Reisadvies Finland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 16-08-2021 | Nog steeds geldig op: 28-09-2021

De kleurcode voor Finland is geel. Nederland is voor Finland een risicoland. Lees wat dit voor u betekent.

Heenreis naar Finland

 • U kunt naar Finland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent en dit aan kunt tonen met een Engelstalig document, of;
 • U bent hersteld van COVID-19 (maximaal 6 maanden geleden) en kunt dit aantonen met een Engelstalig document.
 • U hoeft dan geen extra coronatest af te laten nemen bij aankomst in Finland.
 • U heeft 14 dagen of langer geleden een 1e vaccinatiedosis gehad en kunt dit aantonen met een Engelstalig document, of;
 • U heeft een negatieve PCR-test (die niet ouder is dan 72 uur).
 • Dan moet u zich bij aankomst binnen 3 tot 5 dagen (nogmaals) laten testen. In afwachting van de uitslag gaat u in (thuis)quarantaine. Bij een negatieve uitslag mag u de quarantaine beëindigen.
 • Reist u zonder test-of vaccinatiebewijzen, dan moet u zich bij aankomst (op de luchthaven) laten testen. Als er bij  aankomst geen testmogelijk is, dan moet u zich binnen 24 uur na aankomst in Finland op een andere locatie laten testen. Vervolgens moet u zich binnen 3 tot 5 dagen na aankomst nogmaals laten testen. In afwachting van de uitslag van de tweede test gaat u in (thuis)quarantaine. Bij een negatieve uitslag mag u de quarantaine beëindigen. 
 • Op de luchthaven en bij andere grensovergangen kunt u een (gratis) PCR-test laten afnemen. Als er geen testmogelijkheid is bij de grensovergang dan wordt u naar een testlocatie in de buurt verwezen waar u binnen 24 uur een test moet laten afnemen.
 • Kinderen geboren in 2006 en later hoeven niet getest te worden.
 • De inreisregels voor Finland zijn ingewikkeld en worden uitgebreid uitgelegd op de site FINENTRY (informatie in het Engels). Ook kunt u deze service gebruiken voor het maken van testafspraken in Finland.

Coronabewijs

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees het volledige reisadvies van Finland.
Kaart bij reisadvies Finland
Download 'Kaart bij reisadvies Finland' (PDF, 480 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Heenreis naar Finland

U kunt naar Finland reizen met uw Engelstalige coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat-DCC) als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent en dit kunt aantonen met een Engelstalig document, of;
 • U bent hersteld van COVID-19 (maximaal 6 maanden geleden) en kunt dit aantonen met een Engelstalig document.
 • U hoeft dan geen extra coronatest af te laten nemen bij aankomst in Finland.
 • U heeft 14 dagen of langer geleden een 1e vaccinatiedosis gehad en kunt dit aantonen met een Engelstalig document, of;  
 • U heeft een negatieve PCR-test (niet ouder is dan 72 uur).
 • Dan moet u zich bij aankomst binnen 3 tot 5 dagen (nogmaals) laten testen. In afwachting van de uitslag gaat u in (thuis)quarantaine. Bij een negatieve uitslag mag u de quarantaine beëindigen.  
 • Reist u zonder test-of vaccinatiebewijzen, dan moet u zich bij aankomst (op de luchthaven) laten testen. Als er bij aankomst geen testmogelijkheid is, dan moet u zich binnen 24 uur na aankomst in Finland op een andere locatie laten testen. Vervolgens moet u zich binnen 3 tot 5 dagen na aankomst nogmaals laten testen. In afwachting van de uitslag van de tweede test gaat u in (thuis)quarantaine. Bij een negatieve uitslag mag u de quarantaine beëindigen.  
 • Op de luchthaven en bij andere grensovergangen kunt u een (gratis) PCR-test laten afnemen. Als er geen testmogelijkheid is bij de grensovergang dan wordt u naar een testlocatie in de buurt verwezen waar u binnen 24 uur een test moet laten afnemen.
 • Kinderen geboren in 2006 en later hoeven niet getest te worden.

De inreisregels voor Finland zijn ingewikkeld en worden uitgebreid uitgelegd op de site FINENTRY (informatie in het Engels). Ook kunt u deze service gebruiken voor het maken van testafspraken in Finland.

Meer informatie kunt u lezen op de website over richtlijnen voor grensverkeer en de website van het Finse instituut voor Volksgezondheid en Welzijn (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen Finland

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke nationale of lokale maatregelen er gelden in Finland. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Finse instituut voor Volksgezondheid en Welzijn, de Finse overheid en de Finse grenspolitie.   

In Finland hoeft u momenteel geen testbewijs of vaccinatiebewijs te laten zien bij het bezoeken van bijvoorbeeld een museum of uitgaansgelegenheid.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Finland terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Finland een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Finland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Finland bijzonderheden zijn, kijk dan website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Finland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Finland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Finland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Finland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Finland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Finland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Finland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Finland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Finland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Natuurgeweld

In de Finse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Als het veel sneeuwt kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt vinden op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Finland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Sinds 28 januari 2021 vereist Finnair een negatieve corona testuitslag of een coronavirus vaccinatie certificaat bij vertrek naar Finland. Meer informatie kunt u lezen op de website van Finnair (informatie in het Engels).

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Finland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Finland.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Finland. Dit is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Finland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Helsinki

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Helsinki.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven