Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Brazilië woont

Woont u als Nederlander in Brazilië? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij het consulaat-generaal in São Paulo. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Op woensdag 25 September 2019 kunt u uw paspoort ook aanvragen in Não-Me-Toque/RS. Bekijk het nieuwsbericht.

Op woensdag 9 oktober 2019 kunt u uw paspoort ook aanvragen in Campos de Holambra (Paranapanema). Zie nieuwsbericht voor meer informatie.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Brazilië

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Brazilië.

Bewijs van legaal verblijf 

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Brazilië doet u dit met één van de onderstaande documenten:

  • een geldig visum (en de documenten die dit ondersteunen);
  • een geldige verblijfsvergunning (RNE-kaart);
  • een geldig Braziliaans paspoort of ID-kaart als u ook de Braziliaanse nationaliteit heeft.

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door Brazilië? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.  

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Brazilië

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Brazilië? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Brazilië (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij het consulaat-generaal in São Paulo kunt u online een afspraak maken.

Op woensdag 25 September 2019 kunt u uw paspoort ook aanvragen in Não-Me-Toque/RS. Bekijk het nieuwsbericht.

Op woensdag 9 oktober 2019 kunt u uw paspoort ook aanvragen in Campos de Holambra (Paranapanema). Zie nieuwsbericht voor meer informatie.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Brazilië.

U kunt alleen contant betalen in reais (BRL) of met pin in euros (EUR).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 4 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op het consulaat-generaal in São Paulo. Dat kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart per Sedex naar uw huisadres in Brazilië laten sturen. De verzendkosten betaalt u contant en gepast aan de balie als u uw aanvraag indient. U krijgt dan een envelop die u aan uzelf adresseert. Vergeet daarop niet uw CEP te noteren.

Het versturen van de documenten is op eigen risico. Het consulaat-generaal is niet verantwoordelijk in geval van verlies, diefstal of beschadiging tijdens de verzending.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

Het  consulaat-generaal maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het consulaten-generaal in São Paulo.