Reisadvies Eritrea | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-09-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubriek ‘criminaliteit’ is bijgewerkt.

Download 'Kaart bij reisadvies Eritrea' (PDF, 157 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum (Sudan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app  in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.  

Naar boven

Algemeen

In heel Eritrea zijn er reisbeperkingen. Volgens de autoriteiten is deze maatregel belangrijk voor de veiligheid van buitenlanders.

Reisvergunning voor reizen buiten Asmara

Wilt u buiten de hoofdstad Asmara reizen? Dan is een reisvergunning verplicht. Deze kunt u aanvragen bij het ministerie van Toerisme. Of bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt maar voor een beperkt aantal bestemmingen een reisvergunning krijgen. Bijvoorbeeld voor reizen tussen Asmara, Keren en Massawa. U moet uw reisvergunning op tijd aanvragen.

Landmijnen

Vooral in de grensgebieden met Sudan, Ethiopië en Djibouti liggen landmijnen. Reis daarom alleen over geasfalteerde wegen. Blijf op de hoofdweg.

Slechte verkeersveiligheid

Na zonsondergang is het gevaarlijk op de weg. Andere weggebruikers rijden vaak in slecht verlichte auto’s. Er kan ook vee op de weg lopen. De (bochtige) wegen zijn soms in slechte staat. Daarom is het verstandig alleen overdag te rijden. Reis alleen over wegen of langs routes die in de reisvergunning staan. Uw reisvergunning verbiedt reizen langs andere routes.

Geen Nederlandse ambassade in Eritrea

Er is geen Nederlandse ambassade in Eritrea. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Khartoum, Sudan. Houd er dan wel rekening mee dat deze ambassade maar zeer beperkte consulaire bijstand kan verlenen.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Asmara.

U kunt ook terecht bij de ambassade Frankrijk of Duitsland.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen:

Reis niet naar de grensgebieden van Eritrea. Ook niet naar de veiligheidszones. Ga er ook niet heen als u toestemming krijgt van de autoriteiten om te reizen naar dit gebied. Het gehele grensgebied is onveilig.

Grensgebieden

In de grensgebieden van Eritrea met Ethiopië is een militaire veiligheidszone ingesteld. In deze zone komen geweldsincidenten voor. Deze zone is afgekondigd door de Verenigde Naties. Militairen zijn in deze zone ingezet. Deze veiligheidszone loopt vanaf de grens 25 kilometer het grondgebied van Eritrea in.

Ook op de grens tussen Eritrea en Sudan ligt een veiligheidszone. Het gaat om het gebied ten noorden en ten westen van de lijn Mersa Gulbub, Afabet, Agordet, Barentu en Biyakundi.

Reis naar de rest van het land alleen als het noodzakelijk is.

Piraterij en berovingen in zuiden Rode Zee

In het meest zuidelijke deel van de Rode Zee komen piraterij en gewapende berovingen voor. Voor de vrachtvaart en particuliere (zeil)jachten bestaat er een groot risico op kaping.

Naar boven

Criminaliteit

Berovingen en zakkenrollerij komen voor in Eritrea. Ook in de hoofdstad Asmara komt criminaliteit voor. Soms worden westerlingen daarvan het slachtoffer.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Eritrea kunt u krijgen bij het ambassadekantoor van Eritrea in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Geld opnemen met uw pinpas is niet altijd mogelijk. Neem voldoende contant geld (Amerikaanse dollars en Euro’s) mee.

Maak altijd kopieën van uw identiteitsbewijs en andere reisdocumenten. Als deze documenten gestolen of kwijt zijn kunnen deze kopieën u van pas komen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven