Reisadvies Comoren | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-04-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Op 24 maart 2019 vonden op de Comoren presidentsverkiezingen plaats. Rond de verkiezingen zijn op verschillende plaatsen demonstraties geweest. Het is mogelijk dat ook nu nog demonstraties plaatsvinden. Deze kunnen gewelddadig zijn. Vermijd demonstraties. Zie rubriek ‘De laatste ontwikkelingen’.

Kaart bij reisadvies de Comoren
Download 'Kaart bij reisadvies Comoren' (PDF, 58 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam (Tanzania), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De Comoren hebben een geschiedenis van politieke spanningen. Op 24 maart 2019 zijn op de Comoren presidentsverkiezingen gehouden. Door deze verkiezingen zijn de politieke spanningen opnieuw opgelopen. De oppositie erkent de uitslag van de verkiezing niet. Er vinden demonstraties en samenscholingen plaats. Vooral op het eiland Anjouan is het onrustig. Er kunnen opnieuw demonstraties en samenscholingen plaatsvinden. Deze kunnen gewelddadig zijn. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Er komen politieke spanningen voor op de Comoren, bijvoorbeeld over de speciale status van de eilandengroep Mayotte. Door deze spanningen kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en plekken waar veel mensen samenkomen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Maak geen foto’s van overheidsgebouwen.

Verkeersveiligheid

De wegen op de eilanden zijn vaak onverhard en slecht onderhouden. De wegen hebben veel grote kuilen en zijn slecht verlicht. Reis alleen overdag en niet na zonsondergang. Omdat wegen onverlicht zijn kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien.  

Reizen per boot

Het is mogelijk om per boot te reizen tussen de verschillende eilanden. Er zijn veel kleine privé-bootjes actief. Deze zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Controleer vooraf of er voldoende zwemvesten aan boord zijn.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de (sociale) lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 773 26 04 en 772 03 73 (ambulance), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op de Comoren

Er is geen Nederlandse ambassade op de Comoren. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de ambassade van Frankrijk op de Comoren of bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Comoren. Er zijn piraten actief rond de kust van de Comoren. En ook in de Golf van Aden en de Indische Oceaan. Het komt hier voor dat boten worden gekaapt. Het risico van kaping geldt zowel voor de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Informeer u goed voordat u het water op gaat. Een website met informatie over risico’s op kaping is: Maritime Security Centre Horn of Africa.

Naar boven

Criminaliteit

Er is kleine criminaliteit op de Comoren. Zakkenrollerij en berovingen komen voor. Soms worden westerlingen daarvan het slachtoffer.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag op uw hoede en loop als het niet nodig is niet alleen over straat;
  • houd autodeuren altijd op slot en de ramen gesloten van uw auto;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Comoren is een Islamitisch land met eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar op de Comoren. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op de Comoren kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen.

Ook kunnen er aardschokken voorkomen in de omgeving van de vulkaan Karthala. Deze vulkaan ligt op het hoofdeiland, in de buurt van de hoofdstad Moroni. Wilt u meer informatie over aardschokken of tropische cyclonen op de Comoren? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor de Comoren kunt u krijgen bij de ambassade van de Comoren in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Geld opnemen is mogelijk bij een beperkt aantal automaten. In Comoren wordt vooral met contant geld betaald.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven