Reisadvies Ethiopië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-12-2021 | Nog steeds geldig op: 18-01-2022

De kleurcode voor Ethiopië is rood behalve voor de hoofdstad Addis Abeba. Reis niet naar Ethiopië en reis alleen naar de hoofdstad Addis Abeba als het noodzakelijk is, dit geldt ook voor transitvluchten via het vliegveld in Addis Abeba. Door het conflict in het noorden van Ethiopië is de veiligheidssituatie in het hele land verslechterd. Houd er rekening mee dat de ambassade u in rood gebied minder goed of helemaal niet kan helpen. Meer informatie over de veiligheidssituatie in Ethiopië vindt u in de rubriek Veiligheidsrisico’s. Informatie over terugkeer naar Nederland vindt u in de rubriek Coronavirus. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar Ethiopië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Als u in Ethiopië verblijft registreert u zich dan ‘uitgebreid’ bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Dan weten wij dat u op dit moment echt in Ethiopië bent en hoe we u kunnen bereiken als dat nodig is. Als u vertrekt, of al bent vertrokken, geef dit dan ook door. Dit kan ook via e-mail aan de ambassade ADD-CA@minbuza.nl.
Kaart bij reisadvies Ethiopië
Download 'Kaart bij reisadvies Ethiopië' (PDF, 506 kB)

Reischecklist Ethiopië

Reist u naar Ethiopië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de reisapp Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ethiopië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Ethiopië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. U kunt dit nagaan bij de Ethiopische ambassade in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.
 • Nederlandse paspoorthouders komen in aanmerking voor een visum bij aankomst (‘visa on arrival’). Hoewel u bij aankomst in Ethiopie een visum kunt krijgen, wordt u geadviseerd vooraf een visum aan te vragen. De regels hierover kunnen namelijk zonder waarschuwing veranderen. Een visum kunt u online aanvragen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ethiopië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ethiopië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de reisapp Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar Ethiopië. Door het conflict in het noorden van Ethiopië is de veiligheidssituatie in het hele land verslechterd. Noodzakelijke reizen naar Addis Abeba en transitvluchten via het vliegveld in Addis Abeba zijn weer mogelijk. Houd er rekening mee dat de ambassade u in rood gebied minder goed of helemaal niet kan helpen.

Militair conflict in regio’s Tigray, Amhara en Afar

Sinds 4 november 2020 is er een militair conflict tussen de federale regering en de noordelijke regio Tigray. Eind juni 2021 is het conflict uitgebreid naar andere delen van Ethiopië. Reis niet naar Ethiopië, behalve naar de hoofdstad voor noodzakelijke reizen. Door het conflict kunnen in heel het land geweld en gewelddadige demonstraties voorkomen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De hoofdstad Addis Abeba is relatief veilig, maar grote en kleine criminaliteit tegen buitenlanders zoals zakkenrollerij en berovingen met geweld komen regelmatig voor. Ook in onder westerlingen populaire gebieden rondom de stad, zoals Yeka, Entoto en Gulelle Botanical Gardens, wordt melding gemaakt van overvallen op buitenlanders. Vermijd demonstraties en andere massabijeenkomsten en ga ’s avonds niet alleen de straat op, of maak gebruik van vertrouwde (hotel) taxi’s.

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Ethiopië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Reis op dit moment niet naar Ethiopië, door de recente conflictescalatie en de verslechterende veiligheidssituatie in het noorden van het land en de instabiele situatie in delen van Somali en Oromia. Alleen noodzakelijke reizen naar Addis Abeba zijn mogelijk.

Inreizen Ethiopië

Als reizen naar Ethiopië weer mogelijk is, vergeet dan niet dat u een coronabewijs nodig heeft om Ethiopië in te komen. U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Ethiopië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen

Er zijn in- en uitreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers. Alleen personen met een geldige verblijfsvergunning voor Ethiopië mogen inreizen. Een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag dat is afgegeven binnen de afgelopen 120 uur (5 dagen) vanaf het moment van afname test, moet bij aankomst in Ethiopië aangetoond worden. Dit geldt voor personen ouder dan 10 jaar.

Alle reizigers die in Ethiopië aankomen, op doorreis zijn of het land verlaten moeten de negatieve PCR-testuitslag verifiëren via het Trusted Travel systeem of Global Haven (informatie in het Engels).

Na het inreizen geldt een verplichte quarantaine van 2 weken (7 dagen verblijf in een hotel, op eigen kosten, en 7 dagen thuisquarantaine).

Sommige reizigers hoeven niet in quarantaine:

 • Diplomaten;
 • Toeristen en reizigers die voor een conferentie of om dringende humanitaire omstandigheden moeten inreizen. Zij hebben een bewijs nodig waarop is aangegeven dat zij:
  • volledig van COVID-19 hersteld zijn in de 90 dagen voorafgaand aan de reis, óf;
  • volledig gevaccineerd zijn, óf;
  • een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag die is afgegeven binnen de afgelopen 120 uur (5 dagen) vanaf het moment van afname van de test.

Binnen Ethiopië  heeft elke regio zijn eigen grensbewaking. Het reizen over land is hierdoor beperkt toegankelijk.

Voor informatie over inreizen en de inreismaatregelen raadpleeg de website van de vliegtuigmaatschappij Ethiopian Airlines (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Ethiopië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ethiopië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronavirus (COVID-19) Ethiopië

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Ethiopië te beperken. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Ethiopische RIVM. Voor vragen kunt u bellen naar de COVID-19 hotline van de Ethiopische overheid: 8335.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Ethiopië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtvaart

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Reis niet na zonsondergang buiten de steden. Op de wegen is het na zonsondergang niet veilig. Dit komt door:

 • Onverlichte voertuigen en gevaarlijk rijgedrag.
 • Voetgangers die zich op de rijbaan begeven.
 • Onverlichte obstakels en loslopend vee.
 • Kuilen en gaten in de weg.

Wees extra voorzichtig op de weg van de hoofdstad Addis Abeba naar Djibouti. Op deze weg vinden veel verkeersongelukken plaats.

Als u over de weg wilt reizen buiten de hoofdstad, informeer derden dan over uw reisplan en verwachte aankomst en/of terugkomst. Houd er rekening mee dat u niet overal bereikbaar bent.

Controles op voertuigen bij grensovergangen en grote steden

Politie, leger en/of douane voeren bij grensovergangen controles uit. Dit geldt vaak ook voor de grensovergangen tussen de federale staten. Maar er kunnen ook controles zijn op doorgaande wegen of bij uitvalswegen van grote steden. Voertuigen en inzittenden worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Zorg ervoor dat u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u heeft.

Komt u een checkpoint of wegblokkade van de Ethiopische overheid of politie tegen? Volg dan de aanwijzingen die u krijgt op. Houd er rekening mee dat veel politiemensen en militairen niet of nauwelijks Engels spreken. Uw mobiele telefoon en/of audiovisuele apparatuur kan worden gecontroleerd.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Ethiopië.

Geen opnames van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties en demonstranten. Dit is niet toegestaan.

Sociale media

De regering houdt activiteiten via sociale media in de gaten om verspreiding van fake-news te voorkomen. Deel of plaats geen politiek gevoelige informatie op sociale media platforms, dit kan strafbaar zijn.

Cultuur

Het christendom en de islam hebben door de eeuwen heen veel invloed gehad op het conservatieve karakter van de Ethiopische wetten, regels en gebruiken.

LHBTI

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) zijn strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Telefoon- en internetverbindingen

Telefoon- en internetverbindingen zijn vaak van een slechte kwaliteit en kunnen door de autoriteiten afgesloten worden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ethiopië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 911
 • Ambulance en brandweer: 902

Let op: deze nummers werken alleen in Addis Abeba.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Addis Abeba

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Addis Abeba.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven