Reisadvies Dominicaanse Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-01-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Informatie in de rubrieken ‘Algemeen’ en ‘Lokale wetten, regels en gebruiken’ is bijgewerkt.

Kaart bij reisadvies Dominicaanse Republiek
Download 'Kaart bij reisadvies Dominicaanse Republiek' (PDF, 240 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte:

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisisituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Grens met Haïti

Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen in het grensgebied met Haïti. Op de weg in het grensgebied komen gewapende overvallen voor. Ook kan het lokaal onrustig zijn door spanningen tussen Dominicanen en Haïtianen. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de regio zijn veel controleposten ingericht door de politie. Daar komt veel corruptie voor en ontstaan soms gevaarlijke situaties. Wees alert bij het oversteken van de grens en reis niet als het donker is . 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911, 1 809 200 35 00 (toeristenpolitie).

Nederlandse ambassade in Santo Domingo

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Santo Domingo op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen in de Dominicaanse Republiek. Dit heeft te maken met criminaliteit, corruptie en geweld. Deze risico’s gelden vooral voor reizen buiten de all-inclusive vakantieparken. 

Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen naar het grensgebied met Haïti. Op de weg in het grensgebied komen gewapende overvallen voor. Ook kan het lokaal onrustig zijn door spanningen tussen Dominicanen en Haïtianen. Daarbij vallen regelmatig doden. Wees alert bij het oversteken van de grens en reis niet als het donker is.

Slechte verkeersveiligheid buiten Santo Domingo

De Dominicaanse Republiek is een land waar veel doden vallen in het verkeer. Dat komt voor een deel door de slechte wegen. Het komt ook door de chaotische rijstijl van de (lokale) weggebruikers. Die rijden vaak onder invloed van alcohol. Ook wordt er soms na zonsondergang zonder verlichting gereden. Vaak is er geen of slechte straatverlichting. De meeste dodelijke slachtoffers zijn brommer-, scooter- of motorrijders. Wees voorzichtig als u zich met een tweewieler verplaatst. 

Als u de lokale verkeersregels niet kent, kunt u beter geen auto huren.

U kunt beter niet reizen met lokaal transport, zoals scooters en lokale minibussen (guagua’s). Het is beter om officiële taxi’s of een Uber te nemen. Of de officiële bussen die tussen de steden rijden.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Dominicaanse Republiek op de website van de ANWB.

Naar boven

Criminaliteit

In de Dominicaanse Republiek zijn er soms incidenten met criminaliteit, corruptie en geweld. Het aantal toeristen dat buiten de vakantieparken wordt beroofd is hoog. Bij berovingen wordt soms geweld gebruikt.

Bent u op reis in de Dominicaanse Republiek? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • wees alert als u alleen reist. Het kan veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een georganiseerde excursie of tour;
  • openbaar vervoer is niet veilig. Neem voor kortere ritten in de steden hoteltaxi's. Houd geen taxi’s aan op straat;
  • houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation; neem geen pakketten van onbekenden aan;
  • draag niet te veel geld op zak en houd opvallende sieraden of juwelen uit het zicht;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam, bijvoorbeeld in een money belt;
  • pin uw geld op veilige plaatsen en niet bij een ATM op straat;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek in uw hotel;
  • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Van het vliegveld naar uw bestemming

Het vliegveld van de hoofdstad Santo Domingo is Las Américas. Wees voorzichtig als u na zonsondergang vanaf dit vliegveld naar uw bestemming reist. Dit komt door het risico op een overval of beroving. Wees ook voorzichtig op de wegen tussen de grote steden.

Wees voorzichtig als u afgelegen toeristische attracties bezoekt. De kans op een overval of beroving is hier groter.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

LHBTI is niet algemeen geaccepteerd

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) worden niet algemeen geaccepteerd in de Dominicaanse Republiek. Dit is vooral buiten de vakantieparken en resorts. Houd daar rekening mee.

Wees op uw hoede voor drugssmokkel

regelmatig toeristen om drugs te smokkelen. Wees hiervoor op uw hoede en werk hier nooit aan mee. Let op uw bagage en laat deze nergens onbeheerd staan. Drugssmokkel is strafbaar. Hier staan zware gevangenisstraffen op. Ook drugsbezit is strafbaar en wordt zwaar gestraft.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De medische voorzieningen buiten de hoofdstad zijn redelijk tot slecht.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In de Dominicaanse Republiek kunnen aardbevingen voorkomen. Van juni tot en met november kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor de Dominicaanse Republiek kunt u krijgen bij de ambassade van de Dominicaanse Republiek in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Vermijd de drugshandel en seksindustrie. Er staan zware gevangenisstraffen op deelname hieraan.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven