Reisadvies Australië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-01-2020 | Nog steeds geldig op: 26-01-2020

Door de uitbreidende bosbranden geldt in de staten New South Wales, Victoria en voor de Australian Capital Territory (Canberra) de noodtoestand. Dit betekent dat de autoriteiten grotere bevoegdheden hebben mensen opdracht te geven zich te verplaatsen naar veiliger gebied. Ook voor andere gebieden kunnen beperkingen voor reis en verblijf worden afgekondigd. De situatie kan snel veranderen. Kijk voor de laatste informatie over deze gebieden en de instructies van de overheid in de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. Door bosbranden is de luchtkwaliteit in sommige delen van het land zeer slecht. Vooral rond de hoofdstad Canberra en grote delen van het kustgebied van New South Wales, met inbegrip van Sydney en om Sydney heen. Zie ook rubriek 'Gezondheid'. Houd rekening met langere reistijden door files en vertraagde of geannuleerde vluchten.

Kaart bij reisadvies Australië
Download 'Kaart bij reisadvies Australië' (PDF, 1,4 MB)

Reischecklist Australië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Australië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Australië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Australië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis niet naar het kustgebied tussen Melbourne en Sydney (Wollongong NSW), Eastern Gippsland, the Victorian Alps en the Southern Highlands als dit niet noodzakelijk is. De Australische overheid adviseert deze gebieden te verlaten in verband met de bosbranden. Blijf weg uit de gebieden waar branden woeden zoals te zien is op de app ‘Fires Near Me NSW’.

Geel: Let op veiligheidsrisico’s

Er zijn in Australië veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Bosbranden

Door bosbranden is de luchtkwaliteit in sommige delen van het land zeer slecht. Rond de hoofdstad Canberra is de luchtkwaliteit zeer slecht. Hier geldt de noodtoestand.  De rooknevel kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral mensen met astmatische klachten en jonge kinderen lopen ernstige gezondheidsrisico’s.

Door de uitbreidende bosbranden geldt op dit moment een vorm van noodtoestand voor de staten New South Wales,  Victoria en voor de Australian Capital Territory (Canberra). Dit betekent dat de brandweer en de politie extra bevoegdheden hebben en het weigeren/negeren van deze aanwijzingen door burgers strafbaar is. Reizigers naar deze gebieden wordt dringend geadviseerd het gebied tussen Melbourne en Sydney (ten zuiden van Wollongong), the Southern Highlands, Eastern Gippsland en the Victorian Alps te verlaten. Volg alle adviezen op van de lokale autoriteiten, volg het nieuws op (lokale) radio AM666 en televisie.

Op dit moment zijn er meer dan 140 actieve bosbranden in verschillende staten in Australië. In meerdere staten geldt de noodtoestand door extreem gevaar van nieuwe en uitbreidende natuurbranden door hoge temperaturen in combinatie met harde wind en kans op droge bliksem. De branden leiden in grotere gebieden tot erg zware luchtverontreiniging. Vooral gezinnen met kinderen, personen met astmatische klachten en ouderen lopen ernstige gezondheidsrisico’s. De situatie verandert van uur tot uur.

Voor actuele informatie download app ‘Fires near me NSW’; informeer u door de dag heen via de websites https://www.rfs.nsw.gov.au en  https://esa.act.gov.au en houd een oog op de luchtverontreiniging via https://waqi.info/ . De app ‘Live Traffic’ informeert u welke wegen gesloten zijn.

Voor actuele informatie over de noodtoestanden van de deelstaten New South Wales, Victoria en de Australian Capital Territory (ACT) kunt u vinden op de volgende Engelstalige websites:

NSW (https://www.nsw.gov.au/your-government/the-premier/media-releases-from-the-premier/premier-declares-third-state-of-emergency/)

VIC (http://emergency.vic.gov.au/news-and-media/state-of-disaster-extended-for-48-hours)

ACT (https://esa.act.gov.au/state-alert-declared-act-0

Houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn.

Neem altijd extra water en eten mee, een transistorradio met batterijen en wat cash geld, en rijd met een volle tank in de auto.

Kijk voor meer informatie over bijvoorbeeld de locatie van bosbranden in de verschillende staten van Australië op:

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

In Australië zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Terrorisme

Australië heeft een alarmsysteem voor terrorisme. De regering schat de terrorismedreiging in als ‘waarschijnlijk’. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Attorney-General's Department.

Criminaliteit

Autodiefstal, straatcriminaliteit en berovingen komen voor in Australië. Vooral in de grote steden en in gebieden in het binnenland.

Natuurgeweld

Overstromingen

Er komen jaarlijks overstromingen voor in Australië.
Kijk voor meer informatie over extreem weer, waaronder overstromingen, op de websites van de verschillende staten van Australië:

Een overzicht van weerwaarschuwingen per staat:

New South Wales

Australian Capital Territory

Queensland

Victoria

Tasmania

West Australia

Northern Territory

South Australia

Tropische stormen en cyclonen

In Australië kunnen van oktober tot en met maart tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Informatie over de weersomstandigheden

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Ook de lokale radiostations en televisiestations geven informatie over de weersomstandigheden.

Informatie over stormen vindt u ook bij de nooddiensten van de oostelijke staten:

Telefoonnummers voor noodsituaties

Het noodnummer voor overstromingen, stormen en vloedgolven (tsunami’s) in deze drie staten is: 132 500.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Door gedwongen evacuaties door natuurbranden houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd het lokale nieuws goed in de gaten.

Neem altijd extra water en eten mee, een transistorradio met batterijen en wat cash geld en rijd met een volle tank in de auto.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Australië bijvoorbeeld op de website van de ANWB

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Door de hevige bosbranden is de luchtkwaliteit in sommige delen van het land zeer slecht. Rond de hoofdstad Canberra is de luchtkwaliteit erg slecht. Dit geldt ook voor grote delen van het kustgebied van New South Wales, met inbegrip van Sydney en om Sydney heen. In deze gebieden geldt de noodtoestand. De rooknevel kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral personen met astmatische klachten en jonge kinderen lopen ernstige gezondheidsrisico’s.

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Australië vergelijkbaar me die in Nederland. Als u wilt chekcen of er voor Australië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vacinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Australië.

 • Het zomerseizoen (dit is het winterseizoen in Nederland) is in Australië het hoogseizoen.
 • Het noorden is in de zomer vochtig heet, met harde moessonregens en soms cyclonen. Ook de droge (woestijn)gebieden zijn in de zomer te heet om te bezoeken.
 • Gebruik altijd zonnebrandcrème met minimaal factor 30. De zonnestraling en UV-straling is hoog in Australië. Huidkanker komt veel voor.
 • Drink genoeg water. U kunt het water uit de kraan drinken als dat is aangegeven.
 • Wilt u een auto huren? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig en een internationaal rijbewijs. Er wordt links gereden in Australië.
Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Australië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 000

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Canberra

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Canberra.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven