Reisadvies Curaçao | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-09-2021 | Nog steeds geldig op: 20-09-2021

De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten een negatieve PCR-test kunnen laten zien die uiterlijk 48 uur voor vertrek is afgenomen of een negatieve antigeentest die 24 uur voor vertrek is afgenomen, ook als u gevaccineerd bent. U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Curaçao. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar Curaçao

 • Reizigers moeten voordat zij naar Curaçao vertrekken een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in vullen via de website van de overheid van Curaçao.
 • Bij aankomst op Curaçao moet u een negatieve PCR-test laten zien die uiterlijk 48 uur voor vertrek is afgenomen, of een negatieve antigeentest die uiterlijk 24 uur voor vertrek is afgenomen. Dit geldt voor reizigers vanaf 12 jaar en ook voor iedereen die al gevaccineerd is. De uitslag van de PCR-test of antigeentest moet u uploaden als u de “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invult.
 • Reizigers moeten binnen 48 uur voor vertrek naar Curaçao een afspraak maken voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst op Curaçao.
 • Het bewijs van de afspraak voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst, samen met het testresultaat van de negatieve PCR-test en de "Public Health Passenger Locator Card" moet u bij aankomst op Curaçao op papier aan de autoriteiten kunnen laten zien.
 • Alle reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.
 • Lees verder in de rubriek ‘Coronavirus’. Daar vindt u alle andere inreisvoorwaarden en uitzonderingen.

Terugreis naar Nederland

 • U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Curaçao.
 • U hoeft niet in (thuis)quarantaine. 
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.
Kaart reisadvies Curacao
Download 'Kaart bij reisadvies Curaçao' (PDF, 181 kB)

Coronavirus

Reizen naar Curaçao

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. U moet uw PCR-testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

 • Nederland is voor Curaçao een hoogrisicogebied.
 • Reizigers moeten voordat zij naar Curaçao vertrekken een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in vullen via de website van de overheid van Curaçao.
 • Ook moeten alle reizigers uit een hoogrisicogebied bij aankomst op Curaçao een negatieve PCR-test laten zien die uiterlijk 48 uur voor vertrek is afgenomen, of een negatieve antigeentest afgenomen uiterlijk 24 uur voor vertrek. Dit geldt voor reizigers vanaf 12 jaar en ook voor iedereen die al gevaccineerd is. De uitslag van de PCR-test moet u uploaden als u de “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invult.
 • Reizigers moeten binnen 48 uur voor vertrek naar Curaçao een afspraak maken voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst op Curaçao. Bij het invullen van de “Public Health Passenger Locator Card” verschijnt de informatie van de laboratoria waar u een afspraak kunt maken. De bevestiging van de afspraak moet u bij binnenkomst al kunnen laten zien.
 • Het bewijs van de afspraak voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst, samen met het testresultaat van de negatieve PCR-test en de "Public Health Passenger Locator Card" moet u bij aankomst op Curaçao op papier aan de autoriteiten kunnen laten zien.
 • Reizigers die inreizen vanuit laag risicogebied hoeven alleen een “Public Health Passenger Locator Card” te laten zien.
 • Alle reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.

Meer informatie over de inreismaatregelen die gelden voor het reizen naar Curaçao kunt u terugvinden op de website van de overheid van Curaçao.

Lokale maatregelen coronavirus

Voor informatie over de actuele lokale maatregelen en de nieuwe ontwikkelingen van COVID-19, kunt u terecht bij de website van de overheid van Curaçao.

Terugkeer naar Nederland

U moet een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien als u terugkomt uit Curaçao. Een NAAT(PCR)-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn bij vertrek. Reist u met een herstelbewijs? Dan moet deze afgegeven zijn door een EU-lidstaat. Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding. Ook voor reizigers die terugkomen uit Curaçao geldt; test uzelf na aankomst in Nederland.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in (thuis)quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Curaçao te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Curaçao

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. 
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Curaçao een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op Curaçao een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Curaçao. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Curaçao. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of  in uw (huur)auto. Let ook op tijdens het bezoeken van (toeristische) locaties.

Natuurgeweld

Op Curaçao kunnen van juni tot november tropische stormen of zelfs orkanen voorkomen. Volg het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Curaçao, zie de volgende websites (informatie in het Engels):

Severe Weather Information Centre

National Hurricane Center

Tropical Storm Risk

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Wees alert in het verkeer op Curaçao. De kwaliteit van de wegen is niet overal goed en het kan druk zijn.

Het is verboden om met (te) veel alcohol op deel te nemen aan het verkeer.

Kijk voor meer informatie over het verkeer op Curaçao op de website van de ANWB

Naar boven

Tips van de Vertegenwoordiging

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze Vertegenwoordiging voor Curaçao.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Prostitutie en mensensmokkel / –handel

Let op: in Curaçao doet zich het fenomeen ‘trago-meisje’ voor. Dit is een soort gedwongen prostitutie en uitbuiting van vooral ongedocumenteerde migranten. Het aanbieden maar ook het aannemen van deze diensten is streng verboden en strafbaar.

LHTBI

LHTBI wordt over het algemeen geaccepteerd. Curaçao is conservatief.

Openbare zeden

Topless zonnen is bijvoorbeeld niet toegestaan. Het betreden van winkels en supermarkten in badkleding is -ook bij de stranden- niet toegestaan. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Curaçao en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer  911 of 912 (ambulance).

Contactgegevens

In geval van nood kunt u terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Willemstad via de consulaire dienst op lokaal nummer +5999-5281920. De Nederlandse Vertegenwoordiging verleent consulaire bijstand aan in Nederland ingeschreven Nederlanders (met Nederlands paspoort).

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven