Reisadvies Equatoriaal-Guinea | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Equatoriaal-Guinea' (PDF, 112 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou (Benin), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

De levensomstandigheden in Equatoriaal-Guinea kunnen moeilijk zijn. Reist u erheen, dan kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met vervelende (administratieve) regels. Sommige functionarissen voeren tegenover buitenlanders wetten en regels soms anders uit dan de bedoeling. Vooral de politie en het leger doen dat. Het doel is vaak afpersing. Laat u tijdens uw reis begeleiden door een iemand die de situatie ter plekke goed kent.

Draag altijd uw paspoort bij u, geef het niet (zomaar) af

Draag altijd uw paspoort bij u en geef het niet (zomaar) af. Soms nemen ordediensten identiteitsbewijzen in zonder duidelijke uitleg of reden.

Buitenlanders vastgehouden of uitgezet

Het komt regelmatig voor dat buitenlanders worden aangehouden om (zogenaamde) financiële redenen of veiligheidsredenen. Of er wordt gedreigd met uitzetting. Ook hier is het doel vaak afpersing. Krijgt u hiermee te maken, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Cotonou, Benin.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 2878 (politie), 3101 (ambulance), 2737 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Equatoriaal-Guinea

Er is geen Nederlandse ambassade in Equatoriaal-Guinea. Er is ook geen honorair consulaat. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Cotonou (Benin).

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In noodgevallen kunt u ook terecht bij de Franse ambassade in Malabo of de Spaanse ambassade in Malabo.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Equatorial-Guinea. Reis niet alleen als u buiten de steden Malabo en Bata gaat. Houd rekening met veiligheidscontroles op de weg door de politie en het leger. Het doel is vaak afpersing. Laat u tijdens uw reis begeleiden door iemand die de situatie ter plekke goed kent.

Naar boven

Criminaliteit

Equatoriaal-Guinea is relatief veilig, zowel in de hoofdstad Malabo (op het eiland Bioko) als op het vaste land. Wees toch alert in Malabo en in de stad Bata op het vaste land. Er is criminaliteit.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat;
  • gebruik na zonsondergang geen taxi samen met onbekende personen;
  • wees na zonsondergang alert in en om uitgaansgelegenheden, zoals restaurants en discotheken;
  • zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft. Verdeel zowel uw pasjes als contant geld over meerdere plaatsen;
  • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.

Risico op criminaliteit bij grensovergangen

Wees alert in de buurt van grensovergangen. Vooral in het noordoosten, in de hoek waar Equatoriaal Guinee grenst aan Kameroen en Gabon. Er zijn smokkelaars actief in het gebied. Daardoor is het risico op criminaliteit hier groter.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak in Equatoriaal-Guinea geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, havens, vliegvelden en paleizen. Dat is strikt verboden. Dat geldt ook voor bepaalde objecten, gebouwen of plaatsen waarvan niet duidelijk is wat ze zijn. Informeer bij de lokale autoriteiten naar wat u wel en niet mag fotograferen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Equatoriaal-Guinea. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Equatoriaal-Guinea in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

  • Equatoriaal Guinee heeft een strenge regering, die iedereen sterk controleert. Ook buitenlanders. Houd hier rekening mee. Ook als u contact heeft met de lokale bevolking.
  • Buiten de grote steden zijn er geen comfortabele en schone hotels of restaurants. In Malabo en Bata zijn weinig hotels.
  • Wilt u toeristische gebieden bezoeken, zoals het eiland Bioko of toeristische plaatsen op het vasteland? Dan heeft u vergunningen nodig van de overheid. Deze zijn soms moeilijk te krijgen. Informeer voordat u erheen gaat bij contactpersonen of hotels waar en op welke manier u zo’n vergunning kunt aanvragen.
  • Het is raadzaam om geen verrekijker mee te nemen.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven