Reisadvies Cambodja | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-10-2018 | Nog steeds geldig op: 17-02-2019

De politieke situatie blijft gespannen na de verkiezingen van 29 juli 2018. Er kunnen politieke demonstraties plaatsvinden. Vermijd protesten en demonstraties. Volg de lokale media.

Kaart bij reisadvies Cambodja
Download 'Kaart bij reisadvies Cambodja' (PDF, 501 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok (Thailand), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 29 juli 2018 waren er verkiezingen. De politieke situatie blijft gespannen. Er kunnen politieke demonstraties plaatsvinden. Vermijd protesten en demonstraties. Volg de lokale media.

Vermijd uitspraken over de Cambodjaanse politiek of cultuur.

De veiligheidssituatie is verbeterd in de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Daarom is het advies gewijzigd van “alleen noodzakelijke reizen” (oranje) naar “let op veiligheidsrisico’s” (geel). Zie ook “onveilige gebieden”. 

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld via de media het plaatselijke nieuws volgen.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail wanneer het reisadvies is aangepast en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117, 012 99 99 99 (politie), 119 (ambulance), 118, 666 (brandweer), 012 40 24 24 (toeristenpolitie, alleen in Siem Reap).

Geen Nederlandse ambassade in Cambodja

Er is geen Nederlandse ambassade in Cambodja. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand of de Britse ambassade in Phnom Penh.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed afgebakend in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan.

In 2011 vochten de legers van Cambodja en Thailand rondom de tempels van Preah Vihaer en de Ta Krabei- en Ta Moan-tempels. Er vielen aan beide kanten doden, waaronder burgers. Het Internationaal Gerechtshof heeft in 2013 de soevereiniteit over het hele grondgebied van de Preah Vihear-tempel aan Cambodja toegekend. Cambodja en Thailand zijn in gesprek over de grensgebieden. De relatie tussen beide landen is verbeterd. Maar blijf alert, als u dit grensgebied inreist. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de steden Siem Reap, Sihanoukville en Phnom Penh. Zie verder ook de rubriek “criminaliteit”.

Platteland

Op het platteland van Cambodja liggen nog landmijnen en bommen. Vooral in de grensgebieden. Komt u waarschuwingsborden tegen, blijf dan weg bij het gebied.

Naar boven

Criminaliteit

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de toeristische gebieden. Vooral naar Phnom Penh en omgeving en de steden Sihanoukville en Siem Reap. Zakenrollen en berovingen komen regelmatig voor. Ook “bag snatching” door dieven op motorfietsen komt voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang;
  • Wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden;
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat;
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en houd dure camera’s uit het zicht;
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan de wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs bezit

Straffen voor drugsbezit in Cambodja zijn hoog. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid recreatieve drugs kan een lange gevangenisstraf worden opgelegd.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Cambodja. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Cambodja duurt van juni tot en met oktober. Hevige regen kan dan voor overstromingen en verkeersproblemen zorgen. Vooral in de laagvlaktes in de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie.

Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

De Mekong River Commission plaatst officiële updates over de Mekong rivier op haar website. Volg het lokale nieuws en weerberichten via de website van de Wereld Meteorologische Organisatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Cambodja in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Ga niet in op uitnodigingen van personen die u niet kent. Het komt voor dat u onder dwang betrokken wordt bij bijvoorbeeld gokpraktijken. Ook kunt u gedwongen worden geld op te nemen.

Wilt u melding maken van een misdaad in Phnom Penh? Ga dan naar de Central Security Office op nummer 13, straat 158, bij Wat Koh. In Siem Reap ligt het kantoor van de toeristenpolitie naast de kaartverkoop voor de ruïnes van de Angkor-tempel. Wilt u melding maken van een misdaad in Sihanoukville, Battambang en andere steden in Cambodja? Informeer dan vooraf bij de lokale politie op welk politiebureau u dit moet doen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven