Reisadvies Bahama's | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Informatie over de gevolgen van de orkanen die over het gebied zijn getrokken is verwijderd. Een aantal rubrieken waaronder ‘algemeen’, ‘criminaliteit’ en ‘lokale wetten, regels en gebruiken’ is bijgewerkt.

Download 'Kaart bij reisadvies Bahama's' (PDF, 1,2 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van het Nederlands consulaat generaal in Miami (Verenigde Staten), de inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Bahama’s. De criminaliteit is er hoog.

Voor de toeristische gebieden in New Providence en andere eilanden, zoals Abaco, Eleuthera and Exuma gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 en/of 919.

Geen Nederlandse ambassade op de Bahama’s

Er is geen Nederlandse ambassade op de Bahama’s. Neem bij vragen contact op met het Nederlands consulaat generaal in Miami (Verenigde Staten).   

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Nassau.

Er zijn geen ambassades van de Europese Unie op de Bahama’s.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit op de Bahama’s is hoog. Maar vooral op het eiland New Providence en in de delen van Nassau waar weinig toeristen komen. Bijvoorbeeld in het gedeelte ‘Over the Hill’ in Nassau. Reizigers kunnen vooral met diefstal en berovingen te maken krijgen. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Informeer in uw hotel naar mogelijke criminaliteit in de buurt of in de plaatsen die u wilt bezoeken;
  • zoek geen onveilige gebieden op;
  • laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen. Berg ze op in een kluisje van het hotel;
  • draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

De toeristische “hotspots” op New Providence, zoals Cable Beach (Bahamar) en Paradise Island (Atlantis) zijn veilig voor toeristen, ook voor gezinnen en vrouwen die alleen reizen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Maak geen foto’s van militairen

Wees terughoudend met het maken van foto’s van militairen. Dit geldt niet voor de leden van de Royal Bahamas Police Force. Met hun traditionele uniformen zijn zij een toeristische attractie. Zij poseren over het algemeen graag voor een foto.

Op het vliegveld (zowel in de aankomst- en vertrekhal) mogen camera’s of mobiele telefoons niet worden gebruikt.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in de Bahama’s. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Bahama’s streng gestraft.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Gele Koorts

In de Bahama’s is het voor reizigers afkomstig uit landen met een hoog risico op gele koorts verplicht om een bewijs van inenting (gele boekje) te overleggen. Dit geldt vooral voor landen in Centraal- en Zuid-Amerika. Kijk op de website van het CDC.  

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op de Bahama’s kunnen van juni tot en met november orkanen (zoals tropische stormen en cyclonen) voorkomen. In september en oktober is de grootste kans op een orkaan. Alle eilanden van de Bahama’s hebben orkaan schuilplaatsen die open zijn voor het publiek. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. De Bahama’s werd in 2017 getroffen door de orkaan Irma.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Bahama’s in Londen (Verenigd Koninkrijk). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Na aankomst mag u afhankelijk van het ticket dat u overgelegd heeft maximaal 1 maand blijven. Als u langer wilt blijven moet u naar de Bahamas Immigration Department op Hawkins Hill in het centrum van Nassau.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven