Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-01-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Informatie over reisverzekeringen voor Ecuador is aangepast. Vanaf 12 september 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagos eilanden een geldige medische reisverzekering te hebben.

Kaart bij reisadvies Ecuador
Download 'Kaart bij reisadvies Ecuador' (PDF, 378 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Lima (Peru), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Vanaf 12 september 2018 zijn reizigers verplicht om voor bezoeken aan de Galapagos eilanden van Ecuador een geldige medische reisverzekering te hebben. Kijk voor meer informatie bij de rubriek ‘Gezondheid’.

Reis niet naar de grens met Colombia. Er is een 20 km zone ingesteld, die door militairen wordt gecontroleerd. De veiligheidssituatie in deze zone is verslechterd door aanslagen en ontvoeringen. Daarbij zijn ook dodelijke slachtoffers gevallen. Dit geweld wordt in verband gebracht met guerrillabewegingen en drugsbendes, die actief zijn in de grensstreek.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Ecuador kunnen demonstraties en stakingen voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Probeer ook niet langs of door een blokkade te gaan.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911, 101 (politie), 102 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Ecuador

Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Lima, Peru.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat-generaal in Quito of bij het honorair consulaat in Guayaquil.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie. 

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de grens met Colombia. Er is een 20 km militaire zone ingesteld langs de grens met Colombia voor de provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbios. De veiligheidssituatie in deze zone is verslechterd. Dit komt door aanslagen en ontvoeringen door guerrillabewegingen, drugsbendes en criminelen.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige delen van deze noordelijke provincies aan de grens met Colombia. Dit geldt voor de provincies:

 • Esmeraldas;
 • Carchi;
 • Sucumbios.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi via de Rumichacabrug bij de grensovergangsplaats Tulcan naar Colombia. Blijf op de snelweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.

Aan Colombiaanse kant is de veiligheidssituatie in de grensregio met Ecuador de laatste tijd verslechterd. Dit komt door toename van geweld en gijzelingen (van bijvoorbeeld journalisten) in Colombia door dissidenten van de voormalige FARC groep. Ook zijn er gewelddadige acties in de provincie Esmeraldas geweest.

Reis in deze provincies alleen in een groep. In de kustprovincie Esmeraldas bestaat het risico op ontvoering en/of overvallen. Reis in dit gebied na zonsondergang niet in een bus.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige provincies in Ecuador. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Risico’s in natuurgebieden

De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Daarom is het verstandiger om natuurgebieden in groepsverband te bezoeken. En onder leiding van een gids.

Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru

Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied met mijnen die nog niet ontploft zijn. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld.

Naar boven

Criminaliteit

Hoewel Ecuador relatief veilig is, vinden er regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Vooral in de steden Quito en Guayaquil.

Risico op overvallen en beroving

Ook in kleinere steden vinden regelmatig gewelddadige berovingen plaats. In de (uitgaans)wijken ‘La Mariscal’ en ‘La Floresta’ in de stad Quito komen ook overdag gewapende overvallen voor. In de wijken ‘Teleferico’ en ‘Panecillo’ is het na zonsondergang onveilig.

Risico op ontvoering

Soms vinden korte ontvoeringen in een taxi plaats. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat. Of het slachtoffer moet onder dwang spullen afgeven. Het aantal express ontvoeringen stijgt, vooral in Quito en Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger. Bestel via uw hotel een taxi en laat hen het nummer van de taxi noteren. Is dit niet mogelijk, neem dan een officiële taxi (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop. De politie kan dan het voertuig  lokaliseren, filmen wat er gebeurt en indien nodig ingrijpen.

In de provincie Manabi, in de bij jongeren en backpackers populaire badplaats Montañita, zijn meerdere gevallen van seksuele intimidatie en verkrachting gemeld. Wees alert.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Bewaar uw paspoort op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van uw hotel;
 • houd een kopie van uw paspoort bij u;
 • wees alert als u een bank of een geldautomaat verlaat;
 • ga na zonsondergang niet alleen of onvoorbereid de straat op;
 • neem alleen officiële taxi’s. Deze zijn geel van kleur. Ook hebben ze registratienummers op de deur en een taximeter;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • houd uw bagage in het oog in openbare transportmiddelen en de luchthavens;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

In het grensgebied met Colombia zijn terroristische groepen aanwezig. Vooral in de provincie Esmeraldas. En op sommige plekken in de provincies Carchi en Sucumbíos.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. 

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Ecuador. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Drugs

Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Ecuador veel zwaarder is dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Let op: ondanks een (reis)verzekering eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt. Of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Medische reisverzekering

Reizigers moeten vanaf 12 september 2018 bij aankomst op de Galapagos eilanden van Ecuador een geldige medische reisverzekering hebben. Voor meer informatie hierover, ga naar de Spaanstalige website van:

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Ecuador kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Sinds enige tijd is er verhoogde activiteit van de vulkaan Cotopaxi. De overheid geeft regelmatig een informatiebulletin uit. Informeer ook bij uw reisorganisatie voor u naar een gebied met vulkanen reist.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Spaanstalige website van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

U moet bij binnenkomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgen. Let erop dat deze stempel bij een officiële grenscontrole in uw paspoort wordt geplaatst.
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Ecuador in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder genaamd scopolamine. Dit kan een poging zijn om u te beroven. Soms wordt dit zelfs op promotiefolders gespoten. 

Meer weten over reizen in Ecuador? Ga naar de Spaanstalige website van:

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven