Reisadvies Cookeilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van de Cookeilanden is oranje, want de Cookeilanden zijn door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Cookeilanden als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in de Cookeilanden en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart bij reisadvies Cookeilanden
Download 'Kaart bij reisadvies Cookeilanden' (PDF, 121 kB)

Reischecklist Cookeilanden

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Cookeilanden favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Check of u verzekerd bent voor een medische evacuatie naar bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. De medische voorzieningen op de Cookeilanden zijn beperkt.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Cookeilanden. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Cookeilanden. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid heeft maatregelen genomen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit op de Cookeilanden. Diefstal komt soms voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Natuurgeweld

Tropische cyclonen

Op de Cookeilanden kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Het vliegverkeer kan hier last van krijgen. Ook zijn er vaak gevolgen voor de watervoorzieningen en elektriciteitsvoorzieningen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op de Cookeilanden en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Er geldt een algemeen inreisverbod voor de Cookeilanden. Toeristische reizen zijn verboden. Alleen ingezetenen en personen die voor noodzakelijke werkzaamheden naar de Cookeilanden moeten reizen en in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning voor de Cookeilanden, worden toegelaten. Inreizen voor andere doeleinden is alleen mogelijk met goedkeuring van de lokale overheid. Alle reizigers moeten een negatieve PCR-Covid-19-testuitslag, die niet ouder is dan 96 uur voor vertrek naar de Cookeilanden, aantonen.

Na aankomst op de Cookeilanden gaat de reiziger 14 dagen in een door de lokale overheid aangewezen locatie in quarantaine op het eiland Rarotonga.

Meer informatie over inreizen vindt u op de pagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Cookeilanden en op de Covid-19 website van de overheid van de Cookeilanden (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen

Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van de Cookeilanden (informatie in Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties op de Cookeilanden

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Cookeilanden de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op de Cookeilanden te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medische zorg

Voor duikers zijn er geen decompressiekamers beschikbaar op de Cookeilanden. Bij ernstige decompressieziekte wordt de duiker naar het dichtstbijzijnde behandelingscentrum in Nieuw-Zeeland geëvacueerd. Vraag uw duikschool of zij beschikken over de standaard behandelingsuitrusting die aan de PADI-norm (Professional Association of Diving Instructors) voldoet.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Wees na zonsondergang voorzichtig in het verkeer. De wegen op de Cookeilanden kunnen slecht zijn.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Cookeilanden.

Drugs

Op de Cookeilanden is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs op de Cookeilanden veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit / LHBTIQ

Homoseksualiteit is strafbaar voor mannen, niet voor vrouwen. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Er zijn mannelijke inwoners die kleding dragen van de andere sekse. Maar zij doen dit als onderdeel van de traditionele cultuur.

Zwemmen

Let op als u gaat zwemmen. Er komen ongelukken voor door verandering van getijden en golfbreuken in het rif.

Meer informatie

Overweegt u een bezoek aan Cookeilanden? Kijk dan ook op:

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op de Cookeilanden en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer (politie): 999

Ambulance: 998

Brandweer: 996

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse vertegenwoordiging op de Cookeilanden

Er is geen Nederlandse vertegenwoordiging op de Cookeilanden. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven