Reisadvies Cuba | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-12-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubriek ‘Lokale wetten regels en gebruiken’ is bijgewerkt.

Kaart bij reisadvies Cuba
Download 'Kaart bij reisadvies Cuba' (PDF, 1.004 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Havana, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Voor reizen naar Cuba vanuit en via de Verenigde Staten gelden voorwaarden. Zie ook rubriek ‘Reisdocumenten en visa‘.  

Neem voldoende contant geld mee. Op Cuba levert pinnen vaak problemen op. Zie ook rubriek ‘Tips van de ambassade’.

De meeste reizen naar Cuba verlopen zonder problemen. Houd met reizen in Cuba rekening met het volgende:

 • wegen in Cuba zijn slecht verlicht;
 • let op paarden met koetsen op de weg;
 • pinnen met een bankpas is vaak niet mogelijk, neem voldoende contant geld mee;
 • internetverbinding is beperkt beschikbaar in het land;
 • medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar, neem uw eigen medicijnen mee;
 • als u als bestuurder bij een ongeluk betrokken raakt moet u langer in het land blijven.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Havana

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Havana op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

De meeste reizen naar Cuba verlopen zonder problemen. Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Latijns Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert op plekken waar veel toeristen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater;
 • pas op in donkere straten en steegjes;
 • houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.

Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:

 • Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen;
 • neem geen lifters mee;
 • reis niet met de trein;
 • reis niet ’s-nachts; 
 • berg uw waardevolle eigendommen goed op (zoals contant geld, mobiele telefoon, fotocamera, sieraden etc.) als u aan het reizen bent.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten

Kom niet in de buurt en maak geen foto’s van militaire objecten.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet strafbaar en wordt in het algemeen geaccepteerd in Cuba. Wel is de sociale acceptatie in Havana groter dan daarbuiten. Houd daar rekening mee.

Prostitutie

In Cuba staan hoge straffen op het bezoeken van een prostitué. Ga niet in op verzoeken. Veroordelingen van 20 tot 25 jaar komen voor.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Cuba kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u in deze periode reizen? Volg dan het nieuws  en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa voor Cuba kunt u krijgen bij de ambassade van Cuba in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reizen naar Cuba vanuit of via de VS kan problemen opleveren voor burgers uit de EU dus ook Nederland. Het maakt niet uit of u een tussenlanding maakt (transit) of (tijdelijk) in de VS verblijft. U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de door de VS opgestelde voorwaarden voor reizen naar Cuba. Informeer u vooraf bij de US Department of the Treasury.

Naar boven

Tips van de ambassade

 • Op Cuba levert pinnen met bankpas en creditcard vaak problemen op. Met creditcards (Mastercard of Visa) kunt u in principe in de grote staatshotels geld opnemen. Maar vaak is dit niet mogelijk omdat het online banksysteem regelmatig uitvalt. Daarom is het verstandig voldoende contant geld mee te nemen voor uw verblijf op Cuba. U kunt bij aankomst op het vliegveld en bij wisselkantoren geld wisselen naar Cubaanse Convertibele pesos (CUC). Gebruik geen American Express of Diners Club creditcard.
 • Naast de CUC, kent Cuba ook de nationale peso (CUP). Deze is minder waard dan de CUC en wordt nauwelijks gebruikt door toeristen.
 • Maak een scan van uw paspoort en visum en sla deze digitaal op.
 • Autoverhuur: als u betrokken bent bij een ongeluk en u zelf de auto bestuurt, dan moet u in Cuba blijven totdat de zaak is opgelost. Houd hier rekening mee als u een auto huurt. Het is mogelijk dat u hierdoor langer dan gepland in het land moet blijven.

 • Medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar. Neem daarom uw eigen geneesmiddelen mee. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze meestal wel krijgen. Neemt u veel medicijnen mee? Geef deze dan aan bij de douane als u Cuba binnenkomt.
 • Overnacht u in een Bed&Breakfast (Casa Particulares), ga dan na of dit legale B&B’s zijn. Deze zijn te herkennen aan een bord op het huis en registratie van de gasten.
 • Ga niet in op verhalen die inspelen op het gevoel en bedoeld zijn om buitenlanders geld afhandig te maken. Ook proberen Cubanen contacten te leggen met buitenlanders, om zo naar het buitenland te kunnen vertrekken. Houd daar rekening mee. 
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven