Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Brazilië woont

Woont u als Nederlander in Brazilië? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij het consulaat-generaal in São Paulo. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Door het coronavirus is het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk. Dit geldt ook voor de aanvraag bij een kantoor van een externe dienstverlener zoals VFS Global. U maakt een afspraak via het online afsprakensysteem. Zijn er geen tijdstippen beschikbaar? Dan is het nog niet mogelijk om een aanvraag te doen bij de ambassade, het consulaat-generaal of VFS Global. U kunt dan uw aanvraag voorlopig alleen doen bij een aantal Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Q&A’s gevolgen coronavirus

Bekijk de Q&A’s over de gevolgen van het coronavirus voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Brazilië

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Brazilië.

Bewijs van legaal verblijf 

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Brazilië doet u dit met één van de onderstaande documenten:

  • een geldig visum (en de documenten die dit ondersteunen);
  • een geldige verblijfsvergunning (RNE-kaart);
  • een geldig Braziliaans paspoort of ID-kaart als u ook de Braziliaanse nationaliteit heeft.

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door Brazilië? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.  

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Brazilië

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Brazilië? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Brazilië (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij het consulaat-generaal in São Paulo kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Brazilië.

U kunt alleen contant betalen in reais (BRL) of met pin in euros (EUR).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 4 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

Het is tijdelijk niet mogelijk om uw document op te halen.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart per Sedex naar uw huisadres in Brazilië laten sturen. De verzendkosten betaalt u contant en gepast aan de balie als u uw aanvraag indient. U krijgt dan een envelop die u aan uzelf adresseert. Vergeet daarop niet uw CEP te noteren.

Het versturen van de documenten is op eigen risico. Het consulaat-generaal is niet verantwoordelijk in geval van verlies, diefstal of beschadiging tijdens de verzending.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

Het  consulaat-generaal maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het consulaten-generaal in São Paulo.