Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Het reisadvies voor Ecuador is oranje met een rode strook langs de grens met Colombia. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar heen te reizen, behalve dan via de Pan-Amerikaanse snelweg. Gaat u toch naar het grensgebied?  Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van de rest van Ecuador is oranje, want door het coronavirus is Ecuador een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Ecuador als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een vakantie is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar Ecuador? Er gelden strenge inreismaatregelen als u vanuit Nederland naar Ecuador reist vanwege corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de (reis)maatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Ecuador
Download 'Kaart bij reisadvies Ecuador' (PDF, 387 kB)

Reischecklist Ecuador

Reist u naar Ecuador? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ecuador favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Ecuador reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u in Ecuador aankomt.
 • U kunt bij aankomst in Ecuador een visum aanvragen voor maximaal 90 dagen. Als u langer naar Ecuador wilt gaan, moet u vooraf een visum aanvragen bij de ambassade van Ecuador in Den Haag. Als u in Ecuador langer wilt blijven (tot 120 dagen) moet u een aanvraag tot verlenging indienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo voorkomt u een boete. (Quito:  Benalcázar N4-24 y Espejo; Guayaquil: Edificio Público del Sector Social Joaquín Gallegos Lara, Av. Luis Plaza Dañin).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ecuador. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ecuador. Net als in veel landen staan er in Ecuador hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar het gebied langs de grens met Colombia, behalve dan via de Pan-Amerikaanse snelweg (zie hieronder). Er is een 20 kilometer militaire zone ingesteld langs de grens met Colombia voor de provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbios. In deze zone komen aanslagen, ontvoeringen en geweld voor, gepleegd door guerrillabewegingen, drugsbendes en andere criminelen. Deze groepen zijn vooral aanwezig in de provincie Esmeraldas en op sommige plekken in de provincies Carchi en Sucumbíos.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige delen van het land.

Reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi via de Rumichacabrug bij de grensovergangsplaats Tulcan naar Colombia. Blijf op deze hoofdweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.

Criminaliteit

Ecuador is relatief veilig. Toch vinden er regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Dit vooral in de hoofdstad Quito en de stad Guayaquil.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert als u een bank of een geldautomaat bezoekt.
 • Wees voorzichtig en alert als u op pad gaat: vermijd onveilige buurten, loop niet door straten waar niemand anders te zien is, vermijd alleen over straat lopen en loop niet rond met zichtbare, dure spullen (bv. sieraden, camera, telefoon).
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Wees ook overdag op uw hoede; de meeste overvallen vinden overdag plaats.
 • Neem alleen officiële taxi’s. Deze zijn geel van kleur. Ook hebben ze registratienummers op de deur en een taximeter.
 • Draag waardevolle spullen zoals telefoon, paspoort, geld, creditcards, etc. onopvallend op uw lichaam. Waar mogelijk is het beter om alles wat u niet meteen nodig heeft achter te laten op een veilige plek, bijvoorbeeld in uw hotel. 
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Risico op overvallen en beroving

Ook in kleinere steden vinden regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Vermijd alle gebieden ten zuiden van de straat ‘Portete de Tarquí’ in Guayaquil. Dit omdat het bendegeweld in deze wijken is toegenomen. Er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de (uitgaans)wijken ‘La Mariscal’ en ‘La Floresta’ in de hoofdstad Quito komen ook overdag gewapende overvallen voor. In de wijken ‘Teleferico’ en ‘Panecillo’ is het na zonsondergang onveilig.

Risico op ontvoering

Soms vinden korte ontvoeringen plaats. Criminelen maken daarbij vaak gebruik van niet-officiële taxi’s. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven. Regel daarom vervoer via uw reisbureau of bestel via uw hotel een taxi en laat hen het nummer van de taxi noteren. U kunt ook  een officiële taxi nemen (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop. De politie kan dan het voertuig lokaliseren, filmen wat er gebeurt en indien nodig ingrijpen.

In de provincie Manabi, in de bij jongeren en backpackers populaire badplaats Montañita, zijn meerdere gevallen van seksuele intimidatie en verkrachting gemeld. Wees alert.

Wegblokkades en demonstraties

In Ecuador kunnen demonstraties, stakingen en wegblokkades voorkomen die tot geweld leiden. Deze kunnen opeens ontstaan en duren vaak kort. Vermijd demonstraties en wegblokkades. Probeer ook niet langs of door een blokkade te gaan. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru

Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied waar mogelijk nog mijnen liggen. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld. Er zijn lange wachtrijen bij de grens vanwege het grote aantal Venezolaanse migranten die naar Peru willen reizen.

Risico’s in natuurgebieden

De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Ook komen overstromingen en aardverschuivingen voor, vooral in het regenseizoen. Daarom is het verstandiger om natuurgebieden in groepsverband te bezoeken en onder leiding van een gids.

Natuurgeweld

In Ecuador kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. De bekendste zijn onder andere de Cotopaxi, Tungurahua, Reventador, Sangay en Guagua Pichincha. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

De overheid geeft regelmatig een informatiebulletin (informatie in het Spaans) uit. Informeer ook bij uw reisorganisatie voor u naar een gebied met vulkanen reist.

Meer weten over de omstandigheden in het gebied? Ga naar de  website van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Ecuador en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Ecuador inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies aangepast. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreismaatregelen Ecuador

Ecuador laat (toeristische) reizigers weer toe. Het Nederlandse reisadvies voor Ecuador is oranje. Dit betekent: alleen noodzakelijke reizen. Een vakantie is geen noodzakelijke reis.

Als u om noodzakelijke redenen naar Ecuador moet reizen dan gelden de volgende inreismaatregelen voor Ecuador.

Alle reizigers vanaf 16 jaar moeten het volgende kunnen laten zien bij aankomst in Ecuador (dit geldt ook voor inreizen Galapagos eilanden):

 • Bewijs van volledige vaccinatie tegen corona, waarbij de laatste dosis tenminste 14 dagen voor vertrek naar Ecuador moet zijn toegediend, en;
 • Negatief testresultaat van een COVID-19 PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Ecuador is uitgevoerd.

Reizigers tussen de 2 en 16 jaar moeten alleen een negatief testresultaat overleggen van een COVID-19 PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Ecuador is uitgevoerd. Kinderen van 2 jaar of jonger hoeven geen coronatest te laten zien.

Daarnaast moeten alle reizigers een digitale gezondheidsverklaring invullen waarin de reiziger onder andere verklaart geen corona symptomen te hebben. Dit formulier moet door de reiziger naar waarheid worden ingevuld op de website van de Ecuatoriaanse overheid (informatie in het Spaans). Bij aankomst dient u de QR code of een digitale kopie van het ingevulde formulier te laten zien. Als het digitale platform niet beschikbaar is, moet het fysieke formulier bij binnenkomst ingeleverd worden.

Voor de Galapagoseilanden moet de reiziger ook de verkeerscontrolekaart laten zien die uitgegeven is door de regeringsraad van de Galapagoseilanden.

Lees voor meer informatie de website van de Ecuatoriaanse overheid (informatie het Spaans).

Reizigers uit Afrika

Op dit moment wordt de toegang geweigerd aan alle reizigers die Ecuador willen inreizen vanuit één van de volgende landen: Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Zimbabwe, Botswana, Eswatini, Mozambique en Egypte.

Reizigers afkomstig uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, worden bij aankomst gecontroleerd (onder andere meten temperatuur). Bij het constateren van symptomen van het coronavirus moet de reiziger (ongeacht nationaliteit) een snelle antigeentest laten verrichten. Als deze test positief is, volgt een verplichte quarantaineperiode van 14 dagen.

Algemene maatregelen

In Ecuador gelden voorzorgsmaatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan. Die regels kunnen snel veranderen in als het aantal coronabesmettingen toeneemt. Houd het nieuws in de gaten en laat u informeren door uw reisagent en/of hotel. Mondkapjes zijn overal verplicht, zowel buiten als in winkels en andere openbare ruimtes. Er gelden regels voor het maximum aantal mensen in onder andere winkels, restaurants of sociale bijeenkomsten en het is verplicht om voldoende afstand van elkaar te houden.

Meer informatie leest u op de website van de lokale overheid (informatie in het Spaans).

Medische zorg

In de grote steden zijn er goede ziekenhuizen, maar daarbuiten is medische zorg beperkt beschikbaar. In periodes dat het aantal corona besmettingen weer snel toeneemt, kan een tekort aan ziekenhuisbedden of intensive care afdelingen ontstaan.

Let op: ondanks het hebben van een (reis)verzekering eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Testlocaties in Ecuador

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ecuador de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om hoogteziekte of malaria en andere infectieziekten in Ecuador te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Ecuador bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips van onze ambassade voor Ecuador.

Inreisstempel

U moet bij binnenkomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgen. Let erop dat deze stempel bij een officiële grenscontrole in uw paspoort wordt geplaatst.

Drugs

De straf voor bezitten of verhandelen van drugs is in Ecuador veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador wordt weinig verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.

LHBTIQ

Ook al is het homohuwelijk sinds juni 2019 wettelijk geregeld, homoseksualiteit/LHBTIQ wordt nog niet algemeen geaccepteerd in Ecuador. Houd daar rekening mee.

Niet aannemen sigaretten of drankje

Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder genaamd scopolamine. Dit kan een poging zijn om u te beroven. Soms wordt dit zelfs op promotiefolders gespoten. 

Sterke stroming

Het hele jaar door zijn er sterke stromingen aan de stranden van Ecuador. Deze sterke stromingen kunnen u de zee intrekken. Er is een grotere kan om te verdrinken. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Hoogteziekte

De hoofdstad Quito ligt op bijna 3000 meter hoogte. Bij aankomst voelen reizigers zich meestal wat licht in hun hoofd en kortademig bij fysieke inspanning. Ook kan het leiden tot hoofdpijn of slecht slapen, totdat u gewend bent aan de hoogte. Het advies is om veel water of thee te drinken, alcohol te mijden en niet te zwaar te eten (vooral niet de eerste avond).

Sommige gebieden in Ecuador liggen op nog veel grotere hoogte. Sommige reizigers worden ernstig ziek als gevolg van grote hoogtes. Wees alert op symptomen (onder andere hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo’n geval snel naar een lager gebied.
Zie voor meer informatie onder andere de website van de GGD of KLM Health Services.

Meer weten over reizen in Ecuador? Ga naar de website van het Ecuadoraanse ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ecuador en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911

Politie: 101

Brandweer: 102

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Geen Nederlandse ambassade in Ecuador

Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Lima, Peru.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlandse honorair consulaat-generaal in de hoofdstad Quito of bij het Nederlandse honorair consulaat in de stad Guayaquil.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven