Reisadvies Brazilië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-01-2019 | Nog steeds geldig op: 21-02-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Kaart bij reisadvies Brazilie
Download 'Kaart bij reisadvies Brazilië' (PDF, 1,3 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Brasilia, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Veiligheidsrisico’s voor reizen in Brazilië

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Brazilië. Er is een verhoogd risico slachtoffer te worden van criminaliteit. Zie ook de rubriek ‘Criminaliteit.’

Mijd demonstraties in steden

Het gaat economisch iets beter in Brazilië. Toch is er een hoge werkloosheid. Veel Brazilianen leven nog steeds op of onder het bestaansminimum. In een aantal steden kunnen demonstraties en stakingen voorkomen. Vooral in Rio de Janeiro en São Paulo. Soms kunnen deze demonstraties gewelddadig worden. Vermijd daarom alle demonstraties. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het nieuws volgen in de lokale media. Daar staat ook vaak waar er wordt gedemonstreerd.

Verkiezingen

De 2e ronde van de presidentsverkiezingen is op 28 oktober 2018 door Jair Bolsonaro gewonnen. De nieuwe president zal op 1 januari 2019 aantreden.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 190 (politie), 192 (ambulance), 193 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Brasilia

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Brasilia op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Let op, er zijn in heel Brazilië veiligheidsrisico’s door criminaliteit

Wees in Brazilië alert op berovingen. Vooral na zonsondergang in de grote steden zoals Rio de Janeiro en São Paulo. Maar ook in de steden in het noordoosten en in de hoofdstad Brasília. Bij berovingen wordt vaak geweld gebruikt. Het risico op straatroof en inbraak blijft hoog in São Paulo en Rio de Janeiro. Dit gebeurt vaak met gebruik van pistolen.

In het toeristenseizoen vinden op de stranden berovingen plaats. Ook op de weg naar het internationale vliegveld van Rio de Janeiro (Galeão airport) komen gewelddadige overvallen voor. De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Criminaliteit verspreidt zich naar steden in noordoosten

In steden als Rio de Janeiro en São Paulo treedt de politie hard op tegen de criminaliteit. Criminaliteit is er ook in andere steden in het land. Zoals in de grote steden in het noordoosten en de hoofdstad Brasilia. Daar is een verhoogd risico dat u slachtoffer wordt van criminaliteit. Het gaat om straatroof, autodiefstal en korte ontvoeringen van automobilisten. Bestuurders worden dan gedwongen naar een pinautomaat te rijden en geld te pinnen.

Zware criminaliteit in Brazilië vooral door drugs

De zware criminaliteit in Brazilië heeft vaak te maken met drugshandel. De zware criminaliteit richt zich niet direct op toeristen. Maar het zet Braziliaanse jongeren wel aan tot het gebruiken van drugs en drugshandel. En dat leidt weer tot straatroof en kinderprostitutie. In de achterbuurten (favela’s) van Rio de Janeiro en São Paulo zijn regelmatig schietpartijen. Daarbij vallen vaak doden. Ook iemand die toevallig langsloopt kan slachtoffer worden. Bendes vechten dan onderling ruzies uit. Of ze willen wraak nemen op de politie. Daardoor ontstaan ook schietpartijen tussen bendes en de politie. Er wordt vooral geschoten in de favela’s. Soms ook op andere plaatsen.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga zo min mogelijk alleen over straat, probeer met andere mensen op te trekken, vermijd verlaten straten en pleinen;
 • ga niet naar de arme buurten van de steden (favela’s);
 • wees alert op straat, in het openbaar vervoer en in een taxi;
 • volg niet zomaar een GPS-route. Die geeft mogelijk wel de kortste route aan, maar die laat u daardoor ook via onveilige buurten rijden;
 • wees alert op diefstal en berovingen op de stranden. Niet alleen in Copacabana of Ipanema maar ook op stranden in andere delen van het land;
 • wees alert na zonsondergang. Vaak vinden dan gewapende overvallen plaats;
 • draag geen opvallende horloges, sieraden of handtassen;
 • let op bij het gebruik van mobiele telefoons op straat, strand en in het openbaar vervoer;
 • draag geld en creditcards op uw lichaam. Zorg dat uw geldriem of portemonnee niet zichtbaar is;
 • neem uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft niet mee op straat en bewaar deze documenten op een veilige plek. Maak eventueel kopieën of foto’s die u op uw telefoon bewaart;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop;
 • vermijd stadsbussen in grote steden. Bussen die tussen de steden rijden zijn over het algemeen goed.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Brazilië. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Gele koorts

In Brazilië is er kans op besmetting met gele koorts. Vooral in de deelstaten São Paulo en Minas Gerais. Laat u goed informeren of u een vaccinatie nodig heeft. Ga naar de website van het Center for Desease Control and Prevention (CDC), hier vindt u een kaart van de risicogebieden.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Overstromingen en aardverschuivingen

Het regenseizoen in Brazilië loopt van november tot maart in het zuiden en zuidoosten en van april tot juli in het noordoosten van het land. Zware regenval kan de bereikbaarheid verstoren, met name in landelijke gebieden. Overstromingen en aardverschuivingen komen vaak voor bij hevige regenbuien. Vooral in de armere stedelijke gebieden. Tijdens of kort na het regenseizoen zijn wegen soms onberijdbaar. Bekijk de geactualiseerde informatie van de overheid over de staat van het Braziliaanse wegennet over heel het land. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie waar u naar toe reist.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een crisissituatie

Bent u in het land en is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Brazilië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij aankomst op de luchthaven ontvangt u een door de immigratiedienst gestempelde immigratiekaart de ‘Cartão de Entrada e Saída’. Bewaar deze goed, als u vertrekt uit Brazilië, heeft u deze bij de paspoortcontrole weer nodig.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven