Reisadvies Gabon | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-05-2019 | Nog steeds geldig op: 18-10-2019

Op 7 januari 2019 vond een mislukte staatsgreep plaats in de hoofdstad Libreville. Het is inmiddels weer rustig in de stad. Blijf alert. Vermijd samenscholingen en plaatsen waar veel mensen komen.

kaart bij reisadvies Gabon
Download 'Kaart bij reisadvies Gabon' (PDF, 162 kB)

Reischecklist Gabon

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Gabon favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Gabon reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Gabon in Brussel, België.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Gabon een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Gabon een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Gabon. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Gabona. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Gabon veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op. In januari 2019 vond een mislukte staatsgreep plaats in de hoofdstad Libreville. Het is inmiddels weer rustig in de stad. Blijf alert. Vermijd samenscholingen en plaatsen waar veel mensen komen. De politieke situatie in Gabon blijft onzeker. Dit komt door de resultaten van de presidentsverkiezingen in 2016. Er waren gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen.

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Gabon. Vooral in de steden Libreville, Franceville en Port-Gentil. Er vinden overvallen en autodiefstallen plaats. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken. Wees voorzichtig op rustige stranden in en om de hoofdstad Libreville.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Houd autodeuren en ramen gesloten tijdens het autorijden.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In Gabon komen demonstraties voor. Deze kunnen tot geweld leiden. Wees daarom alert. Vermijd demonstraties en grote publieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media.

Naar boven

Verkeersveiligheid

De wegen in Gabon zijn slecht. Auto’s zijn slecht onderhouden en het rijgedrag van weggebruikers is gevaarlijk. Reis daarom niet na zonsondergang.

Naar boven

Gezondheid

Medische zorg

De medische voorzieningen in Gabon zijn beperkt. Buiten de steden zijn er geen of slechte medische voorzieningen. Houd er rekening mee dat bij een ongeval, hulp vaak te laat komt. Dit komt door de slechte staat van de wegen.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Drugs

In heel Gabon is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Gebruik en bezit van drugs kan 1 tot 6 jaar gevangenis opleveren. Dit geldt ook voor softdrugs. De straf voor binnenlandse handel in verdovende middelen kan 2 tot 10 jaar zijn. Internationale drugshandel wordt bestraft met levenslange opsluiting.

Initiatierituelen

Neem niet deel aan lokale 'initiatierituelen'. Hierbij wordt een verdovend middel van de iboga-plant toegediend. Het gebruiken van dit gevaarlijke middel kan leiden tot stuiptrekkingen, verlamming en zelfs tot de dood.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, personen in uniform, militaire objecten en luchthavens. Vraag eerst toestemming aan mensen die u wilt fotograferen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Gabon. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Prostitutie

Prostitutie in Gabon is verboden.

Trage overheid

Heeft u te maken met de overheid van Gabon? Bijvoorbeeld de douane of ministeries? Houd er dan rekening mee dat de afwerking van administratieve zaken soms langer kan duren. Ambtenaren in Gabon houden namelijk zeer regelmatig stakingen of werkonderbrekingen.

Geldig paspoort en vaccinatiebewijs

Als u naar Gabon reist, moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort en vaccinatiebewijs voor gele koorts. Hier kan ook bij binnenlandse vluchten naar worden gevraagd.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Gabon en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 177
Ambulance: 1300
Brandweer: 18 (112 vanaf mobiele telefoon, brandweer)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Gabon

Er is geen Nederlandse ambassade in Gabon. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Cotonou, Benin.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven