Reisadvies Cuba | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-05-2019 | Nog steeds geldig op: 13-11-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Kaart bij reisadvies Cuba
Download 'Kaart bij reisadvies Cuba' (PDF, 1.004 kB)

Reischecklist Cuba

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Cuba favorriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Cuba reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Cuba in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Cuba een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op Cuba een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Cuba. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Cuba. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn op Cuba veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Criminaliteit

Op Cuba komt diefstal en beroving voor. Wees alert op plaatsen waar veel toeristen komen. De meeste reizen naar Cuba verlopen zonder problemen. Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Latijns Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert op plekken waar veel toeristen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater.
 • Pas op in donkere straten en steegjes.
 • Houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.

Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:

 • Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen.
 • Neem geen lifters mee.
 • Reis niet met de trein.
 • Reis niet ’s-nachts.
 • Berg uw waardevolle eigendommen goed op (zoals contant geld, mobiele telefoon, fotocamera, sieraden etc.) als u aan het reizen bent.

Natuurgeweld

In Cuba kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u in deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

De wegen in Cuba zijn slecht verlicht. Let ook op paarden met koetsen op de weg.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Cuba te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Reizen naar Cuba vanuit of via de VS kan problemen opleveren voor burgers uit de EU, dus ook Nederland. Het maakt niet uit of u een tussenlanding maakt (transit) of (tijdelijk) in de VS verblijft. U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de door de VS opgestelde voorwaarden voor reizen naar Cuba. Informeer u vooraf bij de US Department of the Treasury.

Maak een scan van uw paspoort en visum en sla deze digitaal op.

Autoverhuur: als u betrokken bent bij een ongeluk en u zelf de auto bestuurt, dan moet u op Cuba blijven totdat de zaak is opgelost. Houd hier rekening mee als u een auto huurt. Het is mogelijk dat u hierdoor langer dan gepland in het land moet blijven.

Medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar. Neem daarom uw eigen geneesmiddelen mee. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze meestal wel krijgen. Neemt u veel medicijnen mee? Geef deze dan aan bij de douane als u Cuba binnenkomt.

Overnacht u in een Bed&Breakfast (Casa Particulares), ga dan na of dit legale B&B’s zijn. Deze zijn te herkennen aan een bord op het huis en registratie van de gasten.

Ga niet in op verhalen die inspelen op het gevoel en bedoeld zijn om buitenlanders geld afhandig te maken. Ook proberen Cubanen contacten te leggen met buitenlanders, om zo naar het buitenland te kunnen vertrekken. Houd daar rekening mee.

Foto’s maken

Kom niet in de buurt en maak geen foto’s van militaire objecten.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet strafbaar en wordt in het algemeen geaccepteerd op Cuba. Wel is de sociale acceptatie in Havana groter dan daarbuiten. Houd daar rekening mee.

Prostitutie

Op Cuba staan hoge straffen op het bezoeken van een prostitué. Ga niet in op verzoeken. Veroordelingen van 20 tot 25 jaar komen voor.

Geld pinnen

Op Cuba levert pinnen met bankpas en creditcard vaak problemen op. Met creditcards (Mastercard of Visa) kunt u in principe in de grote staatshotels geld opnemen. Maar vaak kan dit niet omdat het online banksysteem regelmatig uitvalt. Daarom is het verstandig voldoende contant geld mee te nemen voor uw verblijf op Cuba. U kunt bij aankomst op het vliegveld en bij wisselkantoren geld wisselen naar Cubaanse Convertibele pesos (CUC). Gebruik geen American Express of Diners Club creditcard. Naast de CUC, kent Cuba ook de nationale peso (CUP). Deze is minder waard dan de CUC en wordt bijna niet gebruikt door toeristen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Cuba en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 106
 • Ambulance: 104
 • Brandweer: 105

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Havana

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Havana.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven