Reisadvies Brazilië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-02-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Brazilie
Download 'Kaart bij reisadvies Brazilië' (PDF, 1,3 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Brasilia, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Veiligheidsrisico’s voor reizen in Brazilië

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Brazilië. Er is een verhoogd risico slachtoffer te worden van criminaliteit. Wees altijd alert. Neem voorzorgsmaatregelen als u op pad gaat. Mijd sloppenwijken (favela’s) en verlaten straten en pleinen. Zie ook de rubriek ‘Criminaliteit.’

Mijd demonstraties in steden

In de steden kunnen demonstraties en stakingen voorkomen. Vooral in Rio de Janeiro en São Paulo. Soms kunnen deze demonstraties gewelddadig worden. Vermijd daarom alle demonstraties. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het nieuws volgen in de lokale media. Die melden vaak waar er wordt gedemonstreerd.

Infrastructuur

Wegen, dammen, mobiele telefoonetwerk in Brazilië.

Brazilië heeft een uitgebreid wegennet. Borden en wegwijzers zijn niet altijd duidelijk of logisch. Veel doorgaande wegen zijn onverlicht en in delen van het land zijn wegen onverhard. Auto’s/vrachtauto’s rijden soms zonder licht. ’s Nachts rijden wordt afgeraden. Vooral buiten de steden wordt hard en onverantwoordelijk gereden. Jaarlijks vallen ongeveer 60.000 dodelijke verkeersslachtoffers in Brazilië.

In 2015 en in 2019 zijn in de deelstaat Minas Gerais dammen van mijnbouwprojecten doorgebroken. Daarbij zijn in het stroomgebied veel dodelijke slachtoffers gevallen. In Brazilië zijn honderden van dit soort dammen. Deze dammen kunnen onveilig zijn.

Brazilië beschikt over verschillende mobiele telefoonnetwerken. Steden hebben in sommige gevallen andere toegangscodes (zoals de verschillende landennummers in Europa). Het mobiele netwerk is nog niet overal beschikbaar en mobiele telefoons hebben daar dan geen bereik. Houd daar rekening mee al u in het land reist.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 190 (politie), 192 (ambulance), 193 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Brasilia

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Brasilia op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s in Brazilië. Dit heeft te maken met een verhoogde criminaliteit. Dit geldt vooral voor de grote steden, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia, Recife en Fortaleza. Zie ook rubriek ‘Criminaliteit’. Wees altijd alert.

Naar boven

Criminaliteit

Let op, er zijn in heel Brazilië veiligheidsrisico’s door criminaliteit.

Wees in heel Brazilië alert op criminaliteit. Er is een verhoogd risico in de grote steden  zoals São Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia, Recife en Fortaleza. Bij berovingen, overvallen en (auto)diefstal wordt vaak geweld gebruikt of gedreigd met vuurwapens of steekwapens. Ook komen korte ontvoeringen van automobilisten voor. Bestuurders worden dan gedwongen naar een pinautomaat te rijden en geld te pinnen.

Fraude met pin/creditcardbetalingen (zoals skimming) neemt toe.   

In Rio de Janeiro vinden veel berovingen en overvallen plaats op en rond toeristische trekpleisters (zoals stranden). De autoriteiten in Rio de Janeiro waarschuwen voor een verhoogd veiligheidsrisico door een toename van criminaliteit in het toeristenseizoen. Vooral in de periode van december tot en met de Carnaval. De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen. De politie treedt zeer hard op tegen criminelen.

Zware criminaliteit in Brazilië vooral door drugs

De zware criminaliteit in Brazilië heeft vaak te maken met drugshandel en richt zich niet direct op toeristen. Het zet Braziliaanse jongeren wel aan tot criminaliteit, het gebruiken van drugs en drugshandel. En dat leidt weer tot straatroof en kinderprostitutie. In de achterbuurten (favela’s) van Rio de Janeiro en São Paulo zijn regelmatig schietpartijen. Bendes vechten onderling ruzies uit of nemen wraak op de politie. Daarbij vallen door zwerfkogels vaak doden. Ook iemand die toevallig langsloopt kan hiervan slachtoffer worden.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga zo min mogelijk alleen over straat, probeer met andere mensen op te trekken;
 • vermijd geïsoleerde, verlaten straten, pleinen en stranden;
 • bezoek geen sloppenwijken (favela’s), de armere buurten van de steden; ook niet in georganiseerde tours;
 • informeer in uw hotel naar de veiligheidssituatie van de locatie die u wilt bezoeken;
 • wees alert op straat, in het openbaar vervoer en in een taxi;
 • volg niet zomaar een gps-route. Die geeft mogelijk wel de kortste route aan, maar die laat u daardoor ook via onveilige buurten rijden;
 • wees alert op diefstal en berovingen op de stranden. Niet alleen op de stranden van de Copacabana of Ipanema maar ook op stranden in andere delen van het land;
 • wees alert na zonsondergang. Vaak vinden dan gewapende overvallen plaats;
 • draag geen opvallende horloges, sieraden of handtassen;
 • wees alert bij het gebruik van mobiele telefoons op straat, strand en in het openbaar vervoer;
 • draag geld en creditcards op uw lichaam. Zorg dat uw geldriem of portemonnee niet zichtbaar is;
 • neem uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, niet mee op straat en bewaar deze documenten op een veilige plek. Maak eventueel kopieën of foto’s die u op uw telefoon bewaart;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop;
 • vermijd stadsbussen in grote steden. Bussen die tussen de steden rijden zijn over het algemeen goed.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit/LHBTI worden niet algemeen geaccepteerd

Het in het openbaar tonen van homoseksualiteit/LHBTI wordt niet algemeen geaccepteerd in Brazilië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. Bijvoorbeeld bij familie, vrienden en uw hotel of pousada.

Naar boven

Gezondheid

Gele koorts

In Brazilië is er kans op besmetting met gele koorts. Vooral in de deelstaten São Paulo en Minas Gerais. Laat u goed informeren of u een vaccinatie nodig heeft. Ga naar de website van het Center for Desease Control and Prevention (CDC), hier vindt u een kaart van de risicogebieden.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Overstromingen en aardverschuivingen

Het regenseizoen in Brazilië loopt van november tot maart in het zuiden en zuidoosten en van april tot juli in het noordoosten van het land. Zware regenval kan de bereikbaarheid verstoren, met name in landelijke gebieden. Overstromingen en aardverschuivingen komen vaak voor bij hevige regenbuien. Vooral in de armere stedelijke gebieden. Tijdens of kort na het regenseizoen zijn wegen soms onberijdbaar. Bekijk de geactualiseerde informatie van de overheid over de staat van het Braziliaanse wegennet over heel het land. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie waar u naar toe reist.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een crisissituatie

Bent u in het land en is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Brazilië kunt u krijgen bij de ambassade van Brazilië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven