Reisadvies Bangladesh | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-09-2021 | Nog steeds geldig op: 27-09-2021

De kleurcode van Bangladesh is oranje, want Bangladesh is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen als het noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Meer informatie over de in Bangladesh en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Bangladesh.
Download 'Kaart bij reisadvies Bangladesh' (PDF, 242 kB)

Reischecklist

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Bangladesh favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bangladesh. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Bangladesh. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Chittagong Hill Tracts

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de Chittagong Hill Tracts. Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts reizen met toestemming van de autoriteiten. Neem voor het krijgen van deze toestemming contact op met een (lokale) reisagent. Door de algemene spanningen in de Chittagong Hill Tracts, de aanwezigheid van gewapende groeperingen en de drugssmokkel in deze regio is dit gebied erg onveilig. Het gaat vooral om de districten Rangamati, Khagrachari en Bandarban. Houd hier rekening mee.

Grens met Myanmar

Door geweld in Myanmar zijn honderdduizenden Rohingya’s vanuit Myanmar naar het grensgebied met Bangladesh gevlucht. Zij bevinden zich in de vluchtelingenkampen in het district Cox’s Bazar. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in dit gebied. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Recentelijk is de veiligheidssituatie in het grensgebied in het Cox Bazar District verder verslechterd, ook door de actuele situatie en spanningen in Myanmar. Eventuele noodzakelijke reizen naar het grensgebied tussen het Cox Bazar District en Myanmar moeten goed worden voorbereid. U moet ook de veiligheidsmaatregelen in acht nemen, omdat er een reëel risico bestaat om slachtoffer te worden van geweld of criminaliteit.

In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor:

 • de Baai van Bengalen
 • de Sundarbans
 • de grote rivieren

Terrorisme

Er is een latente terrorismedreiging in het hele land. De veiligheidsautoriteiten pakken met regelmaat verdachten op en vinden daarbij soms bommaterialen.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Denk hierbij aan openbare ruimten van internationale hotels, grote supermarkten en restaurants. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van aanslagen en geweld. Ook kunnen politie instellingen, militaire instellingen (inclusief controleposten) en buitenlandse instellingen doelwit zijn.

Neem verder de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd grote bijeenkomsten, demonstraties, drukke publieke plaatsen, grote groepen mensen, regeringskantoren en kantoren van politieke partijen.
 • Wees alert bij politieposten en militaire posten.
 • Voorkom routine in uw verplaatsingen, varieer in routes en tijdstippen.
 • Verplaats uzelf zoveel mogelijk per auto.
 • Overleg bij reizen door het land met uw contactpersonen of er ter plekke aanvullende veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.

Criminaliteit

Reizigers kunnen in Bangladesh met diefstal en berovingen te maken krijgen. Criminelen overvallen soms treinen, bussen en boten. Berovingen van passagiers in CNG's (kleine 3-wiel taxi's) en riksja’s (fietstaxi’s) vinden regelmatig plaats. Verder worden in Bangladesh soms (niet-westerse) kinderen of zakenlieden ontvoerd voor losgeld. In aanloop naar en tijdens de Ramadan kan de criminaliteit toenemen. Houd hier rekening mee.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd baby-taxi’s en riksja’s (fietstaxi’s).
 • Bestel een taxi, bij voorkeur via het hotel, deze zijn meestal betrouwbaarder. Wees alert.
 • Let goed op in het openbaar vervoer. Het is beter om niet alleen met het openbaar vervoer te reizen, zeker niet ’s nachts.
 • Verplaats u per auto.
 • Ga na zonsondergang niet de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. 
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In Bangladesh kunnen demonstraties en 24-uursstakingen voorkomen, de zogenoemde ‘hartals’ (stakingsacties). Deze 'hartals' en demonstraties kunnen leiden tot geweld. Bijvoorbeeld het in brand steken van bussen of auto’s en het op straat gooien van explosieven. Ook kan het verkeer ernstig worden gehinderd. Vermijd daarom demonstraties.

Grens met India

In het grensgebied tussen India en Bangladesh vinden soms schietincidenten plaats. Deze incidenten zijn niet gericht op (westerse) buitenlanders. Het is van belang waakzaam te blijven in de grensgebieden en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen als u over land van Bangladesh naar India reist (momenteel is de grens gesloten, zie rubriek ‘Coronavirus).

Natuurgeweld

In Bangladesh kunnen van maart tot en met november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Dan kunnen er ook overstromingen zijn. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van het Severe Weather Information Centre (informatie in het Engels).

Ook worden er regelmatig aardschokken gevoeld in Bangladesh.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Bangladesh en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen en quarantaineregels

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Bangladesh inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

De lokale overheid heeft de coronamaatregelen aangescherpt in verband met de wereldwijde coronapandemie.

Het internationale vliegverkeer naar Bangladesh is hervat.

De reiziger die Bangladesh mag inreizen, moet bij aankomst in Bangladesh een negatieve COVID-PCR testresultaat laten zien, die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek. Daarnaast moet een ‘Health Declaration Form’ worden ingevuld. Deze kunt u downloaden via deze link (informatie in het Engels).

Er zijn voor passagiers uit Nederland quarantainemaatregelen verplicht gesteld. Vanaf 1 mei 2021 heeft Bangladesh landen in 3 categorieën ingedeeld. Voor deze categorieën gelden verschillende quarantainemaatregelen. Nederland is momenteel in categorie B ingedeeld. Dit houdt in dat de reiziger bij aankomst in Bangladesh 14 dagen in thuisquarantaine moet gaan. Bij het inchecken moet de vliegmaatschappij de hotelboeking verifiëren. Alle kosten zijn voor eigen rekening.

Voor reizigers uit categorie A landen geldt een inreisverbod. Voor reizigers uit categorie B landen geldt quarantaine in door de overheid aangewezen hotels.

Voor meer informatie over de quarantaineregels zie de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website Civil Aviation Authority of Bangladesh (informatie in Engels).

Grens met India gesloten

Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in India heeft de overheid van Bangladesh de grens bij India gesloten. Momenteel staan enkele grensposten weer beperkt verkeer toe. De situatie verandert voortdurend, dus zorg dat u zich via lokale bronnen goed laat informeren over de (on)mogelijkheden.

Coronamaatregelen

Volg de adviezen van de lokale overheid op zoals het overal dragen van een mondkapje, afstand houden, hygiënemaatregelen.

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus in Bangladesh de website van het Institute for Epidemiologie Disease Control and Research (IEDCR) (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. U moet als u uit Bangladesh naar Nederland reist een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland óf een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Bangladesh moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Kijk voor informatie over gezinsquarantaine op de website van de Rijksoverheid.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. Als u gevaccineerd bent hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Kijk voor informatie over uitzonderingen op de quarantaineplicht op de website van de Rijksoverheid. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Kijk voor informatie over quarantaineverklaringsformulieren op de website van de Rijksoverheid.

Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag kunnen overleggen en moet u in (thuis)quarantaine gaan.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in Bangladesh

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Bangladesh de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

In de wintermaanden (van november tot februari) neemt de luchtvervuiling verder toe in de grote steden. Dit geldt vooral voor de hoofdstad Dhaka. Check de luchtkwaliteit via de website van airvisual (informatie in het Engels).

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Bangladesh te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het internationale vliegverkeer naar Bangladesh is hervat.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels) en de website Civil Aviation Authority of Bangladesh (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Vergeleken met Nederland is het wegverkeer en openbaar vervoer in Bangladesh chaotisch en gevaarlijk. Bijna niemand houdt zich aan verkeersregels. Daardoor zijn er veel ongelukken.

Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. Wilt u met de auto reizen? Maak gebruik van een goede en betrouwbare chauffeur die de omgeving kent. Bijvoorbeeld een reservering via uw hotel. 

Openbaar vervoer en (veer)boten

Reis niet in overvolle bussen of (veer)boten. Bussen zijn vaak in slechte staat en niet betrouwbaar. (Veer)boten in Bangladesh zijn vaak oud en overvol. Daardoor zijn er regelmatig scheepsrampen en verdrinken soms honderden mensen tegelijk.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Bangladesh.

Homoseksualiteit 

 Homoseksualiteit en uitingen hiervan zijn bij wet verboden in Bangladesh. Homoseksualiteit wordt ook niet algemeen geaccepteerd in Bangladesh. Bangladesh is in toenemende mate conservatief en LHBTIQ dienen zeer voorzichtig te zijn in openlijke uitingen van hun seksuele voorkeur. Houd daar rekening mee.

Sociale media

Er is een mogelijkheid dat bij politieke spanningen, de algemene internettoegang (inclusief de sociale media) (tijdelijk) wordt geblokkeerd.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Bangladesh en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 999
 • Brandweer 0295 555 555
 • Ambulance United Hospital: 0191 400 1234 (alleen in Dhaka)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Dhaka

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Dhaka.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven