Reisadvies Costa Rica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-12-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Kaart bij reisadvies Costa Rica
Download 'Kaart bij reisadvies Costa Rica' (PDF, 231 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte:

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s in Costa Rica. Er worden berovingen en overvallen gepleegd. Zie de rubriek ‘Criminaliteit’ voor meer informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (112 met mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in San José

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in San José op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Het aantal moorden in Costa Rica is hoog en neemt toe. Dit komt vooral door drugshandel en het grote aantal vuurwapens dat in omloop is.

In Costa Rica worden berovingen en overvallen gepleegd. Bij overvallen wordt soms grof geweld gebruikt. Overvallen en berovingen vinden overal in het land plaats. Bijvoorbeeld in de toeristengebieden aan de kust en in het binnenland en bij het internationale vliegveld. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers;
 • Laat geen artikelen onbeheerd achter in uw auto. Ook niet bij de parkeerplekken van restaurants of supermarkten. Dieven hebben maar een paar seconden nodig om een auto te openen en uw bezittingen te stelen;
 • wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de officiële taxi’s aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik op de internationale luchthaven de oranje taxi’s;
 • let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten;
 • bewaar geld en andere waardevolle spullen niet in uw bagage maar bijvoorbeeld in een money belt;
 • pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang;
 • reis zoveel mogelijk overdag;
 • als u als vrouw in een afgelegen gebied verblijft, informeer dan bij uw hotel op welke plekken en tijden het veilig is alleen op pad te gaan;
 • bewaar uw paspoort in een kluis in uw hotel en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel);
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u slachtoffer van diefstal of ander misdrijf geworden? Doe dan aangifte bij de politie. Voor een politiekantoor bij u in de buurt kunt u bellen met 800-800-3000. U kunt ook om telefonisch advies vragen bij het Instituut voor Toerisme: 800-TOURISM.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Costa Rica kunnen van juni tot en met november tropische stormen en cyclonen (zoals orkanen) voorkomen. In deze periode regent het veel. Dit veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines. Daardoor worden regelmatig wegen geblokkeerd. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Daarnaast zijn er een aantal actieve vulkanen in het land met risico op vulkaanuitbarstingen. De actieve vulkanen liggen in Nationale Parken. Als een vulkaan een verhoogde activiteit heeft wordt de toegang tot het Nationale Park beperkt of gesloten. Vermijd dan de omgeving van de vulkaan en volg de berichten in het nieuws. Ga op dat moment niet in op aanbiedingen van personen om met u de vulkaan op te gaan.

Aan de Caribische kust en ook aan de kust van de Stille Oceaan komen gevaarlijke stromingen voor (“rip currents”). De stroming in de zee is heel sterk. Op de stranden zijn bijna nooit lifeguards aanwezig. Jaarlijks verdrinken in Costa Rica veel mensen door het zwemmen in de zee. Vraag de lokale bevolking waar het gevaarlijk kan zijn. Meer weten over deze stromingen? Bekijk de video ‘Tips for swimmers’ van het Instituut voor Toerisme (ICT).

Bent u in het land en is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Costa Rica kunt u aanvragen bij de ambassade van de Republiek Costa Rica in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reist u met minderjarigen die de Costa Ricaanse nationaliteit hebben? De uitreis van deze minderjarigen uit Costa Rica is aan strenge voorwaarden verbonden. Dat geldt ook als ze met een Nederlands paspoort reizen. Kinderen die in Costa Rica geboren worden krijgen automatisch de nationaliteit van het land. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij ambassade van Costa Rica in Den Haag.

Naar boven

Tips van de ambassade

Toeristen krijgen bij binnenkomst een visumstempel in hun paspoort. De grenscontrole bepaalt hoe lang u mag blijven. Dit kan minder zijn dan de maximale periode van 90 dagen. Controleer dat goed om problemen te voorkomen. Krijgt u een visum van korter dan 90 dagen? Dan kunt u bij de migratiedienst om verlenging vragen. Doe dat voor het visum is afgelopen. U moet betalen voor het verlengen van uw visum.

Tips om op te letten aan de grens bij Sixaola (Costa Rica) en Guabito (Panama):

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Mist u de goede stempels dan kunt u een boete krijgen of komt u het land niet in.

 • Van Costa Rica naar Panama: bij het verlaten van Costa Rica moet u belasting betalen. Dit kan bij de migratiedienst zelf. Daarna gaat u over de brug naar Panama. Aan het eind van de brug in Panama is aan uw linkerhand een kantoor waar u de belasting voor de Panamese regio betaalt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt is niet uw inreisstempel. Het inreisstempel krijgt u bij de immigratiedienst. Die vindt u op ongeveer 100 meter afstand na de brug.
 • Van Panama naar Costa Rica: u krijgt uw uitreisstempel bij de Panamese grenscontrole. Deze bevindt zich op ongeveer 100 meter over de grensrivier. Nadat u de brug over bent gegaan naar Costa Rica vindt u de grenscontrole van Costa Rica aan het eind van de brug aan uw linkerhand.

Tips om op te letten bij de grens van Costa Rica – Nicaragua bij Peñas Blancas (CR)

 • Niet-noodzakelijke reizen naar Nicaragua worden afgeraden. Als u toch naar Nicaragua reist: voorkom problemen, let op dat u een uitreis- of inreisstempel krijgt. In het drukke en chaotische verkeer wordt dat soms vergeten. Klik hier voor het reisadvies van Nicaragua.

Wilt u meer weten over het toerisme in Costa Rica? Bezoek de Engelstalige website van het Instituut voor Toerisme.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven