Reisadvies Brazilië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-06-2021 | Nog steeds geldig op: 13-06-2021

Het vliegverbod tussen Brazilië en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Brazilië is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Brazilië als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Brazilië naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Meer informatie over de in Brazilië en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Download 'Kaart bij reisadvies Brazilië' (PDF, 1,4 MB)

Reischecklist Brazilië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Brazilië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Brazilië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Brazilië in Den Haag.
 • Reist u met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u dat u de toegang tot Brazilië geweigerd kan worden en u (ook binnenlandse) vluchten kunt missen. 
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in  Brazilië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Brazilië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Brazilië beschikt over verschillende mobiele telefoonnetwerken. Steden hebben in sommige gevallen andere toegangscodes (zoals de verschillende landennummers in Europa). Het mobiele netwerk is nog niet overal beschikbaar en mobiele telefoons hebben niet altijd bereik. Houd daar rekening mee als u naar en in Brazilië reist.
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Brazilië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Op veel plaatsen kan electronisch betaald worden, vaak ook op markten.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen in Brazilië.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem nooit drugs mee naar Brazilië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak tegen de verspreiding van het coronavirus.

Criminaliteit

Verhoogd risico in grote steden

Er is een verhoogd risico op criminaliteit in de hoofdstad Brasilia en grote steden als São Paulo, Rio de Janeiro, Recife en Fortaleza. Er komen berovingen, overvallen en (auto)diefstal voor. Hierbij wordt vaak geweld gebruikt of gedreigd met vuurwapens of steekwapens.

Ook komen korte ontvoeringen van automobilisten voor. Bestuurders worden dan gedwongen naar een pinautomaat te rijden en geld te pinnen. Het aantal gevallen van fraude met pin/creditcardbetalingen (zoals skimming) neemt toe. 

Verhoogd risico tijdens het toeristisch hoogseizoen

In de stad Rio de Janeiro vinden veel berovingen en overvallen plaats op en rond toeristische trekpleisters (zoals stranden). De autoriteiten in de stad Rio de Janeiro waarschuwen voor een verhoogd veiligheidsrisico in het toeristische hoogseizoen. Dan is er meer criminaliteit. Dit seizoen loopt van december tot en met Carnaval (maart).

Zware criminaliteit in Brazilië vooral door drugs

De zware criminaliteit in Brazilië heeft vaak te maken met drugshandel en richt zich niet direct op toeristen. Het zet Braziliaanse jongeren wel aan tot criminaliteit, het gebruiken van drugs en drugshandel. En dat leidt weer tot straatroof en kinderprostitutie. In de achterbuurten (favela’s) van de steden Rio de Janeiro en São Paulo zijn regelmatig schietpartijen. Bendes vechten onderling ruzies uit of nemen wraak op de politie. Daarbij vallen vaak doden. Ook iemand die toevallig langsloopt kan hiervan slachtoffer worden.

De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen tegen criminaliteit. De politie treedt zeer hard op tegen criminelen.

Advies

Wees in heel Brazilië alert op criminaliteit. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga zo min mogelijk alleen over straat, probeer met andere mensen op te trekken.
 • Vermijd geïsoleerde, verlaten straten, pleinen en stranden.
 • Bezoek geen sloppenwijken (favela’s), de armere buurten van de steden; ook niet in georganiseerde tours.
 • Informeer in uw hotel naar de veiligheidssituatie van de locatie die u wilt bezoeken.
 • Wees alert op straat, in het openbaar vervoer en in een taxi.
 • Volg niet zomaar een gps-route. Die geeft mogelijk wel de kortste route aan, maar die laat u daardoor ook via onveilige buurten rijden.
 • Wees alert op diefstal en berovingen op de stranden. Niet alleen op de stranden van de Copacabana of Ipanema, maar ook op stranden in andere delen van het land.
 • Wees alert na zonsondergang. Vaak vinden dan gewapende overvallen plaats.
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden of handtassen.
 • Wees alert bij het gebruik van mobiele telefoons op straat, op het strand en in het openbaar vervoer.
 • Draag geld en creditcards op uw lichaam. Zorg dat uw geldriem of portemonnee niet zichtbaar is.
 • Neem uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, niet mee op straat en bewaar deze documenten op een veilige plek. Maak eventueel kopieën of foto’s die u op uw telefoon bewaart.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop.
 • Vermijd stadsbussen in grote steden. Bussen die tussen de steden rijden zijn over het algemeen goed.

Demonstraties

In de steden kunnen demonstraties en stakingen voorkomen. Vooral in de steden Rio de Janeiro en São Paulo. Soms kunnen deze demonstraties gewelddadig worden. Vermijd daarom alle demonstraties. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het nieuws via de lokale media.

Natuurgeweld

Overstromingen en aardverschuivingen

Het regenseizoen in Brazilië loopt van november tot maart in het zuiden en zuidoosten. In het noordoosten loopt het regenseizoen van april tot juli. Zware regenval kan ervoor zorgen dat gebieden slecht bereikbaar worden. Dit geldt vooral voor de landelijke gebieden. Tijdens of kort na het regenseizoen zijn wegen soms niet begaanbaar. Vaak veroorzaken hevige regenbuien ook overstromingen en aardverschuivingen. Dit gebeurt vooral in de armere stedelijke gebieden.

Wilt u tijdens het regenseizoen reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie op uw bestemming.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Damdoorbraken

In 2015 en in 2019 zijn in de deelstaat Minas Gerais dammen van mijnbouwprojecten doorgebroken. Daarbij zijn in het stroomgebied veel dodelijke slachtoffers gevallen. In Brazilië zijn honderden van dit soort dammen. Deze dammen kunnen onveilig zijn.

Bosbranden

Bosbranden komen veel voor in Brazilië. Vaak in droge en warme periodes, soms door blikseminslag. Deze branden worden vaak aangestoken door boeren om landbouwgrond klaar te maken voor de nieuwe oogst. De rook van deze branden kan problemen veroorzaken voor de ademhaling.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Brazilië en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Brazilië 

Voor alle reizigers die per vliegtuig reizen geldt, zonder uitzondering, dat zij vóór het instappen van het vliegtuig bij de luchtvaarmaatschappij de volgende 2 (aanvullende) documenten moeten laten zien:

 • Een negatieve uitkomst van een PCR-test, niet ouder dan 72 uur voor vertrek (in het Portugees, Engels of Spaans)
 • Een ondertekende gezondheidsverklaring (Declaração de Saúde do Viajante, of DSV) in het Engels, Spaans of Portugees, aangevuld met een verklaring dat de reiziger zich gedurende het verblijf in Brazilië zal houden aan de geldende COVID-19 maatregelen

De gezondheidsverklaring kunt u downloaden via het Brazilaanse Agentschap voor Gezondheid

Deze regels veranderen regelmatig. Om op de hoogte te blijven, volg de informatie op de website van uw luchtvaartmaatschappij voor de laatste informatie.

Algemene maatregelen

Om verspreiding van het coronavirus in Brazilië tegen te gaan hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Dit kan betekenen dat sommige locaties gesloten zijn of met beperkte openingstijden werken. Dit verschilt per stad en per deelstaat. In sommige steden gelden lockdowns en beperkte openstelling van winkels en faciliteiten.

Het gebruik van mondkapjes buitenshuis is in geheel het land verplicht. Op het niet dragen van maskers buitenshuis staan boetes.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Omdat in Brazilië een gevaarlijke virusvariant is moet u naast een NAAT(PCR) test ook een sneltest overleggen voor u naar Nederland vertrekt.  Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Brazilië moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in Brazilië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Brazilië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u meer informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Veel ziekenhuizen in Brazilië kunnen de toeloop van patiënten niet langer aan. Het aantal coronageïnfecteerden neemt snel toe en daarmee neemt de druk op de gezondheidszorg toe. Hierdoor is in grote delen van het land een tekort aan intensivecarebedden,  zuurstof, medicijnen en medische basishulpmiddelen. Loop geen risico en blijf zoveel mogelijk thuis. 

In Brazilië zijn meerdere mutaties van het coronavirus aangetroffen. Het verhoogde risico van deze nieuwe varianten wordt verder onderzocht.

Naar boven

Verkeer

Vliegverkeer

De Braziliaanse autoriteiten staan inreizen met het vliegtuig weer toe.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Brazilië heeft een uitgebreid wegennet. Borden en wegwijzers zijn niet altijd duidelijk of logisch. Veel doorgaande wegen zijn onverlicht. In delen van het land zijn wegen ook onverhard. Auto’s en vrachtauto’s rijden soms zonder licht. Let ook op in bergachtig gebied. Rijd daarom niet ’s nachts. Vooral buiten de steden wordt hard en onverantwoordelijk gereden. Jaarlijks vallen er duizenden dodelijke verkeersslachtoffers in Brazilië, vooral tijdens de feestdagen door het gebruik van alcohol.

Bekijk de geactualiseerde informatie van de overheid over de staat van het Braziliaanse wegennet in heel het land (informatie in het Portugees).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Brazilië.

LHBTIQ

LHBTIQ (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer) zijn is niet strafbaar, maar wordt niet overal en door iedereen geaccepteerd in Brazilië. Houd daar rekening mee.

Drugs

Neem geen drugs mee naar Brazilië en gebruik geen drugs. Er worden hoge straffen gegeven voor het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in de gevangenissen zijn zeer slecht.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Brazilië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 190
 • Ambulance: 192
 • Brandweer: 193

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Brasilia

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Brasilia.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis online registreren bij de ambassade.

Naar boven