Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen in het buitenland

Is uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) in het buitenland kwijt of gestolen? Wat u moet doen hangt af van hoe snel u gaat reizen.

Aangifte doen

Aangifte doen bij de lokale politie is niet nodig, maar wel verstandig. Vraag om een schriftelijk bewijs van aangifte. Dit kan nodig zijn voor uw verzekering of de lokale autoriteiten.

Ik ga niet binnenkort op reis

Gaat u niet op korte termijn op reis? Dan heeft u voldoende tijd om een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart in het buitenland aan te vragen. Een aanvraag duurt gemiddeld 3 weken. Houd ook rekening met eventuele wachttijden om een afspraak te maken voor uw aanvraag. De wachttijd verschilt per land.

Ga naar de pagina Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in het buitenland woont. Daar leest u wat u daarvoor moet doen en wat u nodig heeft.

Ik ga binnenkort op reis

Wilt u op korte termijn terugreizen naar Nederland of het land waar u woont? Wat u moet doen hangt af van waar u bent.

Ik ben in de EU/het Schengengebied

Bent u in een lidstaat van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? En reist u met het vliegtuig, de trein of de bus? Informeer dan bij uw vervoersmaatschappij of u wel of niet mee terug mag reizen zonder geldig paspoort of ID-kaart. Soms laat een vervoersmaatschappij u op de terugreis toe, bijvoorbeeld met:

  • een schriftelijk bewijs van uw aangifte bij de lokale politie
  • een kopie of scan van uw gestolen of verloren paspoort of ID-kaart
    en/of uw Nederlandse rijbewijs

De ambassade of het consulaat kan hier niet bij bemiddelen.

Let op: vanuit Bulgarije en Roemenië kunt u niet zonder geldig paspoort of ID-kaart naar Nederland terugreizen. Hiervoor heeft u een vervangend reisdocument nodig. Lees op de pagina Nooddocument aanvragen hoe u die aanvraagt en wat u daarvoor nodig heeft.

Beslist de vervoersmaatschappij dat u niet mee terug mag reizen? Ook dan vraagt u een vervangend reisdocument aan. Lees op de pagina Nooddocument aanvragen hoe u dat doet en wat u daarvoor nodig heeft.

Ik ben niet in de EU/het Schengengebied

Bent u niet in een lidstaat van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Vraag dan een vervangend reisdocument aan. Lees op de pagina Nooddocument aanvragen hoe u dat doet en wat u daarvoor nodig heeft.

Voorkom misbruik

Wilt u misbruik van uw vermiste of gestolen paspoort of ID-kaart voorkomen? Vul een verklaring vermissing reisdocument (C2-formulier) in. En geef deze persoonlijk af bij de ambassade, het consulaat-generaal of het honorair consulaat in het land waar u bent. Vanaf het moment dat uw verklaring is verwerkt staat uw paspoort of ID-kaart internationaal als vermist geregistreerd. En kan niemand er misbruik van maken.

Vraagt u een nieuw paspoort/ID-kaart of een nooddocument aan? Ook dan levert u een volledig ingevulde verklaring vermissing reisdocument in. Dat is onderdeel van de standaard werkwijze.

Paspoort of ID-kaart teruggevonden?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart als vermist geregistreerd en vindt u deze later terug? U kunt uw paspoort of ID-kaart niet meer gebruiken, omdat deze internationaal geregistreerd staat als verloren. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden paspoort of ID-kaart is strafbaar.

U kunt het teruggevonden paspoort inleveren op de volgende plaatsen:

  • een Nederlandse ambassade of consulaat
  • de Koninklijke Marechaussee
  • een Nederlandse gemeente