Reisadvies Gambia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-10-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode van Gambia is oranje, want Gambia is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Gambia als het noodzakelijk is. Als u vanuit Gambia naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de in Gambia en in Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Download 'Kaart bij reisadvies Gambia' (PDF, 114 kB)

Reischecklist Gambia

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Plan uw verblijf vooraf goed met een lokaal contactpersoon. Op die manier voorkomt u ongewenste verrassingen.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Gambia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.

Reisdocumenten & visa

Houd er rekening mee dat u bij aankomst en vertrek een ‘security taks' moet betalen van € 20 of 1000 Dalasis. Deze moet u contant betalen.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Gambia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Niet alle restaurants of hotels accepteren creditcards. Pinnen is niet altijd mogelijk, of slechts een klein bedrag. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft, dat u ter plaatse kunt wisselen voor lokale valuta (Dalasi).
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee Gambia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. 

Criminaliteit

In Gambia komt criminaliteit regelmatig voor, ook toeristen zijn hier het doelwit van.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Ga bij voorkeur niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
 • Kijk uit voor zakkenrollers op drukke plekken zoals markten, evenementen en ook bij veerboten en taxistandplaatsen.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten uit voorzorg op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Neem geen waardevolle spullen of grote sommen geld mee naar het strand en toon ze niet in het openbaar.
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Wees vooral voorzichtig bij het bezoeken van afgelegen gebieden.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Gambia en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,  WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via  @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Gambia

Let op: u kunt niet met uw  digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Gambia inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Gambia als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Inreisbeperkingen

Alle reizigers moeten een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag, niet ouder dan 72 uur, bij aankomst in Gambia laten zien. Dit hoeft niet als u kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent.  De testverplichting geldt voor alle grensovergangen van Gambia.

Alle reizigers moeten bij aankomst in Gambia opnieuw een sneltest doen. Als u volledig gevaccineerd bent en bij aankomst geen COVID-19 symptomen hebt hoeft u geen sneltest te doen. De uitslag volgt na een half uur. Als deze negatief is kunt u doorreizen naar uw accommodatie. Bij een positieve uitslag moet u een PCR-test laten afnemen, en in afwachting van de uitslag verplicht in quarantaine. De kosten zijn voor eigen rekening. Een verplichte quarantaine gebeurt in een door de lokale overheid aangewezen faciliteit. De duur van de quarantaine is afhankelijk van de uitslag van de PCR-test.

Coronamaatregelen (COVID-19) in Gambia

De lokale overheid heeft een hulplijn 1025 opgezet voor informatie over het coronavirus en als u symptomen heeft van COVID-19 dan moet u 1025 bellen.

Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen vindt u op de website van de Gambiaanse autoriteiten of de facebookpagina van het Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Gambia

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Gambia de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Het verkeer in Gambia is onveilig. Dat komt onder andere door de slechte staat van de wegen en voertuigen. Na zonsondergang nemen de gevaren in het verkeer sterk toe. De verkeerspolitie laat voertuigen vaak stoppen bij controleposten. Dat gebeurt in steden en ook daarbuiten. Stop altijd bij een controlepost, ook al zijn die niet altijd goed te zien.

Regen valt in Gambia tussen juni en oktober. Zware regenval kan plaatselijk overstromingen veroorzaken. Houd hier rekening mee als u in deze periode door het binnenland gaat reizen of al u op onverharde wegen reist.

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Gambia op de website van de ANWB.

Taxi’s

Lokale taxi’s zijn niet zoals u gewend bent in Nederland. Ze hebben geen meter. Maak vooraf duidelijke afspraken en bespreek een prijs.  

Scheepvaart

Sinds 21 januari 2019 is de Senegambia Bridge, ook bekend als de Trans-Gambia Bridge, over de Gambia-rivier geopend. Dit voorkomt lange wachttijden voor de veerboot en verkort de reistijd met vele uren.

Wees voorzichtig bij het gebruik van de veerboot tussen Banjul en Barra. Het kan er erg druk zijn en de veiligheidsmaatregelen voldoen niet aan de Europese normen. Als u de veerboot gebruikt, moet u na het parkeren snel uit uw auto stappen om te voorkomen dat u tijdens de reis vast komt te zitten. Gebruik de veerboot niet als het donker is. Houd er rekening mee dat dienstregeling niet betrouwbaar is, soms kunnen de wachttijden lang zijn.

Over de Gambia-rivier zijn veel kleine privé-bootjes actief (pirogues, houten uitgeholde kano’s). Deze boten zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Controleer voordat u vertrekt of er voldoende reddingsvesten aan boord zijn.

Grens met Senegal

Gambia wordt omringd door Senegal. Wilt u van Gambia naar Senegal reizen? Dan heeft u als Nederlander geen visum voor Senegal meer nodig. Sommige grensposten met Senegal worden dagelijks gesloten tussen 19.00 en 07.00 uur. De formaliteiten bij de grens kunnen veel tijd kosten. Lees het reisadvies voor Senegal om te zien wat u nodig heeft om Senegal in te reizen.

Luchtvaart

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Gambia.

Controleposten

Op de wegen van het westen naar het oosten van het land bevinden zich tientallen controleposten. Zorg ervoor dat u zich altijd kunt identificeren.

Drugs

In Gambia  kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft. Gebruik daarom geen drugs en draag deze ook niet bij u. Sommige medicijnen vallen in Gambia onder de drugs wet. Zorg dat u een medicijnenpaspoort bij u heeft of een recept in het Engels met de nodige hoeveelheid voor uw reis.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Gambia. Zelfs een poging tot het aangaan van homoseksuele contacten is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Doodstraf voor bepaalde misdaden

Gambia staat op een aantal misdaden de doodstraf. Bijvoorbeeld op misdaden als moord, verraad, mensenhandel en brandstichting. In 2012 werd de doodstraf uitgevoerd bij een aantal veroordeelden.

Fotografie

Het is verboden om foto’s of opnames van overheidsgebouwen en militaire installaties te maken. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet. 

Houd er rekening mee dat niet iedereen gefotografeerd wil worden. Vraag altijd vooraf toestemming.

Strenge perswetten

Er gelden strenge perswetten in Gambia. Overtreding van deze wetten kan tot een gevangenisstraf leiden. Maak geen negatieve opmerkingen over publieke figuren.

Consulaire bijstand aan Nederlandse gedetineerden in Gambia

Wordt u gearresteerd in Gambia? Maak gebruik van uw recht om de Ambassade in Dakar of het Consulaat in Banjul te informeren dat u in de gevangenis bent gekomen.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Gambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Gambia. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dakar, Senegal.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Brusubi, Banjul.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven