Reisadvies Belarus (Wit-Rusland) | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Het reisadvies voor Belarus (Wit-Rusland) is oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Belarus (Wit-Rusland) is oranje. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Belarus (Wit-Rusland)? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Belarus (Wit-Rusland)? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Belarus
Download 'Kaart bij reisadvies Belarus' (PDF, 228 kB)

Reischecklist Belarus (Wit-Rusland)

Let op: Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u om niet naar de grensgebieden in het westen en zuiden van Belarus (de grenzen met Letland, Litouwen, Polen en Oekraïne) te reizen en daar alleen te gaan als dat echt noodzakelijk is.

Reist u naar Belarus? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Belarus favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Belarus reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Belarus geldt dat uw paspoort nog 90 dagen geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt.
 • Nederlanders hebben een visum nodig voor Belarus. Er geldt een visum vrijstelling bij kort verblijf, maximaal 30 dagen, als u aankomt en vertrekt via Minsk International Airport en de luchthavens in Brest, Vitebsk, Mogilev, Gomel en Grodno. Omdat er vanaf juni 2021 sancties van kracht zijn op het vliegverkeer van en naar de Europese Unie, kunt u tot nader order niet direct vanuit de Europese Unie naar een van deze luchthavens in Belarus vliegen. Als u via de Russische Federatie naar Belarus vliegt, geldt de visum vrijstelling voor kort verblijf niet. U heeft dan dus wel een visum nodig. Meer informatie kunt u verkrijgen bij de ambassade van Belarus in Den Haag.
 • Nederlanders die met een internationale vlucht (let op: niet via Rusland) visumvrij in Belarus zijn aangekomen (voor maximaal 30 dagen), moeten in geval van ziekte, natuurrampen of andere onverwachte situaties waardoor zij Belarus niet voor het aflopen van de verblijfsperiode en/of per vliegtuig (niet via Rusland) kunnen verlaten, moeten een uitreisvisum aanvragen om het land te kunnen verlaten. Dit uitreisvisum kan bij de territoriale kantoren van het departement Burgerschap en Migratie van het Belarussische ministerie van Binnenlandse Zaken aangevraagd worden. Deze territoriale kantoren zijn over het hele land verspreid. Daar vindt ook de registratie van paspoorten plaats. Vraag uw hotel of gastheer naar het dichtstbijzijnde kantoor.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Bij vertrek uit Belarus naar de Russische Federatie ontvangen buitenlandse burgers een migratiekaart van de autoriteiten van de Republiek Belarus. De migratiekaart wordt vóór de binnenkomst in de Russische Federatie ingevuld. Reizigers moeten deze migratiekaart aan de autoriteiten van de Russische Federatie laten zien.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Belarus. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem absoluut geen drugs mee naar Belarus. In veel landen, waaronder ook in Belarus, staan (heel) hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Reis alleen naar de grensgebieden met Oekraïne in het zuidoosten van Belarus als dat noodzakelijk is.

De grensgebieden in het zuidoosten zijn radioactief besmet en er is een exclusiezone ingesteld. Grote delen van Belarus raakten in 1986 radioactief besmet door een ongeluk in de kerncentrale van de stad Tsjernobyl. Deze stad ligt in Oekraïne, aan de zuidelijke grens met Belarus. De exclusiezone mag alleen bezocht worden met speciale toestemming van de autoriteiten van de zone.

Demonstraties

Sinds de begin augustus 2020 gehouden presidentsverkiezingen is het op sommige plaatsen in Belarus af en toe onrustig. Er worden nog steeds mensen gearresteerd, waarbij soms sprake lijkt te zijn van willekeur. Het hebben van een buitenlandse nationaliteit beschermt u niet tegen arrestatie en/of een gevangenisstraf. Blijf altijd uit de buurt van demonstraties of plaatsen waar kleine of grote groepen mensen bij elkaar komen. Vermijd het dragen van witte en rode kleding, aangezien dat door de overheid als steun aan de oppositie kan worden gezien.

Belarus heeft een strenge overheid. Politie of leger maken soms hardhandig een eind aan demonstraties en pakken demonstranten op. Vermijd demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Belarus en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Belarus inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Belarus als dat noodzakelijk is.

Inreisbeperkingen

Nederlandse reizigers die een vaccinatiebewijs kunnen laten zien, hoeven geen PCR-test te doen. Het vaccinatiebewijs van volledige vaccinatie moet het originele certificaat zijn (op papier of een print kopie ervan), dat niet minder dan een maand en niet meer dan 12 maanden geleden is afgegeven. Dit certificaat mag alleen in het Wit-Russisch, Russisch of Engels zijn geschreven.

Niet gevaccineerde reizigers van 6 jaar en ouder die Belarus (Wit-Rusland) willen binnenkomen, moeten een PCR-testuitslag laten zien dat vóór aankomst maximaal 72 uur is. Dit testbewijs moet een geprinte of elektronische document zijn die door een geaccrediteerd COVID-19 PCR-testlaboratorium is uitgegeven en in het Russisch, Wit-Russisch of Engels zijn geschreven.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen eisen dat de test aangetoond moet worden met de app "Reizen zonder COVID-19", die beschikbaar is in App Store en Google Play. Deze app is ook geldig voor Rusland. Deze testplicht geldt niet voor mensen die een vergunning  hebben voor permanent of tijdelijk verblijf in Belarus.

Reizigers moeten aan de grens een formulier invullen waarin zij aangeven waar ze verblijven. De politie (lokale autoriteiten) kunnen zomaar controles uitvoeren. Mocht men tijdens een controle niet op locatie zijn, dan kan een boete worden gegeven.

Lees meer over de (in)reisbeperkingen en mogelijke uitzonderingen op de website van het Staatsgrenscomité van de Republiek Belarus (informatie in het Engels en Russisch). Nederlanders (vanaf 6 jaar) die Belarus in willen reizen moeten een document (in het Russisch, Wit-Russisch of Engels) bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat de reiziger uiterlijk 72 uur voor aankomst in Belarus negatief is getest op COVID-19 in een geaccrediteerd PCR-testlaboratorium. Bij aankomst moeten reizigers ook een verklaring (covid-19 passenger self declaration) invullen. Deze testverplichting geldt niet als u een vergunning heeft voor permanent of tijdelijk verblijf in Belarus. Het is weer mogelijk om als reiziger met een geldig Wit-Russisch visum het land te verlaten via de landsgrenzen.

Coronamaatregelen in Belarus

Om verspreiding van het coronavirus in Belarus te verkleinen hebben de autoriteiten van Belarus enkele maatregelen genomen. De officiele informatie over aantallen besmettingen en de algemene corona-situatie in het land valt niet onafhankelijk te verifieren. Voor de zekerheid wordt u aangeraden strikte persoonlijke voorzorgsmaatregelen te treffen teneinde te voorkomen dat u besmet raakt met corona.

Inreis in Belarus voor buitenlanders via de doorlaatposten aan de landgrenzen is alleen toegestaan voor:

 • buitenlanders die naaste familieleden hebben in Belarus ((adoptie)ouders, (adoptie) kinderen, broers en zussen, grootouders, kleinkinderen);
 • echtgenoten van buitenlanders die toestemming hebben voor een permanent verblijf in Belarus, of burgers van Belarus;
 • vreemdelingen die naar Belarus komen om te studeren aan Belarussische onderwijsinstellingen;
 • personen die naar Belarus reizen met het doel gevaccineerd te worden tegen COVID-19.

Diverse grote bijeenkomsten binnen zijn geannuleerd. Het openbaar vervoer en horeca kent geen formele beperkingen. Het advies is om uw eigen, zo strikt mogelijke, voorzorgsmaatregelen te treffen.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Belarus

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Belarus de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten in Belarus te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Vanwege internationale sancties vliegen er op dit moment bijna geen vliegtuigen van en naar Belarus. Er zijn sinds juni 2021 geen directe vluchten van en naar de EU, het VK of de VS; de meest gebruikte routes om vanuit Europa naar Belarus te vliegen zijn via Istanbul (Turkish Airlines) en via Moskou (Aeroflot).

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Grenzen

Er zijn controles bij grensovergangen.

Voor reizen naar of vanuit Rusland over land via Belarus gelden er beperkingen bij de grens. Als u niet de nationaliteit van Belarus of Rusland heeft mag u de grens niet oversteken. Deze grens is officiëel alleen open voor mensen met de Belarussische of Russische nationaliteit. U zult bij de grens worden tegengehouden. Ook al heeft u een visum. Gebruik een andere route, bijvoorbeeld via de Baltische staten.

Verkeer

Op de doorgaande wegen in Belarus wordt tol geheven. U moet hiervoor aan de grens een elektronisch tolkastje voor in de auto aanschaffen. Kijk voor informatie over het elektronisch tol betaalsysteem in Belarus op de website de website van BelToll.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Belarus.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, in het bijzonder het kantoor van de president. Maak geen foto’s van militaire objecten. Maak geen foto’s van demonstraties en de hierbij mogelijk ingezette ordetroepen.

Als u toch foto’s neemt, loopt u het risico te worden verhoord door de politie en/of inlichtingendiensten. De autoriteiten kunnen de opnames verwijderen of de apparatuur in beslag nemen.

Drugs

Er is een zerotolerance-beleid voor softdrugs en harddrugs. Ook bij een geringe hoeveelheid drugs kan er een gevangenisstraf worden opgelegd.

Demonstraties

Rood en wit zijn de kleuren van de recente demonstraties. Claxonneren wordt gezien als openbare steunbetuiging aan de oppositie. Hierop kan in extreme gevallen worden gereageerd met geweld of justitiële vervolging. Vermijd gedrag dat kan worden opgevat als steun aan de demonstraties of aan de oppositie.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Lokale hulpdiensten

Bent u in Belarus en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 102
 • Ambulance: 103
 • Brandweer: 101
 • Ministerie van Noodsituaties: 112 (24/7 te bereiken)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlands ambassadekantoor in Belarus

Er is een Nederlands ambassadekantoor in de hoofdstad Minsk. Raadpleeg voor meer informatie de website van het Nederlandse ambassadekantoor in Minsk. Het lokale noodnummer van het ambassadekantoor is: 044-731-0016.

In geval van nood kunt u daarnaast terecht bij de Nederlandse ambassade in Warschau (Polen). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven