Reisadvies Congo, Democratische Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-03-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

President Tshisekedi is op 24 januari 2019 aangetreden. De veiligheidssituatie, met name in de hoofdstad Kinshasa, is relatief rustig. In verband met ebola heeft buurland Rwanda zijn grenzen gesloten voor inwoners van de getroffen gebieden (zie rubriek ‘Laatste ontwikkelingen').

Kaart bij reisadvies DR Congo
Download 'Kaart bij reisadvies Democratische Republiek Congo' (PDF, 859 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kinshasa, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

President Tshisekedi is op 24 januari 2019 aangetreden. In aanloop naar en rondom de verkiezingen is het onrustig geweest. Op dit moment is de situatie, met name in de hoofdstad Kinshasa, relatief rustig. De bevolking is bereid de nieuwe president de tijd te gunnen om zijn voornemens waar te maken. 

Ebola

Op 1 augustus 2018 meldden de autoriteiten dat in het noordoosten van de DRC, rond de stad Beni in de provincie Noord-Kivu, opnieuw ebola was uitgebroken. De autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Een belangrijke maatregel zijn de medische controles op de volgende locaties:

 • Luchthavens in de steden Kinshasa en Goma;
 • havens bij het Edwardmeer, het Kivumeer en het Albertmeer;
 • verschillende grensovergangen met de buurlanden Uganda, Rwanda en Tanzania en
 • luchthavens van de steden Addis Abeba en Nairobi waarop direct vanuit de DRC wordt gevlogen.

Medische controles bestaan onder andere uit het opnemen van de lichaamstemperatuur. Als mensen koorts hebben, kunnen ze in tijdelijke quarantaine worden geplaatst. Houd hier rekening mee als u via deze landen de DRC inreist of uitreist.

Rwanda heeft de grens gesloten voor inwoners van gebieden in de DRC die getroffen zijn door de epidemie. Er is een quarantaine maatregel van 3 weken.

Demonstraties

In de Democratische Republiek Congo kunnen demonstraties en politieke bijeenkomsten. tot geweld leiden. Komt u in een demonstratie terecht? Verlaat deze dan zo snel mogelijk.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via het reisadvies en de media. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media (Radio Okapi of Radio France Internationale).

Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp 'Goma kantoor'. De steden Goma en Bukavu zijn relatief stabiel in vergelijking met de rest van de provincies Noord- en Zuid-Kivu.    

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms helemaal gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de Democratische Republiek Congo zijn beperkt open. Ook kunnen ze gesloten zijn zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.

Vermijd demonstraties en grote evenementen

Vermijd demonstraties en grote evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer u in de Democratische Republiek Congo (DRC) bent, zorg er dan voor dat u een aantal dagen in uw eerste levensbehoeften kunt voorzien. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • water en voedsel voor 3 tot 5 dagen:
 • medicijnen;
 • batterijen en zaklamp;
 • radio om het nieuws te kunnen volgen;
 • telefoon met volle accu en voldoende beltegoed.

Zorg er daarnaast ook voor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs/visum voor de DRC bij u heeft. Maak hiervan ook geprinte en digitale kopieën.

Verkeersveiligheid

De wegen in de Democratische Republiek Congo zijn vaak slecht. De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Reis daarom zoveel mogelijk overdag. Reist u tussen steden? Dan is het beter om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech, of als u vast komt te zitten.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel dan de politie in de stad Kinshasa: 099 832 32 59, 099 853 34 98 of 082 154 36 57. Een oproep wordt niet altijd beantwoord.

Nederlandse ambassade in Kinshasa

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade op de website

De ambassade heeft een kantoor in Goma. Dit kantoor houdt zich bezig met vredesopbouw en ontwikkelingssamenwerking. U kunt er niet terecht voor paspoorten en consulaire hulp. Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp 'Goma kantoor'.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de volgende provincies:

 • Kasai;
 • Kasai-Central;
 • Kasai-Oriental;
 • Ituri;
 • Tanganyika;
 • Maniema (met uitzondering van de stad Kindu);
 • Noord-Kivu (met uitzondering van de stad Goma);
 • Zuid-Kivu (met uitzondering van de stad Bukavu).

Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental

In de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental is het onrustig, ook in de steden Kananga en Tshikapa. Gewapende groepen vallen geregeld steden en dorpen aan. Ook vinden er gevechten plaats tussen deze groepen en het leger/politie. Deze provincies zijn nu een ‘militaire zone’. Het geweld heeft gezorgd voor grote groepen ontheemden.

Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu

In het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn regelmatig gevechten tussen het leger van de DRC, de vredesmacht van de Verenigde Naties en gewapende groepen. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar.

Er zijn in deze provincies ook regelmatig spanningen met buurlanden. De gespannen situatie in Burundi kan gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in de provincie Zuid-Kivu. Vooral in het gebied rondom de stad Uvira is dat het geval. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de DRC. Dit kan leiden tot spanningen in het grensgebied met Zuid-Soedan, vooral in de provincie Ituri.

In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa en de Luba-milities. Ook in Maniema komen nu conflicten voor.

Nyiragongo-vulkaan en Nationaal Park Virunga

In de provincie Noord-Kivu komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken. Het is daarom niet veilig om naar de provincie Noord-Kivu te reizen. 

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van de Democratische Republiek Congo (DRC), inclusief de steden Bukavu en Goma. 

Kinshasa

Het wordt afgeraden om alleen te voet over straat te gaan, ook in de wijk Gombe in Kinshasa. Blijf alert en neem geen waardevolle spullen mee.  

Bukavu en Goma

De veiligheidssituatie in de steden Bukavu en Goma is iets beter dan in de overige gebieden in het oosten. In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in Oost-Congo maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Reis daarom alleen naar Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Oost-Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp 'Goma kantoor'.

Wees overal voorzichtig en alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Naar boven

Criminaliteit

Veel gewelddadige criminaliteit, vooral in de steden en in het oosten

In de Democratische Republiek Congo komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral in de conflictgebieden en in de grote steden. In de hoofdstad Kinshasa is er veel criminaliteit. Ook op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en/of beroofd. Wees daarom altijd alert als u de straat op gaat.

De politie en het leger treden hard op wanneer ze mensen verdacht vinden. Vooral jongeren lopen risico om opgepakt te worden, ook als ze onschuldig zijn.

Ook politie en regeringssoldaten betrokken bij criminaliteit

Niet alleen criminelen zijn bij de criminaliteit betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Ze werken soms samen met criminelen. De politie en het leger zetten soms wegblokkades op voor controle van personen en voertuigen. Daarbij kunnen ze passanten lastigvallen en bijvoorbeeld om geld, benzine of voedsel vragen.

Neem bij noodgevallen contact op met de ambassade

Krijgt u te maken met een noodgeval? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Kinshasa en met de politie. Wees u ervan bewust dat de politie niet altijd goed werkt en vaak geld vraagt voor de diensten die zij verlenen.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op;
 • wees, ook overdag, op uw hoede en loop niet alleen over straat;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; bijvoorbeeld in een (money belt);
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • houd altijd een kopie van uw paspoort en visum bij u;
 • reis bij voorkeur met de auto en houd de deuren op slot en de ramen gesloten;
 • rijd bij voorkeur niet na zonsondergang;
 • vermijd de drukke wijken buiten Gombe;
 • ga niet alleen in een taxi zitten;
 • stap niet bij vreemden in de auto: vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie;
 • laat achterblijvers weten waar u naartoe gaat en via welke route;
 • blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geld ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Pas over het algemeen op met het maken van foto’s. Dit wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf om toestemming.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Nieuwe uitbraak Ebola

In het noordoosten van de DRC, rond de stad Beni in de provincie Noord-Kivu, is opnieuw ebola uitgebroken. Autoriteiten voeren medische controles uit op luchthavens, havens en bij grensovergangen met Rwanda, Uganda en Tanzania. Houd hier rekening mee als u via deze landen de DRC inreist of uitreist.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën waaronder ebola, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Medische voorzieningen zijn slecht

In de Democratische Republiek Congo zijn op veel plaatsen geen medische voorzieningen.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in de Democratische Republiek Congo zijn beperkt en met name buiten de hoofdstad Kinshasa slecht. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover? Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Democratische Republiek Congo in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

In de Democratisch Republiek Congo worden regelmatig reisdocumenten gestolen. Maak daarom kopieën en neem deze mee. Dat voorkomt veel problemen. Wees altijd alert op straat. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten of evenementen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven