Reisadvies Egypte | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-01-2019 | Nog steeds geldig op: 25-03-2019

Op 28 december 2018 is er een aanslag gepleegd op een toeristenbus in de buurt van de Giza piramides in de hoofdstad Caïro. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Kaart bij reisadvies Egypte
Download 'Kaart bij reisadvies Egypte' (PDF, 305 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caïro, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 28 december 2018 is er een aanslag gepleegd op een toeristenbus in de buurt van de Giza piramides in de hoofdstad Caïro. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. De autoriteiten nemen verscherpte veiligheidsmaatregelen. Er is meer politie en militair personeel zichtbaar in openbare plaatsen, bij overheidsgebouwen, kerken en plaatsen waar veel mensen komen. Vermijd publieke plaatsen. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws en de media.   

Zuid-Sinaï

De veiligheidsrisico’s in de regio Zuid-Sinaï zijn toegenomen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar Zuid-Sinaï. Uitzondering is de plaats Sharm-el-Sheikh. U kunt wel reizen naar de vakantieresorts daar, maar houd ook dan rekening met veiligheidsrisico’s.

Vliegvelden

Er zijn aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Voor andere vliegvelden in Egypte zijn deze aanwijzingen er niet. In heel het land is een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Reis daarom alleen van en naar Egyptische luchthavens als uw luchtvaartmaatschappij extra veiligheidsmaatregelen neemt. Die maatregelen gelden vooral voor de bagage van passagiers. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies.

Kans op onrust, geweld en aanslagen

In het hele land geldt een verhoogde kans op politieke onrust en gewelddadige acties. En een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Beperk uw aanwezigheid bij overheidsgebouwen. Vooral die van de veiligheidsdiensten. Beperk ook uw aanwezigheid bij kerken en kloosters. Vermijd publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in de Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Onrust in Egypte

Bij de plaats al-Arish (Noord-Sinaï) is op 24 november 2017 een aanslag gepleegd op een moskee. Daarbij zijn zeer veel doden en gewonden gevallen. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Door inzet van politie en leger en door nieuwe wetgeving is het aantal stakingen en demonstraties afgenomen. Toch blijft het risico op sociale onrust bestaan. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Seksueel geweld toegenomen

Seksueel geweld neemt toe. Ook westerse vrouwen zijn daarvan slachtoffer geworden.

Publieke meningen zijn fel

In Egypte kan men soms heftig op het laatste nieuws reageren. Bijvoorbeeld als er iets wordt gezegd dat moslims kwetsend vinden. Er is steeds meer sprake van een negatieve houding tegenover buitenlanders.

Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen

Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Daarbij worden ook (vuur)wapens gebruikt. Veiligheidstroepen van de regering kunnen hard optreden. Soms gebruiken ze traangas Dat gas kan ook doordringen in metrostations onder de grond. Vermijd daarom demonstraties. Volg altijd de aanwijzingen van het leger en de politie op.

Veiligheidsmaatregelen van Egyptische overheid

Soms neemt de Egyptische overheid onverwacht veiligheidsmaatregelen. Tijdens de reis kunt u daarom regelmatig door de veiligheidsdiensten gecontroleerd worden. Zorg ervoor dat u altijd uw legitimatie bij de hand heeft.

Ambassade kan niet overal tijdig hulp verlenen

De Nederlandse ambassade kan niet op alle plaatsen in Egypte tijdig consulaire hulp verlenen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 122 (politie), 123 (ambulance), 180 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Caïro

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Luchtruim boven de Sinaï onveilig

Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de regio de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Vraag voor uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Niet reizen: Noord-Sinaï

De veiligheidssituatie verslechtert in de regio Noord-Sinaï. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg en de stad Taba. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoge dreiging van terroristische aanslagen. Het leger voert hier regelmatig militaire acties uit tegen terroristische doelen. Toch heeft het leger niet kunnen voorkomen dat grensposten, legereenheden en overheidsgebouwen zijn aangevallen.

Niet reizen: grensgebied met Libië

Reis niet naar het grensgebied met Libië, inclusief de Siwa-oase. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk vanwege de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de regio Zuid-Sinaï. De veiligheidsrisico’s zijn er toegenomen. Er is een verhoogd risico op aanslagen, ook op buitenlanders. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Tref dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die de omgeving goed kennen.

Uitzondering is de stad Sharm-el-Sheikh. U kunt wel reizen naar de vakantieresorts hier. Houd ook hier rekening met veiligheidsrisico’s. Zie ook ‘Reizen naar toeristische gebieden’.

Let op, veiligheidsrisio’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de steden Caïro en Alexandrië en de Nijldelta. Wees voorzichtig als u over de weg reist en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Reizen naar toeristische gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de volgende toeristische plaatsen en gebieden:

 • de hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez;
 • de hotelresorts in Sharm-el-Sheikh;
 • de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel. Inclusief cruises;
 • excursies over de weg vanuit de hotelresorts aan de kust naar Luxor;
 • de Middellandse zeekust tot en met de stad Matruh.

Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De weg van Hurghada naar Luxor is overdag open. Om deze weg te gebruiken moeten reisorganisaties vooraf toestemming vragen aan de toeristenpolitie. In de avond is deze weg gesloten voor toeristen. Dit in verband met de veiligheidssituatie en de dreiging van terroristische aanslagen. 

Reizen naar de overige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden van Egypte. Er is een kans op politieke onrust, geweld en aanslagen.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit in Egypte is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral in de grote steden en drukke badplaatsen.

Er wordt minder geld verdiend in de toeristenindustrie. Bezoekers worden daarom vaak opdringerig aangesproken door personen die werken in de toeristenindustrie. De kans op criminaliteit (roofovervallen) en ongewenste intimiteiten is groter geworden. Conflicten tussen toeristen en taxichauffeurs komen regelmatig voor, bijvoorbeeld over de prijs van de rit.

Naar boven

Terrorisme

In Egypte zijn meerdere terroristische groepen actief. Er worden regelmatig aanslagen gepleegd, ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Beperk uw aanwezigheid bij overheidsgebouwen. Vooral die van veiligheidsdiensten. Beperk ook uw aanwezigheid bij kerken en kloosters. Vermijd publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen.

Het aantal terroristische aanslagen neemt de laatste tijd toe.

 • Op 28 december 2018 is er een aanslag gepleegd op een toeristenbus in de buurt van de Giza piramides in de hoofdstad Caïro. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.  
 • Op 29 december 2017 is er een aanslag gepleegd op een Koptische kerk in het zuiden van de hoofdstad Caïro. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Bij de plaats al-Arish (Noord-Sinaï) is op 24 november 2017 een aanslag gepleegd op een moskee waarbij zeer veel doden en gewonden zijn gevallen.
 • In de badplaats Hurghada is op 14 juli 2017 een aanslag gepleegd waarbij doden en gewonden zijn gevallen.

Luchtruim boven de Sinaï onveilig

Het vliegverkeer in het luchtruim boven de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Vraag voor uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Vliegvelden

Er zijn aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld van de stad Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Voor andere vliegvelden in Egypte zijn deze aanwijzingen er niet. Maar in heel het land is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Reis daarom uit voorzorg alleen van en naar Egyptische luchthavens als uw luchtvaartmaatschappij extra veiligheidsmaatregelen neemt. Die maatregelen gelden vooral voor de bagage van passagiers. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

LHBTI wordt niet geaccepteerd

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet geaccepteerd in Egypte. Deze groep krijgt steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen. In het verleden zijn buitenlandse homoseksuelen het land uitgezet. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Maak geen foto’s van demonstraties of strategische plekken

Maak geen foto’s of opnames van:

 • demonstraties;
 • gebouwen en terreinen van de overheid;
 • militaire objecten, bijvoorbeeld gebouwen, kazernes en terreinen;
 • plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal.

Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen worden in Egypte streng bestraft.

Regels voor veiligheid en gevaarlijke sporten zijn anders dan in Nederland

Regels en voorzieningen voor veiligheid kunnen afwijken van die in Nederland. De voorschriften worden ook niet altijd nageleefd. Hou daar bij uw activiteiten rekening mee. Bijvoorbeeld als u een waterscooter of motorfiets met 4 wielen (quad) huurt. Of als u gaat duiken of een vlucht maakt met een luchtballon. In het verleden zijn daarbij toeristen omgekomen. Gaat u dit soort activiteiten ondernemen? Ga dan eerst na of een bedrijf of organisatie erkend is en als goed bekend staat.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Egypte in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Vrouwen kunnen in de toeristenplaatsen in Egypte het slachtoffer worden van ‘bezness’ (liefdesfraude). Daarbij zijn mannen er op uit een relatie aan te gaan met een buitenlandse vrouw. Het doel is om haar geld afhandig te maken. Ook kan gevraagd worden om een visumaanvraag te ondersteunen. De daders van bezness zijn strafbaar. Ingaan op de pogingen kan ernstige financiële en traumatische gevolgen hebben.

Verkeershinder in Caïro

In Caïro kan zeer veel verkeershinder ontstaan. Daardoor kan het erg moeilijk zijn om een bestemming te bereiken. Bijvoorbeeld het vliegveld. Houd daar rekening mee bij aankomende of vertrekkende vluchten. Het (trein)verkeer in Egypte is niet veilig. Het aantal verkeersdoden is erg groot.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven