Reisadvies Australië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode voor Australië is oranje omdat het aantal coronabesmettingen is toegenomen in Australië. Australië is een zeerhoogrisicogebied. Lees de coronarubriek om te zien wat dit voor u betekent. Alleen Australische staatsburgers, personen met een Australische permanente verblijfsvergunning en een beperkte groep directe familieleden en bepaalde visahouders kunnen zonder reisvrijstelling van en naar Australië reizen. Reis alleen als het noodzakelijk is. Lees het hele reisadvies.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Australië is oranje. Door het coronavirus is het nu niet veilig om naar Australië te gaan reizen. Ga alleen als het nodig is en u mag reizen. U kunt niet als toerist naar Australië reizen.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Australië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Australië
Download 'Kaart bij reisadvies Australië' (PDF, 1,4 MB)

Reischecklist Australië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Australië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Australië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Australië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In 'oranje' gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid kan direct tijdelijke maatregelen nemen tegen de verspreiding van het coronavirus, zoals lokale lockdowns. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Terrorisme

Australië heeft een alarmsysteem voor terrorisme. De regering schat de terrorismedreiging in als ‘waarschijnlijk’. Kijk voor meer informatie op de website van de Australische Veiligheidsdienst (informatie in het Engels).

Criminaliteit

Autodiefstal, straatcriminaliteit en berovingen komen voor in Australië. Vooral in de grote steden en in gebieden in het binnenland.

Natuurgeweld

Bosbranden

Er is een risico op bosbranden in de periode van oktober tot en met maart. Door bosbranden kan de luchtkwaliteit in sommige delen van het land verslechteren. De rooknevel kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met astmatische klachten en jonge kinderen. 

Volg alle adviezen op van de lokale autoriteiten, volg het nieuws op (lokale) radio AM666 en televisie. Kijk voor meer informatie over bosbranden in de verschillende staten van Australië op de volgende websites (informatie in het Engels):

Overstromingen

Er komen jaarlijks overstromingen voor in Australië.
Kijk voor meer informatie over extreem weer, waaronder overstromingen, op de websites van de verschillende staten van Australië (informatie in het Engels):

Een overzicht van weerwaarschuwingen per staat:

New South Wales

Australian Capital Territory

Queensland

Victoria

Tasmania

West Australia

Northern Territory

South Australia

Tropische stormen en cyclonen

In Australië kunnen van oktober tot en met maart tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Informatie over de weersomstandigheden

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels):

Ook de lokale radiostations en televisiestations geven informatie over de weersomstandigheden.

Informatie over stormen vindt u ook bij de nooddiensten van de oostelijke staten (informatie in het Engels):

Het noodnummer voor overstromingen, stormen en vloedgolven (tsunami’s) in deze drie staten is: 132 500.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade in Canberra of het Consulaat-Generaal in Sydney via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Tot nader order blijft de buitengrens van Australië gesloten voor buitenlandse reizigers die als toerist het land in willen reizen.

De volgende personen mogen Australië inreizen:

 • Volledig gevaccineerde Australische staatsburgers en hun directe familieleden (u moet de verwantschap laten zien en de term direct familielid is beperkt).
 • Volledig gevaccineerde personen met een geldige Australische permanente verblijfsvergunning en hun directe familieleden (u moet uw verwantschap laten zien en de term direct familielid is beperkt).
 • Volledig gevaccineerde personen met bepaalde geldige Australische visa zoals  studenten, working holiday visumhouders, bepaalde visa voor professionals (geen toeristenvisum).

De actuele informatie wie Australië mag inreizen, kunt u vinden op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels).

Informatie, formulieren en bewijzen die nodig zijn om  Australië in te reizen, vind u op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels).

Nederlanders die geen Australische permanente verblijfsvergunning of Australisch staatsburger zijn, kunnen alleen na voorafgaande goedkeuring van de Australische overheid van en naar Australië reizen. De criteria om goedkeuring te krijgen is strikt en beperkt (‘compassionate and compelling reasons to travel’).

Sinds 15 december 2021 kunnen ook bepaalde visumhouders zonder voorafgaande goedkeuring naar Australië reizen. Een actuele lijst van visa vind u op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels)

Quarantainemaatregelen bij aankomst in Australië

Er gelden quarantaineregelingen (waaronder thuisquarantaine, hotel quarantaine of geen quarantaine bij aankomst in Australië) voor volledig gevaccineerde reizigers. De staten van Australië bepalen zelf de quarantainemaatregelen en zijn per staat verschillend.

Andere voorwaarden om in te reizen zijn:

 • Het laten zien van een negatief PCR-COVID-19-testresultaat, dat niet ouder mag zijn dan 72 uur voor de geplande vertrektijd, EN;
 • Binnen 72 uur voor vertrek naar Australië moet een Australian Travel Declaration (informatie in het Engels) worden ingevuld. Ook de verschillende deelstaten van Australië gebruiken bepaalde formulieren, die bij vertrek naar die deelstaat ingevuld moeten worden. Deze formulieren kunt u vinden op de volgende websites van de deelstaten (informatie in het Engels):

Uitreisbeperkingen

Informatie wie Australië mag uitreizen, kunt u lezen op deze website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Australië (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen

Elke deelstaat in Australië hanteert eigen coronamaatregelen. De actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van de Australian Government, Department of Health (informatie in het Engels) met verwijzingen naar elke Australische deelstaat voor de maatregelen en restricties die gelden in de desbetreffende deelstaat.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg altijd de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Australië heeft zeer goede gezondheidszorg en is vergelijkbaar met de gezondheidszorg in Nederland.

Als u wilt checken of er voor Australië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Er geldt een maximaal aantal toegestane internationale reizigers per dag, waardoor luchtverkeer van en naar Australië beperkt is. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor de mogelijke gevolgen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de  International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Australië bijvoorbeeld op de website van de ANWB

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Australië.

 • Het zomerseizoen (dit is het winterseizoen in Nederland) is in Australië het hoogseizoen.
 • Het noorden is in de zomer vochtig heet, met harde moessonregens en soms cyclonen. Ook de droge (woestijn)gebieden zijn in de zomer te heet om te bezoeken.
 • Gebruik altijd zonnebrandcrème met minimaal factor 30. De zonnestraling en UV-straling is hoog in Australië. Huidkanker komt veel voor.
 • Drink genoeg water. U kunt het water uit de kraan drinken als dat is aangegeven.
 • Wilt u een auto huren? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig en een internationaal rijbewijs. Er wordt links gereden in Australië.
Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Australië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 000

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Canberra

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Canberra.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven