Reisadvies Australië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-02-2019 | Nog steeds geldig op: 16-02-2019

Op dit moment vinden er overstromingen plaats in de staat Queensland en bosbranden in de staat Tasmanië. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Zie ook rubriek ‘natuurgeweld’.

Kaart bij reisadvies Australië
Download 'Kaart bij reisadvies Australië' (PDF, 1,4 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op dit moment vinden er overstromingen plaats in de staat Queensland en bosbranden in de staat Tasmanië. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Zie ook rubriek ‘natuurgeweld’.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws via (sociale) media over de plaats of het gebied waar u naar toe reist.

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Australië.

Verkeersveiligheid

Kijk voor informatie over verkeersveiligheid in Australië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 000 (112 vanaf mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in Canberra

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Canberra op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Autodiefstal, straatcriminaliteit en berovingen komen voor in Australië. Vooral in de grote steden en in gebieden in het binnenland.

Naar boven

Terrorisme

Australië heeft een alarmsysteem voor terrorisme. De Australische regering schat de terrorismedreiging in als ‘waarschijnlijk’. Meer informatie kunt u vinden op de Engelstalige website van de Attorney-General's Department.

Bij een aanslag in de stad Melbourne zijn op 9 november 2018 doden en gewonden gevallen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Australië kunnen van oktober tot en met maart bosbranden, tropische stormen en overstromingen voorkomen. Op dit moment vinden er overstromingen plaats in de staat Queensland en bosbranden in de staat Tasmanië.

Overstromingen

Informatie over de overstromingen (en andere rampen) in de staat Queensland vindt u op de Engelstalige website van Queensland Fire and Emergency Service en op de Twitter pagina: @QldFES.

Bosbranden

Informatie over de bosbranden in de staat Tasmanië vindt u op de Engelstalige website van de Tasmanian Fire Service en op de twitter pagina: @TasFireService

Van oktober tot en met maart is het risico op bosbranden, zogenaamde bushfires, hoog in Australië. In deze periode kunnen in alle delen van Australië branden ontstaan. Sommige daarvan grijpen snel om zich heen. Deze branden zijn zeer gevaarlijk en levensbedreigend. Het openbare leven kan erdoor verstoord raken. Soms komt het voor dat mensen hun woning moeten verlaten. In het bosbrandenseizoen is het advies om:

  • Iedere dag het plaatselijke nieuws te volgen.
  • De aanwijzingen van de autoriteiten en hulporganisaties precies op te volgen.
  • Bij twijfel de lokale brandweer of politie te bellen voor verdere informatie.

Meer informatie over onder andere de locatie van bosbranden in de verschillende staten van Australië vindt u op de volgende websites:

Tropische stormen en cyclonen

In Australië kunnen van oktober tot en met maart tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Informatie over de weersomstandigheden

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Ook de lokale radiostations en televisiestations geven informatie over de weersomstandigheden.

Informatie over stormen vindt u ook bij de nooddiensten van de oostelijke staten:

Telefoonnummers voor noodsituaties

Het noodnummer voor overstromingen, stormen en vloedgolven (tsunami’s) in deze drie staten is: 132 500. Het noodnummer voor alle hulpdiensten (politie, ambulance of brandweer) is: 000.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Australië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Reis seizoen en reistips

  • Het zomerseizoen (dit is het winterseizoen in Nederland) is in Australië het hoogseizoen.
  • Het noorden is in de zomer vochtig heet, met harde moessonregens en soms cyclonen. Ook de droge (woestijn)gebieden zijn in de zomer te heet om te bezoeken.
  • Gebruik altijd zonnebrandcrème met een hoge (30+) factor. De zonnestraling en UV-straling is hoog in Australië. Huidkanker komt veel voor.
  • Drink genoeg water. U kunt het water uit de kraan drinken als dat is aangegeven.
  • Wilt u een auto huren? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig en een internationaal rijbewijs. Let op: er wordt links gereden in Australië.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven