Reisadvies Botswana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 25-07-2018 | Nog steeds geldig op: 20-02-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Botswana' (PDF, 310 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pretoria (Zuid-Afrika), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt.  Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Botswana. Wees alert en neem geen onnodige risico's. Houd bij reizen in Botswana rekening met het volgende:

In Botswana komt criminaliteit voor. Zie rubriek 'criminaliteit'.

Verkeersveiligheid

De wegen in Botswana zijn meestal goed. Soms zijn er wilde dieren en vee op de weg, vooral na zonsondergang. Ze zijn vaak niet goed te zien, of op tijd te zien. Het is daarom beter om niet buiten de stad te rijden in het donker. Als er een ongeluk gebeurt, duurt het lang voordat hulp ter plekke is.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Botswana op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 991.

Geen Nederlandse ambassade in Botswana

Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Gaborone.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

In Botswana komt criminaliteit voor. Vooral in de grotere plaatsen als Gaborone, Francistown en Maun. De criminaliteit kan gewelddadig zijn. Berovingen en inbraken komen voor. Dit gebeurt in woonwijken en ook in toeristische accommodaties. Soms worden auto’s overvallen, vooral terreinwagens. En er worden soms geparkeerde auto’s gestolen.

Ga in het donker niet alleen de straat op, vooral als vrouw. Verkrachting en aanranding komen ook voor in Botswana.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees, ook overdag, op uw hoede en loop niet alleen over straat;
  • rijd, ook overdag, altijd met de ramen en deuren van uw auto gesloten;
  • parkeer uw auto op een bewaakte parkeerplaats;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt; geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

In grotere plaatsen kunt u meestal veilig een taxi nemen. Wees voorzichtig met het nemen van taxi’s in kleinere plaatsen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire gebouwen of regeringsgebouwen. Dit is verboden. U riskeert dat uw camera wordt afgepakt en u een boete krijgt. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan eerst toestemming.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Botswana. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen.  Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Botswana moet uw paspoort minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij binnenkomst. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Botswana kunt u krijgen bij het consulaat van Botswana in Amsterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Vanaf 1 oktober 2016 heeft Botswana de regels om het land in te reizen aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Botswana in- of uitreizen. Deze regels gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Botswana. Meer informatie kunt u vinden bij het Ministerie van Nationality, Immigration and Gender Affairs.

Reist u naar Botswana via Zuid-Afrika? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u reizen met een 4x4? Gebruik dan een GPS/autonavigatiesysteem en volg de aanwijzingen van de lokale gids/autoriteiten op. Neem veel (drink) water mee.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven