Reisadvies Bangladesh | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-04-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Informatie over de verkiezingen is verwijderd.

Kaart bij reisadvies Bangladesh
Download 'Kaart bij reisadvies Bangladesh' (PDF, 227 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dhaka, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van aanslagen en geweld. Ook kunnen politie instellingen, militaire instellingen (inclusief controleposten) en buitenlandse instellingen doelwit zijn.

Er geldt een terrorismedreiging in het hele land. Vermijd grote bijeenkomsten, regeringskantoren en kantoren van politieke partijen.

Door geweld in Myanmar zijn honderdduizenden Rohingya’s vanuit Myanmar naar het grensgebied met Bangladesh gevlucht. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in dit gebied. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. 

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra  gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Bangladesh kunnen demonstraties en 24-uursstakingen voorkomen, de zogenoemde ‘hartals’. Deze hartals en demonstraties kunnen leiden tot geweld. Bijvoorbeeld het in brand steken van bussen of auto’s en het op straat gooien van explosieven. Ook kan het verkeer ernstig worden gehinderd. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar de veiligheidssituatie per plaatse

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Er is een mogelijkheid dat in tijden van politieke spanning sociale media (tijdelijk) worden geblokkeerd.

Verkeersveiligheid

Het verkeer en openbaar vervoer in Bangladesh zijn gevaarlijk:

 • Bijna niemand houdt zich aan verkeersregels. Daardoor zijn er veel ongelukken;
 • bussen zijn vaak in slechte staat en niet betrouwbaar;
 • (veer)boten in Bangladesh zijn vaak oud en overvol. Daardoor zijn er regelmatig scheepsrampen en verdrinken soms honderden mensen tegelijk.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis in het donker niet buiten de steden;
 • wilt u met de auto reizen? Maak gebruik van een goede en betrouwbare chauffeur die de omgeving kent;
 • reis niet met een overvolle veerboot of bus.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 of bel naar de Dhaka Metropolitan police 832 25 01 - 9,  ambulance Apollo Hospital 01714090000 of /United Hospital:01914001234, 199 (brandweer). Deze alarmnummers zijn alleen te bereiken in de hoofdstad Dhaka.

Nederlandse ambassade in Dhaka

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Dhaka op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

In heel Bangladesh zijn veiligheidsincidenten mogelijk. Dit komt door de onrustige politieke situatie en anti-terrorisme activiteiten van de overheid.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Chittagong Hill Tracts. Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts reizen met toestemming van de autoriteiten. Het kan er onveilig zijn.

Let op, veiligheidsrisico’s

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s voor het overgrote deel van Bangladesh.
In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor:

 • de Baai van Bengalen;
 • de Sundarbans;
 • de grote rivieren.
Naar boven

Criminaliteit

Reizigers kunnen in Bangladesh met diefstal en berovingen te maken krijgen. Criminelen overvallen soms treinen, bussen en boten. Zij werken vaak in paren op motorfietsen en in ‘baby-taxi’s’ (kleine 3-wiel taxi’s, CNG genaamd).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd baby-taxi’s en riksja’s (fietstaxi’s);
 • bestel een taxi per telefoon, deze zijn meestal betrouwbaarder. Wees alert;
 • let goed op in het openbaar vervoer. Het is beter om niet alleen met het openbaar vervoer te reizen, zeker niet ’s nachts;
 • ga na zonsondergang niet lopend de straat op;
 • verplaats u per auto.

In Bangladesh worden soms (niet-westerse) kinderen of zakenlieden ontvoerd voor losgeld.

Naar boven

Terrorisme

Er geldt een terrorismedreiging in het hele land. Vermijd grote bijeenkomsten, regeringskantoren en kantoren van politieke partijen.

De veiligheidsautoriteiten pakken met regelmaat verdachten op en vinden daarbij bommaterialen.

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Denk hierbij aan openbare ruimten van internationale hotels, grote supermarkten en restaurants;
 • vermijd demonstraties, drukke publieke plaatsen en grote groepen mensen;
 • wees alert bij politieposten en militaire posten;
 • voorkom routine in uw verplaatsingen, varieer in routes en tijdstippen;
 • verplaats uzelf zoveel mogelijk per auto;
 • overleg bij reizen door het land met uw contactpersonen of er ter plekke aanvullende veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Bangladesh. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een zieken huis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria, dengue, chikunkunya en andere (infectie)ziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt .

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

In de wintermaanden neemt de luchtvervuiling toe in de grote steden. Dit geldt met name voor Dhaka.

Naar boven

Natuurgeweld

In Bangladesh kunnen van maart tot en met november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Dan kunnen er ook overstromingen zijn. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Regelmatig voelt men aardschokken.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Bangladesh in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven