Reisadvies Dominicaanse Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van de Dominicaanse Republiek is oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Dominicaanse Republiek als het noodzakelijk is. Er gelden inreismaatregelen. Meer informatie over de in de Dominicaanse Republiek en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek 'Coronavirus'. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Download 'Kaart bij reisadvies Dominicaanse Republiek' (PDF, 246 kB)

Reischecklist Dominicaanse Republiek

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de Dominicaanse Republiek favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Dominicaanse Republiek. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Dominicaanse Republiek. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In 'oranje' gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid heeft maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Grens met Haïti

Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen naar het grensgebied met Haïti. Op de weg in het grensgebied komen gewapende overvallen voor. In de regio zijn veel controleposten ingericht door de politie. Daar komt veel corruptie voor en ontstaan soms gevaarlijke situaties. Wees alert bij het oversteken van de grens en reis niet als het donker is.

Criminaliteit

Toeristen kunnen slachtoffer worden van diefstal en berovingen, deze zijn soms gewelddadig. Het aantal gewapende aanvallen met messen en vuurwapens is de laatste tijd toegenomen dit komt door de verslechterde economische situatie door de coronacrisis. Berovingen en diefstal gebeuren vaak op de plaatsen zoals:

 • Rond de vakantie resorts.
 • Bij en op de internationale luchthaven. Houd uw bagage nauwlettend in de gaten bij aankomst en vertrek.
 • Bij afgelegen toeristische attracties.
 • In het openbaar vervoer.

Neem voor uw eigen veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert als u alleen reist. Het is veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een georganiseerde excursie of tour.
 • Neem voor kortere ritten in de steden een hoteltaxi. Houd geen taxi's aan op straat.
 • Houd uw bagage goed in de gaten. Vooral op plekken waar veel mensen zijn of komen, zoals een busstation of luchthaven. Neem nooit pakketten van onbekenden aan.
 • Draag weinig contant geld bij u en draag geld, creditcards en andere waardedocumenten op uw lichaam bijvoorbeeld in een ‘money belt’.

 • Pin uw geld op veilige plaatsen en niet bij een ATM op straat.

 • Houd opvallende sieraden, horloges of juwelen uit het zicht.

 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plaats in het hotel.

 • Bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

Vermijd demonstraties en grote menigten omdat deze kunnen uitlopen tot gewelddadige confrontaties tussen burgers en politie. Blijf op de hoogte via de lokale media.

Natuurgeweld

In de Dominicaanse Republiek kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen, vaak met veel wateroverlast. Aardbevingen kunnen ook voorkomen.

Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied?  Actuele informatie kunt u lezen op de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in de Dominicaanse Republiek en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) de Dominicaanse Republiek inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet dus uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreismaatregelen

Reis alleen als het noodzakelijk is. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. Als u moet reizen dan bent u verplicht een e-ticket aanvraag te doen via de website E-ticket (informatie in het Engels). Hier kunt u ook andere informatie lezen.

Bij aankomst is het niet verplicht om een PCR-test resultaat te laten zien. Wel worden bij binnenkomst willekeurige gezondheidscontroles gedaan, zoals temperatuur meten.

Reizigers vanaf 5 jaar en ouder die in het bezit zijn van een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een bewijs van volledige vaccinatie (3 weken of langer geleden na de laatste vaccinatieprik), zijn vrijgesteld van deze willekeurige testen.

Kijk voor informatie over de maatregelen van de Dominicaanse overheid op de website van het ministerie van Toerisme (informatie in het Engels).

Algemene coronamaatregelen

Het dragen van mondkapjes en zich houden aan de algemene hygiëneregels in openbare ruimtes is verplicht.

Actuele informatie over de coronamaatregelen in de Dominicaanse Republiek kunt u lezen is op de website van de overheid van de Dominicaanse Republiek (informatie in het Spaans).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in de Dominicaanse Republiek

Zie voor meer informatie over de testlocaties in de Dominicaanse Republiek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Vliegverkeer

Vanuit Nederland kunt u sinds de zomer weer reizen naar de Dominicaanse Republiek.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De Dominicaanse Republiek is een land waar veel doden vallen in het verkeer. Dat komt voor een deel door de slechte wegen. De verkeersveiligheid buiten Santo Domingo is slecht. Het komt ook door de chaotische rijstijl van de (lokale) weggebruikers. Die rijden vaak onder invloed van alcohol. Ook wordt er soms na zonsondergang zonder verlichting gereden. Vaak is er geen of slechte straatverlichting. De meeste dodelijke slachtoffers zijn brommer-, scooter- of motorrijders. Wees voorzichtig als u zich met een tweewieler verplaatst.

Als u de lokale verkeersregels niet kent, rij dan niet zelf.

Openbaar vervoer

U kunt beter niet reizen met lokaal transport, zoals scooters en lokale minibussen (guagua’s). Neem een officiële taxi of een Uber. Of de officiële bussen die tussen de steden rijden.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Dominicaanse Republiek op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in de Dominicaanse Republiek.

Drugs

Let op uw bagage en laat deze nergens onbeheerd staan.

In de Dominicaanse Republiek kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft. Ook drugsbezit is strafbaar en wordt zwaar gestraft.

Vermijd de drugshandel. Er staan zware gevangenisstraffen op deelname hieraan.

LHBTIQ

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer) worden niet algemeen geaccepteerd in de Dominicaanse Republiek. Dit is vooral buiten de vakantieparken en resorts. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Dominicaanse Republiek en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911
Toeristenpolitie: 1 809 200 35 00

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade op de Dominicaanse Republiek

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Santo Domingo op de website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven