Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Spanje

De Spaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Spanje.

Laatste update: 29 maart 2020 22:13

Hulp gestrande reizigers in Spanje en op de Canarische Eilanden

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Ik ben Nederlander wonend in Spanje, kan ik nog naar Nederland reizen?

Tot tenminste 11 april is de noodtoestand van kracht in Spanje. In Nederland geldt tot tenminste 4 april een vliegverbod voor vluchten uit Spanje, met uitzondering van EU-burgers en dus ook Nederlanders en Belgen die terug naar huis reizen. Echter, door de getroffen maatregelen is nauwelijks vliegverkeer tussen beide landen mogelijk.

De Spaanse grens is gesloten voor inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten. U valt in deze laatste categorie als u in het bezit bent van het zogenaamde 'Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión' of 'groene kaartje'

Bent u in het bezit van een 'groen kaartje' en heeft u een vast en gegarandeerd onderkomen in Spanje, dan raden wij u op dit moment af om naar Nederland te reizen.

𝗪𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝘀𝗹𝘂𝗶𝘁 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝘂𝗰𝗵𝘁𝗿𝘂𝗶𝗺 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘃𝗹𝗶𝗲𝗴𝘁𝘂𝗶𝗴𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲?

Spanje kent een hoog aantal besmettingen. Het RIVM heeft de Nederlandse regering daarom geadviseerd om het Nederlandse luchtruim voor vluchten uit Spanje te sluiten.

𝗜𝗸 𝗱𝗲𝗻𝗸 𝗽𝗵𝗶𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗺𝗮𝗶𝗹𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗕𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗹𝗮𝗻𝗱𝘀𝗲 𝗭𝗮𝗸𝗲𝗻 𝘁𝗲 𝗼𝗻𝘁𝘃𝗮𝗻𝗴𝗲𝗻.

Sommige mensen hebben één of zelfs twee berichten ontvangen van de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken die niet goed te openen waren, met alleen de melding: ‘unsubscribe’ of ‘view in browser’. Dit is geen phishing mail.

𝗚𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝘁𝗲𝗹𝘀 𝗲𝗻 𝗰𝗮𝗺𝗽𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗶𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝘀𝗹𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻?

Ja, met een enkele uitzondering. Alle hotels en campings in heel Spanje, inclusief de Balearen en Canarias, sluiten verplicht per 26 maart 2020. Sluit de camping of het hotel waar u verblijft, dan raden wij u aan een ander onderkomen te zoeken, contact op te nemen met uw reisorganisatie of als dit niet lukt gebruik te maken van de bovenaan deze pagina aangeboden terugkeerregeling van de reissector en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 Voor onderkomens die op jaar- of seizoensbasis worden verhuurd en hun eigen voorzieningen hebben, geldt een uitzondering. Mits ze al verhuurd waren op het moment van het afkondigen van de noodtoestand. Heeft u een jaar- of seizoensplek met eigen voorzieningen, overleg dan met uw camping of u kunt blijven.

𝗚𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗹𝗶𝗲𝗴𝘃𝗲𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗱𝗶𝗰𝗵𝘁?

Vooralsnog niet. Met ingang van 19 maart is het vliegverkeer vanaf het Spaanse vasteland richting de Balearen (Ibiza, Mallorca) en de Canarische Eilanden opgeschort. Daarnaast gaat op 23 maart 2020, 00:00 uur, het Spaanse luchtruim dicht voor 30 dagen voor niet-Schengen (en VK) burgers. Voor vluchten met uitsluitend Spaanse ingezetenen (Spanjaarden en in Spanje geregistreerde niet-Spanjaarden), luchtvaartpersoneel, cargo en diplomaten, die terugkeren, heeft deze maatregel geen gevolgen.

Bekijk de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik wil per auto via Frankrijk naar huis reizen. Welke documenten heb ik nodig?

EU-burgers op weg naar huis mogen Spanje per auto verlaten. U moet bij een eventuele grenscontrole uw identiteitsbewijs kunnen overleggen. Niet EU-burgers moeten een bewijs van een geldige verblijfstitel kunnen overhandigen.

U heeft recht op vrije doorgang mits u de kortste route naar huis kiest. Om de grensovergang voor u te bespoedigen, heeft de Nederlandse ambassade een document opgesteld dat u aan grenswachten kunt overhandigen indien u wordt aangehouden. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

Download het document te gebruiken bij een Spaanse grensovergang.

Bent u onderweg naar huis, dan kunt u door Frankrijk reizen. Echter, sinds 17 maart 2020 om 12:00 uur moeten mensen in Frankrijk thuis blijven tenzij zij boodschappen moeten doen, een arts bezoeken, mantelzorg verlenen of werk doen dat niet thuis gedaan kan worden. Verder zijn scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels gesloten. Levensmiddelenwinkels, apotheken en benzinestations zijn open.

Hoewel niet verplicht voor EU-burgers, kunnen reizigers het formulier 'Attestation de déplacement dérogatoire' downloaden. Per reiziger moet één formulier worden ingevuld.

Het formulier om in Frankrijk te reizen is hier te downloaden.

Mocht u problemen hebben om de Frans-Belgische grens over te komen, dan kunt u onderstaand document downloaden en tonen. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

Het document om in België te reizen is hier te downloaden.

Belangrijk!: Schat vooraf de risico's van een lange autorit goed in, houd rekening met drukte en lange wachttijden rond de grensovergangen, respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen en houd het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten.

𝗜𝗸 𝗿𝗲𝗶𝘀 𝗺𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗮𝘂𝘁𝗼 𝘃𝗮𝗻𝘂𝗶𝘁 𝗣𝗼𝗿𝘁𝘂𝗴𝗮𝗹. 𝗞an ik de Spaanse grens passeren?

Kijk op de webpagina 'Veelgestelde vragen reisadvies Portugal'.

𝗜𝗸 𝗿𝗲𝗶𝘀 𝘃𝗶𝗮 𝗗𝘂𝗶𝘁𝘀𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗻𝗮𝗮𝗿 huis. 𝗪𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗱𝗼𝗰𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗯 𝗶𝗸 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴?

De Duitse ambassade in Spanje heeft op maandag 23 maart een document gepubliceerd. Dit document kan worden gebruikt door Nederlanders die vanuit Spanje via Duitsland naar Nederland reizen. Zij kunnen dit document meenemen en tonen aan de luchtvaartmaatschappij en/of de Spaanse autoriteiten, samen met hun paspoort of identiteitskaart. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

Het document om via Duitsland te reizen is hier te downloaden.

𝗪𝗮𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗱𝗲 𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝘀 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝗼𝗽 𝗲𝗲𝗻 𝗰𝗮𝗺𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗶𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗹𝗶𝗷𝗳?

 Voor alle in Spanje verblijvende personen - Spanjaarden en mensen met een andere nationaliteit - gelden dezelfde maatregelen. U wordt met klem verzocht thuis te blijven en alleen uw tent of caravan te verlaten voor noodzakelijke zaken:  (1) Aankoop eerste levensbehoeften, bezoek bank, tanken, (2) Arts- of ziekenhuisbezoek, (3) Werk, (4)  Terugkeer naar woon- of verblijfplaats, (5) Zorgverlening, (6) Overmacht.

Indien u naar buiten gaat, dient u dit zoveel mogelijk alleen te doen. Ook dient u voldoende afstand te houden tot anderen. Houd er rekening mee dat vrijwel alle campings voor 26 maart 2020 sluiten.

Kijk voor een uitgebreide toelichting op de Facebook-pagina van de ambassade. 

𝗔𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝗶𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗼𝗽 𝘃𝗮𝗸𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗯𝗲𝗻, 𝗸𝗼𝗺 𝗶𝗸 𝗱𝗮𝗻 𝗶𝗻 𝗮𝗮𝗻𝗺𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿 Spaanse 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘇𝗼𝗿𝗴?

Als u in Nederland bent verzekerd, heeft u bij spoedgevallen recht op medische zorg. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de voor u geldende voorwaarden.

Vervoer en bezoek van familieleden in Spanje of Nederland

a. Mag ik in Spanje een familid per auto naar het vliegveld brengen?
In principe niet. Afhankelijk van de alternatieven die ter plaatse beschikbaar zijn, zoals taxi’s en openbaar vervoer, kan een uitzondering op de regel worden gemaakt. Mocht u twijfelen, neemt u dan contact op met de lokale autoriteiten. Er wordt streng gecontroleerd.

b. Mag ik in Spanje met een familielid meerijden in de taxi?

Nee. Er zijn boetes uitgedeeld voor het reizen met meer dan één passagier in een taxi. Dit geldt niet voor kinderen en andere afhankelijken.

c. Een familid is ernstig ziek. Kan ik naar Spanje of Nederland reizen?

Nee. Voor reizigers van Nederland naar Spanje is de grens gesloten, behalve Spanjaarden en mensen met een Spaanse verblijfsvergunning. De Nederlandse grens is gesloten voor reizigers komende uit Spanje, met uitzondering van Nederlanders en EU-, Schengen- of VK-burgers die naar huis  gaan net als medisch personeel en patiënten. In Spanje is sprake van een uitzondering voor buitenlanders, onder wie Nederlanders, die Spanje in willen vanwege ‘overmacht’. Echter, het is onduidelijk hoe die uitzondering wordt toegepast.

Let op! Reist u toch naar Spanje of Nederland, dan loopt u het risico dat u gedurende onbepaalde tijd niet naar huis kunt terugkeren.

d. Een familielid in Spanje is ernstig ziek. Kan ik hem of haar naar Nederland halen?

Onder de huidige omstandigheden wordt reizen voor iedereen ontraden, zeker voor mensen met een door ziekte verminderde weerstand. Mocht u toch willen reizen, raadpleeg dan vooraf een arts over de hiermee gemoeide gezondheidsrisico's. 

𝗜𝗸 𝘄𝗼𝗼𝗻 𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗿𝗸 𝗶𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲, 𝗺𝗮𝗴 𝗶𝗸 𝗻𝗼𝗴 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝘄𝗲𝗿𝗸?

Er mag gewerkt worden in de sectoren die niet door de overheid gesloten of tijdelijk zijn stilgelegd. Er wordt bij bedrijven en werknemers op aangedrongen om zoveel mogelijk thuis te werken. Wel is het nog toegestaan om naar een fysieke werkplek te reizen indien dat noodzakelijk is. De Spaanse overheid heeft maatregelen genomen om het bedrijfsleven, waaronder zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), financieel te ondersteunen.

Het is aan te raden de website van de autonome overheden te raadplegen voor een overzicht van de concrete maatregelen en adviezen.

Lees meer over de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de gevolgen voor ondernemers in het buitenland op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Volg voor actuele updates de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Spanje of de Facebook-pagina van ambassadeur Jan Versteeg.

Alle Nederlanders in Spanje wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.