Reisadvies Belize | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode voor Belize is oranje. Vanaf 16 januari 2022 is Belize door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat u vanaf dan in quarantaine moet als u in Nederland aankomt. Ook moet u een quarantaineverklaring overleggen. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Belize en Nederland vindt u in de rubriek Coronavirus. Lees het hele reisadvies.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Belize is oranje, want het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Belize op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Belize? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Belize? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland
Kaart bij reisadvies Belize
Download 'Kaart bij reisadvies Belize' (PDF, 350 kB)

Reischecklist Belize

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Belize favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Belize. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Belize. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

In 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Criminaliteit

In Belize komt zware criminaliteit voor. Bendes plegen bijvoorbeeld gewapende berovingen. De bendes zijn vooral actief in de afgelegen gebieden en in de zuidelijke wijken van Belize City.

Straatroof komt voor. Soms wordt daarbij geweld gebruikt. Ook toeristen zijn soms het slachtoffer. In de toeristische gebieden is weinig criminaliteit.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd onverlichte straten.
 • Reis liever niet alleen, maar in groepen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Houd uw waardevolle spullen uit het zicht en draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Wilt u met een gids buiten de toeristengebieden reizen? Controleer dan of u deze persoon kunt vertrouwen en of hij de juiste papieren heeft.
 • Blijf niet te lang in Belize City maar reis zo snel mogelijk door naar uw toeristische bestemming.

Natuurgeweld

In Belize kunnen van ongeveer juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Belize en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Belize inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Belize heeft nog steeds strenge inreisbeperkingen.

Het internationale vliegveld (Philip Goldson International Airport) is open met een beperkt vluchtschema. De landsgrenzen zijn open.

Reis alleen als het noodzakelijk is.

Als u moet reizen dan gelden de volgende inreismaatregelen als u per vliegtuig in Belize aankomt:

 • Alle reizigers vanaf 5 jaar en ouder moeten bij aankomst op de luchthaven een coronabewijs met volledige vaccinatie (minimaal 14 dagen oud) laten zien, en
 • een negatief PCR/NAAT-testresultaat laten zien, niet ouder dan 96 uur bij aankomst of een negatief antigeen-sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur bij aankomst laten zien. De testen moeten goedgekeurd zijn door het ministerie van Gezondheid van Belize.
 • Reizigers mogen alleen verblijven in een ‘Gold Standard hotel’ of in de ‘Tourism Safe Corridor’ die door gecertificeerde reisorganisaties geregistreerd staan. Deze hotels zijn gekeurd op hun coronamaatregelen. Hier vindt u de lijst met Gold Standard Hotels (informatie in het Engels).
 • Kunt u geen coronabewijs of negatief testresultaat laten zien? Dan moet u bij aankomst op eigen kosten een sneltest laten uitvoeren. De kosten zijn voor eigen rekening. Let op: als u positief test op het vliegveld, moet u op eigen kosten 14 dagen verplicht in quarantaine.

Als u moet reizen en u komt Belize binnen via de landsgrens dan gelden de volgende maatregelen:

 • Alle reizigers die Belize binnenkomen via de noord- en westgrenzen, wordt een antigeen-sneltest afgenomen door het ministerie van Gezondheid van Belize. De kosten zijn voor eigen rekening. Op deze grensovergangen wordt geen andere (buitenlandse) PCR/NAAT-test of antigeen-sneltest geaccepteerd.

Neem contact op met uw reisorganisatie of uw vliegmaatschappij voor meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Algemene maatregelen

Er zijn reisbeperkingen ingesteld. Tussen 19.00 uur en 4.00 uur mag niet in het openbaar gereden worden. Uitzonderingen zijn de gebieden van San Pedro, Caye Caulker, Placencia en Hopkins. Lees meer informatie over de lokale maatregelen op de website van de overheid van Belize (informatie in het Engels).

Het gebruik van mondkapjes is verplicht in openbare ruimtes.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Belize

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Belize de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Belize te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Buitenlandse reizigers mogen alleen met een gecertificeerd reisbureau door het land reizen. Er mag geen gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer. We raden u aan om contact op te nemen met uw hotel hoe u bij het hotel kunt aankomen. Sommige hotels hebben een eigen ophaalservice vanaf de luchthaven naar het hotel en hotel naar luchthaven, maar dit is afhankelijk van de locatie van uw hotel. Alleen goedgekeurde vervoersmaatschappijen zijn toegestaan om reizigers te vervoeren. Dit geldt voor 2 binnenlandse luchtvaartmaatschappijen, voor autoverhuurbedrijven en taxibedrijven. Actuele informatie kunt u lezen op de website van de overheid van Belize (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Belize.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Belize streng bestraft.

Let op ‘tol’ bij grensovergang tussen Mexico en Belize

Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico wordt regelmatig door douanebeambten aan reizigers gevraagd een ‘tol’ te betalen. Deze ‘tol’ moet worden betaald om de grens over te steken. Dit gebeurt vooral aan de Mexicaanse kant van de grens. De bedragen van de ‘tol’ liggen vaak hoger dan de normale tarieven. Vooral aan vrouwen die alleen reizen wordt soms zo’n ‘tol’ gevraagd. Controleer wat de normale tarieven zijn.

LHBTIQ’s zijn niet algemeen geaccepteerd

LHBTIQ’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers) worden over het algemeen niet geaccepteerd in Belize. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Belize en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Belize

Er is geen Nederlandse ambassade in Belize. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad, Mexico.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Belize City.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven