Reisadvies Azerbeidzjan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-05-2019 | Nog steeds geldig op: 21-10-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekeringen.

Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan
Download 'Kaart bij reisadvies Azerbeidzjan' (PDF, 209 kB)

Reischecklist Azerbeidzjan

Let op:  het ministerie van  Buitenlandse Zaken adviseert niet naar de rode gebieden in Azerbeidzjan te reizen. Kijk voor de gebieden op de kaart bij het reisadvies.

Reist u naar Azerbeidzjan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Azerbeidzjan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Azerbeidzjan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Azerbeidzjan in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Azerbeidzjan een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Azerbeidzjan een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Azerbeidzjan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Azerbeidzjan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen naar het grensgebied met noordelijke Kaukasus

Reis niet in het grensgebied met de (Russische) noordelijke Kaukasus. Er is daar onrust en geweld. Er vinden ontvoeringen plaats.

Rood: niet reizen naar de grensgebieden met Nagorno-Karabach, Armenië en Nachcivan

Er is een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Hierdoor is Nagorno-Karabach feitelijk afgescheiden van Azerbeidzjan. De 7 provincies Kalbajar, Lachin, Gubadly, Zangilan, Fizuli, Jabrayil en Agdam zijn bezet gebied. Reizen in Nagorno-Karabach en de 7 bezette provincies is vanuit Azerbeidzjan niet mogelijk. Sinds 1994 is er een wapenstilstand. Maar er zijn nog regelmatig schietincidenten langs de grens tussen Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan en in de buurt van de bestandslijn. Ook liggen er in dat gebied landmijnen. Aan de grens met Nachcivan kunnen ook schietincidenten voorkomen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s 

Er zijn in de rest van Azerbeidzjan veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dat komt door verschillende spanningen in de regio. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd na zonsondergang slecht verlichte straten en achterbuurten.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

Er kunnen demonstraties en samenscholingen voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Taxi’s

Neem de officiële taxi’s. Deze zijn herkenbaar aan het bord TAXI. Een taxi kunt u bellen via nummer 189. In de hoofstad Baku kunt u ook gebruik maken van paarse taxi’s. Deze hebben een werkende taximeter.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Azerbeidzjan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Foto’s maken

Maak in Azerbeidzjan geen foto’s van de metro. Ook niet van gebouwen of wegen die door militairen of politie worden bewaakt. Dit is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Azerbeidzjan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bakoe

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bakoe.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Geen hulp van Nederlandse ambassades bij verblijf in Nagorno-Karabach

Verblijft u in de regio Nagorno-Karabach of de 7 bezette provincies (zie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s)? Dan kunnen de Nederlandse ambassade in Bakoe en de Nederlandse ambassade in Tbilisi (Georgië) geen hulp verlenen.

De 7 bezette provincies zijn:

 • Kalbajar
 • Lachin
 • Gubadly
 • Zangilan
 • Fizuli
 • Jabrayil
 • Agdam

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven