Reisadvies Azerbeidzjan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 13-02-2019 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan
Download 'Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan' (PDF, 209 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bakoe, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Bakoe

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Bakoe op de website.

Geen hulp van Nederlandse ambassades bij verblijf in de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach

Verblijft u in de regio Nagorno-Karabach of de 7 bezette provincies (zie ook de rubriek 'Onveilige gebieden')? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in Bakoe en Tbilisi (Georgië) geen hulp verlenen.

Deze 7 provincies zijn:

  • Kalbajar;
  • Lachin;
  • Gubadly;
  • Zangilan;
  • Fizuli;
  • Jabrayil;
  • Agdam.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet in het grensgebied met de noordelijke Kaukasus. Reis ook niet in de grensgebieden met Nagorno-Karabach, Armenië en Nachcivan.

Grensgebied met noordelijke Kaukasus

Reis niet in het grensgebied met de (Russische) noordelijke Kaukasus. Er is daar onrust en geweld. Er vinden ontvoeringen plaats.

Grensgebieden met Nagorno-Karabach, Armenië en Nachcivan

Er is een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Als gevolg daarvan is Nagorno-Karabach feitelijk afgescheiden van Azerbeidzjan. De 7 provincies Kalbajar, Lachin, Gubadly, Zangilan, Fizuli, Jabrayil en Agdam zijn bezet gebied. Reizen in Nagorno-Karabach en de 7 bezette provincies is vanuit Azerbeidzjan niet mogelijk. Sinds 1994 is er een wapenstilstand. Maar er zijn nog regelmatig schietincidenten langs de grens tussen Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan en in de buurt van de bestandslijn. Ook zijn er in dat gebied landmijnen. Aan de grens met Nachcivan kunnen ook schietincidenten voorkomen.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de overige delen van Azerbeidzjan. Dat komt door verschillende spanningen in de regio. Er kunnen demonstraties en samenscholingen voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse.

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijke nieuws via de media. Vraag bij uw hotel om informatie.

Naar boven

Criminaliteit

Criminaliteit komt voor in Azerbeidzjan. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag waardevolle spullen niet zichtbaar bij u;
  • Neem de officiële taxi’s. Deze zijn herkenbaar aan het bord TAXI. Een taxi kunt u bellen via nummer 189. In de hoofdstad Baku kunt u ook gebruik maken van paarse Taxi’s. Deze hebben een werkende taximeter;
  • Vermijd na zonsondergang slecht verlichte straten en achterbuurten.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. 

Maak geen foto’s van de metro en van strategische objecten

Maak geen foto’s van de metro. Ook niet van gebouwen of wegen die door militairen of politie worden bewaakt.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Azerbeidzjan in Den Haag. Controleer welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven