Reisadvies El Salvador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-10-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode van El Salvador is oranje, want El Salvador is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar El Salvador als het noodzakelijk is. Als u vanuit El Salvador naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in El Salvador en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies El Salvador
Download 'Kaart bij reisadvies El Salvador' (PDF, 178 kB)

Reischecklist El Salvador

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in El Salvador te reizen als dat noodzakelijk is.

Reist u naar El Salvador? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak El Salvador favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar El Salvador. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar El Salvador. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Informeer bij de volgende overheidsinstanties naar de veiligheid van de diverse toeristische routes en attracties:

Criminaliteit

Er is veel criminaliteit in El Salvador. Er komen veel moorden voor.

Dit komt door de aanwezigheid van criminele bendes ('Maras') en zware criminaliteit in het hele land, waaronder drugscriminaliteit, overvallen en carjacking. Ook is er veel geweld tussen lokale bendes. De overheid treedt hard op, waardoor het veilig lijkt. Toch kunt u (per ongeluk) terechtkomen in een conflict tussen lokale bendes of in een overval.

De grootste risico’s voor reizigers zijn gewelddadige gewapende overvallen en verkrachtingen. Deze gebeuren vaak op straat, in de toeristische gebieden en op stranden. De meerderheid van de slachtoffers is vrouw. Ook kleine criminaliteit, zoals berovingen en inbraken, komt zeer regelmatig voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Loop niet over straat.
 • Reis niet na zonsondergang.
 • Reis niet alleen, reis uitsluitend als deel van een reisgroep.
 • Vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes.
 • Houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen samenkomen.
 • Pin uitsluitend binnen en pas op voor skimming.
 • Neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.
 • Draag niet te veel geld op zak.
 • Houd in bars uw drankje in de gaten.
 • Draag geen sieraden of juwelen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Bewaar uw paspoort en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In El Salvador kunnen demonstraties tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Natuurgeweld

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen en zware regenval

Er is een risico op vulkaanuitbarstingen, orkanen en zware regenval. De zware regen kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie. Zie hiervoor bijvoorbeeld de website van Dirección General de Protección Civil, Prevención y Mitigación de Desastres (informatie in het Spaans).

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

In El Salvador komen regelmatig aardbevingen voor. Ook zware aardbevingen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program(informatie in het Engels).

Gevaarlijke stromingen

Met name aan de kust van de Stille Oceaan komen gevaarlijke stromingen voor ('rip currents'). De stroming in de zee is heel sterk. Vraag de lokale bevolking waar het gevaarlijk kan zijn.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in El Salvador en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

De grenzen van El Salvador zijn geopend voor toeristen.

Om in El Salvador toegelaten te worden, moet u een negatieve test (PCR, NAAT of LAMP) overleggen die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. U moet de uitslag ook op papier bij u hebben, alleen een digitale versie is niet genoeg. Als u voor COVID-19 gevaccineerd bent, heeft u geen test nodig maar vraag bij de luchtvaartmaatschappij na of uw vaccinatiebewijs geaccepteerd wordt. Anders kunt u geweigerd worden bij het boarden. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij zodat u op de hoogte bent van de meest actuele regels die gelden om het land binnen te kunnen komen.

Informatie over de inreisbeperkingen kunt u vinden op de pagina veelgestelde vragen op de webiste van het Ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).

Ook kunt u contact opnemen met de ambassade van El Salvador in Den Haag voor u op reis gaat.

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in El Salvador te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Raadpleeg de website met informatie over de maatregelen van Salvadoraanse overheid (informatie in het Spaans).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in El Salvador

Zie voor meer informatie over de testlocaties in El Salvador de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

In El Salvador komen virusinfecties zoals Dengue (knokkelkoorts), Malaria, en Chikungunya af en toe voor. Deze virussen worden door muggen verspreid.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels) .

Wegverkeer

Er bestaat een groot risico op overvallen op auto’s. Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Mijd dan de binnenwegen en reis zoveel mogelijk via de grote, doorgaande wegen.
 • Mijd ook landelijke wegen na zonsondergang.
 • Wees alert op kruispunten. Stilstaand verkeer kan doelwit zijn van gewapende overvallers.
 • Maak tijdens het wachten voor een stoplicht geen gebruik van uw telefoon.
 • Houd deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden.
 • Ga niet in op (vaak valse) waarschuwingen van medeweggebruikers tijdens het autorijden.
 • Houd rekening met overstekende voetgangers of vee, ook op de doorgaande wegen en snelwegen.
 • Wacht bij een auto-ongeluk op de politie en verplaats de auto niet.
 • Laat geen waardevolle spullen achter in geparkeerde auto’s.

De verkeersregels in El Salvador zijn anders dan in Nederland. Op wegen met dubbele rijbanen wordt in de linker rijbaan vaak langzaam gereden. Vaak ontbreken verkeersborden voor het aangeven van eenrichtingsverkeer en maximumsnelheden. De kwaliteit van het wegdek is soms slecht.

Heeft u pech met uw auto? Bel dan de Salvadoraanse versie van de ANWB, de 'ACES' (telefoonnummer in San Salvador is 2231 5555). Of bel een verzekeringsmaatschappij voor een takelwagen ('grúa'). Probeer niet zelf reparaties uit te voeren aan de kant van de weg. U bent dan een makkelijk doelwit voor criminelen.

Openbaar vervoer

Er bestaat een groot risico op overvallen en aanslagen in het openbaar (bus)vervoer. Het gebruik van het openbaar vervoer wordt daarom afgeraden. 

Internationale bustransportbedrijven zoals Ticabus, Galgos, Greyhound enz die de passagiers bij de hotels ophalen, kunnen zonder problemen gebruikt worden.  

Houd geen taxi’s aan op straat. Beter is het om taxi’s te gebruiken die bij de bekende hotelketens toegestaan worden om de gasten te vervoeren. Ook is het aan te bevelen om een taxi per telefoon te bestellen van een van de grote taxibedrijven, zoals “Acontaxi” o “Acacya”.  Deze bedrijven kunnen u ook opwachten met een bordje met uw naam bij het verlaten van de terminal bij aankomst op het internationale vliegveld Comalapa. 

Grenzen

Aan de kant van Guatemala bij de grensovergangen, zijn meldingen geweest van overvallen op auto´s. Dit gebeurt soms door personen die verkleed zijn als Guatemalteekse politie.  Het is aanbevolen niet te stoppen op zulke wegen en om in kolonnes met andere auto´s te rijden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor El Salvador.

Identificeren

U moet zich op straat kunnen identificeren. Bewaar uw paspoort op een veilige plek. Zorg ervoor dat u altijd een kopie van uw paspoort bij u heeft (van de houderspagina en de pagina waar het inreisstempel op staat).

Drugs

Het gebruik en bezit van soft- en harddrugs is strafbaar in El Salvador. De gevangenisstraffen zijn hoog.

Foto’s maken

Fotografeer geen lokale kinderen zonder toestemming van de ouders. Uit vrees voor kinderontvoering reageren ouders soms agressief.  Wees voorzichtig met het nemen van foto’s van de inheemse bevolking want dit wordt niet altijd op prijs gesteld.

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Homoseksualiteit / LHBTIQ wordt niet algemeen geaccepteerd in El Salvador. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in El Salvador en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911 (politie en ambulance)
Brandweer: 913

Houd er rekening mee dat de autoriteiten meestal geen Engels spreken.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in El Salvador

Er is geen Nederlandse ambassade in El Salvador. Neem bij vragen contact op met de de Nederlandse ambassade in San José.

In geval van nood kunt u ook terecht bij de Nederlandse honoraire consul op het consulaat in Colonia Escalón. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven