Reisadvies Australië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-08-2020 | Nog steeds geldig op: 26-10-2020

Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is vanaf 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Als u vanuit Australië terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Australie
Download 'Kaart bij reisadvies Australië' (PDF, 1,4 MB)

Reischecklist Australië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Australië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Australië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Australië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: Niet reizen

Steden Melbourne en Mitchell Shire

Door de uitbraak van het coronavirus heeft de lokale overheid strenge maatregelen genomen.

Voor de steden Melbourne en Mitchell Shire geldt een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020. De grens tussen de deelstaten New South Wales (NSW) en Victoria is vanaf 8 juli 2020 tot nader order gesloten. De lockdownbeperkingen gelden niet voor de overige delen van de deelstaat Victoria.

Grens dicht tussen de deelstaten New South Wales en Victoria

Om verdere verspreiding van de uitbraak van het coronavirus te beperken heeft de lokale overheid vanaf 8 juli 2020 de grens tussen de deelstaten New South Wales (Sydney) en Victoria (Melbourne) voor onbepaalde tijd gesloten.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen voor de rest van Australië.

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Terrorisme

Australië heeft een alarmsysteem voor terrorisme. De regering schat de terrorismedreiging in als ‘waarschijnlijk’. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Australische Veiligheidsdienst.

Criminaliteit

Autodiefstal, straatcriminaliteit en berovingen komen voor in Australië. Vooral in de grote steden en in gebieden in het binnenland.

Natuurgeweld

Bosbranden

Er is momenteel geen acuut gevaar van bosbranden. Er is een risico op bosbranden in de periode van oktober tot en met maart. Door bosbranden kan de luchtkwaliteit in sommige delen van het land verslechteren. De rooknevel kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met astmatische klachten en jonge kinderen. 

Volg alle adviezen op van de lokale autoriteiten, volg het nieuws op (lokale) radio AM666 en televisie. Kijk voor meer informatie over bosbranden in de verschillende staten van Australië op:

Overstromingen

Er komen jaarlijks overstromingen voor in Australië.
Kijk voor meer informatie over extreem weer, waaronder overstromingen, op de websites van de verschillende staten van Australië:

Een overzicht van weerwaarschuwingen per staat:

New South Wales

Australian Capital Territory

Queensland

Victoria

Tasmania

West Australia

Northern Territory

South Australia

Tropische stormen en cyclonen

In Australië kunnen van oktober tot en met maart tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Informatie over de weersomstandigheden

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Ook de lokale radiostations en televisiestations geven informatie over de weersomstandigheden.

Informatie over stormen vindt u ook bij de nooddiensten van de oostelijke staten:

Het noodnummer voor overstromingen, stormen en vloedgolven (tsunami’s) in deze drie staten is: 132 500.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland via +31 247 247 247of leg contact via Twitter @247BZ. Desgevraagd kunt u worden doorverwezen naar de ambassade in Canberra of het Consulaat-Generaal in Sydney.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Inreisbeperkingen door het coronavirus

Sinds 20 maart 2020 mogen alleen Australische burgers, ingezetenen en hun directe familie naar Australië reizen. Bij aankomst in Australië moet iedereen 14 dagen in zelfquarantaine. 

Alleen op verzoek en in zeer speciale gevallen kan de Australische Border Force hiervoor een uitzondering afgeven.

Informatie wie Australië mag inreizen, vindt u op deze Engelstalige website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Australië.

Luchthavens

Door de uitbraak van het coronavirus in de stad Melbourne is het luchtverkeer vanaf 3 juli 2020 van en naar de luchthaven Melbourne tijdelijk opgeschort. Deze tijdelijke opgschorting heeft ook gevolgen voor het vliegverkeer naar en van andere luchthavens binnen Australië waaronder Sydney.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor de mogelijke gevolgen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA) .

Treinverkeer

Door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in de stad Melbourne is alle treinverkeer beperkt of stilgelegd.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Australië bijvoorbeeld op de website van de ANWB

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Lockdown steden Melbourne en Mitchell Shire

Voor de steden Melbourne en Mitchell Shire geldt een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020. De grens tussen de deelstaten New South Wales (NSW) en Victoria is vanaf 8 juli 2020 tot nader order gesloten.

Door deze lockdown mogen inwoners hun huizen alleen verlaten voor het doen van de noodzakelijke boodschappen, werk, studie, sport of medische zorg. Bedrijven zoals beauty- en massagesalons, schouwburgen, bioscopen en diverse openbare voorzieningen zoals bibliotheken zijn gesloten. Ook de horecagelegenheden zijn alleen open voor afhalen en bezorgen.

De toegangswegen worden bewaakt door de lokale politie om verdere verspreiding van het virus binnen de deelstaat te voorkomen. Het nationale en internationale vliegverkeer van en naar de stad Melbourne is tijdelijk opgeschort.

De lockdownbeperkingen gelden niet voor de overige delen van de deelstaat Victoria.

Grens dicht tussen de deelstaten New South Wales en Victoria

Vanaf 8 juli 2020 is de grens tussen de deelstaten New South Wales (Sydney) en Victoria (Melbourne) voor onbepaalde tijd gesloten.

Vanuit de deelstaat Victoria mag niet naar de deelstaat New South Wales worden gereisd. Dit zijn de grootste en meest dichtbevolkte staten van Australië. Ook personen die de afgelopen 14 dagen in de deelstaat Victoria zijn geweest mogen niet naar de deelstaat New South Wales reizen.

Overtreding kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden en/of een boete van maximaal 11,000 AUD. Het is slechts in een (zeer) beperkt aantal gevallen mogelijk een vergunning te verkrijgen om te reizen van de deelstaat Victoria en de deelstaat New South Wales.

Bij aankomst in de deelstaat New South Wales moet u 14 dagen in zelfquarantaine.

Andere inreisbeperkingen

De deelstaten Queensland, Western Australia, South Australia en Tasmanië hebben hun binnengrenzen gesloten voor niet-essentiële reizigers. Reizigers die toch naar deze deelstaten reizen moeten 14 dagen in quarantaine. Tasmanië heeft daarnaast alle niet-ingezetenen opgedragen om de deelstaat te verlaten. De grenzen met South-Australia/Northern Territories, Tasmania, Queensland en Western Australia worden gesloten of blijven dicht voor reizigers uit de deelstaat Victoria.

Lees meer informatie over de restricties per deelstaat op de Engelstalige website van het Australische Ministerie van Gezondheid.

Meer informatie kunt u ook vinden op de Engelstalige website van de Australian Government, Department of Health.

Door deze sluiting van de grens is het trein- en vliegverkeer tussen de twee deelstaten zeer beperkt of stilgelegd.

Volg altijd de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Als u vanuit Australië terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Australië vergelijkbaar me die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Australië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vacinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Australië.

 • Het zomerseizoen (dit is het winterseizoen in Nederland) is in Australië het hoogseizoen.
 • Het noorden is in de zomer vochtig heet, met harde moessonregens en soms cyclonen. Ook de droge (woestijn)gebieden zijn in de zomer te heet om te bezoeken.
 • Gebruik altijd zonnebrandcrème met minimaal factor 30. De zonnestraling en UV-straling is hoog in Australië. Huidkanker komt veel voor.
 • Drink genoeg water. U kunt het water uit de kraan drinken als dat is aangegeven.
 • Wilt u een auto huren? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig en een internationaal rijbewijs. Er wordt links gereden in Australië.
Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Australië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 000

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Canberra

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Canberra.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven