Reisadvies Cyprus | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Tot en met 31 januari 2022 moeten alle reizigers, gevaccineerd en niet gevaccineerd, een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur voor vertrek of een antigeentest niet ouder dan 24 uur voor vertrek laten zien. Ook moeten alle passagiers die Cyprus via de luchthavens binnenkomen, een verplichte PCR-test doen. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. De kleurcode voor Cyprus is geel. Nederland is voor Cyprus een risicogebied en staat op de rode lijst. Lees het hele reisadvies.

  Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Cyprus is geel. U kunt reizen naar Cyprus. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar Cyprus? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Cyprus
Download 'Kaart bij reisadvies Cyprus' (PDF, 226 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het Digitale Corona Certificaat - DCC) op Cyprus gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem voor de zekerheid ook een print van uw QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Cyprus

Tot en met 31 januari 2022 moet iedereen, gevaccineerd en niet gevaccineerd, die naar Cyprus reist bij vertrek een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek of een antigeentest niet ouder dan 24 uur voor vertrek laten zien. Ook geldt er een testplicht voor alle passagiers die via de luchthavens Cyprus binnenkomen. De kosten van  de verplichte PCR-test (€15 per test) zijn voor eigen rekening. Lees voor meer informatie op de website van de overheid van Cyprus (informatie in het Engels).

Heenreis naar Cyprus

U kunt naar Cyprus reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) als:

 • U 48 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass (informatie in het Engels) heeft ingevuld, en;
 • U volledig gevaccineerd bent vanaf de dag van de 2e vaccinatie, of;
 • U gevaccineerd bent met Janssen minimaal 14 dagen geleden.
 • U moet een negatieve PCR-test die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur of een antigeentest niet ouder dan 24 uur voor vertrek laten zien. U moet dan bij aankomst nogmaals een PCR-test doen. Deze test is voor eigen rekening. U moet het testresultaat afwachten in thuisquarantaine.
  • Als de test negatief is stopt de quarantaine.
  • Als uw test positief is, dan moet u 14 dagen in een door de staat aangewezen hotel verblijven.
 • Ook reizigers die volledig gevaccineerd zijn moeten bij aankomst in Cyprus verplicht een PCR-test doen (tot en met 31 januari 2022).

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Lees meer over de eisen van de Cypriotische autoriteiten voor het vaccinatiebewijs.

Meer informatie over toegang tot Cyprus vindt u ook op de website van de Cypriotische overheid (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus (COVID-19)

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus in Cyprus stabiel te houden.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Cypriotisch ministerie van Toerisme (informatie in het Engels).

 • Toegang tot uitgaanscentra, nachtclubs, recepties, bruiloften en doopfeesten is alleen toegestaan voor volledig gevaccineerde personen die een negatieve antigeentest van minder dan 24 uur kunnen laten zien.
 • Er geldt een uitzondering op bovenstaande testplicht voor personen met een boostervaccin of 3e vaccinatie. Daarnaast moeten mensen blijven zitten en is dansen niet toegestaan. Ook geldt een maximum van 200 bezoekers.
 • Het dragen van een mondkapje is overal verplicht. Dit geldt zowel binnen als buiten. Het wordt dringend geadviseerd om een FFP2-masker te dragen of een dubbel chirurgisch masker.

Een sneltest kan op veel locaties in de grote steden gratis worden gedaan. Check het lokale nieuws (zoals cyprus-mail.com) voor updates over testlocaties.

Reizen tussen het zuiden en het noorden van Cyprus

Reizen tussen het zuiden en noorden van Cyprus is beperkt mogelijk. Wilt u naar het noorden van Cyprus reizen en bent u volledig gevaccineerd, dan kunt u als niet-ingezetene van Cyprus met een PCR-test die maximaal 72 uur oud is, naar het noorden reizen. U hoeft dan niet in quarantaine. U moet wel in quarantaine als u niet volledig gevaccineerd bent. U wordt dringend geadviseerd lokaal navraag te doen naar de lokaal geldende uitreismaatregelen vanwege het coronavirus.

Klachten of symptomen coronavirus?

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Testlocaties in Cyprus

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Cyprus de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Cyprus vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Cyprus bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Cyprus

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Cyprus favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Cyprus is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Cyprus heeft u geen visum nodig.
 • U moet 48 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass (informatie in het Engels) invullen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. 

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Cyprus. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Cyprus. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

'Turkse Republiek van Noord-Cyprus'

De Republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus. Sinds de inval door het Turkse leger in 1974, heeft de regering van de Republiek Cyprus echter geen controle meer over het noorden van het eiland.

In het noorden is de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ uitgeroepen. Deze is alleen door Turkije erkend. De regering van de Republiek Cyprus is gevestigd in Nicosia. Deze regering is door de internationale gemeenschap erkend.

Criminaliteit

In Cyprus komt zware criminaliteit voor. Vooral binnen de georganiseerde misdaad.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Cyprus en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Cyprus op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Cyprus.

Militaire zones

Het betreden van militaire zones is strafbaar. Er kunnen boetes en/of een celstraf worden opgelegd.

Let op bij evenementen

Let op bij deelname aan evenementen, bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur. Als deze georganiseerd zijn door de niet-erkende ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ kan dit op bezwaren rekenen van de regering van de Republiek Cyprus in Nicosia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nicosia.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten en versperringen. Vooral niet bij de staakt-het-vuren-lijn (Groene lijn).

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Cyprus en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade in Nicosia

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade. U betaalt dan het lokale tarief. 

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven