Reisadvies Angola | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-03-2019 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

In de enclave Cabinda zijn er spanningen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Cabinda. Als u reist, reis dan met het vliegtuig naar Cabinda vanuit de hoofdstad Luanda. (zie rubriek ‘onveilige gebieden’).

Kaart bij reisadvies Angola
Download 'Kaart bij reisadvies Angola' (PDF, 307 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Luanda, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In de enclave Cabinda zijn er spanningen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Cabinda. Reis alleen per vliegtuig naar Cabinda vanuit de hoofdstad Luanda. Zie verder rubriek ‘onveilige gebieden’.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Houd bij reizen naar Angola rekening met het volgende:

 • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
 • In Angola komt gewelddadige criminaliteit voor. Zie rubriek ‘criminaliteit’.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 113 (politie), 116 (ambulance) 115 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Luanda

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Luanda op de website. De Nederlandse ambassade is te bereiken op Travessa Ho Chi Minh, Toren B, 8e verdieping, Alvalade, Luanda of per telefoon op: +244 923 120 200.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Cabinda

Cabinda is een Angolese provincie die als een enclave ligt tussen de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville. De provincie is van economisch levensbelang voor Angola omdat het overgrote deel van Angola's olie hier gewonnen wordt. Cabinda kent een lange geschiedenis van separatistische bewegingen, opstanden en demonstraties. Vanwege deze gespannen situatie is er een zware militaire aanwezigheid in Cabinda. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Cabinda. Het advies is om per vliegtuig naar Cabinda te reizen vanuit de hoofdstad Luanda.

Lunda-Norte

Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC). Door illegale migratie en ongewenste bezoekers in het diamantrijke grensgebied is het risico op aanhouding en detentie groot. In de hele provincie Lunda-Norte zijn de Angolese autoriteiten alert op bezoeken van buitenlanders aan dit diamantrijke gebied. De politie en/of het leger voert extra controles uit. Dit kan leiden tot aanhouding of zelfs detentie.

Landmijnen

In de binnenlanden liggen landmijnen. Wees alert in deze gebieden. Rijd niet offroad. Blijf altijd op de begaanbare wegen en in bewoonde gebieden. Ontmijningsactiviteiten zijn nog steeds gaande in het hele land.

Luanda

De hoofdstad Luanda heeft geen veilige buurten. Krotten en villa’s staan naast elkaar.

Naar boven

Criminaliteit

In Angola komt gewelddadige criminaliteit voor. In de grote steden komen gewapende overvallen, berovingen en autodiefstallen voor. Let goed op en ga na zonsondergang niet alleen de straat op. Veel mensen bezitten een wapen. Controle daarop vindt nauwelijks plaats.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kent u de situatie ter plekke niet goed? Laat dan een contactpersoon uw bezoek aan Angola regelen. Zorg dat uw contactpersoon u ophaalt van het vliegveld;
 • ga niet na zonsondergang alleen de straat op;
 • wees ook overdag alert en loop bij voorkeur niet alleen op straat;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • houd bij het autorijden altijd alle portieren op slot en de ramen gesloten. Let goed op wat er om u heen gebeurt;
 • ga niet in het donker de weg op, vooral niet in gebieden die u niet kent;
 • pas op voor dronken chauffeurs, vooral in het weekend aan het eind van de middag, ’s avonds en op en rond feestdagen;
 • wees alert als u in het openbaar mobiel aan het telefoneren bent. Het risico van een beroving is groot;
 • wees alert bij het wisselen van geld bij een wisselkantoor of het pinnen van geld uit een geldautomaat. Het risico van overvallen of berovingen in de buurt van wisselkantoren en geldautomaten is groot;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Legitimeren

U moet altijd kunnen laten zien wie u bent. Houd daarom altijd uw paspoort met geldig visum bij u.

Geen foto’s van militaire mensen in uniform en militaire objecten

Maak geen foto’s van mensen in uniform, militaire objecten, openbare gebouwen, bruggen en luchthavens in Angola. Dit is verboden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Angola. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

 • Malaria en gele koorts komen overal in Angola voor. Neem voorzorgsmaatregelen: laat u informeren over medicatie, gebruik DEET en slaap onder een klamboe.
 • Denk vooraf aan uw vaccinaties. Zonder gele koorts vaccinatie komt u Angola niet in. U heeft een vaccinatieboekje nodig met bewijs van een geldige gele koorts vaccinatie.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor Angola ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Angola kunt u krijgen op de website van het consulaat van Angola in Rotterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

 • Angola is een duur land en is niet ingesteld op toeristen. Plan uw verblijf vooraf goed met een lokaal contactpersoon. Op die manier voorkomt u ongewenste verrassingen.
 • Neem genoeg Amerikaanse dollars of Euro’s mee. U kunt niet met dollars of Euro’s betalen in Angola maar u kunt ze op het vliegveld, in het hotel of bij officiële wisselkantoren (casa de cambio) omwisselen voor Kwanza’s (lokale valuta AOA).
 • Visa is de enige creditcard die in Angola wordt geaccepteerd. Het gebruik van creditcards is zeer beperkt.
 • Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Informeer bij uw hotel of contactpersoon naar goede restaurants.
 • Regel van tevoren uw transport en maak geen gebruik van de lokale blauw-witte taxibusjes.
 • Bij aankomst op het vliegveld in Luanda moet u uw gele boekje tonen in verband met bewijs van inenting tegen gele koorts. Neem deze mee in uw handbagage.
 • Mobiel internet, bellen en sms-en via een Nederlands telefoonabonnement werkt niet altijd.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven