Reisadvies Gabon | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 09-01-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Op 7 januari 2019 vond een mislukte staatsgreep plaats in de hoofdstad Libreville. Het is inmiddels weer rustig in de stad. Blijf alert. Vermijd samenscholingen en plaatsen waar veel mensen komen.

kaart bij reisadvies Gabon
Download 'Kaart bij reisadvies Gabon' (PDF, 162 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou (Benin), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 7 januari 2019 vond een mislukte staatsgreep plaats in de hoofdstad Libreville. Het is inmiddels weer rustig in de stad. Blijf alert. Vermijd samenscholingen en plaatsen waar veel mensen komen.

De politieke situatie in Gabon blijft onzeker. Dit komt door de resultaten van de presidentsverkiezingen in 2016. Er waren gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen.

In Gabon komen demonstraties voor. Deze kunnen gewelddadig eindigen. Wees daarom alert. Vermijd demonstraties en grote publieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Heeft u te maken met de overheid van Gabon? Bijvoorbeeld de douane of ministeries? Houd er dan rekening mee dat de afwerking van administratieve zaken soms langer kan duren. Ambtenaren in Gabon houden namelijk zeer regelmatig stakingen of werkonderbrekingen.

Slechte verkeersveiligheid

De wegen in Gabon zijn slecht. Auto’s zijn slecht onderhouden en het rijgedrag van weggebruikers is gevaarlijk. Reis daarom niet na zonsondergang.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 177 (politie), 1300 (ambulance), 18 (112 vanaf mobiele telefoon, brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Gabon

Er is geen Nederlandse ambassade in Gabon. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Cotonou, Benin.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Libreville.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie, zoals Frankrijk of Duitsland.

Naar boven

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Gabon. Vooral in de steden Libreville, Franceville en Port-Gentil. Er vinden overvallen en autodiefstallen plaats.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis niet na zonsondergang en loop in grote steden na zonsondergang niet alleen op straat;
  • vermijd afgelegen en armere wijken. Wees voorzichtig op rustige stranden in en om de hoofdstad Libreville;
  • pas op voor (tasjes)dieven, vooral rond de feestdagen;
  • houd autodeuren en ramen gesloten tijdens het autorijden;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, personen in uniform, militaire objecten en luchthavens. Vraag eerst toestemming aan mensen die u wilt fotograferen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Gabon. Houd daar rekening mee.

Drugs

In heel Gabon is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Gebruik en bezit van drugs kan 1 tot 6 jaar gevangenis opleveren. Dit geldt ook voor softdrugs. De straf voor binnenlandse handel in verdovende middelen kan 2 tot 10 jaar zijn. Internationale drugshandel wordt bestraft met levenslange opsluiting.

Neem niet deel aan lokale “initiatierituelen”. Hierbij wordt een verdovend middel van de iboga-plant toegediend. Het gebruiken van dit gevaarlijk middel kan leiden tot stuiptrekkingen, verlamming en zelfs tot de dood.

Prostitutie

Prostitutie in Gabon is verboden.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in Gabon zijn beperkt. Buiten de steden zijn er geen of slechte medische voorzieningen. Houd er rekening mee dat bij een ongeval, hulp vaak te laat komt. Dit komt door de slechte staat van de wegen. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Gabon in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Als u in Gabon reist moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort en vaccinatiebewijs. Hier kan ook bij binnenlandse vluchten naar worden gevraagd.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven