Reisadvies Ethiopië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 09-04-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

In het hele land kunnen spanningen en demonstraties uitlopen in ernstig geweld. Houd hier rekening mee. Criminaliteit (overvallen) op buitenlanders komt in de hoofdstad Addis Ababa steeds vaker voor.

Download 'Reisadvies Ethiopië' (PDF, 510 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Addis Ababa, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op verschillende plaatsen in Ethiopië is het onrustig, als gevolg van politieke en/of etnische spanningen. Dit kan onder andere leiden tot demonstraties en wegversperringen. Regelmatig gaat dit gepaard met geweld, dat plotseling op kan laaien. Houd hier rekening mee, informeer naar de laatste ontwikkelingen en vermijd demonstraties.

Er kunnen oplopende spanningen zijn in de buurt van bedrijven die in handen zijn van buitenlanders. Houd hier rekening mee. Criminaliteit (overvallen) op buitenlanders komt in de hoofdstad Addis Ababa steeds vaker voor.

Op diverse plaatsen in Ethiopië komen spanningen voor die regelmatig tot ernstige gewelddadigheden leiden. Ernstige ongeregeldheden zijn in de laatste maanden gemeld:

 • langs de gehele grens tussen Oromia en Somali Regional state, inclusief Moyale, de zuidelijke grensovergang naar Kenya;
 • langs de grens tussen Oromia en de Southern Nations and Nationalities and Peoples Regional State (SNNPR), in het bijzonder rond Gedeo (SNNPR) en Oost en West Guji (Oromia);
 • langs de grens tussen Oromia en Benishangul Gumuz (in Oost- en West-Wollega (Oromia) en Kamashi (Benishangul Gumuz);
 • langs de grens tussen Oromia en Amhara;
 • langs de grens tussen Afar en Somali Regional State;
 • langs de grens tussen Afar en Amhara;
 • in Debre Birhan en de weg van Debre Birhan naar Kombolcha.

De veiligheidssituatie in Ethiopië is onzeker. Houd er rekening mee dat op deze en andere plaatsen geweld plotseling kan oplaaien.

Checkpoints

Werk mee als de politie en andere autoriteiten u aanhouden voor controle of bij checkpoints.

Bij checkpoints kunnen telefoons gecontroleerd worden. Telefoon- en internetverbindingen zijn vaak van een slechte kwaliteit en kunnen door de autoriteiten afgesloten worden.

Zorg ervoor dat u een geldig identiteitsbewijs hebt voordat u naar Ethiopië reist. Nederlandse paspoorthouders komen in aanmerking voor een visum bij aankomst (‘visa on arrival’). Toch adviseren wij u een geldig te visum te hebben voordat u naar Ethiopië reist, om verrassingen bij aankomst te voorkomen. Een visum aanvragen kan ook online.

Demonstraties en onlusten

In het hele land kunnen demonstraties en onlusten voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd demonstraties en menigten.  

Doe het volgende niet:

 • Gedrukte materialen met een politiek getinte inhoud in- en uit voeren of verspreiden via sociale media, radio en televisie;
 • foto’s of filmopnamen maken van overheidsgebouwen, militaire installaties, demonstraties of politieke bijeenkomsten;
 • contact hebben met politieke groepen of individuen;
 • bijwonen van politieke bijeenkomsten, demonstraties of protesten.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws van het gebied of de stad waar u naar toe reist via (sociale) media.

De Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke en internationale nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Als u van plan bent om over de weg te gaan reizen buiten de hoofdstad is het belangrijk dat u derden informeert over uw reisplan en verwachte aankomst en/of terugkomst. Houd er rekening mee dat u niet overal bereikbaar bent.

Controles op voertuigen bij grensovergangen en grote steden

Politie, leger en/of douane voeren bij grensovergangen controles uit. Dit geldt vaak ook voor de grensovergangen tussen de federale staten. Maar er kunnen ook controles zijn op doorgaande wegen of bij uitvalswegen van grote steden. Voertuigen en inzittenden worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Zorg dat u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u heeft.

Komt u een checkpoint of wegblokkade van de Ethiopische overheid of politie tegen? Volg dan de aanwijzingen die u krijgt op. Houd er rekening mee dat veel politiemensen en militairen niet of nauwelijks Engels spreken. Uw mobiele telefoon en/of audiovisuele apparatuur kan worden gecontroleerd. Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties en demonstranten.

Verkeersveiligheid

Reis niet na zonsondergang buiten de steden. Op de wegen is het na zonsondergang niet veilig door:

 • Onverlichte voertuigen en gevaarlijk rijgedrag;
 • voetgangers die zich op de rijbaan begeven;
 • onverlichte obstakels en loslopend vee;
 • kuilen en gaten in de weg.

Wees extra voorzichtig op de weg van Addis Ababa naar Djibouti. Op deze weg vinden veel verkeersongelukken plaats. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 902 (ambulance en brandweer). Deze telefoonnummers werken alleen in Addis Ababa.

Nederlandse ambassade in Addis Ababa

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Addis Ababa op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

De Nederlandse ambassade kan alleen in noodgevallen consulaire hulp bieden. Houd hier rekening mee. Vooral buiten de hoofdstad Addis Ababa kunt u niet altijd direct hulp kunt krijgen.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de volgende (grens) gebieden van Ethiopië:

 • het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea. U kunt wel reizen naar de toeristenattracties zoals Debre Damo en Yeha. Die liggen naast de hoofdweg van Axum naar Adigrat;
 • gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met  alle omringende landen met uitzondering van Djibouti en de grensovergang naar Soedan bij de plaats Metema;
 • Somali-regio met uitzondering van Siti Zone en de stad Jijiga. De stad is bereikbaar per vliegtuig;
 • Siti Zone: binnen 10 kilometer van de grens met Somalië;
 • de volgende districten in Gambella-regio: Akoba, Wantawo, Jikawo, Lare en Jore;
 • de grens tussen Ethiopië en Kenya, inclusief de stad Moyale.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • Siti Zone en de stad Jigjiga in de Somali regio;
 • het grensgebied tussen Afar en Siti zone (Somali);
 • de Gambella regio, en de stad Gambella;
 • de stad Metema;
 • de steden Dire Dawa en Harar;
 • Asosa en Kamashi Zone in Benishangul Gumuz. De stad Asosa is bereikbaar met het vliegtuig;
 • de zones Kelam Wollega, West-Wollega en Oost-Wollega in Oromia;
 • de zones Oost- en West-Guji in Oromia;
 • de Oromia Special Zone in Amhara, in het bijzonder de stad Debre Birhan en de weg van Debre Birhan naar Kombolcha.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Danakil Depressie-regio. Reis alleen met een professionele en betrouwbare reisorganisatie die goede contacten heeft met de lokale bevolking en de aanwezige veiligheidsdiensten. Blijf goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar overige gebieden van Ethiopië. Dit heeft te maken met de verhoogde dreiging voor terrorisme, demonstraties en criminaliteit.

Houd rekening met onbetrouwbare telefoon- en internetverbindingen. Informeer derden vooraf over uw reisplannen.  

Naar boven

Criminaliteit

In de grote steden komt criminaliteit voor. Houd rekening met diefstal, beroving en zakkenrollerij. Dit is vooral het geval in de uitgaansgebieden in de hoofdstad Addis Ababa. Toeristen kunnen in Ethiopië het slachtoffer worden van gewelddadige overvallen. In de hoofdstad Addis Ababa worden regelmatig overvallen op buitenlanders gemeld, waarbij het slachtoffer soms wordt gewurgd tot hij/zij bewusteloos is, en vervolgens beroofd.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • draag geen opvallende  sieraden of juwelen;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

Er is een verhoogd risico voor terrorisme in Ethiopië. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op. Werk mee met veiligheidscontroles.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: winkelcentra, markten, hotels, restaurants, overheidsgebouwen en gebouwen van internationale instellingen. Vermijd grote publieke evenementen. Wees op uw hoede voor verdachte achtergelaten bagage, pakketjes en andere objecten.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net als de inwoners van het land zelf. Als u dit niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties en demonstranten. Dit is niet toegestaan.

Cultuur

Het christendom en de islam hebben door de eeuwen heen veel invloed gehad op het conservatieve karakter van de Ethiopische wetten regels en gebruiken.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Ethiopië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Hoogte

De stad Addis Ababa ligt op een hoogte van ruim 2400 meter. Sommige toeristische bestemmingen zoals de Simien Mountains, liggen nog hoger. De ijle lucht in Addis Abeba, gecombineerd met de sterke luchtvervuiling, kan voor sommige mensen ongemak opleveren.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

De hoogte kan voor sommigen (zoals hartpatiënten) gezondheidsproblemen opleveren.

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.

Hoewel een visum bij aankomst verkregen kan worden, wordt u geadviseerd vooraf een visum aan te vragen. Reden is dat de regels hierover zonder waarschuwing kunnen veranderen.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de Ethiopische ambassade in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen. Een visum aanvragen kan ook online.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven