Reisadvies Canada | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-09-2020 | Nog steeds geldig op: 20-09-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Canada blokkeert op dit moment de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook aircrew, diplomaten, en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus. Als u vanuit Canada terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Kaart bij reisadvies Canada
Download 'Kaart bij reisadvies Canada' (PDF, 7,9 MB)

Reischecklist Canada

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Canada favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Canada. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Canada. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Natuurgeweld

Er komt natuurgeweld voor in Canada. Voor de provincie Ontario kunt u veiligheidsinformatie vinden via de website Ontario Goverment. Voor de provincie Quebec kunt u veiligheidsinformatie vinden op het Engelstalige deel van de website Sécurite publique Québec.   

Bosbranden

In heel Canada, vooral in het westelijk deel, komen bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. In 2016 vonden bosbranden in de provincie Alberta plaats en in 2017 in de provincie British Columbia. Reist u naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnenontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie. Actuele informatie kunt u vinden op de Engelstalige website van de Canadese overheid Canadian Wildland Fire Information. Volg de instructie van de autoriteiten op.

Strenge en lange winters

Canada heeft strenge en lange winters. De temperatuur zakt in diverse gebieden dan regelmatig naar min 30 graden Celsius. Sneeuw en ijzel kunnen de wegen dan onbegaanbaar maken. In de Canadese wintersportgebieden komen lawines voor. Volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

Overstromingen

Ook komen er vaak overstromingen voor in Canada. Canada is een uitgestrekt land. In grote gebieden komt u geen mensen, benzinestations, winkels of voorzieningen tegen. Volg de (weer)berichten in de media en informeer u over de weersomstandigheden. Volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

Meer over de weersomstandigheden in Canada vindt u op de Engelstalige website van het Weather Office.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Maatregelen coronavirus

De maatregelen die de lokale overheid neemt kunnen beperkingen geven bij het in- en uitreizen en het dagelijks leven.

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook aircrew, diplomaten, en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners. Voor updates: canada.ca
Internationale vluchten naar Canada worden beperkt tot vier luchthavens: Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver. Alle reizigers naar Canada met symptomen wordt verboden naar Canada te reizen. Vliegmaatschappijen moeten een basis gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

Daarnaast hebben Canada en de Verenigde Staten aangekondigd de landgrens tussen beiden landen te sluiten voor niet-essentiële reizen tot ten minste 21 Augustus 2020. Tot “niet-essentieel” reizen behoort Toerisme en Recreatie.

Er zijn controles bij grensovergangen en luchthavens.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Vluchten KLM


De KLM-vluchten naar Canada: Amsterdam van/naar: Toronto dagelijks, Amsterdam van/naar Vancouver (3x per week), en Amsterdam van/naar Calgary (3x per week), en Amsterdam van/naar Montreal (2x per week).Vanaf juli 2020 zijn de KLM-vluchten naar Canada aangepast: Amsterdam van/naar: Toronto dagelijks, Amsterdam van/naar Vancouver (3x per week), en Amsterdam van/naar Calgary (2x per week), vanaf de 13de juli Amsterdam van/naar Montreal (2x per week).

Voor de laatste updates, bezoek de website van KLM.

Wegverkeer

Voor actuele informatie over wegen, ga naar de website van Het ministerie van Transport.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Canada bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Canada te verkleinen hebben de Canadese autoriteiten landelijk maatregelen genomen.

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook aircrew, diplomaten, en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners. Voor updates zie de Engelstalige website van de Canadese overheid. 

Als u vanuit Canada terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Inschrijven voor het IEC programma of lopende aanvraag?

Uitnodigingsrondes zijn momenteel uitgesteld vanwege de Coronavirus crisis. Geen lopende aanvragen worden gesloten, geweigerd vanwege gebrek aan documentatie of het onvermogen om de aanvraagprocedure op tijd te voltooien. Voor de laatste informatie en updates, volg de sociale media en de website van de Canadese overheid.

Ga voor informatie over verlening van de 'Port of Entry letter of Introduction' en voor IEC tijdens Corona naar Coronavirus disease (COVID-19): International Experience Canada applicants.

Tijdelijke Canadese werkvisum, studentenvisum of permanente verblijfsvergunning (Permanent Resident)

U kunt met deze visa naar Canada reizen. Alle reizigers ondergaan voor vertrek op het vliegveld een gezondheidscheck. Vertoont u symptomen van het Coronavirus, dan wordt u niet toegelaten op de vlucht. Na aankomst in Canada vindt ook een gezondheidscheck plaats en u wordt verplicht om 14 dagen in isolatie te gaan, zelfs als u geen symptomen vertoont. Houd de updates van de Canadese overheid in de gaten.

Gezondheidsverklaring vliegreizen

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan moet u een gezondheidsverklaring bij u hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij u houden en als dat gevraagd wordt laten zien bij aankomst op Schiphol.

Meer informatie over coronavirus en reizen naar Nederland vindt u op rijksoverheid.nl.

Volg de adviezen op van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Canada.

Drugs

Drugsgebruik, bezit van drugs en handel in drugs wordt in Canada streng bestraft. Cannabis (marihuana) is legaal en gereguleerd in Canada. Maar het blijft illegaal om cannabis bij binnenkomst in of vertrek uit Canada mee te nemen. Houd daar rekening mee.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt algemeen geaccepteerd in Canada. Het in het openbaar afkeuren van homoseksualiteit is in Canada strafbaar.

Meer informatie

Op deze Engelstalige website vindt u meer informatie over veiligheid, wetten en regels in Canada.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Canada en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in Canada en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade +1 613 237 5031 of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Ottawa

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Ottawa.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven