Reisadvies Bhutan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode van Bhutan is oranje, want Bhutan is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Bhutan als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Bhutan en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Bhutan
Download 'Kaart bij reisadvies Bhutan' (PDF, 98 kB)

Reischecklist Bhutan

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Bhutan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. 

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bhutan . Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Bhutan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen.

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Criminaliteit

In Bhutan komt weinig criminaliteit voor behalve (kleine) criminaliteit zoals berovingen op straat vaak. waar toeristen komen. Buitenlanders kunnen het slachtoffer worden van oplichters. Let goed op uw geld en bezittingen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Ook overdag vinden namelijk overvallen en berovingen plaats.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Betaal bij voorkeur contant en neem alleen het geld dat u nodig heeft voor de dag en geen waardevolle spullen mee.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Bhutan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +316 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Alle grenzen in Bhutan zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Buitenlanders in het bezit van een werkvergunning voor Bhutan kunnen alleen met speciale reliefvluchten inreizen. Actuele informatie over de COVID 19 situatie in Bhutan kunt u terugvinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bhutan (informatie in het Engels).

Personen die aankomen in Bhutan zijn verplicht 21 dagen in quarantaine te gaan.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Bhutan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Bhutan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Bhutan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medische zorg

Als u zich onwel voelt of u heeft medicijnen nodig, moet u naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis gaan. Het medisch systeem in Bhutan functioneert goed.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Door de COVID-19-pandemie is er beperkt luchtverkeer naar en van Bhutan ook naar de buurlanden (India, Bangladesh, Thailand). Alleen burgers van Bhutan en burgers van de bestemmingslanden mogen vliegen. Buitenlanders worden alleen toegelaten met een werkvergunning voor Bhutan.

Lees de laatste informatie over wijzigingen en mogelijke gevolgen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De wegen in Bhutan zijn vaak smal en onverlicht. De wegen gaan altijd door de bergen en vangrails zijn er meestal niet. Vooral in het regenseizoen (moessontijd) kunnen er aardverschuivingen zijn. Reis daarom niet in de avond en in de nacht.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Bhutan.

Kleding

Lokale gebruiken en tradities worden zeer serieus genomen in Bhutan. U moet deze altijd respecteren. Zo moet u bij het bezoeken van tempels gepaste kleding dragen. Bedek uw schouders en benen.

Drugs

Er geldt voor het bezit van drugs (ook kleine hoeveelheden) een zware gevangenisstraf.

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Op 18 februari 2021 werd een nieuwe wet door de koning van Bhutan goedgekeurd. Door de goedkeuring van deze wet zijn homoseksuele handelingen niet langer strafbaar. 

Geld pinnen

ATM’s zijn op steeds meer plaatsen beschikbaar. Banken bieden ook internet bankieren aan. Gebruik van de Western Union Bank en creditcards van Visa, Mastercard, American Express is ook mogelijk.

Tabak

Het gebruiken, kopen en verkopen van tabaksproducten is verboden in Bhutan. Er mag niet gerookt worden op openbare plaatsen.

Fotograferen

Het nemen van foto’s in tempels, kloosters en andere religieuze plaatsen is vaak niet toegestaan. Overleg dit voor uw bezoek met uw gids.

Gezondheid

Het wordt afgeraden kraanwater te drinken, flessenwater is makkelijk te verkrijgen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Bhutan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 113
Politie: 111
Ambulance: 112
Brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +316 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Bhutan

Er is geen Nederlandse ambassade in Bhutan. Neem bij vragen contact op met de ambassade in New Delhi, India.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven