij verklaring kan overleggen (niet ouder dan 72 uur) en uw verblijf van de voorafgaande 14 dagen kan overleggen. De landen op de ‘groene lijst’ kunt u terugvinden op de website van de Georgische overheid.

Het Quarantaine protocol WHO wordt strikt gehandhaafd en er zijn quarantaine locaties ingericht.

Meer informatie over het nieuwe coronavirus en de landelijke maatregelen in Georgië kunt u lezen op de Engelstalige websites van het Georgische ministerie van Volksgezondheid en het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Georgië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Georgië.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Georgië. Er hebben zich incidenten voorgedaan, waarin LGBTI’s lastig zijn gevallen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Georgië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Tbilisi

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tbilisi.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven