Reisadvies Chili | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-02-2019 | Nog steeds geldig op: 25-03-2019

Het noorden van Chili kampt momenteel met wateroverlast als gevolg van noodweer. Door regenval zijn niet alle wegen begaanbaar. Een aantal populaire toeristische plaatsen zoals San Pedro de Atacama, Calama en Antofagasta zijn hierdoor niet goed bereikbaar. Houd daar rekening mee als u in Chili reist. Voor actuele informatie raden we aan om het lokale nieuws en informatie via (social) media te volgen.

Kaart bij reisadvies Chili
Download 'Kaart bij reisadvies Chili' (PDF, 760 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santiago, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Door regenval en wateroverlast in het noorden van Chili zijn niet alle wegen begaanbaar. Een aantal populaire toeristische plaatsen zoals San Pedro de Atacama, Calama en Antofagasta zijn hierdoor niet goed bereikbaar. Houd daar rekening mee als u in Chili reist. Voor actuele informatie raden we aan om het lokale nieuws in de gaten te houden. Neem contact op met uw reisorganisatie en/of uw lokale vervoersmaatschappij (bus of vliegtuig) voor de laatste ontwikkelingen. Zie ook de rubriek ‘Natuurgeweld’.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 133 (politie), 131 (ambulance), 132 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Santiago

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Santiago op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Mijnenvelden in regio’s I, II, XII en XV

In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen. Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden in acht.

Binnenlandse spanningen in regio IX

In regio IX (Araucanía, de streek rond Temuco) zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten. Niet alleen in de Araucania, maar ook in Santiago.

Ga naar wikipedia Chili met toelichtiing over de verschillende regio’s.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Chili. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Naar boven

Criminaliteit

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Chili. Overal komt diefstal voor, maar vooral:

  • Op plekken waar veel toeristen komen;
  • in de populaire wandelgebieden in Santiago, bijvoorbeeld in Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia, Patio Bellavista en Cerro Manquehue;
  • in de kustplaatsen Valparaiso en Viña del Mar;
  • in het noorden, bijvoorbeeld in Antofagasta, Iquique, Calama en Arica.

Zakkenrollers zijn actief in de metro, op busstations en plekken waar veel toeristen komen. Een afleidingstruc is om een soort vogelpoep op tassen, jassen, hoofddeksels of haren te spuiten. Terwijl zogenaamde “omstanders” het slachtoffer helpen, wordt deze beroofd. Ook in bussen naar toeristische plekken, vooral rondom de stad Calama en onderweg naar de stad San Pedro de Atacama, zijn tassendieven actief. Let op: zij kunnen zich voordoen als buspersoneel.

Laat persoonlijke bezittingen niet onbeheerd achter. Vermijd, ook in gezelschap, afgelegen plekken waar weinig mensen komen. Bijvoorbeeld in de heuvels van Valparaíso en Santiago. Hier komen gewelddadige overvallen voor.

Laat geen (dure) eigendommen achter in geparkeerde auto’s. Vooral niet in grote steden als Santiago. Dit geldt ook voor de benzinestations langs de snelweg Norte - Sur en op parkeerplaatsen langs de kust. Parkeer uw auto zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplaatsen. Pas op met omstanders die hulp aanbieden als uw (huur)auto een lekke band heeft. Het gebeurt dat bij het verwisselen van de band u wordt afgeleid en uw bezittingen dan uit de auto worden gestolen. Dit komt voor in de grote steden zoals Santiago en Valparaiso en op de snelweg naar de kust.

Aan drankjes worden soms ongemerkt drugs of andere middelen toegevoegd (‘spiked drinks'). Dit gebeurt vooral in uitgaansgebieden in Santiago, onder meer rond de straten 'Suecia' en 'Bellavista'.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten en regels houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is niet strafbaar maar wordt niet algemeen geaccepteerd in Chili. Houd daar rekening mee.

Drugs

In heel Chili is het in bezit hebben van drugs strafbaar.
Wees u ervan bewust dat de straf voor bezit van of handel in drugs in Chili veel zwaarder is dan in Nederland.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Gebeurt er buiten de grote steden een ongeluk, dan is medische hulp meestal niet snel ter plekke. De afstanden in Chili zijn groot. Daardoor zijn de reistijden naar ziekenhuizen vaak erg lang. De kwaliteit van de gezondheidszorg is niet in alle ziekenhuizen vergelijkbaar met de Nederlandse zorg.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Het noorden van Chili kampt momenteel met wateroverlast als gevolg van noodweer. Door regenval en overstromingen zijn verschillende wegen niet begaanbaar. Een aantal populaire toeristische plaatsen zoals San Pedro de Atacama, Calama en Antofagasta zijn hierdoor niet goed bereikbaar. Houd daar rekening mee als u in Chili reist. Voor actuele informatie raden we aan om het lokale nieuws in de gaten te houden. Neem contact op met uw reisorganisatie en/of uw lokale vervoersmaatschappij (bus of vliegtuig) voor de laatste ontwikkelingen.

Actuele informatie over de weersomstandigheden vindt u op de Spaanstalige website van Sernatur.

Aardbevingen

In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in Chili? Ga naar de Engelstalige website van:

Vulkanen

Er zijn meer dan 500 actieve vulkanen in Chili. De Villarrica en Calbuco vulkanen in het zuiden van het land zijn in maart en april 2015 uitgebarsten. Voor meer informatie over vulkanen, ga naar de Spaanstalige website van Sernageomin (Servicio Nacional de Geología y Minería).

Actuele waarschuwingen voor rampenbestrijding van de Chileense overheid vindt u op de Spaanstalige website van ONEMI (Oficina Nacional de Emergencia).

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Chili kunt u krijgen bij de ambassade van Chili in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Chili heeft strikte regels voor de in- en uitreis van minderjarige kinderen.

Nederlandse kinderen, die in Chili geboren zijn, moeten op een Chileens paspoort het land uitreizen.

Minderjarige kinderen, die alleen of met één ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de Chileense autoriteiten. Bij de notaris in Chili kan een toestemmingsverklaring worden opgesteld.

Naar boven

Tips van de ambassade

Van juni tot en met september meer luchtvervuiling in steden

In de wintermaanden is er meer luchtvervuiling in de grote steden. Bijvoorbeeld in de steden Santiago, Concepçion en Temuco. Heeft u problemen met uw gezondheid, houd daar dan rekening mee. De winter in Chili is van juni tot en met september.

Laat uw paspoort stempelen bij binnenkomst

Komt u Chili binnen, let er dan op dat u een stempel in uw paspoort krijgt. Ook krijgt u een toeristenkaart. Bewaar deze kaart goed. Zonder dat stempel en de kaart kunt u problemen krijgen bij vertrek uit het land.

Invoerregels voor landbouwproducten

Chili heeft strenge regels voor het invoeren van landbouwproducten. Bij aankomst moet u aangeven of u plantaardige of dierlijke producten bij u heeft. Als u dit niet op het douaneformulier aangeeft, dan krijgt u een boete. Kijk op de Spaanstalige website van het Servicio Agricola y Ganadero wat u wel of niet mag meenemen.

Rijbewijs

Nederlandse toeristen mogen met een in Nederland afgegeven internationaal rijbewijs rijden in Chili. Neem tijdens het autorijden uw internationaal rijbewijs, paspoort en inreisformulier mee. Huurt u een auto, let dan op de hoogte van het eigen risico van uw autoverzekering. U kunt een Chileens rijbewijs aanvragen als u in Chili woont en in het bezit bent van een verblijfsvergunning.

Nationale parken

Het is strikt verboden om een (kamp)vuur te maken in nationale parken, bossen, en buiten kampeergebieden. U krijgt dan de keuze Chili vrijwillig te verlaten of het land uitgezet te worden. Veroorzaakt u een bosbrand dan kunt u hiervoor veroordeeld worden. En een boete krijgen of het land worden uitgezet.

Bergbeklimmen

Bent u van plan om bergen te beklimmen of een trektocht te maken in natuurgebieden? Licht dan de plaatselijke autoriteiten hierover in. Maak gebruik van een gids die de omgeving goed kent. Meer informatie vindt u op de Spaanstalige website van Federación de Andinismo de Chile.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven