Reisadvies Canada | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-10-2021 | Nog steeds geldig op: 27-10-2021

De kleurcode van Canada is geel. Toeristische reizen naar Canada zijn mogelijk als u volledig gevaccineerd bent. Lees wat dat voor u betekent.

Heenreis naar Canada

 • Toeristisch bezoek is onder voorwaarden toegestaan.
 • U kunt Canada inreizen als u:
  • Minimaal 14 dagen voordat u Canada inreist volledig gevaccineerd bent met een in Canada goedgekeurd vaccin (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen). Ook moet u een negatieve covid-19 test (PCR, NAT, NAAT of RT-LAMP) kunnen laten zien; deze moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd.
  • U hoeft geen negatieve covid-19 test te laten zien als u hersteld bent van covid-19 en geen symptomen meer hebt. In dat geval moet u juist wel een positieve test laten zien die tussen de 14 en 180 dagen oud is.
  • Er zijn uitzonderingen op de vaccinatie- en testverplichting. Deze zijn te vinden op deze checklist van de Canadese overheid.
  • Het is bij inreizen verplicht de ArriveCAN app te gebruiken.
  • Gebruik de tool van de Canadese overheid om er achter te komen of u Canada kunt inreizen.

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees het volledige reisadvies van Canada.
Kaart bij reisadvies Canada
Download 'Kaart bij reisadvies Canada' (PDF, 11,1 MB)

Reischecklist Canada

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Canada favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Canada reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Canada in Den Haag.
 • Nederlandse reizigers naar Canada moeten in het bezit zijn van een elektronische reisautorisatie. Dit wordt een eTA (Electronic Travel Authorization) genoemd. Let op: dit geldt ook in het geval van een transit/doorreis. Meer informatie om een eTa aan te vragen, vindt u op de website van de Canadese overheid (informatie in het Engels).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem de Engelstalige versie mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Canada een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Canada een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten vaak niet volledig omdat de kosten voor medische zorg in Canada hoger zijn dan in Nederland. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Canada. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Canada. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Natuurgeweld

Er komt natuurgeweld voor in Canada. U kunt hierover veiligheidsinformatie vinden op de website van de Canadese overheid.

Bosbranden

In heel Canada, vooral in het westelijk deel, komen bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. In 2016 vonden bosbranden in de provincie Alberta plaats en in 2017 in de provincie British Columbia. Door extreem hoge temperaturen ontstonden in 2021 bosbranden in British Columbia. Reist u naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie. Actuele informatie kunt u vinden op de Engelstalige website van de Canadese overheid Canadian Wildland Fire Information. Volg de instructie van de autoriteiten op.

Strenge en lange winters

Canada heeft strenge en lange winters. De temperatuur zakt in diverse gebieden dan regelmatig naar min 30 graden Celsius. Sneeuw en ijzel kunnen de wegen dan onbegaanbaar maken. In de Canadese wintersportgebieden komen lawines voor. Volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

Overstromingen

Ook komen er vaak overstromingen voor in Canada. Canada is een uitgestrekt land. In grote gebieden komt u geen mensen, benzinestations, winkels of voorzieningen tegen. Volg de (weer)berichten in de media en informeer u over de weersomstandigheden. Volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

Meer over de weersomstandigheden in Canada vindt u op de Engelstalige website van het Weather Office.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Canada en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Canada

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Canada inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen

Reizigers die in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie kunnen naar Canada reizen. De laatste inenting moet minimaal 14 dagen voor de datum van aankomst in Canada zijn gebeurd. Als het originele bewijs van vaccinatie niet in het Engels of Frans is opgesteld moet u een vertaling bij u hebben. Ook gelden er aanvullende maatregelen. Zo moet u bijvoorbeeld een negatieve moleculaire covid-19 test (PCR, NAT, NAAT of RT-LAMP) kunnen laten zien. Die moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd. U hoeft geen negatieve covid-19 test te laten zien als u hersteld bent van covid-19 en geen symptomen meer hebt. In dat geval moet u juist wel een positieve test laten zien die tussen de 14 en 180 dagen oud is. Er zijn meer uitzonderingen op de vaccinatie- en testverplichting. Deze zijn te vinden op deze checklist van de Canadese overheid.

Om erachter te komen of u Canada in mag reizen kunt u een tool van de Canadese overheid gebruiken.

Voor niet-volledig gevaccineerde Nederlandse zakelijke reizigers blijven restricties (quarantaine, 3-daagse hotelverplichting  en verplichte test na 8 dagen) gelden (naast alle andere vereisten, waaronder een negatieve PCR-testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur). Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app Canada inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU. U moet de test op papier uitprinten.

Het is verplicht de ArriveCAN app te downloaden op uw mobiele telefoon. U vindt meer informatie over hoe deze app te gebruiken op de website van de Canadese overheid.

Alle reizigers naar Canada met symptomen wordt verboden naar Canada te reizen. Vliegmaatschappijen moeten een basis gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

De landsgrens tussen Canada en de Verenigde Staten is tot nader order gesloten voor niet-essentiële reizen. Tot “niet-essentieel” reizen behoort toerisme en recreatie.

Provincies binnen Canada kunnen grensoverschrijdend verkeer beperken. Check de provinciale websites.

Er zijn controles bij grensovergangen en luchthavens.

Tijdelijke Canadese werkvisum, studentenvisum of “visitor”-visum

U kunt in sommige gevallen met deze visa naar Canada reizen. Alle reizigers ondergaan voor vertrek op het vliegveld een gezondheidscheck. Vertoont u symptomen van het coronavirus, dan wordt u niet toegelaten op de vlucht. Na aankomst in Canada vindt ook een gezondheidscheck plaats. Houd de updates van de Canadese overheid in de gaten (informatie in het Engels).

IEC programma

Aanvragen voor het IEC programma worden door Canada in behandeling genomen. Voor voorwaarden en meer informatie kijk op de website van de Canadese overheid.

Terugkeer naar Nederland

U moet een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien als u terugkomt uit Canada. Een NAAT(PCR)-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn bij vertrek. Reist u met een herstelbewijs? Dan moet deze afgegeven zijn door een EU-lidstaat. Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding. Ook voor reizigers die terugkomen uit Canada geldt; test uzelf na aankomst in Nederland.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

EU-Veilige landenlijst

Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Canada voor Nederland. Canada staat op de lijst van landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Testlocaties in Canada

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Canada de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidsverklaring vliegreizen

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan moet u een gezondheidsverklaring bij u hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij u houden en als dat gevraagd wordt laten zien bij aankomst op Schiphol.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Voor informatie over regels in het wegverkeer, autohuur, rijbewijzen en veiligheid, ga naar de website van de Canadese overheid (informatie in het Engels). Voor actuele informatie over wegen, ga naar de website van het ministerie van Transport (informatie in het Engels).

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Canada bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Canada.

Drugs

Drugsgebruik, bezit van drugs en handel in drugs wordt in Canada streng bestraft. Cannabis (marihuana) is legaal en gereguleerd in Canada. Maar het blijft illegaal om cannabis bij binnenkomst in of vertrek uit Canada mee te nemen. Houd daar rekening mee.

LHBTI

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) zijn wordt algemeen geaccepteerd in Canada. Het in het openbaar afkeuren van LHBTI is in Canada strafbaar.

Meer informatie

Op deze website (informatie in het Engels) vindt u meer informatie over veiligheid, wetten en regels in Canada.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Canada en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Canada en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade +1 613 237 5031 of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse vertegenwoordigingen in Canada

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Ottawa.

Meer informatie over het Nederlands consulaat-generaal in Toronto.

Meer informatie over het Nederlands consulaat-generaal in Vancouver.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven