Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Turkije

De Turkse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Turkije.

Update: 23 juni 2020, 10:55

Wat is het reisadvies voor Turkije?

Niet noodzakelijke reizen naar Turkije worden afgeraden.

Wat is de actuele situatie in Turkije?

Op 11 juni 2020 heeft de Turkse overheid de inreisbeperkingen die golden voor reizigers uit o.a. Nederland opgeheven. Op dit moment gelden er geen inreisbeperkingen voor Nederlanders in Turkije. Het reguliere commerciële vluchtverkeer tussen Amsterdam en Istanbul is hervat. Bij aankomst op een internationale luchthaven in Turkije wordt bij elke reiziger een temperatuurmeting uitgevoerd. Als bij een reiziger symptomen worden geconstateerd kan door de Turkse autoriteiten bij de betreffende reiziger een coronatest worden afgenomen.

Let op: vanaf 6 juni 2020 heeft u voor binnenlandse (vlieg)reizen in Turkije en internationale vliegreizen vanuit Turkije een zogenaamde HES-code nodig. Meer informatie over deze code kunt u hier vinden (Engelstalig).

Ik heb een vakantie geboekt in Turkije voor juni. Kan die vakantie doorgaan?

Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije.

Kan ik een ticket boeken voor juli of augustus?

Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije. Reist u naar een land of gebied met een oranje reisadvies, dan is uw reisverzekering niet geldig. Voor reizen naar oranje gebied heeft u een speciale verzekering nodig.

Houd het reisadvies in de gaten. Verandert de situatie, dan wordt het reisadvies aangepast.

Kan ik een pakketreis bij een reisorganisatie boeken voor juli of augustus?

Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije. Reisorganisaties bieden in principe geen pakketreizen aan naar een land of gebied met de kleurcode oranje.

Houd het reisadvies in de gaten. Verandert de situatie, dan wordt het reisadvies aangepast.

Gaat er vliegverkeer naar Turkije?

Ja. Het reguliere commerciële vluchtverkeer tussen Amsterdam en Istanbul is hervat.

Ik ben nu in Turkije of maak een tussenstop in Turkije, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het reguliere commerciële vluchtverkeer tussen Amsterdam en Istanbul is hervat. U kunt vanuit Istanbul terugreizen naar Nederland. 

Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Wat gebeurt er wanneer ik niet op tijd Turkije kan verlaten en ik de maximale verblijfsperiode van 90 dagen voor visumhouders in Turkije overschrijd?

De Turkse overheid legt geen boetes op bij overschrijding van de maximale verblijfsperiode van 90 dagen in Turkije voor visumhouders, in verband met de geldende reisrestricties vanwege het coronavirus.

De Turkse autoriteiten leggen geen boetes op aan personen die in Turkije verblijven en van wie de geldigheidsduur van hun visum / verblijfsvergunning is verlopen. Dit geldt vanaf het moment dat de reisbeperkingen door de Turkse overheid zijn ingesteld (circa 15 maart 2020) en voor personen die als gevolg daarvan Turkije tegen hun wil niet op tijd konden verlaten, omdat hun terugvlucht naar het land van herkomst was geannuleerd.

Deze coulance-regeling geldt voor een periode van 1 maand, vanaf het moment dat de reisbeperkingen zijn opgeheven om Turkije op reguliere wijze te verlaten en naar Nederland terug te keren. Aangezien het vliegverkeer tussen Turkije en Nederland weer is hervat vanaf 11 juni 2020, zal deze coulance-regeling voor Nederlanders dan ook naar verwachting van kracht zijn tot ca. 11 juli 2020.

Als u de maximale verblijfsperiode van 90 dagen voor kort verblijf heeft overschreden, is het advies Turkije voor 11 juli 2020 te verlaten.

Op 2 maart heeft Turkije de visumplicht voor Nederlanders afgeschaft. Ik ben na 2 maart 2020 Turkije binnen gereisd voor een kort verblijf. Wat gebeurt er wanneer ik Turkije niet op tijd kan verlaten en ik de maximaal toegestane verblijfsperiode van 90 dagen in Turkije overschrijd?

De Turkse overheid legt geen boetes op bij overschrijding van de maximale verblijfsperiode van 90 dagen in Turkije, in verband met de geldende reisrestricties vanwege het coronavirus.

De Turkse autoriteiten leggen geen boetes op  aan personen die in Turkije verblijven en van wie de geldigheidsduur van hun visum / verblijfsvergunning is verlopen. Dit geldt vanaf het moment dat de reisbeperkingen door de Turkse overheid zijn ingesteld (circa 15 maart 2020) en voor personen die als gevolg daarvan Turkije tegen hun wil niet op tijd konden verlaten, omdat hun terugvlucht naar het land van herkomst was geannuleerd.

Deze coulance-regeling geldt voor een periode van 1 maand, vanaf het moment dat de reisbeperkingen zijn opgeheven om Turkije op reguliere wijze te verlaten en naar Nederland terug te keren. Aangezien het vliegverkeer tussen Turkije en Nederland weer is hervat vanaf 11 juni 2020, zal deze coulance-regeling voor Nederlanders dan ook naar verwachting van kracht zijn tot ca. 11 juli 2020.

Als u de maximale verblijfsperiode van 90 dagen voor kort verblijf heeft overschreden is het advies Turkije voor 11 juli 2020 te verlaten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Turkije wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

U ontvangt een bericht van de informatieservice als het reisadvies wordt aangepast. Via onze sociale mediakanalen informeren wij regelmatig over nieuwe ontwikkelingen.

Waar moet ik rekening mee houden als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.