Reisadvies Azerbeidzjan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-03-2021 | Nog steeds geldig op: 18-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan
Download 'Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan' (PDF, 301 kB)

Reischecklist Azerbeidzjan

Let op:  het ministerie van  Buitenlandse Zaken adviseert niet naar de rode gebieden in Azerbeidzjan te reizen. Kijk voor de gebieden op de kaart bij het reisadvies.

Reist u naar Azerbeidzjan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Azerbeidzjan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Azerbeidzjan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Azerbeidzjan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met noordelijke Kaukasus

Reis niet in het grensgebied met de (Russische) noordelijke Kaukasus. Er is daar onrust en geweld. Er vinden ontvoeringen plaats.

Nagorno-Karabach en omringende districten

Reis niet naar Nagorno-Karabach en de omliggende districten Füzuli, Beylagan, Aghjabadi, Khojavand, Aghdam, Barda, Tartar, Yevlax, Mingechevir, Goranboy, Ganja, Goygol, Dashkasan, Gadabay, Aghstafa, Samux, Tovuz, Qazax, Shamkir. Reis niet in de buurt van de bestandslijn en nabij de grens met Armenië.

Dit geldt ook voor het grensgebied met Nachcivan. Er zijn daar verhoogde spanningen tussen Armenië en Azerbeidzjan. Ook liggen in dat gebied landmijnen. 

Het bestuur, dat feitelijk gezag uitoefent in Nagorno-Karabach en omringende districten, wordt internationaal niet erkend.

Volg de lokale nieuwsberichten voor nieuwe ontwikkelingen. Wees voorzichtig in openbare ruimtes en vermijd openbare demonstraties en drukke plaatsen waar veel personen (buitenlanders) bijeenkomen.

Grensgebieden met Armenië, met inbegrip van Nachcivan

In het grensgebied met Armenië bij Nachcivan kunnen ook af en toe schietincidenten voorkomen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Er zijn in de rest van Azerbeidzjan veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dat komt door verschillende spanningen in de regio. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • vermijd na zonsondergang slecht verlichte straten en achterbuurten;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
 • verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

Er kunnen demonstraties en samenscholingen voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.

Wat te doen in een noodsituatie?

Bent u in Azerbeidzjan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor informatie.

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Grenzen

De landsgrenzen tussen Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Rusland en Turkije zijn voor onbepaalde tijd  gesloten. De grens met Armenië is permanent gesloten.

Taxi’s

Neem de officiële taxi’s. Deze zijn herkenbaar aan het bord TAXI. Een taxi kunt u bellen via nummer 189. In de hoofdstad Bakoe kunt u ook gebruik maken van paarse taxi’s en Bolt taxi's (download de Bolt App). Taxichauffeurs maken geen gebruik van een taximeter. Bij bevestiging van de taxireservering via de Bolt App krijgt u direct de prijs van uw taxirit (van locatie naar locatie). 

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Azerbeidzjan gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Azerbeidzjan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Azerbeidzjan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Inreisbeperkingen

Het personenverkeer van en naar Azerbeidzjan is tot 28 december 2020 opgeschort. Personen met de nationaliteit van Azerbeidzjan, personen die een geldige verblijfs- en of werkvergunning voor Azerbeidzjan hebben en de in Azerbeidzjan geaccrediteerde diplomaten mogen Azerbeidzjan inreizen.

Meer informatie vindt u op de website over reisrestricties van de overheid van Azerbeidzjan (informatie in het Engels).

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus in Azerbeidzjan te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Meer informatie over de coronamaatregelen vind u op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Azerbeidzjan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Foto’s maken

Maak in Azerbeidzjan geen foto’s van de metro. Ook niet van gebouwen of wegen die door militairen of politie worden bewaakt. Dit is verboden.

Homoseksualiteit

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Azerbeidzjan. Er kunnen zich incidenten voordoen waarbij LHBTI’s lastig worden gevallen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Azerbeidzjan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bakoe

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bakoe.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Geen hulp van Nederlandse ambassades bij verblijf in Nagorno-Karabach

Verblijft u in de regio Nagorno-Karabach of de 7 omringende districten (zie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s)? Dan kunnen de Nederlandse ambassade in Bakoe en Tbilisi (Georgië) geen hulp verlenen.

De 7 districten zijn:

 • Kalbajar
 • Lachin
 • Gubadly
 • Zangilan
 • Fizuli
 • Jabrayil
 • Agdam

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven