Reisadvies Belize | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-03-2019 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek 'Wijs op reis'.

Kaart bij reisadvies Belize
Download 'Kaart bij reisadvies Belize' (PDF, 337 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad (Mexico), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Geen Nederlandse ambassade in Belize

Er is geen Nederlandse ambassade in Belize. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Mexico-Stad, Mexico.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Belize City.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Wees alert in het grensgebied tussen Belize en Guatemala. Beide landen maken aanspraak op het gebied en hebben een grensconflict. Wilt u de grens oversteken, gebruik dan alleen de officiële grensovergangen.

Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen in Belize. Vooral voor het zuiden van Belize City. In het hele land worden geweldsmisdrijven gepleegd.

Naar boven

Criminaliteit

In Belize komt zware criminaliteit voor. Bendes plegen bijvoorbeeld gewapende berovingen en verkrachtingen. De bendes zijn vooral actief in de afgelegen en dichtbeboste gebieden. Maar ook in de zuidelijke wijken van Belize City en in George Street en Kraal Road. Ook is in de laatste jaren de criminaliteit toegenomen in San Pedro, Caye Caulker en andere plekken waar veel toeristen komen. Zoals bijvoorbeeld in het centrum van andere steden. Straatroof komt veel voor. Soms wordt daarbij geweld gebruikt. Ook toeristen zijn soms het slachtoffer.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd onverlichte straten;
 • reis liever niet alleen, maar in groepen;
 • wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag
 • vinden namelijk de meeste overvallen plaats;
 • ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
 • houd uw waardevolle spullen uit het zicht en draag geen opvallende
 • sieraden of juwelen;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • wilt u met een gids buiten de toeristengebieden reizen? Ga dan na of het een betrouwbaar persoon is met de juiste papieren;
 • blijf niet te lang in Belize City maar reis zo spoedig mogelijk door naar de toeristische bestemming.

Aangifte doen van een misdrijf

Heeft u met een misdrijf te maken gekregen en wilt u aangifte doen? Dan neemt de politie een verklaring van u af. Daarna stelt de politie een onderzoek in. Dat kan een aantal weken duren. Wilt u een kopie van het politierapport, dan kunt u dat alleen bij de belangrijkste politiebureaus krijgen. Dat zijn San Ignacio, Benque Viejo, Dangriga en Punta Gorda. Het maakt dan niet uit waar u de verklaring heeft afgelegd. U moet wel een klein bedrag betalen voor de kopie.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

LHBTI’s zijn niet algemeen geaccepteerd

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse personen) worden over het algemeen niet geaccepteerd in Belize. Houd daar rekening mee.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Belize streng gestraft.

Let op ‘tol’ bij grensovergang tussen Mexico en Belize

Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico wordt regelmatig door douanebeambten aan reizigers gevraagd een ‘tol’ te betalen. Deze ‘tol’ moet worden betaald om de grens over te steken. Dit gebeurt vooral aan de Mexicaanse kant van de grens. De bedragen van de ‘tol’ liggen vaak hoger dan de normale tarieven. Vooral aan vrouwen die alleen reizen wordt soms ‘tol’ gevraagd. Controleer wat de normale tarieven zijn.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Belize kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige website van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Belize kunt u krijgen bij de ambassade van Belize in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven