Reisadvies Gambia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-01-2020 | Nog steeds geldig op: 19-02-2020

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Kaart bij reisadvies Gambia
Download 'Kaart bij reisadvies Gambia' (PDF, 103 kB)

Reischecklist Gambia

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Plan uw verblijf vooraf goed met een lokaal contactpersoon. Op die manier voorkomt u ongewenste verrassingen.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Gambia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het Gambia reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Gambia in Brussel (België).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Gambia een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Gambia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Niet alle restaurants of hotels accepteren creditcards. Pinnen is niet altijd mogelijk, of slechts een klein bedrag. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft, dat u ter plaatse kunt wisselen voor lokale valuta (Dalasi).
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee Gambia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Gambia veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Politieke situatie

In januari 2017 heeft in Gambia een vreedzame machtswisseling plaatsgevonden. De nieuwe president, Adama Barrow, is op 26 januari 2017 aangetreden. Het land zit in een overgangsperiode naar een meer democratische regeringsvorm. De Senegalese troepen die namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) het land zijn binnengetrokken, zijn nog steeds in Gambia.

Door de politieke situatie in het land bestaat in heel Gambia een risico op spanningen en onrust. Wees alert en vermijd grote bijeenkomsten. Houd rekening met de veiligheidssituatie en veiligheidscontroles bij controleposten als u door het land reist.

Militaire installaties en regeringsgebouwen

Kom niet te dicht in de buurt van militaire installaties en regeringsgebouwen.

Grens met de Casamance in Senegal

Wilt u de grens over tussen Gambia en de Casamance in Senegal? Volg de lokale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het nieuws en de sociale media. Lees ook het reisadvies voor Senegal en Guinee-Bissau.

Criminaliteit

In Gambia komt kleine criminaliteit voor. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
 • Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In Gambia kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom (politieke) demonstraties.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Het verkeer in Gambia is onveilig. Dat komt onder andere door de slechte staat van de wegen en voertuigen. Na zonsondergang nemen de gevaren in het verkeer sterk toe. De verkeerspolitie laat voertuigen vaak stoppen bij controleposten. Dat gebeurt zowel in steden als daarbuiten. Stop altijd bij een controlepost, ook al zijn die niet altijd goed te zien.

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Gambia op de website van de ANWB.

Scheepvaart

Op 21 januari 2019 is de Senegambia Bridge, ook bekend als de Trans-Gambia Bridge, over de Gambia-rivier geopend. Dit voorkomt lange wachttijden voor de veerboot en verkort de reistijd met vele uren.

Wilt u gebruik maken van een veerboot van Banjul naar Barra? Zoek dan vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is.

Over de Gambia-rivier zijn veel kleine privé-bootjes actief. Deze zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Controleer vooraf of er voldoende zwemvesten aan boord zijn.

Grens met Senegal

Gambia wordt omringd door Senegal. Wilt u van Gambia naar Senegal reizen? Dan heeft u als Nederlander geen visum voor Senegal meer nodig. Sommige grensposten met Senegal worden dagelijks gesloten tussen 19.00 en 07.00 uur.

Naar boven

Gezondheid

Medische zorg

In Gambia zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Gambia.

Controleposten

Op de wegen van het westen naar het oosten van het land bevinden zich tientallen controleposten. Zorg ervoor dat u zich altijd kunt legitimeren.

Drugs

In Gambia kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft. Gebruik daarom geen drugs en draag deze ook niet bij u.

Homoseksualiteit en pedofilie

Homoseksualiteit is strafbaar in Gambia. Zelfs een poging tot het aangaan van homoseksuele contacten is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. De autoriteiten zijn extra alert op seksuele relaties tussen toeristen en minderjarigen (pedofilie).

Doodstraf voor bepaalde misdaden

Gambia staat op een aantal misdaden de doodstraf. Bijvoorbeeld op misdaden als moord, verraad, mensenhandel en brandstichting. In 2012 werd de doodstraf uitgevoerd bij een aantal veroordeelden.

Strenge perswetten

Er gelden strenge perswetten in Gambia. Overtreding van deze wetten kan tot een gevangenisstraf leiden. Maak geen negatieve opmerkingen over publieke figuren. Houd hier rekening mee.

Consulaire bijstand aan Nederlandse gedetineerden in Gambia

Wordt u gearresteerd in Gambia? Toegang tot buitenlandse gedetineerden kan nog steeds moeilijk zijn, hoewel dit sinds augustus 2015 weer wordt toegestaan. Deze moeilijkheden kunnen gevolgen hebben voor de hulp die het ministerie van Buitenlandse Zaken kan bieden als u wordt gearresteerd.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Gambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Gambia. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dakar, Senegal.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven