Reisadvies Djibouti | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode van Djibouti is oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Djibouti als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Djibouti en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart bij reisadvies Djibouti
Download 'Kaart bij reisadvies Djibouti' (PDF, 102 kB)

Reischecklist Djibouti

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de rode gebieden op de kaart. Zie de rubriek Veiligheidsrisico's voor meer informatie.

Reist u naar Djibouti? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Djibouti favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om u te identificeren. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Djibouti in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Djibouti. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Djibouti. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis door het coronavirus alleen naar Djibouti als het noodzakelijk is. De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Rood: niet reizen

Grensgebieden met Somalië en Eritrea

Reis niet naar de grensgebieden met Somalië en Eritrea. In het grensgebied met Eritrea  zijn militairen actief en er kunnen landmijnen liggen. Djibouti en Eritrea hebben al jaren een grensconflict. In het grensgebied met Somalië is een verhoogd risico op terrorisme en ontvoeringen. Ook zijn er criminele bendes actief.

Piraten actief in Golf van Aden

In de Golf van Aden komt piraterij voor. De piraten overvallen passerende zeilboten en motorboten. Ze overvallen ook vrachtschepen.

Landmijnen

Vooral in de noordelijke provincies Tadjoura en Obock en in de zuidelijke provincie Ali Sabih liggen nog landmijnen. Blijf op de hoofdweg.

Natuurgeweld

Djibouti ligt in een actief vulkanisch en aardbevingsgebied. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het  USGS Earthquake Hazards Program. Volg ook altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Zware regenval kan plotselinge overstromingen veroorzaken, vooral in de omgeving van Djibouti stad.

Terrorisme

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen in Djibouti. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op. Werk mee met veiligheidscontroles.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: winkelcentra, markten, hotels, restaurants, overheidsgebouwen en gebouwen van internationale instellingen. Wees op uw hoede voor verdachte achtergelaten bagage, pakketjes en andere objecten.

Criminaliteit

Er komt criminaliteit voor in afgelegen gebieden en (afgelegen) stranden. Wees alert.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @24/7BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Djibouti

Bij binnenkomst in Djibouti moeten alle reizigers (die via lucht, land of zee komen) een bewijs van een negatieve COVID-19 PCR test laten zien die minder dan 72 uur voor vertrek en maximaal 120 uur voor aankomst in Djibouti is afgenomen.

Reizigers van 11 jaar en ouder moeten bij aankomst (via lucht, land of zee) ook een COVID-19 speekseltest ondergaan. Dit geldt niet voor transitreizigers en bemanningsleden. Deze testen worden afgenomen op de internationale luchthaven van Djibouti, Nagad Centraal Station of de landgrensposten van Loyada, Galilea, Galafi en Balho, en de zeehavens van Tadjourah en Obock. Reizigers mogen een half uur voor afname van de test niets eten.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19) Djibouti

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Djibouti te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke en dichte ruimtes waar afstand houden niet mogelijk is.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Djibouti

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Djibouti de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in IJsland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Er zijn niet overal wegen in Djibouti. De wegen die er zijn, zijn slecht onderhouden. Reis niet na zonsondergang. Vooral niet buiten de bebouwde kom. Ook niet met het openbaar vervoer en taxi’s.

Openbaar vervoer

Het onderhoud van voertuigen in het openbaar vervoer is slecht in Djibouti. Wees daarom voorzichtig als u met het openbaar vervoer reist. Ook zijn de bussen vaak overvol en komt er kleine criminaliteit voor. Vooral zakkenrollen.

Het onderhoud van taxi’s is slecht tot redelijk. Neemt u een taxi? Spreek dan vooraf een prijs af met de chauffeur.

Scheepvaart

Recreatievaart is over het algemeen niet gevaarlijk dichtbij de kust, en in gebieden waar recreatievaart het meest wordt uitgeoefend. Verder op zee en dichterbij de Somalische kust komt piraterij voor.

Treinverkeer

Dagelijks rijdt er een passagierstrein tussen Addis Abeba en Djibouti. Reizigers die deze spoorlijn willen gebruiken moeten voldoende voedsel en water mee nemen. De trein staat soms voor lange tijd stil of wordt onderweg opgehouden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Djibouti.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten, radio-installaties of opslagplaatsen voor brandstof. Dat is verboden. Maak alleen foto’s van personen als ze daarvoor toestemming hebben gegeven.

Alcohol en drugs

Alle drugs en verdovende middelen zijn verboden. Het drinken van alcoholische dranken is niet verboden, maar voor dronken gedrag kunnen gevangenisstraffen gegeven worden van 2 jaar.

LHBTIQ

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) worden niet algemeen geaccepteerd. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Onbetrouwbare verbindingen

Houd rekening met onbetrouwbare telefoonverbindingen en internetverbindingen. Breng anderen op de hoogte van uw reisplannen.

Natuur en cultuur

Reizigers moeten de nationale wetgeving voor bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten naleven. Er zijn toeristen in de gevangenis beland omdat zij beschermde planten, dieren of fossielen  geprobeerd hebben mee te smokkelen die zij aangeboden kregen door straatverkopers. Om problemen met de douane te voorkomen is het raadzaam bij aankoop van antiek uitziende souvenirs een "certificaat van niet-antiquiteit" te vragen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Djibouti en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: +253 21 35 11 71/21 35 38 91
 • Ambulance en brandweer: +253 21 35 09 18

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Djibouti

Er is geen Nederlandse ambassade in Djibouti. Neem bij vragen contact op met Nederlandse ambassade in Addis Abeba, Ethiopië.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Djibouti.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven