Reisadvies Georgië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-02-2019 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Georgië
Download 'Kaart bij reisadvies Georgië' (PDF, 147 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tbilisi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Vermijd demonstraties

In de hoofdstad Tbilisi en de andere grotere steden kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

In Georgië houdt men zich niet altijd aan de verkeersregels. Let daarom goed op in het verkeer. Het is veiliger om overdag te reizen.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Georgië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Tbilisi

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tbilisi op de website.

Geen hulp van de ambassade in Abchazië en Zuid-Ossetië

De ambassade kan geen hulp bieden in de Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s. Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. De Nederlandse ambassade in Tbilisi kan geen hulp bieden in deze Georgische regio’s.

Niet reizen

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt dit.

Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet. De regering van Georgië oefent geen controle uit in deze regio’s. Deze 2 Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten voor internationaal verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij de feitelijke grens tussen de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië met Georgië blijft het gevaarlijk. Er wordt soms geschoten. Ook worden er regelmatig mensen aangehouden en kunt u ook in de gevangenis terecht komen. Vermijd dit administratieve grensgebied met controleposten van Russische militairen en gewapende groepen.

Reis niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal. Men kan hiervoor gestraft worden. Ook buitenlanders.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in het grensgebied tussen Georgië en Rusland. Het gaat om de volgende gebieden:

  • De grensgebieden tussen Georgië en Tsjetsjenië; Dagestan; Ingoesjetië; Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
    In deze gebieden kunnen terroristische en criminele activiteiten voorkomen, waardoor ook risico’s ontstaan langs de Georgische grens. Reist u naar een van deze gebieden? Wees dan alert en informeer vooraf naar de actuele veiligheidssituatie. Zie ook het reisadvies voor Rusland.

Bereid u goed voor op reizen naar afgelegen gebieden

Bereid u goed voor als u gaat reizen in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Bijvoorbeeld in Svaneti en Tusheti. Het landschap kan erg ruig zijn. En het kan lang duren voordat er hulp beschikbaar is. Het is daarom verstandig om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.

Naar boven

Criminaliteit

Er is veel wapenbezit in Georgië. Toch is er relatief weinig criminaliteit.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Georgië. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën,  aanbevolen vaccinaties en maatregelen om  malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Georgië ligt in een gebied waar aardbevingen kunnen voorkomen. Bij veel regen of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Georgië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven