Reisadvies Albanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 21-01-2022

De kleurcode van Albanië is oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Bij aankomst in Albanië moet u een vaccinatie-, test- of herstelbewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent in de rubriek Coronavirus..

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart bij reisadvies Albanië
Download 'Kaart bij reisadvies Albanië' (PDF, 162 kB)

Reischecklist Albanië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Albanië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Albanië heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Albanië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Albanië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten)
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Mijnen

Er kunnen nog mijnen liggen in delen van Albanië. Vooral in heuvelachtige gebieden met de grens met Kosovo. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden. 

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Albanië. Auto-inbraak en zakkenrollerij komt vooral voor in de grotere steden.

Demonstraties

Demonstraties in Albanië kunnen gewelddadig verlopen. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de plaatselijke veiligheidssituatie door de lokale (sociale) media te volgen.

Vraag in uw accommodatie hoe de veiligheidssituatie is. Wees alert op plekken waar veel mensen samenkomen.

Natuurgeweld

In Albanië kunnen aardbevingen voorkomen. Ook kunnen er overstromingen voorkomen als het veel regent. 

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Naar boven

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Albanië gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een print van de QR-code mee.

Reizen naar Albanië

 • Reizigers (vanaf 6 jaar oud) richting Albanië moeten één van de volgende bewijzen kunnen laten zien:
  • Een vaccinatiebewijs zoals een vaccinatiepaspoort of vaccinatiecertificaat dat minimaal 2 weken na volledige vaccinatie is afgegeven.
  • Een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud (op het moment van aankomst in Albanië).
  • Een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden.  
 • Albanese burgers of niet-Albanese burgers met een permanent verblijf in Albanië die niet voldoen aan één van bovenstaande criteria, moeten 10 dagen in quarantaine en de lokale autoriteiten informeren. Na 10 dagen moeten ze een COVID-19 test doen. De plaatselijke autoriteiten zullen meer informatie geven over wat te doen in geval van een positief of negatief resultaat. Alle andere reizigers zoals toeristen of personen die voor korte tijd in Albanië verblijven, hoeven niet in quarantaine maar moeten wel aan de test- of vaccinatieplicht voldoen.
 • Meer informatie kunt u vinden op de website van het Albanees ministerie van Volksgezondheid en het Instituut voor Volksgezondheid (informatie in het Albanees).

De mogelijkheden en voorwaarden om vanuit buurlanden Albanië in en uit te reizen, zowel via land als zee, verschillen en kunnen op elk moment veranderen. Voor de laatste stand van zaken kunt u contact opnemen met de ambassade in Tirana.

Medische zorg

De gezondheidszorg in Albanië is matig. Vooral buiten de hoofdstad Tirana kunnen de medische voorzieningen slecht zijn. Meer informatie vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Albanië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Albanië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor de gezondheidssituatie in Albanië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Er zijn steeds meer commerciële vluchten van en naar Tirana. Kijk voor de laatste vluchtinformatie op de website van de luchthaven.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

De verkeerssituatie is onveilig. Houd overal in het land rekening met slechte wegen, onverlichte voertuigen, obstakels en onverantwoordelijk rijgedrag. Vooral buiten de hoofdwegen en na zonsondergang zijn de omstandigheden gevaarlijk.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Albanië op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Geld pinnen

In de hoofdstad Tirana zijn voldoende geldautomaten. In andere steden minder. Op het platteland kunt u geen geld opnemen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Albanië en heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (ambulance), 129 (politie) 128 (brandweer).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Tirana

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tirana op de website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven