Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Tanzania

De overheid in Tanzania neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Tanzania.

Update: 8 juni 2020, 17:15

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in Tanzania?

De Tanzaniaanse overheid heeft sinds eind april geen cijfers over het aantal coronabesmettingen in het land meer vrijgegeven. Daarmee zijn officiële, actuele cijfers over COVID-19 besmettingen en overleden personen in Tanzania op dit moment niet beschikbaar. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of en hoe het virus zich in Tanzania verspreidt. Dankzij informatie, verkregen via diplomatieke kanalen, heeft de ambassade reden om aan te nemen dat, hoewel het aantal gemelde ziekenhuisopnames afneemt, de verspreiding van COVID-19 in sommige delen van Tanzania aanhoudt. Het is op dit moment ook niet uit te sluiten dat het aantal besmettingen weer toe gaat nemen.   

Tanzania heeft op 18 mei het luchtruim voor internationale passagiersvluchten heropend. Daarmee is het weer toegestaan voor internationale commerciële passagiersvluchten om te landen in of te vertrekken vanuit Tanzania. Ook heeft de Tanzaniaanse overheid een eerder verplichte 14-daagse quarantaine voor inkomende reizigers opgeheven.

In de aanpak om verdere besmettingen van COVID-19 te voorkomen treffen de lokale autoriteiten, scholen en ambassades verschillende maatregelen. De Tanzaniaanse overheid heeft een aantal van deze maatregelen recent versoepeld, zoals het weer openstellen van universiteiten, sportevenementen en horeca. 

Op de website van de Tanzaniaanse overheid vindt u meer informatie over de maatregelen rondom reizen van en naar Tanzania. Hier vindt u meer informatie over visa-procedures.

Kan ik het land uit met het vliegtuig?

Sinds 18 mei is het weer toegestaan voor internationale commerciële passagiersvluchten om te landen in of te vertrekken vanuit Tanzania. Neem contact op met uw vliegmaatschappij, reisorganisatie en/of raadpleeg een boekingssite om vluchtmogelijkheden te bezien. U bent zelf verantwoordelijk voor uw reis. Komt u terug in Nederland, dan is het dringende advies om meteen thuis 2 weken in quarantaine te gaan.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Zijn er beperkingen voor reizen naar Tanzania?

Houd er rekening mee dat de reisadviezen voor landen buiten Europa, waaronder Tanzania, voorlopig oranje blijven. Dat wil zeggen: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. U moet zelf de afweging maken of een reis noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen onder niet-noodzakelijke reizen en worden afgeraden. Het advies aan zakenreizigers is om goed te overwegen of een zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is. 

Houd er ook rekening mee dat de Nederlandse regering heeft aangegeven dat voor reizigers die nu naar landen vertrekken met een oranje of rood reisadvies er geen repatriëringsvluchten georganiseerd zullen worden.

Tanzania heeft op 18 mei het luchtruim voor internationale passagiersvluchten heropend. Daarmee is het voor commerciële passagiersvluchten weer toegestaan om te landen in of te vertrekken vanuit Tanzania. Ook heeft de Tanzaniaanse overheid een eerder verplichte 14 daagse quarantaine voor inkomende reizigers opgeheven. Inkomende reizigers worden bij aankomst gescreend op COVID-19 symptomen en moeten een (medisch) formulier invullen.

Op de website van de Tanzaniaanse overheid vindt u meer informatie over de meest recente maatregelen rondom reizen van en naar Tanzania.

Neem contact op met uw vliegmaatschappij, reisorganisatie en/of raadpleeg een boekingssite om vluchtmogelijkheden naar Tanzania te bezien. U bent zelf verantwoordelijk voor uw reis. Houd bij het boeken van uw reis rekening met het feit dat het reisadvies oranje is, de verspreiding van COVID-19 in sommige delen van Tanzania aanhoudt en dat de besmettingsgraad onbekend is. Tanzania beschikt over beperkte medische voorzieningen, waardoor verblijf in Tanzania in het bijzonder voor reizigers uit door het RIVM geïdentificeerde risicogroepen extra risico’s met zich meebrengt.

Ik blijf in Tanzania, welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen?

Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Tanzania beschikt over beperkte medische voorzieningen. Door COVID-19 komen deze al beperkte medische voorzieningen verder onder druk te staan. Adequate zorg voor niet-COVID-19 gevallen (o.a. malaria, dengue) wordt daarmee ook moeilijker toegankelijk.

U wordt aangeraden goed te kijken naar uw verblijfplaats: of er voldoende toegang tot communicatiemiddelen, elektriciteit, water, en voedsel is en of u er comfortabel en veilig zit. Houd familie en vrienden in Nederland op de hoogte van uw verblijf.

Raadpleeg tot slot de adviezen van het RIVM om te bekijken of u tot een risicogroep behoort en te bepalen of een voortgezet verblijf in Tanzania opportuun is.

Waar kan ik terecht met aanvullende vragen?

Volg de 'social media' kanalen van de ambassade voor actuele updates, o.a. via Facebook en de website van de ambassade. Voor telefonisch contact kunt u bellen met het 24/7 Contact Center van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag via: +31 247 247 247.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Tanzania wordt aangeraden om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Deze service is voor de ambassade het meest gebruikte informatiekanaal om u op de hoogte te houden van gebeurtenissen en ontwikkelingen in Tanzania.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.