Reisadvies Azerbeidzjan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode voor Azerbeidzjan is oranje met een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet naar Nagorno-Karabach en de omliggende districten. Reis ook niet naar het grensgebied met de noordelijke Kaukasus. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Azerbeidzjan als dat noodzakelijk is. Meer informatie over de in Azerbeidzjan en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan
Download 'Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan' (PDF, 291 kB)

Reischecklist Azerbeidzjan

Reist u naar Azerbeidzjan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Azerbeidzjan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Azerbeidzjan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Azerbeidzjan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

In 'rode' gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met noordelijke Kaukasus

Reis niet in het grensgebied met de (Russische) noordelijke Kaukasus. Er is daar onrust en geweld. Er vinden ontvoeringen plaats.

Nagorno-Karabach en omringende districten

Reis niet naar Nagorno-Karabach en de omliggende districten Zengilan, Jabrayil, Qubadli, Lachin, Kelbajar, Fizuli, Khojavand, Agdam en Tartar.

Reis niet in de buurt van de grens met Armenië.

Van september tot november 2020 waren er opnieuw gevechten in en rondom Nagorno-Karabach. Het door Armenië gecontroleerde deel van Nagorno-Karabach is onder toezicht van Russische vredestroepen gekomen. Toegang tot het gebied zonder toestemming  vooraf van de Azerbeidzjaanse autoriteiten is verboden voor buitenlanders op grond van Azerbeidzjaanse wetgeving. Bij grensoverschrijding zonder deze toestemming bent u in overtreding van die wetgeving.  

In het hele gebied moet u rekening houden met niet-ontplofte munitie en mijnen.

Door de recente gevechten en het staakt-het-vuren is het onrustig aan de Armeens/Azerbeidzjaanse grens. Hier komen soms (schiet)incidenten voor.    

Verblijft u in het grensgebied van de regio Nagorno-Karabach of een van de bovenstaande ‘rode gebieden’ en raakt u in de problemen? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in de hoofdstad Bakoe (Azerbeidzjan) en Jerevan (Armenië) u niet helpen.

Geel: let op er zijn risico’s

Volg de lokale nieuwsberichten voor nieuwe ontwikkelingen. Wees voorzichtig in openbare ruimtes en vermijd openbare demonstraties en drukke plaatsen waar veel personen (buitenlanders) bijeenkomen.

De veiligheidssituatie is verbeterd in de regio’s: Agstafa, Tovus, Gadabey, Daskasan, Shamkir, Samux, Ganca, Goygol, Goranboy, Mingcevir, Yevlax, Barda, Agcabadi en Beylagan.

Er zijn in Azerbeidzjan veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dat komt door verschillende spanningen in de regio. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd na zonsondergang slecht verlichte straten en achterbuurten.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

Er kunnen demonstraties en samenscholingen voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.

Natuurgeweld

In Azerbeidzjan kan een aardbeving voorkomen. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie?

Bent u in Azerbeidzjan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Azerbeidzjan

U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Azerbeidzjan inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizigers van 18 jaar en ouder moeten bij aankomst laten zien:

 • Een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs dat u hersteld bent van COVID-19 én
 • Een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
 • Reizigers onder de 18 jaar hoeven alleen een negatief PCR-testresultaat te laten zien dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Meer informatie over reisrestricties vindt u op de website van de overheid van Azerbeidzjan (informatie in het Engels).

Coronavirusmaatregelen (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus in Azerbeidzjan te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Meer informatie over de coronamaatregelen vindt u op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Azerbeidzjan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Azerbeidzjan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Azerbeidzjan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor informatie.

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Grenzen

De landsgrenzen tussen Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Rusland en Turkije zijn voor onbepaalde tijd gesloten. De grens met Armenië is permanent gesloten.

Taxi’s

Neem de officiële taxi’s. Deze zijn herkenbaar aan het bord TAXI. Een taxi kunt u bellen via nummer 189. In de hoofdstad Bakoe kunt u ook gebruik maken van paarse taxi’s en Bolt taxi's (download de Bolt App). Taxichauffeurs maken geen gebruik van een taximeter. Bij bevestiging van de taxireservering via de Bolt App krijgt u direct de prijs van uw taxirit (van locatie naar locatie). 

Scheepvaart

Er zijn geen ferryverbindingen met Kazachstan en Turkmenistan voor personenverkeer.  

Trein- en busverkeer

Er zijn beperkte treinverbindingen binnen Azerbeidzjan maar deze zijn vaak traag.

Tussen de belangrijkste steden in het land rijden bussen. De tijden waarop deze rijden zijn onbetrouwbaar.

Het busnetwerk in Bakoe is verouderd maar redelijk geregeld. De bussen zijn vaak overbelast en er gebeuren soms ongelukken.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Foto’s maken

Maak in Azerbeidzjan geen foto’s van de metro. Ook niet van gebouwen of wegen die door militairen of politie worden bewaakt. Dit is verboden.

Homoseksualiteit

LHBTIQ (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Azerbeidzjan. Er kunnen zich incidenten voordoen waarbij LHBTIQ’s lastig worden gevallen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Azerbeidzjan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bakoe

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bakoe.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Geen hulp van Nederlandse ambassades bij verblijf in Nagorno-Karabach

Verblijft u in de het grensgebied van de regio Nagorno-Karabach of een van de eerdergenoemde ‘rode’ gebieden en komt u in de problemen? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in Bakoe (Azerbeidzjan) en Jerevan (Armenië) u niet helpen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven