Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-07-2021 | Nog steeds geldig op: 26-07-2021

De kleurcode voor Ecuador is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog-risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Ecuador als het noodzakelijk is. Als u vanuit Ecuador naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Het vliegverbod tussen Ecuador en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Meer informatie over de in Ecuador en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Ecuador
Download 'Kaart bij reisadvies Ecuador' (PDF, 387 kB)

Reischecklist Ecuador

Reist u naar Ecuador? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ecuador favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Ecuador reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u in Ecuador aankomt.
 • U kunt bij aankomst in Ecuador een visum aanvragen voor maximaal 90 dagen. Als u langer naar Ecuador wilt gaan, moet u vooraf een visum aanvragen bij de ambassade van Ecuador in Den Haag. Als u in Ecuador langer wilt blijven (tot 120 dagen) moet u een aanvraag tot verlenging indienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo voorkomt u een boete. (Quito:  Benalcázar N4-24 y Espejo; Guayaquil: Edificio Público del Sector Social Joaquín Gallegos Lara, Av. Luis Plaza Dañin).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Ecuador een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Ecuador een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ecuador. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ecuador. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de grens met Colombia. Er is een 20 km militaire zone ingesteld langs de grens met Colombia voor de provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbios. De veiligheidssituatie in deze zone is verslechterd. Dit komt door aanslagen, ontvoeringen en geweld gepleegd door guerrillabewegingen, drugsbendes en criminelen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige delen van het land.

Aan Colombiaanse kant is de veiligheidssituatie in de grensregio met Ecuador slecht. Dit komt door geweld en gijzelingen (van bijvoorbeeld journalisten) in Colombia door dissidenten van de voormalige FARC groep. Ook zijn er gewelddadige acties in de provincie Esmeraldas geweest. Reis in deze provincies alleen in een groep. In de kustprovincie Esmeraldas bestaat het risico op ontvoering en/of overvallen. Reis in dit gebied na zonsondergang niet in een bus.

Via Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi via de Rumichacabrug bij de grensovergangsplaats Tulcan naar Colombia. Blijf op de snelweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.

Terrorisme

In het grensgebied met Colombia zijn terroristische groepen aanwezig. Dit vooral in de provincie Esmeraldas. En op sommige plekken in de provincies Carchi en Sucumbíos.

Criminaliteit

Ecuador is relatief veilig. Toch vinden er regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Dit vooral in de hoofdstad Quito en de stad Guayaquil.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees alert als u een bank of een geldautomaat verlaat.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Neem alleen officiële taxi’s. Deze zijn geel van kleur. Ook hebben ze registratienummers op de deur en een taximeter.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Risico op overvallen en beroving

Ook in kleinere steden vinden regelmatig gewelddadige berovingen plaats. In de (uitgaans)wijken ‘La Mariscal’ en ‘La Floresta’ in de hoofdstad Quito komen ook overdag gewapende overvallen voor. In de wijken ‘Teleferico’ en ‘Panecillo’ is het na zonsondergang onveilig.

Risico op ontvoering

Soms vinden korte ontvoeringen in een taxi plaats. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat. Of het slachtoffer moet onder dwang spullen afgeven. Het aantal express ontvoeringen stijgt, vooral in de hoofdstad Quito en de stad Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger. Bestel via uw hotel een taxi en laat hen het nummer van de taxi noteren. Is dit niet mogelijk? Neem dan een officiële taxi (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop. De politie kan dan het voertuig lokaliseren, filmen wat er gebeurt en indien nodig ingrijpen.

In de provincie Manabi, in de bij jongeren en backpackers populaire badplaats Montañita, zijn meerdere gevallen van seksuele intimidatie en verkrachting gemeld. Wees alert.

Wegblokkades en demonstraties

In Ecuador kunnen demonstraties, stakingen en wegblokkades voorkomen die tot geweld leiden. Deze kunnen ook zomaar onstaan en duren vaak kort. Vermijd daarom demonstraties. Probeer ook niet langs of door een blokkade te gaan. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru

Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied waar mogelijk nog mijnen liggen. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld. Er zijn lange wachtrijen door  het aantal Venezolaanse immigranten dat Peru willen binnenkomen.

Risico’s in natuurgebieden

De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Daarom is het verstandiger om natuurgebieden in groepsverband te bezoeken en onder leiding van een gids.

Natuurgeweld

In Ecuador kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Sinds enige tijd is er verhoogde activiteit van de vulkaan Cotopaxi. De overheid geeft regelmatig een informatiebulletin (informatie in het Spaans) uit. Informeer ook bij uw reisorganisatie voor u naar een gebied met vulkanen reist.

Meer weten over de omstandigheden in het gebied? Ga naar de  website van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Ecuador

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Ecuador inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Er zijn maatregelen genomen door de lokale overheid om verspreiding van het virus te voorkomen. Die maatregelen kunnen beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen van Ecuador. Reizigers vanuit Europa moeten bij binnenkomst een recente PCR-test (niet ouder dan 03 dagen) kunnen overleggen.  

Reizigers afkomstig uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, worden grondig gecheckt. Bij het constateren van symptomen van het coronavirus wordt de reiziger (ongeacht nationaliteit) verplicht opgenomen voor een quarantaineperiode van 10 dagen in een door de overheid aangewezen hotel.  Reizigers uit Brazilië moeten 10 dagen verplicht in quarantaine gaan, ongeacht of het positief of negatief het resultaat van de COVID-test is.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Galapagos eilanden

Als u verschijnselen heeft van het corronavirus (COVID-19) dan mag u niet reizen naar de Galapagos eilanden.

Maatregelen coronavirus

Ecuador heeft op 21 april richtlijnen opgesteld in verband met de COVID-19 epidemie, die door regionale autoriteiten kunnen worden overgenomen. Zo zijn er binnenlandse reisbeperkingen (per dag mogen alleen auto’s met bepaalde nummerborden rijden) en is een avondklok ingesteld van maandag tot donderdag vanaf 20.00 uur tot 05.00 uur, en een volledige lockdown vanaf vrijdag 20.00 uur tot maandag 05.00 uur. Het gebruik van mondkapjes is verplicht.  

Voor meer informatie zie de website van de lokale overheid (informatie in het Spaans).

Medische zorg

Ook door de COVID-19 epidemie staat de gezondheidszorg onder druk. In een aantal ziekenhuizen zijn de intensive care units volledig bezet.

Let op: ondanks een (reis)verzekering eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt. Of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Na verblijf in een land met een zorgwekkende virusvariant dient u, wanneer u per vliegtuig of schip naar Nederland (terug)reist, een NAAT/PCR of antigeentest te hebben waarvan het moment van de afname maximaal 24 uur oud is als u instapt in het buitenland. De test mag daarnaast maximaal 48 uur oud zijn bij aankomst in Nederland (in het geval u een antigeentest heeft) of 72 uur oud bij aankomst in Nederland (indien u een NAAT-test heeft).

Als u met een ander vervoersmiddel reist moet u een negatieve NAAT/PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst of een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst laten zien. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Ecuador moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag kunnen overleggen en moet u in (thuis)quarantaine gaan.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in Ecuador

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ecuador de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om hoogteziekte of malaria en andere infectieziekten in Ecuador te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Ecuador bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips van onze ambassade voor Ecuador.

Inreisstempel

U moet bij binnenkomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgen. Let erop dat deze stempel bij een officiële grenscontrole in uw paspoort wordt geplaatst.

Drugs

De straf voor bezitten of verhandelen van drugs is in Ecuador veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador wordt weinig verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.

LHBTIQ

Ook al is het homohuwelijk sinds juni 2019 wettelijk geregeld, homoseksualiteit/LHBTIQ wordt nog niet algemeen geaccepteerd in Ecuador. Houd daar rekening mee.

Niet aannemen sigaretten of drankje

Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder genaamd scopolamine. Dit kan een poging zijn om u te beroven. Soms wordt dit zelfs op promotiefolders gespoten. 

Sterke stroming

Het hele jaar door zijn er sterke stromingen aan de stranden van Ecuador. Deze sterke stromingen kunnen u de zee intrekken. Er is een grotere kan om te verdrinken. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Meer weten over reizen in Ecuador? Ga naar de website van het Ecuadoraanse ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ecuador en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911

Politie: 101

Brandweer: 102

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Geen Nederlandse ambassade in Ecuador

Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Lima, Peru.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlandse honorair consulaat-generaal in de hoofdstad Quito of bij het Nederlandse honorair consulaat in de stad Guayaquil.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven