Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Italië

De Italiaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Italië.

Laatste update: 31 maart 2020, 15:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Italië?

De Italiaanse regering heeft opnieuw voor een aantal gemeenten verdere noodmaatregelen afgekondigd. Het betreft de gemeenten Ariano Erpino, Sala Consilina, Caggiano, Polla en Athena Lucana (Campania), gemeenten Montefino, Castilenti, Castiglione Messer Raimondo (Abruzzen), gemeente Fondi (Lazio), gemeenten Riccia en Montenero di Bisaccia (Molise). Deze gebieden zijn compleet afgesloten; er geldt een inreis- en uitreisverbod. Burgers die zich willen verplaatsen op straat zijn verplicht om een formulier bij zich te dragen waarmee zij kunnen aantonen dat er een noodzaak is voor hun reisbeweging.

Download de Italiaanse verklaringen in het Italiaans en het Nederlands (enkel werkvertaling).

In het reisadvies ziet u gebieden die gemarkeerd zijn met kleurcode oranje. In deze zones zijn er relatief veel besmettingen met corona. Voor deze gebieden geldt dat alleen strikt noodzakelijke en urgente reizen toegestaan zijn.

De rode gebieden zijn gebieden waarin er zeer veel besmettingen met corona zijn. Daarom wordt aangeraden om zeker niet naar deze gebieden toe te reizen.

Ik ben nu in Italië en woon in Nederland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De directe vluchtverbindingen van Italië naar Nederland (en vice versa) zijn opgeschort. Nederland laat geen vluchten meer toe vanuit Corona-gebieden. Voor vragen hierover dient u zelf contact op te nemen met uw vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie.

Woont u in Nederland en wilt u terugreizen? In principe is het mogelijk om naar Nederland te gaan over land. Raadpleeg de grensinformatie hieronder per land. U dient bij de grens een bewijs van woonadres in Nederland te laten zien. Voor reizigers die terug willen naar Nederland of zich moeten verplaatsen in Italië is een ingevulde Italiaanse verklaring verplicht. Overdenk wel goed wat de consequenties zijn van het beginnen van een lange reis in de huidige onzekere omstandigheden. Mocht u wel gaan reizen: houdt u rekening met drukte rond de grensovergangen, respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen en houd het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten.

Download de Italiaanse verklaringen in het Italiaans en het Nederlands (enkel werkvertaling).

Er is (nog) geen tijdslimiet doorgegeven voor wanneer reizigers/toeristen het land moeten verlaten. We kunnen geen garanties geven met betrekking tot blokkades: reizigers die in Italië verblijven wordt daarom aangeraden de mogelijkheden voor vertrek zo spoedig mogelijk te benutten, in lijn met de aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten.

Ik ben Nederlander woon in Italië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nederlanders die in Italië wonen, moeten zich houden aan de maatregelen van de Italiaanse autoriteiten. Reisbewegingen binnen Italië zijn door de Italiaanse regering beperkt tot het strikt noodzakelijke. Als u niet reist om noodzakelijke redenen of terugkeer naar uw residentie, dan is reizen niet toegestaan. Het decreet geldt voor heel Italië.

Veelgestelde vragen over het laatste decreet van de Italiaanse autoriteiten ten aanzien van COVID-19 zijn in 6 verschillende talen te raadplegen op: https://www.esteri.it/mae/it/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti

Ik ben Nederlander en ik woon in Italië, maar verblijf nu in Nederland. Kan ik nog terug naar Italië?

Nederland heeft op 25 maart 2020 nieuwe maatregelen aangekondigd die betrekking hebben op reizen vanuit en naar Nederland. Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt noodzakelijk is. Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze. Zie voor meer informatie het nieuwsbericht over het laatste reisadvies. Op het moment zijn alle vluchten van en naar Italië opgeschort.

Besluit u om uit noodzaak toch terug te reizen naar Italië? Nederlanders die in Italië wonen en met de auto vanuit Nederland naar Italië reizen, moeten een bewijs van woonadres (residenza) in Italië en een ingevulde zelfverklaring te kunnen overleggen. Dit kan bijvoorbeeld een Italiaanse identiteitskaart of een uittreksel van het gemeenteregister zijn waarop een Italiaans adres staat.

Bij binnenkomst in Italië dient u dit formulier voor intreding ingevuld bij u te hebben. Inkomende reizigers zijn verplicht bij aankomst contact op te nemen met de lokale gezondheidsdienst en zij moeten eerst twee weken in quarantaine. Dit geldt niet als u kunt aantonen minder dan 72 uur in Italië te moeten zijn om redenen van werk. Raadpleeg deze website van het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

Nederlanders die op dit moment in Italië verblijven en géén woonadres (residenza) in Italië hebben, kunnen ook over land terug gaan naar Nederland. Ook zij hebben een bewijs van woonadres in Nederland nodig om de grens over te gaan.
 

Een familielid is ernstig ziek, kan ik naar Nederland reizen als ik officieel in Italië woon?

Volgens het laatste Italiaans decreet mogen inwoners van Italië niet reizen tenzij er een noodzaak is. Aangezien u als inwoner van Italië onder deze regeling valt, dient u bij de Italianen de noodzaak van uw vertrek aan te geven. Het is aan de Italianen om in te stemmen met uw vertrek uit Italië. De Nederlandse ambassade kan hier niet in bemiddelen.

Veelgestelde vragen over het laatste decreet van de Italiaanse autoriteiten t.a.v. COVID-19 zijn in 6 verschillende talen te raadplegen op: https://www.esteri.it/mae/it/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti

Gaan de vliegvelden in Italië dicht?

De Italiaanse vliegvelden zijn momenteel nog open. Er gaat echter geen vliegverkeer naar Nederland. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op, dus houdt u de aanwijzingen van de lokale autoriteiten in de gaten en volgt u deze alstublieft op.

Gaat er nog vliegverkeer naar Italië?

Er gaan geen vluchten van en naar Italië. De vluchten zijn als volgt stopgezet:

 • Transavia: geen vluchten t/m 22 april
 • British Airways: geen vluchten t/m 4 april
 • Easyjet: geen vluchten van en naar Nederland
 • KLM: geen vluchten van en naar Nederland
 • Alitalia: geen directe vluchten van en naar Nederland, wel naar o.a. Berlijn en Brussel
 • Lufthansa/Eurowings: geen directe vluchten van en naar Nederland, wel naar bestemmingen in Duitsland
 • Norwegian: geen directe vluchten van en naar Nederland
 • Wizzair: geen vluchten t/m 3 april
 • Ryanair: geen vluchten t/m 8 april
 • Emirates: geen vluchten t/m 3 april
 • Jet2: geen vluchten t/m 26 april

Kan ik nog door Zwitserland reizen?

Grenscontroles zijn ingevoerd maar transits door Zwitserland zijn momenteel nog toegestaan. U dient bij de grens een bewijs van woonadres in Nederland te laten zien. De buitengrenzen van het Schengengebied zijn voor 30 dagen gesloten. Binnen Schengen kan worden gereisd maar ook hier geldt: alleen indien noodzakelijk. Alleen Zwitserse burgers, verblijfsvergunninghouders, mensen die doorreizen naar een derde land (‘transit’) en commercieel vervoer mogen nog naar binnen. Een aantal grensovergangen is nog open: Chiasso strada (Ponte Chiasso), Novazzano Brusata (Bizzarone), Chiasso strada, Stabio Gaggiolo en Dirinella (Zenna).

Check hier de lijst met gesloten grensovergangen in Zwitserland.

Kan ik nog door Oostenrijk reizen?

Grenscontroles zijn ingevoerd voor reizigers uit Italië, Zwitserland en Liechtenstein. Reizigers mogen vanuit Italië alleen door Oostenrijk heen reizen naar een derde land op basis van een medische verklaring (in het Duits, Engels of Italiaans), waarin de reiziger verklaart negatief te zijn getest op het virus. De medische verklaring mag niet meer dan 4 dagen oud zijn.

Kan ik nog door Frankrijk reizen?

De Franse overheid heeft op 16 maart nieuwe maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn grenscontroles aan de Frans-Italiaanse landsgrenzen. Toegang kan geweigerd worden aan Europese burgers (inclusief burgers uit het Verenigd Koninkrijk en het Schengengebied) als daarmee de nationale gezondheid beschermd kan worden. Deze maatregelen zijn in ieder geval van kracht tot en met 15 april 2020.

De buitengrenzen van het Schengengebied zijn voor 30 dagen gesloten. Binnen Schengen kan worden gereisd maar ook hier geldt: alleen indien noodzakelijk. Reizigers die naar- of door Frankrijk reizen kunnen voor de zekerheid het formulier ATTESTATION DE DEPLACEMENT DEROGATOIRE in vullen (of over schrijven) en daarin de reden van de reis aan te geven, alhoewel dit niet verplicht is voor EU-burgers die door Frankrijk naar huis rijden.

Kan ik nog door België reizen?

Let op, de Belgische autoriteiten hebben de maatregelen in verband met het coronavirus op 25 maart aangescherpt. Passagiers die vanuit Italië op vliegveld Zaventem aankomen krijgen het advies om 14 dagen in quarantaine te blijven na aankomst. Indien u naar Nederland reist, dient u te kunnen aantonen dat u op doorreis bent richting uw woonadres in Nederland middels een verklaring. Raadpleeg het reisadvies voor België  en de veelgestelde vragen omtrent het Belgische reisadvies voor meer informatie.

Moet ik bewijs bij mij hebben voor de controle die de Italiaanse autoriteiten uitvoeren bij de grens?

U dient bij de grens een bewijs van woonadres in Nederland te laten zien. Om de overgang voor u te bespoedigen heeft de Nederlandse ambassade een document opgesteld dat u aan grenswachten kunt overhandigen indien u wordt aangehouden.

Het document is hier te vinden

Als ik in Italië op vakantie ben, kom ik dan in aanmerking voor de medische zorg van Italië?

Als u in Nederland verzekerd bent heeft u bij spoedgevallen binnen Italië recht op medische zorg. Voor de voor u geldende voorwaarden dient u contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Kan ik mijn geboekte reis kosteloos annuleren?

Het is aan de reisorganisaties zelf om daarover te beslissen. Het is geen automatisme dat bij een oranje of rood reisadvies de kosten van annuleringen worden vergoed.

Welke maatregelen zijn getroffen in andere Europese landen voor de bestrijding van het coronavirus?

Raadpleeg de website https://localfocus2.appspot.com voor de getroffen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Europa.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Italië worden verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. U ontvangt updates als het reisadvies wordt gewijzigd.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet u niet uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor vragen staat het 24/7 BZ contactcenter altijd voor u klaar op +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ