Reisadvies Gabon | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-08-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode van Gabon is oranje, want Gabon is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Gabon als het noodzakelijk is. Als u vanuit Gabon naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Gabon en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart reisadvies Gabon
Download 'Kaart bij reisadvies Gabon' (PDF, 182 kB)

Reischecklist Gabon

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Gabon favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Gabon reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Gabon in Brussel, België.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Gabon een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Gabon een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Gabon. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Gabon. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het voorkomen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Gabon. Vooral in de steden Libreville, Franceville en Port-Gentil. Er komen overvallen en autodiefstallen voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang en loop in grote steden na zonsondergang niet alleen op straat.
 • Vermijd afgelegen en armere wijken. Wees voorzichtig op rustige stranden in en om de hoofdstad Libreville.
 • Pas op voor (tasjes)dieven, vooral rond de feestdagen.
 • Houd autodeuren en ramen gesloten tijdens het autorijden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Gabon en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreismaatregelen Gabon

De Gabonese autoriteiten hebben besloten voorlopig geen visa te verlenen aan niet-Gabonese staatsburgers (behalve ingezetenen, diplomaten en NGO-vertegenwoordigers). Toeristen mogen niet inreizen dus toeristenvisa worden op dit moment niet verstrekt.

Reizigers met een visum moeten bij aankomst in Gabon een geldige negatieve COVID-19 PCR-testuitslag kunnen tonen De test moet 3 dagen voor vertrek zijn afgenomen en geldt voor reizigers vanaf 6 jaar.

Bij aankomst in Gabon moeten reizigers een PCR-test voor COVID-19 ondergaan. De kosten zijn FCFA 20.000 (ongeveer 30 Euro). De kosten zijn voor eigen rekening.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19) Gabon

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Gabon te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

 • In het hele land geldt een avondklok tussen 18.00 en 5.00 uur.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke ruimten. Het niet naleven van deze regel kan een boete opleveren van 25.000 tot 200.000 FCFA.
 • Het is verplicht een PCR-test te ondergaan bij het reizen tussen steden.
 • Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is beperkt. Privé-auto’s mogen niet meer dan 3 personen tegelijk vervoeren.
 • Voor het reizen van Libreville naar het binnenland is speciale toestemming nodig en ook een bewijs van een negatieve COVID-19-test die een week geldig is.

Bent u in Gabon en heeft u symptomen van COVID-19? Dan kunt u contact opnemen met het noodnummer 1410.

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Gabon

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Gabon de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie algemeen

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De wegen in Gabon zijn slecht. In het regenseizoen kunnen sommige wegen door hevige regenval onbegaanbaar worden. Auto’s zijn slecht onderhouden en het rijgedrag van weggebruikers is gevaarlijk. Reis daarom niet na zonsondergang.

Naar boven

Tips van de ambassade

Drugs

In heel Gabon is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Gebruik en bezit van drugs kan 1 tot 6 jaar gevangenis opleveren. Dit geldt ook voor softdrugs. De straf voor binnenlandse handel in verdovende middelen kan 2 tot 10 jaar zijn. Internationale drugshandel wordt bestraft met levenslange opsluiting.

Initiatierituelen

Neem niet deel aan lokale 'initiatierituelen'. Hierbij wordt een verdovend middel van de iboga-plant toegediend. Het gebruiken van dit gevaarlijke middel kan leiden tot stuiptrekkingen, verlamming en zelfs tot de dood.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, personen in uniform, militaire objecten en luchthavens. Vraag eerst toestemming aan mensen die u wilt fotograferen.

LHBTIQ

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) worden niet algemeen geaccepteerd in Gabon. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Prostitutie

Prostitutie in Gabon is verboden.

Trage overheid

Heeft u te maken met de overheid van Gabon? Bijvoorbeeld de douane of ministeries? Houd er dan rekening mee dat de afwerking van administratieve zaken soms langer kan duren. Ambtenaren in Gabon houden namelijk zeer regelmatig stakingen of werkonderbrekingen.

Geldig paspoort en vaccinatiebewijs

Als u naar Gabon reist, moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort en vaccinatiebewijs voor gele koorts. Hier kan ook bij binnenlandse vluchten naar worden gevraagd.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Gabon en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 177
Ambulance: 1300
Brandweer: 18 (112 vanaf mobiele telefoon, brandweer)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Gabon

Er is geen Nederlandse ambassade in Gabon. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Cotonou, Benin.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven