Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Tanzania

De overheid in Tanzania neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Tanzania.

Laatste update: 17 maart 2020, 17:30

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in Tanzania?

Op dit moment is er één geval van COVID-19 in Tanzania officieel bevestigd, in de Kilimanjaro-regio. In de aanpak om verdere besmettingen van COVID-19 te voorkomen treffen ook hier de lokale autoriteiten, (internationale) scholen en ambassades (preventieve) maatregelen. De situatie kan snel veranderen.

Kan ik het land nog uit met het vliegtuig?

Houd er rekening mee dat vliegtuigmaatschappijen vluchten in snel tempo kunnen annuleren of opschorten. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA). U dient uw terugvlucht zelf te regelen via commerciële luchtvaartmaatschappijen. De ambassade adviseert u een goede afweging te maken tussen de huidige situatie in Nederland en het risico op waarschijnlijk niet adequate zorg in Tanzania in geval van verdere verspreiding van COVID-19 in Tanzania. Mocht u voornemens zijn om Tanzania te willen verlaten, dan adviseert de ambassade dit vroegtijdig te doen gezien het toenemend aantal geannuleerde vluchten van en naar Tanzania.

Wat moet ik doen als mijn luchtvaartmaatschappij niet meer vanuit Tanzania naar Nederland vliegt?

In dit geval dient u contact op te nemen met uw vliegmaatschappij en/of touroperator om de mogelijkheden voor het omboeken van uw vlucht te bezien.

Zijn er al inreisbeperkingen voor Tanzania?

Er kunnen inreisbeperkingen worden ingesteld voor reizigers uit landen waar COVID-19 is vastgesteld. Deze en andere maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. In het reisadvies worden deze ontwikkelingen geactualiseerd. Met de app BZ Reisadvies bent u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in een land. U kunt zich hiertoe via de BZ-informatieserviceregistreren. Voor de laatste ontwikkelingen in het land volg de aanwijzingen op van de lokale overheid, voor o.a. het bijwonen van publieke gelegenheden, en volg het nieuws.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen?

Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Waar kan ik terecht met aanvullende vragen?

Volg de (sociale) kanalen van de Nederlandse ambassade voor actuele updates, o.a. via Facebook en onze website. Voor aanvullende vragen kunt u ook terecht bij het 24/7 BZ-contact center: +31 247 247 247.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Tanzania wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.